jah...az alcsuti more...
nem dotálod, de így van elérhető áron választék a boltokban...mo. élelmiszeren kívül semmit nem állít elő, csak bérmunka van...magyar iparcikk alig van (megjegyzem az építóipar is csupa osztrák-német anyaggal dolgozik (wienerberger, baumit, tondach, bramac stb....) ...én is ezeket használtam, mert sokkal minőségibbek....szebb az eredmény és tovább tart...
Lassabban! :)
Kivettük a legerősebb láncszemeket, hogy kimentsük azokat, akik át lettek verve. Ezek után SZERINTEM kivesszük a leggyengébb láncszemeket, hogy teszteljük a piacot, illetve azt, hogy ezen milyen diszkontot lehet elérni (baromi nagyot, hiszen ezek már le vannak írva a bankok könyveiben!!!!!!), és ezek után lehet angroban az összes többit leváltani.
Miért?
Mert a leggyengébb láncszemek kivétele a rendszerből ERŐSÍTI a bankrendszer pozícióját és a forintot is, tehát mindenki szerint "hasznos" lesz, és ezek után már könnyedén lehet forintosítani, viszonylag alacsony kockázat mellett, ezért írtam, hogy MAXIMUM 400HUF/EUR-nál megállna az árfolyam. Az pedig nagy szó!
Tehát relax, most már biztos, hogy ki lesz vezetve az egész, és az eddigi töredékek alapján én úgy látom, hogy van esély arra, hogy rendkívül olcsón fogjuk ezt megúszni, és hogy valami elképesztő stratéga ül Matolcsy háta mögött, akinek a nevét talán majd 50 év múlva fogjuk megtudni, amikor feloldják a titkosítást.
Az élelmiszer a legfontosabb, tehát a legfontosabbra marginális hatással lesz.
Aki eddig is tudott importot vásárolni hazai helyett, az ez után is fog, aki pedig tartós cikket vesz, az többnyire hitelre veszi, hiszen nincs ennyi pénze egyben. Ott pedig az, hogy például 3% az alapkamat és 8% a fogyasztási hitel THM-je, vagy 20%, az már nagyon nem mindegy. Ugyanakkor mivel az exportba olyan ágazatok is bekapcsolódhatnak, akik eddig erre nem voltak képesek, ezért pont új vállalkozások is jöhetnek létre.
Egy dolog biztos Euroman, a jelenlegi helyzet rossz, és ha ezt konzerválod, akkor bizonyosan nem lesz sem most, sem később jobb. Nem lehet az ország pénzén az importőröket doltálni.
az átváltás a lényeg.
mert ha a mostani árfolyamon váltanak át az ugye 240 fölött van ... és 160-as átlaggal lettek a hitelek felvéve (mert ugyan 180 volt a chfhuf, csakhogy a bank eladási árfolyamon számolta át...).
mi lesz azokkal akik tudtak fizetni és még mindig fizetnek ??? hiszen egy még 50 forint plusz havi szinten megint előállítja ebben a legnagyobb devizalapú adós rétegben újra a problémát.
és ha átváltanak mindenkit mondjuk 180-n de a kamat marad a devizalapú hitel kamat 7-8% az olyan mintha amit eddig befizetett elveszett volna és azok 5-6 év tekintetében súlyos milliókra rúgnak.
a kamatot mihez fogjákkötni ha már forintban lesz az ember hitele ?
bubor ?
amit bárki manipulálhat.
vagy jbk + valamennyi ? ée az a valamennyi mihez kötve változhat egyoldalúan megint ?
szóval nagy kérdések ezek.
én úgy érzem h persze segíteni kell akik bajba kerültek.
de akik bajba kerültek azok jellemzően teljesen kihegyezve vették fel a hiteleket.
és akik nem ?
akik még mindig fizetnek ?
azok megint bűnhődjenek ?
mert most is a rossz hitelek miatt emeltek nekünk kamatot igaz a magyarázat a cds volt, persze azóta cds visszament csak a kamat valahogy nem ...
nekem ez a bajom.
és ez pont a középréteg ...
az árfrögzítés meg nem ér semmit mert csak elodázom a problémát 5 évre és újabb 1,5 millával több lesz az adósságom amit szétdobnak a havi törlesztőbe vagy a futamidőmet tolják ki ...
mindegy melyik a lényeg h még 1,5 millát rápakolnak a hitelemre kamatos kamattal: ha most rögzytem 5 év kamatos kamatával növelt tőke rész érfolyamkülönbözettet fizethetek még pluszba.
Elektroluxnak is van gyára Magyarországon, egykoron Lehelnek hívták... és ennyiért már más is építhetne gyárat.
Tetszik nem mato egy zseni..megelőzi a korát... valószinűleg sok kávét és energiaitalt iszik mint AT.. Én nem kedvelem az ürgét de sokat tud..kifelé nem kellene kommunikálnia.
Szetem a bankok kötelező tartaléka után nem fog (vagy keveset) fizetni.. és a 2hetes mnb kötvény kamatot csökkenti szerintem..ezzel kényszerítve a bankokat a hitelezésre..
A harmadik lépés sztem 3-5mrd Ft-os államadósság csökkentés lesz..ami kb a 1013as adósszolgálat..ezt nagyon szépen be kell csomagolni EU ne kössön bele..sztem megoldják.. talán az állami vagyont veszik át egy értéken ( pl manyup vagyonelemeket, mol és közmű tulajdonrészeket.) és ezzel csökkentik az államadósságot...úgy is összevonnak mnb-vel egyéb szerveket.
A negyedik egy érdekesebb..valahogy beszállnak a gazdaságélénkítésbe..praktikusan alacsony kamatozású hitellel valamelyik állami fejlesztési bankon keresztül.
mondjuk ha normális fizetések lennének, amiből lehet törleszteni, az is egy megoldás lett volna már évek óta....és ha nem lennének 100 milliárdok elherdálva agyalágyult, kimunkálatlan ötletekre...
kár, hogy élelmiszeren kívül minden import...újabb vállalkozások bedőlése prolongálva
minden import....ilyen áron sem vesznek....mennyi lesz 310-350-es eur-nál..
OFF/HUF, de ON/forint árfolyam
Az a baj Euroman, hogy ez már társadalmi probléma, és társadalmi probléma felett nem lehet szemet húnyni. Egyszerűen az egész országot megakasztó problémáról van szó, amelyet JELEN PILLANATBAN(!) is kőkeményen szív meg az országnak azon része, amely nem szállt bele a devizahitelezésbe. A félreértések elkerülése végett ugyanis erről írtam a blogbejegyzést, amiben arról értekeztem, hogy Magyarországon per pill 2008 óta kőkemény VALUTAVÁLSÁG van, nevezetesen az, hogy a forintot kényszeredetten erősen tartjuk írdatlan pénzekért, ezért elképesztően magas az alapkamat, ami csírájában pusztítja ki még a szükséges hitelezés lehetőségét is. Egyszerűen meg kell szabadulni ettől a tehertől, mert különben beledöglünk abba, hogy az éves adóbevétellel összemérhető devizatartalékot KELL finanszírozni, hogy az ország nem számít biztonságosnak a külföldi devizakitettség miatt, egyszerűen ezért tervezhetetlen a beruházás sokszor Magyarországon, mert kiszámíthatatlan a devizája, és állandó a félelem, hogy egyszer le kell értékelni, mert a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan, egyszerűen ha tényleg bedől és árvereztetni akarnak ~100.000-1.000.000(!) ingatlant, akkor az game over és nem piac tisztulás.
Itt nem marginális hülyéről van szó, hanem az ország nagy részéről, ráadásul az ingatlanra hitelt felvevők esetében még csak nem is felélő, ostoba emberekről, különösen ha figyelembevesszük azt is, hogy annak idején a GDP, meg az ipar, meg az építőipar, meg a kereskedelem pont azért futott fel, mert ők építkeztek hitelből.
Az ország jelentős része hasznot húzott ebből, akár úgy, hogy árulta őket (mert különben más adta volna el), akár úgy, hogy eladott nekik valamit, akár úgy, hogy épített nekik valamit és csak egész marginális azon emberek száma, akik legalább forumokon ágáltak ez ellen a fenntarthatatlan folyamat ellen.
Itt szó sem volt arról, hogy 2004-2008 között HARSOGOTT volna a média, vagy a forumok arról, hogy "ezt nem szabad csinálni", nemhogy fék nem volt, hanem egyszerűen a "gyí, gyí, gyí" volt, hogy valakinek a mondását idézzem egy másik topicból, egyszerűen öngerjesztővé-önhülyítővé vált a folyamat, aminek AKKOR IS ÉS MOST IS SZINTE MINDENKI A RÉSZÉT KÉPEZI.
Mert ez egy társadalmi probléma, és a társadalmi problémákat meg kell oldani. Ez pedig jelen esetben az, hogy a devizahitelezést meg kell szűntetni, fel kell számolni, bármennyibe is kerül, mert ahogy ettől megszabadulunk, megszabadulhatunk alsó hangon 20 milliárdnyi devizatartaléknak a finanszírozásától, megszabadulunk az árfolyam "védelmének" a költségétől. Csak a miheztartás végett, pusztán ez a lépés önmagában 3-500 milliárddal csökkentené az éves adósságszolgálatot, hát kell magyarázni, hogy ez mekkora adócsökkentés, vagy pályázaton szétosztható forrás lenne?! Önmagában ETTŐL meglódulna a gazdaság, hiszen 1+1 hitel esetén ez önmagában 600-1000 milliárd HUF gazdaságba engedését jelentené. De ha csak 300-500 milliárdról beszélünk, az is iszonyatos pénz, önmagában a GDP 1-1,7%-át jelenti, vagyis pusztán ETTŐL növekvő pályára állna AUTOMATIKUSAN az ország. És ez az a kolonc, amit 2008 óta cipelnünk KELL, hogy a devizaadósok ne omoljanak össze. Számold ki, hogy eddig neked, nekem és nekünk mibe került a devizahitelesek "megmentése", és most számoljad azt, hogy mibe kerülne ennek az egésznek a lezárása.
Ha 500 milliárdba kerülne, akkor is egy éves eddigi költségről beszélnénk, de utána NINCS többé ez a tétel a költségvetésben. Egyszerűen nem mondhatod, hogy a hitellel nem rendelkezők kárára történne meg a megoldás, egyszerűen azért, mert jelenleg van az az állapot, amikor a hitellel nem rendelkezők elképesztő összegben dotálják a devizaadósokat!! Ezért van recesszióban az ország!!
Ez az egész olyan LESZ, mint egy kiadós rókázás, borzasztó érzés lesz közben, nem tudod, hogy mi lesz és mikor lesz vége, amikor túl vagy rajta még akkor is remegni fogsz, még az is lehet, hogy újra okádsz egyet, de a legrosszabb csak az lehet, ha ezt visszatartod, vagy nem akarsz erről tudomást venni.
Egyszóval, ezen túl kell lennünk, mert ettől nem jutunk előrébb. Ez nem opció, ez muszáj.
És ha túl leszünk ezen, akkor lehet átmenetileg akár 400HUF/EUR is az árfolyam, node kit fog ez érdekelni? Ez az üzemanyagok árában akár 20Ft-os emelkedést is jelenthet, az importcikkekkel szemben azonnal versenyképes lesz minden magyar termék, az export felpörög, a hitelesek meg tesznek majd rá.
És mivel ettől önmagában beindul a gazadság, ezért természetesen még több jó számadat fog jönni, amitől a forint EZÚTTAL már izomból tud majd erősödni, ahogy egy feltörekvő gazdaság devizájának illik (ahogy rbbj11 írta), és akkor akár még az is előfordulhat, hogy újra benéz 300 HUF/EUR alá. De akkor már benézhet, mert akkor ERŐBŐL lesz ott a forint és nem azért, mert horror pénzeket költünk el rá.
Én úgy vélem, ezt meg kell csinálni. És úgy vélem, ezért értelmetlen devizás csomagról, forint leértékelésről ÖNÁLLÓAN értekezni, mert a célt kell megnézni. Ha a devizahitelek ki lesznek váltva, akkor a forint MINDENKÉPPEN le fog értékelődni még akkor is, ha a tartalékból kerül leváltásra a hitelek jelentős része, és onnantól az alacsonyabb kamat egyébként is gyengébb forintot fog eredményezni.
Az egyetlen fontos dolog az, hogy mi lesz az időzítés, és az, hogy mennyire profin lesz levezényelve a rendszer. Különösebben elqrni egyébként nem lehet szerintem ha konzekvensen végigviszik, maximum arról lehet majd értekezni, hogy "mennyibe került".
Én viszont csak annyit kérek mindenkitől, hogy amikor ezt fogják számolni a marxisták, akkor ezt azzal a számmal vessék össze, amennyibe a 2008-2013 közötti időszak "megvédése" került az országnak.
Nem véletlenül írtam korábban azt, hogy a simor andrás csinovnyik alatti MNB poltika FELértékelődésre ítéltette a forintot, ami iszonyatos pénzekbe került és nem véletlenül azt, hogy EZ önmagában a mai Magyarország betegségének legfontosabb oka, és okozója. EZ most megszűnt létezni, tehát visszatérhet a forint oda, ahová már régen kerülnie kellett volna.
Ha most a Forint beáll a rendes árfolyamára, akkor az ~330-350 HUF/EUR-t jelent, egyebekben szvsz 3-4% alapkamat mellett. Ekkora adósságszint mellett a 2% szerintem nem járható.
A 3-4% viszont annyit tesz, hogy ez előtt a lépés előtt a devizahiteleket bár de jure nem, de de facto KÖTELEZŐEN át kell váltani forintra, hiszen a 3-4% alapkamat ELŐTT kell váltani, amikor a forint még "erős lesz", ugyanakkor a kamatok százaléka már kedvezőbb is lesz, mint a CHF hiteleké, hiszen forint esetében például az úgynevezett hazug CDS árazás kiesik a játékból, a költségek már most is forintosítva vannak. Amikor ez megtörténik, akkor jöhet például a 330-350 HUF/EUR árfolyam és a 3% alapkamat.
2% szerintem nem játszhat ekkora államadósság mellett, mert annyiért nem ide hoznák a pénzüket a külföldiek, de ha az államadósság lemegy 40-50% GDP környékére, akkor jöhet akár a 2% is. Az viszont szvsz legkorábban jövőre, a választások után lehet lehetséges elméletben is.
A 10% áfáról szó sem lehet, az megborítaná a költségvetést.
Mindhogy általában az EUR/HUF-ról szoktak értekezni, így bátorkodtam megjegyezni, hogy miért gondolják, hogy az állandó lehet, vagy hogy állandó lehetne, vagy éppen javulhatna a Forint javára, ha egyszer rosszabb az inflációja, mint az EUR-nak?
Azaz, ha egyszer azt mondjuk, hogy van infláció és ugye a cél az, hogy a Forint az EUR-hoz konvergáljon, hiszen azt vállaltuk, hogy "egyszer majd bevezetjük" a csatlakozási szerzősében, akkor célszerű ehhez mérni. Ebben az esetben viszont érthetetlen, hogy az inflációkülönbségről miért feledkeznek meg az emberek és miért hiszik azt, hogy az EUR/HUF keresztnek konstansnak kellene lennie, miközben az infláció hatalmas. Csak a vicc kedvéért: 6%-os infláció 300 Ft-on önmagában 18Ft eltérést jelentene, egy 3% infláció különbség pedig 9Ft-ot. Vagyis a 300 Ft/EUR árfolyam nem tartható még elméletben sem, ha az EUR és a HUF között lényeges inflációs különbség van. Márpedig papíron mindenképpen van.
a természet törvénye, ha rosszkor vagy rossz helyen, akkor rosszul jársz....csóró vagy cselezni akaró devizahiteles nem tudta mibe mászik bele...kánaán is lehetett volna, kelepce lett belőle...ez van....de ezért nem kell az erdő ősszes lakóját nyomorba dönteni
A terv végrehajtásába Matolcsy György frissen hivatalba lépett jegybankelnök is beszállna a devizatartalékkal.
hát.....
én is épp ezt olvastam...gyönyörű:((...aztán a bedőlt a csökkentett részletet sem tudja fizetni, mert a fizetési kicsi, vagy már munkája sincs...viszont sikerült szavazatot vásárolni....a hitellel nem rendelkezők kárára....kellene a piacot hagyni kitisztulni...
Hmm erre azt tudnám mondani sokat akar a szarka.... :)
Nem tudom mit akar valójában tartok tőle ő se, de engem igencsak meglepne ha előállnának egy olyan programmal, hogy az összes lakossági devizahitel átváltása Ft-ra. Elég komoly kockázatai lennének ennek is. Nem beszélve arról, hogy még ezen a kamatszinten is a Ft hitelek komoly kamattámogatás nélkül nem jelentenének megváltást az érintetteknek.
Jó ha a kamatok nálunk is lemennek 0 közelébe akkor más a szitu, de hát az nem opció vsz, már itt is elég szűk a mozgástér vágásra.
Aztán az állam devizadósságával mi lesz? Az rendben, hogy a lakosságot átterelnék Ft-ba és akkor az állam majd 50% devizaadóssága 350-400-as eur/huf-ál 300 -as dollárnál? Vagy a 285 eur/huf árfolyamra tervezett költségvetés? Infláció? stb.
Persze elmebetegek lépéseit nehéz kikalkulálni , ilyen alapon a lehetőségek tárháza végtelen. :)
"Node eközben mennyire normális szerinted az, hogy pont maga a pénz nem inflálódik olyan mértékben, mint amekkora infláció van? :)"
az egészhez csak ennyit tennék hozzá: tök normális. Szokványos jelenség feltörekvő v. épp felzárkózó országoknál, hogy devizájuk akár még erősödik is magas infla mellett. Épp ezzel "zárkóznak" fel. Nő külföldön a vásárlóerejük, és a "fejlett" piaci árakhoz tendálnak az áraik. Pl. Brazília.
Az más kérdés, hogy ezt a stabil és erős forintot jó ideje nem komálom, mert már ott tartunk, hogy az erős huf + erős infla egyre több nyugati országnál is drágábbá tesz minket. No persze a 27% áfa is rádob erre két lapáttal.
Le az áfát 10%-ra! Eurhuf-ot 400-ra! Alapkamatot 2%-ra!