Szerintem számításba kéne venni, hogy milyen alacsony a rv ár. Fhb veszteséges, nuku oszti és mégis 400 felett van, szar kilátásokkal
Szerintem számításba kéne venni, hogy milyen alacsony a rv ár. Fhb veszteséges, nuku oszti és mégis 400 felett van, szar kilátásokkal
ezek nem számítások, hanem pusztán az állításod cáfolata :) Méghogy osztalékszelvény után többet esett a rv...ott vannak a számok, egész egyszerűen valótlant állítottál
ezek a számítások szerencsére nem sokat érnek
eddig se értek sokat
na nézzük a múltból ezt: "csak vágásnál le is esi, meg még rátesz egy lapáttal"
2008.márc.5: 805 ft, máj.7: 874, aug.6: 836 Ft. Tehát osztalék tisztán megmaradt + 31 ft árfolyamnyereség.
2009.márc.5: 517 ft, máj.12 578Ft, aug.6: 690 Ft, ezt számolja ki mindenki maga, és bosszankodjon.
2010.márc.5: 712 ft, ápr22: 794 Ft, aug.6: 674 ft. Na, itt először elment az osztalék nagy része.
2011. márc.2: 552 Ft, ápr.28: 607 ft, aug.3: 536 Ft. Mennyi volt akkor osztalék? 70 ft? Akkor megmaradt belőle 54 ft.
2012. márc. 6: 570 ft, máj.2: 535 ft, aug.7: 410 ft. Na ez ronda pofon, itt egyenesen nem érte meg eladni, muszáj volt idénre áthozni. Akik áthozták, idén valószínűleg eladók 410 felett, de 500 felett biztos mindent eladnának.
Bár én min. 470-et várok vágás előtt, de érdemes megközelíteni távolabbi szemszögből.
Nézzünk egy másfél éves kalkulációt! Tegyük fel, hogy nem lesz EB-nek elmarasztoló határozata a különadókkal stb-vel kapcsolatban. Tegyük fel, hogy a cég újra 10%-ot zsugorodik 1,5 év alatt, sőt, tegyük fel, hogy a profit is zsugorodik 15%-ot! Tegyük fel, hogy ezt még túl is reagálja az ár, és 2014.06.01-én ezért legyen a jelenlegi árfolyam alatt 15%-kal, 348 Ft-on.
Én pesszimista vagyok, ezért jövőre csak 35 ft osztalékkal számolok.
1,5 év alatt a most vásárló kap 85 ft osztalékot és veszít az árfolyamon 62 Ft-ot. Vagyis a worst scenario szerint kb. 5,6% a bruttó hozama. Ez egy olyan környezetben, ahol deklaráltan folyamatos kamatcsökkentés várható, és már most nem lehet efeletti kamatokat kapni 6-9 hónapra, több mint jó. És nincs hova vinni a pénzt, mert minden telekomos cég, régiósok is, drasztikusan visszavágták az osztalékot, ami sok éve példa nélküli, hogy nincs régiós alternatívája mtelekomnak. Az alapkamat is mindenhol várhatóan csökkeni fog a régióban, nincs alternatív állampapír sem, amit venni lehetne egy alapkezelőnek, a lengyelek is folyamatosan vágnak, már 4%-on tartanak.
Tehát mennyit enged egy alapkezelő MINIMUM 5,6%-ból? A 1,5 év előre biztosított hozam miatt szerintem 4,5%-ig lemehet. Ez alapján viszont az óvatos alapkezelők nem mennek 415 ft-os árfolyam fölé. :S
Igazad van,én inkább alá szoktam lőni,legyen neked igazad.
Prémium Mak gyakorlatilag megszünt,összesen 2 db maradt,a legjobb a 2018-as,az még jan. végéig hoz 8 %-ot,de utána ott is csak max. 6 % hozam marad.
Elviselném a 2009-es árfolyamgörbét én is..:))
Csak ki fog itt venni 460-ért,amikor most is korlátlanul tudsz venni ???
Mindegy,ha jövőre lesz 40 ft osztalék,akkor másfél évre jön 90ft,nem rossz,várok,és figyelek.....
Nagyjából egyetértek.
Abból a szempontból Mtel sem kivétel, hogy szenvedősek a menedzsment előrejelzései, hasonlóan szektorhoz, amihez ugye még néhány hungarikum is jött pluszban elmúlt években .
Szerencsére annyit csak sikerült kitermelni ilyen körülmények között, hogy az osztalékot szinten tudják tartani. Nekem ebben voltak aggályaim , de vhogy kiszenvedték. Így viszont a 355 és hasonlók elég indokolatlan árnak tűnnek a számomra.
Úgy alakult volna ez az év, hogy 35 Ft-ot tud max kiszorítani, és jövő évre 25 Ft osztalékot várnak akkor azt mondom normális reakció lenne 355. Így túlzásnak tűnik nekem is.
A beesés 355-ig, majd második menetben kb. 374-ig extrém volt - ha nincs a lengyel szektortársnál a durva osztalékcsökkenés, meg néhány más telekomos cégnél kisebb-nagyobb csökkenés, akkor 400-420 között zizegett volna a bejelentésig.
Az MTEL-nél viszont más a felállás - ahogy korábban is írtam -, és sejteni lehetett, hogy marad az osztalék, de aki csak fő vonalakat nézett (ahogy a nagybüfik szokták), az most félrevezetődött. Bár erre nincs rálátásom, de vélelmezem, hogy az elmúlt hetekben a külföldiek szórták, hazai intézményiek vették a telekomot.
Mostantól kezdve fordítva lesz, 410 felett hazaiak szórják, külföldiek veszik. A mohóság és a szentiment fog diktálni, ha a nemzetközi hangulat jó, 470-480 simán benne van.
Saját véleményem annyi, hogy minden nyomorúságot figyelembe véve egy nagyon szolíd nagyon visszafogott szelvényvágás előtti ár 450 Ft. Ha ennél is kevesebb az vmi nagyon nagy negatívum várakozás a jövőt tekintve. 450 se egy éppen hű de optimista téma lenne.
Ha az érzelmek ennél kicsit hevesebbek lesznek akkor inkább vhol 480-520 között. Ez sem lenne ehhez az osztalékszinthez egy baromi nagy elszállás, de körülményeket figyelembe véve elmegy kategória.
Kb így látom a szitut. Amit még meg kellene nézni, hogy milyen magyar állampapír hozam várakozások vannak mondjuk 2014-re. Nyílván nagy alapok ezt is meg fogják nézni.
Mindenképpen várnék egy vételi érdeklődést itt következő 2 hónapban mivel ezzel a 355 el nagyon megszórták lefelé már egy ilyen 30 Ft körüli osztalék képességet áraztak be vele.
Aztán persze a hungarikumokat is figyelembe fogják venni új mobilszolgáltató esetleg, össze vissza ****kalapkodás a különadókkal stb.
Érdekes lesz a sztori. Ja és hát közben a világban milyen hangulat lesz az is igen fontos.
Elmúlt éveket megnézve 2005-től napjainkig . Az osztalék erről a 70-74 Ft közötti szintről lecsökkent 50 Ft-ra.
Mikor máskor mint 2011-ben történt a 70-ről 50 -re csökkenés(különadó mint egyik fő motívum) .
Az árfolyam 800-1100 közötti szintről, lejött egészen tavaly év végén 355 Ft-ig.
Ehhez van egy külső környezet ami a szektornak annyira nem kedvezett sorba jöttek a szektorból osztalékfaragás előrejelzések a menedzsmentektől. Egy csomó ilyen hír volt utóbbi hónapokban.
Tavaly és tavalyelőtt is 50 Ft-ot fizetett ki a cég. Az árfolyamok szelvényvágás előtt: 2011-ben 614 Ft
2012 ben 546 Ft
Ehhez még illene hozzátenni az állampapír hozamokat adott években, illetve ami baromi sokat számít még a menedzsment előrejelzése a következő időszakra.
Most 0-3% közötti bevételcsökkenés, és 4-7% EBITDA csökkenést jeleztek előre vagyis a negatív trend folytatódását szektortársakhoz hasonlóan. Ez elemzők szerint 45-47 Ft-os osztalékot tenne lehetővé jövőre.
Mindezekhez tartozik egy 400 Ft körüli jelenlegi ár, és egy 5-7% közötti állampapír hozam attól függ milyen időtávra nézzük, illetve egy Brüsszeli bírósági szakban lévő kötelességszegési ügy a szektor különadóztatása miatt, ha jól emlékszem 70 Ft-os részvényenkénti nagyságrend a téma amit eddig kommunizáltak. Illetve vizsgálják ezt a percdíj adót is vagy mi a bánat ez, de úgy tudom az még nincs bírósági szakban.
Egyéni ízlés kérdése ki mit szűr le belőle sok szemszögből meg lehet közelíteni, lényeg igazán az lesz , hogy a nagy alapok hogyan közelítik meg ezt a 400 Ft körüli árat ebben a szituban. :)
Mondtak ilyet is? Jó kis papír ez, akkor már csak 4-5 évet kell benne ülnöm.. :-)
Sztem kicsit alacsony arfolyamokban gondolkodtok.
3 honap alatt hoz az 50 Ft-os osztalekkal 10%-ot, mig a bankban es DKJ-ra kaphatsz 5.5%-et egy evre... Plusz a management szerint 45 Ft felett tudnak fizetni jovore es utana, ami elegge pozitiv uzenet.
Jó lenne ha megmaradna ez a rés a szelvényvágásig,akkor 440 meglehetne.
Ugyanakkor venni is nehéz volt 355-380 között is csak 3 napot volt,és a bejelentéskor is csak 410 fölött volt korlátlan eladó.
Rövidre nagyon jól néz ki 400 fölött még 2 napig,utána kellene újból megindulnia.
Középtávra lehet viszont oldalazás is 385-415.......néhány nap múlva ez kiderül.....
400 fölött szerdáig hátradőlhetünk.:)))
Funda oldalról olcsó,mint Otp volt 2300-nál.....:)) aztán 1300 lett.
Nálam hetes rsi támaszvonal dönt majd
értem,köszi:)
vmi komoly visszatesztre,akár réstöltésre lent számitasz még márciusban?ilyen kiábránditás céljából?
mert valóban azt érzékelem én is,hogy nagyon sok a beragadt,és ki fogja ezt megvenni 460-on?:)
Túl sok kicsinek van itt 400 környékén,most minden forintért megszenved....ha meg akar indulni napi 20 ft-al fog,hogy a kicsik ne merjenek már venni,de most a sok ellenállás miatt dagonya jön.....
viszont most kényelmes helyzetben vagyunk,ha tartjuk,akkor ott az osztalék,ha el szeretnénk adni,akkor van egy magasabb alj 355 után,amire emelkedő csatornát tudunk húzni,várva a magasabb árfolyamot jó kiszálló reményében..))
Én a Hetes Rsi-t nézem,szépen rá lehet húzni egy emelkedő trendvonalat ősz óta.Most a trendvonal alatt vagyunk,de így volt ez már 3-szor is,de szvsz lesz olyan amikor fölötte leszünk,na majd akkor lehet kiszállni,én titkon ezt várom.....:))
ebből mi lesz tkom TA-sok?
nagyon lekvár.
Áprilisban van a közgyűlés 11-én emlékeim szerint ott véglegesítik az osztalékot egyéb nyalánkságok.
Nagy vonalakban vsz úgy kellene kinézzen, hogy igazán közgyűlés után az utolsó néhány hétben megy felfelé.
Ha 5-6 % körüli rövid állampapír hozamoknál 50 Ft-os osztalékra nem kúszik fel 400 környékéről akkor az a besza, behu kategória. :)
Tavaly pl nézzük azt az évet bár nem szokványos volt, de szintén 50 Ft volt osztalék csak éppen 550-600 között volt a papír és magasabb állampapír hozamok. Ott nem volt igazán ebből a szempontból tér felfelé.
Kicsit más volt akkor a leányzó fekvése ebből a szempontból . Milyen ****a lenne most felmenne akár csak 500-ra.
Meglátjuk milyen érzelmeket vált ki ez a bef alapokból
Szerintem ha lesz? valamiféle osztalék rally, akkor az legkésőbb április első hetének végéig lezajlik. (vagy nem)