Regisztráció Elfelejtett jelszó

Ingatlan

Van egy eladó házrész 40…

#635444 Tapasz

Van egy eladó házrész 4000000 ért. A vevő aktív BAR listás, 4 órára van bejelentve, kb 40k ft havi jövedelemmel, feketén heti 60 k a fizuja. A neje is aktív BAR listás. Havi 80-at tudna törleszteni. Valakinek valami ötlet, hogy honnan tudna hitelt felvenni?

Re: albérlet a menő

#632321 Ricsi Előzmény: #632318

Nem értelek jó lovag...

Elmondod, miért is nem jó pénzt tartani, mégis tartasz. Komoly ember vagy, jó papírokkal és sok ésszel. Rád mindig szükség lesz, lehet itt akármilyen rendszer. Lehet, a beosztásod nem olyan lesz mint most, nem fogsz ennyit keresni, de a megélhetésed biztosítva lesz. Akkor meg minek ennyi sok pénz?

Menjetek el görögbe, egyél-igyál, érezzétek jól magatokat és egymást. A gyermek kapjon meg mindent, ami a jó tanulásához kell, akár különórákat is, hogy ő is majd elmondhassa magáról, hogy olyan ember lettem, akire mindig szükség van.

Én általában tücsök módjára élek, nincs is gondom a megtakarításaimmal. De én is azt látom magamon, kellettem én a cucilizmusban is, kellek most is, és kelleni fogok, akármi is lesz itt a rendszer. Akkor meg hová, és minek takarékoskodjak.

Persze én nem vagyok normális azt tudom - és ezt most komolyan mondom - mert nem gondolkodok előre 20-30-40 évre. Az én nézetem ebben az, minden napnak megvan a maga baja. Most aggódjak azon, mi lesz velem nagyon soká? Akkor nem lesz szép az életem, és miért ne lenne, ha lehet az is.

#632318 matgab Előzmény: #631912

Hát ezzel, hogy így lenyomták a kamatokat, ezzel megint el lehet gondolkozni, hogy mit is csináljon az ember...

Mert a tőke nem hoz hozamot (amúgy ha nem lenne megtakarításom, szigorúan elméleti alapon nagyonis támogatom azt, hogy önmagában a tőke ne termeljen értéktöbbletet a tőke tulajdonosának, főleg úgy, hogy ma már a pénz nem más , mint egy virutális jel, ami korlátlan mennyiségben előállítható akár.)

Ugyanakkor az ingatlanok ára is a demográfiai és gazdasági helyzet miatt csökkenni fog általánosságban (persze jó ingatlant akarja mindenki megvenni magának, csakúgy, mint a tőzsdén a jó részvényt).

Vállalkozásba is nehéz befektetni, mert a vállalkozások nagyon nagy része a mai napig is nagyon nehéz helyzetben van, inkább csődbe mennek, mint prosperálnak.

Sőt pénzként sem éri meg tartani, pontosan azért mert a fenti okok miatt egyre nagyobb a valószínűsége a pénzrendszer összeomlásának- ami a bitrendszerek miatt akár egy pillanat alatt megtörténhet.

Részvény dettó szar nagy átlagban. (Bár tudom itt majdnem mindenkinek csak nyerő tranzakció vannak, annak ellenére, hogy a BUX 5 éve gyakorlatilag stagnál, vagy ha levesszük az inflát, akkor esik -biztos mindenki naked shortban ül).

Nemesfém: csak magában fémként érnek valamit ráadásul az áruk is teljességgel volatilis, igazi nagy gebasz esetén csak arra lehet jó egy élet megtakarítása, hogy túlélj.

Talán marad a föld és a kertészkedés, mezőgazdaság. De ahhoz meg nem értek, meg nem is lehet mindenki földművelő. Ráadásul ennek hiányában a földvételnél is nagyon mellé lehet esni. EU esetleges vagy átalakulás esetén széthullás miatt a földárak is töredékükre fognak esni...

Ha az embernek van pénze legalább annyit aggódik és agyal azon, hogy hogyan ne veszítse el, mint az akinek az a problémája , hogy nincs pénze...Fura egy helyzet.

#631954 Ricsi Előzmény: #631910

Igen elköltöm, mert attól, hogy 26 évig félreteszek és nem élek semmit, én egy másodpercre sem leszek boldogabb. Sokkal boldogabb leszek attól, hogy ráülök a motoromra és megyek vele, mint hogy ránézek a bankszámlámra, és ott látok egy hosszú számot.

Nem a pénz az élet. De ha te úgy gondolod, legyen sok pénzed, és élj boldogan.

#631948 Ricsi Előzmény: #631912

Nekem nem, de akkor add el a részvényeidet, és vegyél lakást. Most mutassam meg, ha vettem nyitáskor OTP-t, akkor most mennyi érne?

#631912 xmann Előzmény: #631896

Szóval szerinted bejott 10,9 millió a 23 év alatt. Ok. De legyen csak ennek a 70%a mert volt amikor üresen állt, kifestettuk stb. Viszont a bejövő pénzt nyilván nem kp-ban tartottuk hanem jobb híján ment be a bankba. Lássuk csak, legyen egy nem túl magas éves 12%os tehát inflációval megegyező kamat és voila, habár csak 7,5 millió folyt be az évek alatt, a kamatok miatt lett 25 millió köbö. Plusz ér 6 milliót az ingatlan. Tehát van 31 millionk. Elég jó???

#631910 xmann Előzmény: #631896

És a befolyó bérleti díjjal mit csináltál? 26 évig cash-ben állt? Kamat nyista rá?

Egyébként is irreális hogy csak hatszorozott az ár, én is megadták a saját valós életbeli példáimat.

De teoretikusan is be lehet látni hogy inflációval nő a lakasár, hiszen miből áll a lakás? Anyagokból, amelyeknek az ára definíció szerint átlagosan és összességében inflációval nő.

#631904 Ibiza Előzmény: #631899

valamikor a mellette levő utcában éltem a Jókai utcában..itt születtem...akkor jöttem el amikor az első panelházakat kezdték építeni a határ úton..77ben..

#631896 Ricsi Előzmény: #631888

Ne idétlenkedj már, ami 87-ben 261,9, az nist 5 428.

5428/262 = 20,7

Tehát, ha az a lakás most érne 20,7 millát, akkor tartotta volna meg az értékét. Akkoriban 20 000 volt a havi bérlet, most 50, számoljunk 35-el.

35 000 * 26 * 12 = 10 920 000 HUF.

Így a teljes bevétel kb 17 500 000 milla, szemben a 20,7 millával. Máris rosszul jártál, teljesen egyértelmű.

És úgy számoltam, hogy MINDEN hónapban ki volt adva a lakás. Soha senki nem hagyott ott rezsihátralékot. Nem kellett festeni, nem kellett semmit felújítani. És még így is hátrányban vagy az inflációhoz képest.

Emellett persze, ha én csak az inflációt tudtam volna kitermelni mint vállalkozó, akkor éhenhaltam volna. Mert ugye a lakás vétele és kiadása egy vállalkozás, azzal érdemes összehasonlítani.

Szóval, a számok alapján rossz üzlet az ingatlanvétel még úgy is, hogy itt volt egy óriási boooooom...

#631890 xmann Előzmény: #631811

De csak a kedvedért megnéztem: 1996 óta a max index 100ról 550re emelkedett, azaz 5,5szörözted a pénzed. ez éves 10,5% hozam. A lakás amit vettem éves 7%kal emelkedett, plusz kiadási hozam éves 5-7%, mínusz némi fenntartási költség, tehát az ingatlanom hozott valahol éves 10-12% között. Mi ezzel a baj?

#631889 xmann Előzmény: #631811

annak mi köze van ehhez?

az a kérdés, hogy az ingatlanok ára hosszabb távon inflációval tartja e a lépést? mind a tapasztalat mind a logikus gondolkodás arra mutat hogy igen. És a kiadási hozam meg a reálhozam amit kapsz.

#631888 xmann Előzmény: #631820

nem tudom hol és mit vettetek mindenkinek mindenre lehet példája és ellenpéldája de a lényeg nem ez, hanem amit magad is beláttál: niminálisan EMELKEDETT az ára. Tehát nézzük. Éves 7,5%-ot emelkedett az ára szerinted. OK. Közben ki tudtad volna adni, ez újabb 5-6-7%-os hozamot generált volna. Ez pedig már az elmúlt 26 évre 12-15%-os hozam. Mit ad isten, az elmúlt 26 évre az éves infláció 12% volt. Hopp, nem is volt olyan rossz ez a befektetés, megőrizted a vásárlóértékedet plusz lett némi reálhozam is. Márpedig a legtöbb ingatlan ára amit én tudok ennyi idő alatt ennél jóval többet ment. Én 23 éve vettem egy vidéki lakást, az pölö 10szerezett azóta, 1996-ban egy pestit, az 3,5szerezett. Mit ad isten, 1996 óta az infláció 3,11szeresére emelte az árakat:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_hosszu/h_qsf001.html

Nem beszélek én olyan hülyeségeket barátaim! Az ingatlan hosszú távon megőrzi értékét

#631820 Ricsi Előzmény: #631810

26 éve vettünk egy kispesti panelt 1 milláért, most tudok venni ugyanolyat 6 körül.

Ez kb 7,5%/év kamatos kamattal számolva. Ezalatt talán idén van először az infla ez alatt, de volt évi 30% is.

De ezek csak számok, nem kell velük törődni :)

#631810 xmann Előzmény: #631744

nem tuti, de a múltban azért így volt, tekintve azt hogy a munkaerő és az építőanyagok költsége is folyamatosan kúszik fel, tehát a házépítés költsége is. nézd meg mennyi volt egy lakás 20 éve és mennyi most? Pedig közben nem volt valami óriás fellendülés magyarországon és a népesség is csökkent