"Mert társadalmi elfogadottsága alacsony. Nem trendi és cool :-)"
Ez így van, de ez nem azt jelenti, hogy idejét múlt, hanem éppen azt, hogy ideje leporolni.
"És szégyen munkásnak lenni. Sőt, a munkás apa "a szeme fényét" inkább taníttatja általad bullshitnek nevezett kommunikációs akárminek :-)"
Aztán meg csodálkozik, hogy nincs munkája és még el is kell tartania. Ez ügyben egyébként elég utalni arra, hogy a múlt században A MÉRNÖK akkora úr volt, mint egy gyáriparos (sőt, többnyire azzá is váltak), de a 30-as években is "MÉRNÖK ÚR" volt egy mérnök, mára meg "ki az a hülye, aki mérnöknek megy?" kategóriává kezd válni. Amiről írsz, az pontosan az a marxista butaság, hogy az elit az értelmiség a diplomával jár, illetve, hogy ez ugyanaz. Pedig nagyon nem az.
"Bezony, maga az apa is szégyelli "besorolását"."
Akkor ostoba. A jó munkaerő a tőkés szeme fénye, sokkal fontosabb a számára, mint a gyára. Mert a gyárat újra lehet építeni, de a munkását nem. Nem véletlen az, hogy sok gyár Magyarországon is inkább megtartotta átmeneti leálláskor is a munkásait, mert az az érték. LEGALÁBBIS NORMÁLIS tőkés és normális vállalkozás esetében.
"Így, hogy mondod rémlik ez a mondás, bár nem érzem pejoratívnak sem a kispolgárt, sem a munkást."
Én sem, de a marxisták ezzel járatták le a régi rendszert, gyakorlatilag mindent bezúztak mert ráfogták, hogy "ez is csak kispolgári csökevény", éljen a kommunizmus, le a régi rendszer maradékával is!
"Ha van alkalmazotti fizetése + tőkejövedelme. Hogyan érdemes növelni a jövedelemszerzés hatékonyságát? Diverzifikálni a bevételforrást tulajdonrész vásárlással egy cégben, esetleg?"
Az első feladat az, hogy diverzifikáljad a jövedelmed országon belül, utána pedig az, hogy több országba diverzifikálod. A hatékonyság egy érdekes kérdés, én például nem hiszek benne abban a formában, ahogy ma tanítják. Én úgy vélem, hogy minél több "önjáró" rendszerben vagy benne, annál biztosabb a rendszer, amit kialakítasz, vagyis inkább a kevesebb, de biztosabb jövedelmeket tartom jónak. Kívülálló nem igazán tud cégbe bevásárolni, csak gondolj arra, hogy a magyar tőzsde hogy lejáratta az egész cégbe befektetés ideológiát, holott a tőzsdének pont arról kellene szólnia, hogy bekerülnek a kis, feltörekvő cégek, amelyek forrásokat vonnak be és utána hasznot osztanak, illetve még a részvényeik ára is növekedhet. Ilyen esetben nyugodtan lehetne azt tenni, hogy X tőkéből X/10-et szépen szétosztasz ezek között, mert elég ha csak egy bejön és már biztosan nagy nyereségben leszel. Csak ez ugye nem működik. Ezzel szemben a kis családi, vagy közepes méretű KFT, ZRT-k esetében a tulajdonrész szerzésére vagy nincs esélyed, vagy nincs értelme, mert bármikor ki tudnak zárni, hiszen csak alapítanak egy másik céget és te ottmaradsz a semmire. Ezért csak zárt körben, zárt rendszerben lehet ilyenbe belépni és ha lehet is, az soha nem publikus.
Csak gondolj arra, hogy amikor a kamionos cégről volt szó, akkor feldobtam errefelé, hogy ha többen beszállunk, akkor meg lehet játszani, mert akkora kockázat már nem lenne benne, de "hirtelen" elpárolgott minden lelkesedés, hiszen a valóság az, hogy az errefelé írógatóknak jellemzően nincs pénze, csak eljátsszák a műmájert, illetve ha van, akkor meg nem más által adott ötletbe teszik bele, hanem a sajátjukba.
Akinek meg végképp semmije sincs, az többnyire nekem osztja az észt, hogy marxista vagyok :)