pont azt teszed.. összetételről volt vita..
én azt írtam áprilisig fent hagyom általában mert a vizes uton jobban megy..de magánügy.
pont azt teszed.. összetételről volt vita..
én azt írtam áprilisig fent hagyom általában mert a vizes uton jobban megy..de magánügy.
Mindegy, nem vitatkozom, Ti járjatok, téli gumival nyáron is, én maradok a jól bevált cserénél....
Az F1-et, meg pontosan tudod mire írtam, csak nem vagy hajlandó belátni....
nálunk babaszappan volt és később amo..és lux munkahelyen kék/vörös..
Azért koppannak oda sokan mert túlmisztifikálják a gumikat..ez egy termék..látom hatnak a reklámok..azt gondolod olyat kapsz mint az F1 pilóták..hatalmas tévedés..féktárcsa fékbetét gumi.a nők.semmi nem az..max a prémium kategóriába becsorog..vagy belerendelheted..hatalmas pénzért rövid használati idővel..
csak példa az éppen nedves út ami csúszik mint a jégre.
Kislány szereti aránában a szecsuánit..gondoltam viszek neki.. festeticsről szoktam kifordulni..van benne egy derékszögű kanyar szembeforgalommal..megyek vissza u.ezen az uton..mellettem nagyon feszeng egy mókus zsírúj shevrolet terepjáróval..ugrik ide oda beugrik elém.. nézem milyen szép autókat csinálnak már..párás a levegő a só beszívja..por piszok..ezért nyálkás.. lámpa zöldre vált majom nyomja na mondom ha te beveszed a kanyart az érdekes lesz..persze kacsázik neki oszlopnak és rápattan egy nagy betontömbre..(rendőrség sarka)előre hátra nyomja lemászik róla..szakadt ami csak tudott..
Ha jön valaki vagy 20 perccel elöbb jön akkor engem vagy valakit felken a vasoszlopra
A mazsolák azt sem tudják az uj gumi is csúszik nagyon egy darabig..
F1-et gondolom látod, nem csak nézed.
ott igen sok múlik a gumikon, és nem véletlenül fejlesztenek évről évre, egyre jobb gumikat...más anyag összetétellel, stb....
amit elvesznek a motor teljesítményéből, azt pótolják a gumikkal, (erősen sarkítva)...
régen mosószappannal mosakodtunk, ma mittudoménmilyen tusfürdővel, a mosószappan is tisztított, csak ez a mittudoménmilyen tusfördő még illatos is, és ugyan úgy tisztít, sőt, még a bőrödet sem száríccsa...))
érzed a különbséget?
Attól még hogy mint undok kismalc azt mondod nem ( tények nélkül) az még elég karcsú..
Én vezettem életem során kb 800e-1milla kilométert. 1200es ladával kezdtem.
Anno nem volt nyári meg téli gumi..addig használtuk amíg a vizsgán még elfogadták..ha nem akkor legfeljebb haverét felraktuk a vizsgára..és amikor már filctollal kellet rajzolni rá a mintát akkor cseréltük.
A gumisok használtan hordták be mindenféle levetett gumikat..abból veszegettünk..a lekopott téli még jó volt egész évre.. meg voltak az újrafutózottak is.
Szóval volt pár durrdefektem..az egyik az pont egy téli volt amikor 160nal mentem nyáron a sztrádán.. rekkenő melegben is teljesen jó volt a téli. Puhább de jól tapad..nem folyósodik.. de sokkal gyorsabban tapad.
Mazsolák 2 dolgot elfelejtenek..
1. ha poros az út esetleg kevés homok van rajta úgy csúszik mintha lefagyott volna.
2. a poros úton a reggeli harmattól (szemerkélő esőben) nyálkás az út..jobban csúszik mint esőben. Ez is része a diszkóbaleseteknek..sokan ülnek a kocsiba megváltozik a kocsi súlypontja a hajnali harmattól csúszik az út..a kanyar ahol naponta befordulsz 120-al az nem fog menni.
Hát nekem nem ez jött le a beírásaidól, de mindegy...
"Akkor ezzel a két segítséggel végre érthető, hihető amit két napja próbálok megértetni? Nem robban föl. Nem szakad cafatokra csak másként viselkedik és elhasználódik."
????
"2013.03.17 03:05 Láma
Az alapállítás az volt, hogy a modern téli gumik már nyáron is
felveszik a versenyt a nyáriakkal. Semmi értelme a parázásnak."
"2013.03.15 22:54 Láma
Mindig jobban tapad, mint a nyári, mivel lágyabb a keverék.A szubjektív érzékelés becsaphat. Valószinűleg semmivel sem tapadt volna jobban ugyanabban a helyzetben a nyári gumid. Vízkivezetés szempontjából is felveszi a téli gumi a versenyt a nyárival.
..
A mai téligumik felveszik a versenyt a nyáriakkal, melegnen is."
" 2013.03.15 22:36 Láma
De látod, hogy nem ezt írják, gondolják Hanem azt, hogy veszélyes lehet."
"2013.03.15 22:34 Láma (Kezdő fórumozó) Re: nincs cím Címzett: @rbbj11
" Inkább a melegben óvatosabban a télivel"
Miért kellene óvatoskodni?
A nyárival hidegben. Az igaz. Fordítva nem."
"2013.03.15 22:31 Láma
" hogy 20 fok körül van és akkor vsz téli nem olyan jó mint nyári főleg ha nedves az út. "
Éppen erre gondoltam amikor a tévhitet emlegettem. :)"
Érdekes lenne egy téli vs nyári tesztet látni -20 tól +30-ig 10 fokonként szárazon, vizen havon, jégen.
:))))
Találtunk valamit amiben maradéktalanul egyetértünk. Ezt felírom a kéménybe korommal. :)
Ez az egy ilyen negatív tapasztalatom volt igaz én amióta télit használok legkésőbb március végén le szoktam dobni.
Régen 90-es években hajtottam ladát azon kemény matador gumik voltak, na az még ****a volt nyáron melegben bevettem a kanyart 0 tempó nagy guminyikorgás. :) Csúcstechnika volt, mondjuk ott tudtam milyen úgy is közlekedtem vele (téli gumiról akkor kb még nem is hallottam :) Viszont ez a kleber krisalppal addig semmi negatív tapasztalatom nem volt, télen. Tavaszi esőben nem közlekednék vele a jövőben. :) Mondjuk biztos függ attól is hány colos ez 14-es volt, szóval nem egy traktorgumi. :)
Ne gondolj azért durva lejtőre, vagy nagy kanyarra. Vmi árulás volt ott és akkor annál a guminál a vizet nem szerette vszínű . Amire viszont gondoltam, hogy a hirtelen felmelegedés miatt nem tapadt rendesen az megdőlt ezek szerint. Azért nem egy nyári idő volt max 20 fok .
Na mindegy goodyear ultragripet használok most ezzel nem volt bajom eddig se hóban se esőben stb, mondjuk melegben nem próbáltam . :)
Bizonyos hőmérséklet felett nem jó a téli gumi nyáron, különösen akkor, amikor rendkívül forróra hevül fel az aszfalt, ekkor ugyanis képes az igazán jó téligumi "megnyúlni", és csúszni. Magyarországon jelenleg van olyan szélsőséges az ingadozás, hogy -20-30 fokos is lehet az aszfalt hőmérséklete, de akár 70-80 fok is, ezt a tartományt pedig egy gumi nem viszi át hibátlanul. Tehát azért a nagyon nagy nyári melegben, nagy sebességgel autopályán továbbra sem lesz az igazi a téli gumi.
Ugyanakkor - paradox módon - a régebbi téli gumi, ami már fel is keményedett kissé, tehát már télen nem az igazi, az pont ezért kevésbé problémás nyáron.
Én már korábban kifejtettem arról a véleményem, hogy szerintem ezen gondolkozni sem lehetne szabad, nem tenném meg újra, csak a fentieket szerettem volna a gondolatmenethez hozzátenni.
Akkor ezzel a két segítséggel végre érthető, hihető amit két napja próbálok megértetni? Nem robban föl. Nem szakad cafatokra csak másként viselkedik és elhasználódik.
akárhogy nézzük, ez az én kiinduló álláspontomat igazolja..."
Ahogy a szakember elmondta, ilyenkor egy téli gumival közlekedő jármű például az autópályán, 60-70 fokos aszfalton 130 kilométer/órás tempónál, csomaggal megrakva úgy viselkedik, mint ha csúszós úton haladna. "
Egyébként velem is pályán lekanyarodó sávban, csomaggal megrakva történt, de az aszfalt sztem csak 30 fokos volt
nekem mint mondtam, nemcsak a fékúttal volt gond, hanem 70-ről fékezésnél eltaknyolt. Elcsúszott a kocsival együtt, pedig csak enyhén kanyarodtam a fékezés közben.
Nyárival is fékeztem számtalanszor hasonlóan, és tökéletesen tarototta az irányt + sokkal rövidebb volt a fékút
na, nem vagyok akkor egyedül a furcsa a tapasztalataimmal
:)
igen egy kicsit divatka is az ügy...ez biztos.
azt hiszem 1999-ben tettem először téligumit autora...de addig már levezettem vagy 350-400ezer km-et nélküle...
jó a téligumi,pl. hóban,nem csúszkál annyira,jobban tart,kijöttem a méteresből is vele....elsőkerekes személykocsival...nyárival nem lehet,az bizonyos.
de jégen,lefagyáson ha gond van és elindul az auto,a tömeg,azt nem fogja meg...semmilyen téligumi...de nyári sem...oda rutin,vérből-zsigerből tehetség kell,és oltári nagy szerencse,vagy,és a Teremtő.(ki miben hisz)
2007januárban téligumival törtem ripityomra az automat éppen.elcsusztam.
aztán műveltem már olyat is,hogy téligumit másfél,naptári két évig fenthagytam a kocsin -20 és +40 fok között,0-180km/h között,soha semmi gond nem volt nyáron sem.....még mintája is maradt a végére is,aztán kuka.