Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #602001

Nem, ahogy én is és Zsiday is kiszámolta, nagyjából 360-400 HUF/EUR-nak kellene lennie. És ha ennyi lenne, akkor most 2% körüli lehetne az MNB alapkamat, és nem kellene ekkora devizatartalék a forint árfolyamának "védelmére", és emiatt jóval kevesebb lenne a költségvetés kiadása.

Nem véletlenül idéztem be azt a doksit, amit kosami hozott egy más kérdéskörben, ugyanis 2004(!)-ben sacc/kb 360 HUF/EUR árfolyamot vártak és áraztak. Ezért írtam le a blogot a finn devizaválságról, ami pont így zajlott le, mint ahogy lezajlik most Magyarországon, és ami még pár évig sajnos zajlani fog, mivel MOST MÁR nem lehet a devizahitelesekre ráereszteni a fair árfolyamot.

Ezt 2008-ban lehetett volna megtenni, amikor még nem volt CDS, és társai, amikor megúsztuk volna egy AHHOZ az árfolyamhoz képest 30-40%-os leértékeléssel, amelynek az esetében ma már túl lennénk az egész problémakörön. De ezt már máshol írtam ma, ezt csak azért írom, hogy nem 1000-nek kellene lennie, hanem 360 környékén kellene lennie, ami egyáltalán nem lenne drámai, ha ez VAGY folyamatosan következtt volna be, VAGY drasztikusan egyszerre, amikor kikényszerítette ezt a piac. A közkeletű tévedéssel ellentétben ugyanis 2008-ban nem az ország bedöntésére spekuláltak, hanem a forint árfolyamának a gyengülésének a kikényszerítésére, aminek meg kellett volna történnie.

Ehelyett felvettünk több devizát, mint amennyi a forint piacon jelen volt, és ennek fizetjük most az árát, évente százmilliárdokban mérhető összegekben.

Szóval, szvsz nincs értelme 15 évről értekezni, mert 2004-ig elfogadhatjuk a fair árfolyamot, és mondjuk onnantól érdemes megnézni, hiszen onnantól indult el a hamisítás a devizahitelek miatti természetellenes forint erősítéssel és annak az ideolgóiának a fejébe verésével, hogy az "erős forint a mi várunk".

A jó forint a fair árfolyamú forint, és ezt kell belátni.

Az pedig nem azon múlik, hogy 300HUF/EUR alatt, vagy felett van. Nem kell ezt a 300-as számot fetisizálni, ez csak olyan, mint a benzinár, amikor átlépte a 100Ft-ot, aztán a 200Ft-ot, aztán a 300-at és végül a 400-at. Nem jó, de érthető, hogy drágul, hiszen "infláció" van. Ezt egyébként érdekes módon mindenki érti és elfogadja, sőt, mintegy tudja, hogy "úgyis drágul minden évben minden a Zinfláció miatt".

Node eközben mennyire normális szerinted az, hogy pont maga a pénz nem inflálódik olyan mértékben, mint amekkora infláció van? :)