"Kérjél is elnézést, mert igény az volna rá!"
Hát, ha erre tartasz igényt, akkor tessék: magyarként bocsánatot kérek a magyarul íróktól azért, mert nem az idegen érdekeknek drukkolok és nem azért hogy rosszabb legyen a magyaroknak. Annak viszont örülök, hogy a hozzád hasonlók ez ügyben sokaknak nyitják fel a szemüket.
"Na most arról, hogy ebben az országban ki áll a törvények felett, háát..."
Namármost, az érdekes az, hogy a törvényeket az állam (Parlament) hozza, és ez természetes minden normális államban. Ennek megfelelően az állam SEM állhat a SAJÁT törvényei fölött (lásd tender megsemmisítése), de természetesen más SEM állhat a törvények fölött (lásd tender megsemmisítése).
"Továbbra sem értem, miért lenne szükség, egy valszeg teljesen hatékonytalanul "működő" állami mobil cégre!?"
Mondom, hogy leragadt agyad a szocializmusban, a veszteséges állami vállalatoknál. Ennek a magyarázata tulajdonképpen egyszerűen megérthető bárki számára - minden állami vállalatot, ami nyereséges volt, azt eladtak, így természetesen csak a veszteségesek maradtak meg. Ugyanakkor az állami tulajdonlás a legkevésbé sem jelent hatékonytalanságot, vagy veszteségességet, csak ez sokak számára elképzelhetetlen, mert annyira beleragadtak a marxizmusba. Már sokszor írtam én is, mások is, hogy azok a közműcégek, amelyek például olyan "hatékonyak" Bulgáriában, hogy már forradalom van a rendszer ellen, azok is állami tulajdonban vannak - csak egy másik állam tulajdonában. Hasonlóképpen a magyar közművek jelentős rész is állami tulajdonban van, csak nem a magyar állam tulajdonában.
Ezzel szemben jópár olyan állami tulajdon van, ami nyereséges, csak az annyira nem érdekes :)
Egyebekben, már többször leírtam errefelé, hogy miért lenne nagyon hasznos, esetleg olvassad is el.
"Nehogy azt gondold, hogy akkor aztán jól lenyomnák az árakat...."
Semmi ilyesmit nem írtam. Tudod, én nem a Nyeretlen_Keteves és társai anyagi gyarapodását nézem, hanem a magyar államot. És ennek megfelelően nem tudok úgy nézni az ilyen gondolkodásmódra, erre az irígy, csak nekem jó legyen címűre, mint ami érdemi vitaalap lehetne. A te egyéni szoc problémád ugyanis rád, és csak rád tartozik. A mobiltelefonálás pedig történetesen sokminden, csak éppen nem állampolgári alapjog.
"Lósz@rt Mama.. (a veszteségeiket mi fizetnénk természetesen, közben a rendszer kegyeltjei, és azok pereputtya jól láblógatnának, jó sok pénzért)"
Ajánlom figyelmedbe a MALÉV állítólagos veszteségét, amiről kiderült, hogy nemhogy az nem igaz, amit a népindex uszított, hogy milyen f*sza lesz nekünk, ha végre nem kell a veszteséget fizetni, hanem éppen az ellenkezője történt, jóval nagyobb az adóbevétel kiesés, mint amit a "veszteségre" kifizettünk és még megszorítani is kellett, mert a kiesett GDP miatt erre kötelezett Brüsszel.
Egyébként, tudod, az a legnagyobb baj veled, és a hozzád hasonlóan gondolkodóakkal, hogy alapvetően az irígység beszél belőletek, hogy nem ti kerültök oda. Ahogy oda kerülnél, már nem zavarna az, hogy mennyi a fizetés. Így nem lehet érvelni, mert ez nem vezet sehová sem, ráadásul ahhoz, hogy az államnak megéri-e a megvásárlás, vagy sem, vagy a magyaroknak ÁLTALÁBAN megéri a megvásárlás, vagy sem, arra nézve az, hogy a Nyeretlen_Ketevesnek ebből származik-e haszna, az egy teljesen érdektelen felvetés.
"Ilyen alapon a gazdaság összes területén, kellene lenni állami cégnek..."
Ez egy marhaság, és ezt te is tudod. Jelen esetben arról van szó, hogy a kommunikáció költségei igen jelentősek, és ha ezt saját hatáskörben tudja az állam ellátni, akkor jóval olcsóbb lehet az a számunkra. Magyarán szólva, minden olyan, ami hasznot hajt az állam és az állampolgárok számára, abba éppenséggel az állam is beléphet, de kifejeztten szerencsés, ha a (kvázi) monopol helyzetet vagy ki sem adja a kezéből, vagy benne van az üzletben, hiszen AHOL NINCS VERSENY, ott nincs értelme annak, hogy az adott terület kizárólagos magánkézben legyen, hiszen ebben az esetben az árakat nem a piac, hanem az oligopólium fogja megszabni, egyebekben teljesen önkényesen.
Amennyiben ugyanis valaki azt hiszi, hogy az adók miatt drágább errefelé a telefonálás mint Ausztriában, az téved. Azért drágább, MERT NINCS PIAC és KVÁZI "HATÓSÁGI ÁRAS", vagyis kartelláras a telefonálás. Ezt aki nem hiszi, az nézze meg a céges előfizetések rendszerét, amelyek totális copy+paste alapon vannak megcsinálva, azaz ugyanannyi hűségidővel, körülbelül ugyanazon feltételek mentén.
"na az aztán jól megszabályozná a piacot."
Mint írtam, nem arról van szó, hogy "szabályozzuk a piacot", hanem arról, hogy miért külföldi multiknak fizessünk irreális pénzt valamiért, amit meg is tarthatunk. Éppen azt kellene észrevenned, hogy jelenleg nincs piac ezen a téren, és jelenleg van kvázi kommunizmus, mert diktálják az árakat - ehhez képest az, ha ebből legalább az állami rész kikerül, amit eddig az adóforinjaidból finanszíroztál, akkor már előrébb lennénk.
"Vesszenek a gonosz multik (bár ha nem lennének, nem tudom ki fizetne adót ebben a kurv@ országban)."
Nem akarlak elkeseríteni, de a különadók rendszere éppen azt mutatta meg, hogy eddig nem fizettek adót ebben az országban, hiszen a különadók ellenére IS nyereségesek már az idén mindannyian, üzemi vesztesége pedig egyetlen különadóztatott társaságnak sincs. Mindez pedig annyit tesz, hogy ha rendesen adóznak, akkor természetesen maradhatnak, de arról szó sem lehet, hogy az itt megtermelt adóalapot ne itt adózzák le társaságilag. Most csak ennyi változás volt a rendszerben. Az állam belépése annyit változtat, hogy el kell kezdeniük dolgozni, mert komoly bevételi forrásuk fog kiesni, de nem hiszem, hogy az lenne a kommunizmus lebontása, ha eszetlenül sokat fizetnénk azért, hogy például egy francia munkás három órát dolgozhasson le a hétből.
"Éljen az állam!! Élősködjön csak tovább (de inkább csak rajtad)."
Nem akarlak elkeseríteni, a hülyeség állampolgári alapjog, ha te nem fogod fel azt, hogy az állam nem az ellenséged, akkor egyszerűbb ha megöngyilkolod magad, mert bármerre mész, azt fogod látni, hogy az állam mindenhol jogot formál arra, hogy az állam szabályait és működését meghatározza.
Egyebekben mindenki magából indul ki, amikor jelzőket használ, nekem például az élősködő eszembe nem jutott volna addig, amig nem írtad.