Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #612672"Mikor valaki írta, mi van azzal a munkással, akinek tőkéje is van, és a tőkejövedelme nagyobb, mint a bére, erre te írtad, hogy akkor miért nem csak tőkésként működik, minek marad munkás. Hát azért, mert a mai kapitalista világban bárkinek lehet tőkejövedelme, éppen ezért veszíti értelmét a tőkés-munkás szétválasztás, amit ti kommunisták hirdettek, és attól, hogy a munkásnak már nagyobb a tőkejövedelme, még nem biztos, hogy a munkájából származó jövedelemre ne lenne szüksége. Sőt, lehet hogy éppen abból is gyarapítja tovább a tőkéjét."
Pontosan (már amit a munkás tőkést illeti, hogy ki kommunista ki nem azzal most nem szeretnék személyeskedni). Én hoztam fel a példát. Szóval _AT_: vegyük azt a munkást (egy több műszakban dolgozó technikust), akinek havi nettója 200e HUF, emellett van havi 300e HUF tőkejövedelme. Erre te ugye kérded, hogy miért nem él tőkejövedelemből hisz az több az alkalmazotti bérnél (150%-a). Ez igaz, de ha a szumma 500e-ból kiveszem a 200e-t, az 40%-os bevételkiesés, ami már azért jelentős kiesés. Természetesen ha tizede lenne a munkajövedelem az összbevételnek, az már megfontolandó váltás (bár a kor előrehaladtával akár nagyobb kiesést is bevállalhat az ember, és erre is jó a tőkejövedelem, hogy megadja a szabadságot). Egyébként ugye a munkajövedelem egy relatíve fix bevétel, ami fedezi a havi "rezsit", és erre számíthat az ember (legtöbbször). Míg addig a tőkejövedelem kitermeli az "extrákat": pl.: (ezt beszéltük) 5-10 év alatt egy ingatlant, a 25 év adósrabszolgaság helyett, pár év alatt egy autót stb. Tehát ez a 300e vagy bármilyen hónaposított jövedelmet csak több év alatt értelmezhető visszamenőlegesen, hisz havi szinten egyenletlen a delta (akár minuszos is lehet egyes hónapokban). A másik, hogy a munka+tőkejövedelem egy nagyszerű bevételdiverzifikáció, hisz jó esetben nem korrelálnak egymással.
A másik: ahhoz, hogy tőkejövedelme legyen valakinek, annak legtöbbször alkalmazottként kell kezdenie, ha nincs örökölt vagyona. Persze van manapság sok felsőfokú táltosképző is, de nem tudom, hogy ezek után mennyire lesznek sikeres vállalkozók a nulláról, tapasztalat nélkül (ha nincs mellette tapasztalt ismerős/rokon, aki megismerteti vele a know-how-t).