Csak a pontosítás kedvéért, de bizony az enyém így szólt, oszt mégsem törődtek vele és emelgették tovább annak ellenére, hogy tiltakoztam.
Úgyhogy most fogják be a mocskos pofájukat.
Csak a pontosítás kedvéért, de bizony az enyém így szólt, oszt mégsem törődtek vele és emelgették tovább annak ellenére, hogy tiltakoztam.
Úgyhogy most fogják be a mocskos pofájukat.
Pontosan ahogy mondod: én is gazdasági törvényszerűségből indulok ki és nem látok olyan tényezőt ami a bankokat arra késztetné akkor - kormány bűvészkedéssel, vagy anélkül - ami ebben a világgazdasági környezetben lenne olyan tényező, ami a válságig és a válság során kiaharcolt pozikat a bankokat arra bírná, hogy ezt önként feladják...hitelleépítési verseny van nem hitelezési.
. Amiből az következik számomra, hogy függetlenül a kormánytól a bankok nem érdekeltek abban hogy a túlzott kamatokból visszavegyenek...moért tennék? Nincs szerződéses kötelezettségük rá..
Az eredeti szerződések nem úgy szóltak, hogy libor + 2 vagy 3%...tehát az egyoldalú szerződésmódosítások miatt ott tartják a kamatot, ahol akarják... y
Én meg azt állítom, hogy a gazdasági törvényszerűség nagy úr. Főként egy bank életében.
Ez nem egy bank vagy egyéb gazd szereplő jóságába vetett bizalom részemről. :)
Ez olyanfajta bizalom , hogy számítok rá saját gazdasági érdekeiknek megfelelően próbálnak eljárni. Ha az ügyben képben vagy mi alapján határoz meg egy bank hitelkamatokat, milyen tényezők befolyásolnak egy ilyen döntést, minimum, maximum határon belül (mi lehet egyáltalán adott körülmények között min vagy max) akkor nem annyira bonyolult a folyamatokat elemezned.
Ahogy pl a politikában is vannak törvényszerűségek . Csak ott nem feltétlenül gazdasági, inkább népszerűségi (értsd retardáltak szavazata is egyet ér). Ha ezzel is tisztában vagy az is sok mindent megmagyaráz.
Én meg azt állítom, hogy nem tudod bizonyítani, hogy banki műsorszám nélkül csökkennek kamatmarzsok...
1 múltbeli tapasztalatok okán, azaz akkor is világbajnok marzsokat fizettünk, amikor a kormány nem vegzálta a bankokat
2. Elcseszett hitelezésük okán...nyilván nem egy másik ország leányaival fogják megfizettetni az itteni felelőtlen hitelkihelyezéseiket
3. Te bízol bankokban,én meg nem hogy önként lemondanak ilyen gazdasági környezetben arról ha valakit kifoszthatnak...lsd.banki magatartási kodex...még azt sem tartották be amit önként vállaltak...
Mihez képest magas? :) Én szívesen kimondom , hogy magas volt, ha ez bármit bizonyít szerinted
egy vicc :
Az agresszív kismalac megy az erdőben és meglátja a nyuszikát.
Megfog egy palacsintát és hozzávágja.
A nyuszika megfordul és megszólal: Ez szándékos volt kismalac ?
Nem, lekváros!
fidesz és a válság elött mgas volt a kamatmarzs nálunk vagy sem?..légy férfi..mond ki..
Ha szétnézel a világban sok helyen kellett bankokat menteni adófizetői pénzből utóbbi időkben.
Egyszerű oka van ennek, ha nem mentik meg még nagyobb a kár, a végső számla.
Úgy hozzátartoznak a gazdasághoz mint egy láb vagy egy kéz. Lehet amputálni a saját lábad mert gonosz, csak sok jó nem következik belőle.
Ilyen egyszerű logika mentén mennek ezek a dolgok vsz. Hatás ellenhatás. :)
Tolcsyzmusban kb annyi finesz van gazdaságilag, hogy a gonosz lábam nem elég gyors szétverem egy kalapáccsal a térdem, aztán észlelem, hogy lesántultam győzelem. Apró pittyputtyok :) Politikailag eladható ennyi a lényege.
Annyit állítottam, hogy a lakossági hiteleknél a válság kitörésekor megemelt kamatmarszok magasan tartásához magasan ragadásához hozzájárul ez a banki műsor amit művelünk.
Ez pedig a gazdaság egészének káros.
Káros még a bankoknak is ha esetleg meglepő lenne.
akkor mi a helyzet? M.O.-on a bankok prémium helyztetben voltak ugye? Talán koncepció is volt..magas kamatú eladósítás..magas beruházásfinanszírozás..alacsony költségű forrás/betétgyüjtés..Majd a bankok miatt jött egy irányított válság..a bankok pedig kérik az államtól az adófizetők pénzén kártalanítsák őket..ha nincs pénz akkor adnak ölcsön az ő kártalanításukra..
Bizton lehet építeni a választók amnéziájára a Te esetedben is......kis hazánkban mindig magas volt a kamatmarzs és a bankolás költsége....de ez persze szerinted kizárólag Matolcsy bűne...úgy látom Te is az általad olyannyira megvetett szimplicisziti jegyében gondolkodsz erről. akkor kérdésem, hogy 2010 áprilisig miért nem csökkentek a kamatmarzsok? Azért mert nagyok lettek ahitelezési veszteségeik...azért nem hiteleznek, mert túlhiteleztek minket...persze sokkal egyszerűbb azt mondani,hogy Matolcsy meg Orbán miatt...a gazdasági novekedésre gyakorolt hatásról pedig annyit, hogy tudjuk 500 milliárd kivonása a gazdaságból 500+adó% gdp visszaesést okoz...ergo számold ki...hogy ez mennyi visszaesést okoz ha máshovávetik ki...többet, mint 2%
Felhívnám egy apróságra a figyelmed, a kamatmarzsok megemelése , és éveken keresztül magasan tartása baromira nem ugyanaz. Szövegértelmezés.
De felesleges írnom róla gondold azt, hogy elvonunk a szektorból következmények nélkül x milliárdot éveken keresztül ilyen módon.
Ami nem hat ki a kamatokra egyebekre. Teljesen logikus.
Saját magától senkit nem lehet megmenteni. :)
"nem a bankok szabják meg a reálgazdaságot hanem fordítva s ez mostantól megint így lesz. a világban mindenütt."
Politikusi álomvilág az egyszerű nép gyermekeinek. :) Esélyt nem látok erre, egy szimbiózis ez, nem ők szabják csak nélkülük nem megy.
Hol vagyunk mi egy Usa vagy egyéb komoly gazdaságtól? Fényévekre. De nálunk is bankok nélkül megpusztult a gazdaság. Minél nagyobbra növünk annál inkább átszövi az egészet a bankrendszer. Nézd meg pl most a válságkezelést.
Minél komolyabb a gazdaság annál komolyabb bankszektorra van szükség , máshogy nem megy vsz. Finomhangolásokat lehet művelni szabályozásban , de lényegen vsz nem változtat.
rendszerint átugorlak véletlenül elolvastam..de csak nyomod az eszetlenségeket..
"Valahol be kell szedni a lét. Bankszámlákon is lehet, egyéb szolgáltatásokon , csak legkézenfekvőbb kihelyzett x milliárd hitelállományon egy marzs magasan tartás. "
csak picit kellene gondolkodni..a bankadó elött ugyan mennyi volt a kamatmarzs..a hitel és a betét között...a kérdés költői..én tudom.
- csak érdekesség ha az ember tartósan külföldön van..pihen kicsiot..nem olvassa a baromságokat nem nézi a sz@r médiát..akkor ha hazaolvasok kicsit olyan állatkertes fíling van.. :)
gyerek voltam évente 1-2 alkalommal mentünk állatkertbe.. a majom u.ott ült u.azt csinálta..u.úgy örjöngött.. pedig eltelt közte 6-12 hónap.
Az a nagy helyzet, hogy ez a gonosz bankok politika neked mint devizahitelesnek (banki ügyfélnek) évente mondjuk a hiteled tőke része után 2% plusz kamatkiadás sacc/kb.
Valahol be kell szedni a lét. Bankszámlákon is lehet, egyéb szolgáltatásokon , csak legkézenfekvőbb kihelyzett x milliárd hitelállományon egy marzs magasan tartás.
MInt válaszreakció.
Ez egy 22-es csapdája. Fel kell ezt minél előbb oldani, mert senkinek nem jó, banknak is egy kényszerpálya. Ezt látom a legnagyobb gondnak gazdaságban.
Akkor emelték meg amikor bejött a válság 2008-9.
De vsz abban, hogy fennragadtak ilyen 5-6% között lakosságnál abban benne van, hogy különadóból az elmúlt 3 évben elvontak szektorból kb 450 mrd-ot.
Tranzakcióssal játszadoznak ahogy éppen szükséges .
Végtörlesztés stb folyamatos bizonytalanságkeltés.
Ha ezt a marzs emelést nem tartják az összes bank veszteséges lenne ilyen körülmények között. Még egy Otp is a határán lenne (magyar része) ha nem ekkora marzsok vannak, ilyen bedőlt állomány+ ilyen elvonások mellett.
Ennyi a matek része. Van jópár bank ami ezzel elvonással plusz bedőlt állományok, még ilyen marzsok mellett is veszteségeket termel, nem is kicsit.
Következmények nélkül nincs elvonás. Bankszektor sem kivétel, hiába népszerű ez a gonosz bankok szöveg.
ezt kéne észrevenned cukorfalat ! h más szelek lengedeznek mindenütt.
Kicsapta a biztosítékot az ausztrál bankok vezetőinél, hogy a kormány 0,05 százalékos biztosítási díj kivetését tervezi a 250 ezer ausztrál dollár feletti betétekre.Nem kamatadóról van szó, hanem a tőkét terhelő befizetésekről, amelyekből a bankok bedőlése esetén a betétek értékét garantáló betétbiztosítási alapot töltenék fel. Jelenleg ennek terhe az állami költségvetésen nyugszik. S
a kamatmarzsok azért ragadtak az egekben mert valamin be akarják hozni a felelőtlen hitelezési veszteségeiket.
a fizető hiteleseken teszik ezt és az euban ! példátlan ! mértékű ! marzzsal ! nézz meg egy szlovák v osztrák marzsot !!! pedig ott több bankadót fizetnek. még saját maguk szerint is lásd erste gyj példának.
-
az a világ elmúlt bányai. majd ráébredsz.
nem a bankok szabják meg a reálgazdaságot hanem fordítva s ez mostantól megint így lesz. a világban mindenütt.
túl nagyra híztak, ahogy az ami befi mondja nézzük már meg miylen részt adnak egyes országok gdpjéből ... durva ! s emögött semmi nincs csak virtuális játék. mert a mai hitelezés az minden az amikor a tőkemegfeleés nem 100% on áll.
Gazdaság és a bankok ezer szálon összefonódnak.
Egy jól működő piacgazdaságban a bankok (minél több bank) kihelyeznek minél több lét (amin keresnek) cserébe pörög a gazdaság minél több területe. Van kockázati étvágyuk, anélkül nehéz.
Pénz nélkül nehéz.
Mnb elemzése állapította meg, hogy csak az, hogy a kamatmarzsok fennragadtak nálunk az egekben (köszönhetően a különadó különadójának ) csak ez a tényező 2% negatív gazd növekedés.
Egészséges gazdaságnál alap , hogy bankszektor hozza a lét, és pörögjön a hitelezés. Enélkül amilyen tőkeszegény a vállakozói, lakossági réteg mi történne ?
Szóval bankok nélkül komoly gazd növekedés tartósan max egy ilyen Tolcsyhoz hasonló kerge birka álmaiban van kb vsz. :)
Gyanítom ő sem gondolja ezt. Csak pol okokból most ilyen dumákra volt szükség.
hát ez mondjuk kettő...amúgy is sokban hasonlít ausztriára...nekem ljubljana nagyon bejött, kicsit graznál is jobban tetszett....rengeteg szlovén dolgozott már a 90-es évek elején is steiermarkban és karintiában, mikor ott tanultam....mindig is inkább odahúztak, mint a többi jugo államhoz....
tele van osztrák bankokkal: raiffeisen, hypo