Ilyet ne mondjál, lesz itt fellendülés, már legalább 4-5 éve ezt szajkózzák a szakértők is. Ők pedig csak tudják :D
Ilyet ne mondjál, lesz itt fellendülés, már legalább 4-5 éve ezt szajkózzák a szakértők is. Ők pedig csak tudják :D
csökkenő lakosság és kereslet mellett sztm nem. Az ingatlan nem tuti biznisz, sose volt és sose lesz....
A lakás hozama az árnövekedés, ami hosszútávon az infláció vagy kissé afölött, plusz bérleti díj mínusz amortizáció. Ez jelenleg mondjuk hosszabb távra 3%+5%-2% = 6%. Magasabb mint az állampapírhozam, ergo megéri venni és nem bérelni. ha azt is beleszámolom, hogy az elmúlt években elmaradt a lakásárak emelkedése az inflációtól, tehát még be is hozhatják valamikor a korábbi elmaradást, akkor még jobb. Egyértelmű hogy venni éri meg jobban
Jahogyúgy.
A II. kerület azért híres-hírhedt bérbeadási szempontból, mert böszme nagy árkülönbségek vannak, a Margit kőrút például lakhatatlan, ezért olcsók az ingatlanok. Ráadásul még sokra is tartják őket :) Node elég feljebb menni kicsit a Bimbo úton és mindjárt mások az arányok ;)
És ugye ismered a klasszikus viccet a zsidó halárusokról?
Bemegy a vevő Kohnhoz és feldúltan mondja:
- Node Kohn, szemben Grünnél csak egy pfennig egy keszeg, magánál meg három! Micsoda pofátlanság!
- Ha nem tetszik az ár és ennyivel olcsóbb ott, akkor miért nem nála veszi meg?
- Mert nála éppen nincs.
- Na látja, majd ha nálam se lesz, akkor nálam is egy pfennig lesz az ára!
Na így vagyok én azzal, hogy az ismerősöm mit nézett és végül mit nem vett ki, mert nem tetszett neki, pedig akkora, de AKKORA üzlet lett volna, aminél már csak halat fogott nagyobbat a hétvégén, miközben ki sem dugta az orrát a lakásból.
Viszont akkor számoljuk újra. 70-80 millióról értekezel, annak úgy 60 millió lehet a tényleges alku utáni vételára, vagyis nagyjából pont annyi, mint amiről értekeztem.
150ezret fizetsz, ez mondjuk reális, ügyes is voltál jókor is voltál, szimpatikus voltál, rendben van :)
Naszóval: EZ eddig tőkejövedelemből számolva: 2.142.857 Ft adózás előtti nyereséget jelentett, ebből most 2.307.692 HUF lesz az EHO-val. Namármost a QFD éppen 8,25%-ot hoz, ami annyit tesz, hogy:
27.972.028 Ft-ra van szükség ahhoz, hogy kitermelje ezt az összeget.
És én erre kérdeztem rá: Ki merne ennyi pénzt QFD-be tenni? Mert én például nem. Ha pedig mondjuk pénzpiaci alapba teszem (hogy ne államkötvényt mondjak), akkor úgy 40 millióról beszélhetnénk, de ha kifejezetten állampapírról, akkor már ott tartunk, hogy az ingatlan árát kell befektetni ahhoz, hogy ÜGYESBEN ki tudd venni.
Persze hogy a számok torzítanak, csak érzékeltetni akartam, hogy nem ugyanaz 8 milliós és 80 milliós ingatlanban gondolkodni.
Egyebekben, ha valakinek megfelelő jövedelme van, akkor érdektelenek a fenti számítások, én most csak arról értekeztem, hogy azon tőkejövedelemből, amiből bérelhető egy ilyen ingatlan, annyiért meg is vehető.
Merthogy a fenti számításban nem értekeztem az inflációval. Ha ugyanis azzal is értekezem abban az értelemben, hogy azt nem éljük fel, akkor több tőkére lenne szükség a bérléshez, mint a vételhez. Hangsúlyozom: QFD-re írtam a választ, nem arra, hogy valakinek (nem a célzás helye) van 1 millió nettó garantált jövedelme, mert ott nincs értelme arról értekezni, hogy "miért ne költözne be" és "miért akarna inkább ennyi tőkét felhalmozni".
Én most a tőkejövedelemről értekeztem :)
azt hittem a lakásról beszélsz :) A lakóház az 2. kerület volt, már nem tudom melyik részén. Ismerősöm nézte, hogy kiveszi, de végül nem úgy döntött... Itt csak 70-80 milliós penthouse van :)
Egy 2500 lakásos komplexumban 120 milliós ingatlan? :o Meglepő. Mindig tanul az ember, ez mondjuk nekem eszebe sem jutott volna, hogy ilyen létezik. :)
nem kerestem :) passz, de egyébként max 2-3 szokott lenni a 2500 lakásos komplexumban...
Közel infopark stbstb...
Ügyes vagy, node persze ez nem újdonság :)
Van másik kiadó ingatlan is hasonló kondíciókkal abban a lakóparkban?
Új építésű budai lakóparkban lakom, semmi kül nincs :) és még garázst is megkaptam használatra
Ez azért tisztességesen meg fogja dobni az osztrák munkanélküliségi mutatót is, különösen a beszállítói láncolat elsüllyedésével együtt. Még talán a GDP-jükben is meg fog látszani.
Én is többször hallottam már ilyen történetet szavahihető emberektől, aztán megnézem a bérleti díjakat, amiért kivennék mondjuk a környékünkön a lakást, vagy az egyik ingatlanomat, utána pedig megvonom a vállam, hogy "ilyen is van" :)
Egyebekben többször jeleztem, hogy nem tőzsdézek, ugyanakkor erről jut az is az eszembe, hogy miközben ma történetesen pont reggel hallgattam a Jazzyt, ahol a "nagy szakértők" nyilatkoztak a tőzsdéről, aközben felmerült, hogy "mennyi most az alapkamat": Rövid tanakodás után megegyeztek 4,75%-ban...
Tudod mit? Ha ez a tőzsdés műsor, akkor nem csodálkozom azon, hogy nem vágok bele :)
50M ingatlannak se 200k a bérleti díja, Én találtam 120mllás családi házat 150.000/hóért :)
2. kerület meg teli van olcsó bérlési lehetősséggel... 140nm lakás bútorozva 80e Ft
így van, egyébként tök egyszerű.... Lakáértékére kivetíted az állampapír hozamos és összehasonlítod a bérleti díjjal... Én amennyit fizetek évente az kb a lakás értékének, mivel bútorozott 3,5-4%... Jelenlegi alapkamat mellett is kedvezőbb... és akkor nem beszéltem a felújítás, ÉCS stb-ről...
AT egyébként nem tőzsdézik, az látszik... :)
Érdekesnek találom azt a gondolatot, hogy tőzsdei oldalon lakhatás kapcsán 8m Ft-os ingatlanokról és 40eFt-os havi bérletekről értekezzek. Ez számomra még minimálbér esetében is karcsúnak tűnik.
Az alábbi példa a vicc kedvéért ex has alapján jött ki.
Vegyünk a példa kedvéért egy kicsit komolyabbat, mondjuk egy 50 milliás ingatlant, aminek a bérleti díja mondjuk bagatell 200eFt/hónap, mert mázlista vagy. TE betennél QFD-be ~32.000.000 HUF-ot a tőkédből több évre előre úgy kalkulálva, hogy az majd hoz neked ennyit nettóban bérleti díjként? Megmondom őszintén, én a nyolcat sem tenném be, mert azért kockázatos a QFD.
Avagy inkább vegyek mondjuk négy darab 8 milliós lakást, amit a' 40 ezerért kiadok és ahhoz teszem hozzá 40 ezret és abból bérelek egy darab 200eFt-os ingatlant?
Nem mellesleg, ebben az ingatlan portfolioban lazán megcsinálod, hogy adót sem kell fizetned a bérleti díj után, hiszen összességében a tevékenység nulla egyenlegű, vagyis akár 50eFt-ért is kiadhatod SZÁMLÁVAL az ingatlanaidat TARTÓAN, amely esetben a felújítási költségek is a bérlőt terhelik, mert joga van átrendezni és berendezni az ingatlant?
Nos?
azt se felejtsük el az ingatlan egy vagyonelem..ami fedezete lehet valaminek..mondjuk egy hitelnek..kiadod..és még liqvid pénzhez is juthatsz...persze csak olyanra érdemes hitelt felvenni amivel keresel..mondjuk egy kereskedelmi tranzakció amin életszerűen kereshetsz 15-30%-ot..
ha ingatlanod van akkor mindegy ha esik ha emelkedik..mert ha lemegy egy forintra akkor te is vehetsz egy forinttért..ha emelkedik 100Ft-ra akkor a tiéd is annyit ér..ingatlant jól kell venni..akkor megéri.
ha van egy vagyonod..akkor értelmesen kell szétosztani a befektetett elemek között..a kockázatokkal arányosan..
állampapír, tőzsde valuta ingatlan..de nem csak magyar vonatkozásban kell gondolkodni..
minden pénz vagy hitel amit saját célra használsz az korlátozza a fejlődésed..esetleg zsákutcába visz..de nyílván élni kell és egy normális szinvonalon..ezt kell tudni finanszírozni..ez a házifeladata mindenkinek..ha nem megy jöhet a virtuális élet a neten meg a kocsma..
És szerintem igazad van, egyre többen csinálják így. És korrektül számoltál rettenetesen, mert nem számoltad bele, hogy ha tönkremegy mondjuk a cirko, akkor a tulajnak -200 000, a bérlőnek 0.
Ne részvényeket értettem alternatíva alatt :9
Pl 2009 ben juniusban van 8m ft-om. Vehetek belőle egy panellakást.
Kiadhatom 40k-ért, ez adózás után 33k havonta. Bérlő az első 3 hónap után lesz, mostanra hozott 1 485 000 ft-ot. A lakás meg valamennyire amortizálódik is, majd ha kiköltözik a bérlő ki kell festetni pl.
Ha lakásvétel helyett QFD kötvényben tettem volna a pénzt átlag 9,5%-ért az mostanra 2 875 850 ft-ot hozott volna adózások után kamatos kamatokkal számolva.
Ha lakhatási célra kell, és vétel helyett én bérlem ki 40k-ért, a pénzt viszont lekötöm a fenti kondíciókkal a 4 év alatt 1 920 000 ft-ot fizetek ki bérleti díjra, viszont a pénz 900 000-al többet fiallt eddig.
Tehát ha lakhatásra kell: 0 ft vs 900 000 ft 4 év alatt
Ha befektetésre szánt pénz: 1 485 000 vs 2 875000 ft 4 év alatt
Na, kb így értettem. :)
Mennyivel halottabb pénz az ingatlant, mint ülni részvényekben és várni, hogy emelkedjen az áruk? Az ingatlan legalább kényelmes. Arról meg már nem is beszélve, hogy megtakarítod a bérleti díjat. Amit ha leosztasz a vételárra, adott esetben egyáltalán nem az jön ki, hogy jobb részvényben ülni, ráadásul a bérleti díj megtakarítása minden hónapban jelentkezik a kiadási oldalon megtakarításként, vagyis csökken vele a fix havi költség.
ne tedd.. a lakóingatlan megtérülése mindig dupla mint az üzletié,és az már jónak számít.. rossz ingtalan nincs, maximum szar helyre tetted a pénzed:) egy 20m FT-os üzleti ingatlan, kb 150ért simán kiadható ,ha jól szétnéztél mielőtt vetted... és ez nem extra. az hány év megtérülés ? 10? az a normál+ az ingatlan felértékelődése(állampapír jelenleg 5.1%)
...ettől kevesebbért kínlódik a tőzsdén a többség....szerintem te is...itt sokan tőzsdéznek,de csak a sírás van...hülyegyerekek drága sportja, ahelyett hogy beismernék semmi közük hozzá...tisztelet a kivételnek természetesen...(én sem vagyok kivétel,csak látok...)