Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nem lesz jobb

lagwagoner Előzmény: #614671

"Egyáltalán nem kicsi az úgynevezett osztályok tagjai közötti vagyoni, jövedelmi különbség. Ha mondasz egy számot 10 millió és 2 milliárd között, biztosan találnánk olyan magyar embereket, akiknek a vagyona 1-2 millión belül van a tipphez képest. "

És ezzel mit akarsz mondani? Akinek van nettó 10-100 M vagyona az középosztály (a háztartások 50%-a, akinek alatta 48%, a maradék 2%-nak meg efölött (hasra ütés szerűen mondtam, de nem is ez a lényeg, hanem). Szerinted hány százalék azok aránya akik nagy eséllyel FELFELE törhetnek ki? Kb 0,5%? Az is azért mert határon vannak, nem valószínű, hogy a 15 milliósok 20-30 éven belül 10x-eznek (sőt lehet 20x-ni kéne a pénzromlás miatt) Ez az arány annyira kicsi, hogy kijelenthető, hogy belátható besorolható mindenki valamilyen osztályba (az más kérdés hol húzzam meg a határokat, erről ment a vita, ekkor mondtad _AT_re hogy kommunista ideológiára hajaz ez a besorolás, és borult a bili, de nem lényeg.), hisz nincs lényeges mozgás a vagyoni helyztben.

"Nem is, de ha vagyoni szemszögből nézzük (bár szerintem a jövedelem legalább olyan fontos), akkor a 20 millió még inkább munkásosztály, a 70 meg már középosztály, utóbbira pedig nem jellemző, legalábbis magyar viszonylatban nem, a személyzet meg a 150 nm-es nyaraló a tengerparton."

A 20 milliós pénzügyi (de az összvagyon sem) jellemző a munkás osztályra (ha kétkezűeket érted, de ha _AT_ szerinti mérnököket, adminisztratív dolgozókat is ide sorolod akkor igen, mivel munkával keresik kenyerüket).

Fizikai dolgozónak jellemzően nincs 20 milliója (99,8%-ban). De nem is ez az érdekes, hanem hogy akinek van 20 milliós legyen pénzügyi vagyona az lényegében nem él rosszabb éeletet mint a 70 milliós. tehát mindegy mibe sorolod, a lényeg, hogy nem radikálisan más az életvitelük, csak a fogyasztás értéke és mértéke más. tehát akár ide akár oda tartozik, egy osztályba tartoznak.

és igen: ezt mondtam. Egyik se engedheti meg magának a tengarparti nyaralót, pedig az a következő osztály. Annyit jelent a 70 M a 20M-hoz képest, hogy egyel több autóm van, egyel több ingatlanom, és 4x megyek külföldre nyaralni és több a tartalékom. hisz lényegileg ennyi a különbség a 20 és a 70 között. 70M-val "csak" stabilizáltam a helyem az osztályomba, ami nagy szó és nem is kell többet mohón akarni.