Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: Gondolkozzunk !

#593671 Előzmény: #593662

"- A nyugdíjak minden ötödik forintja fedezetlen, a nyugdíjkassza hiánya azonos összeg a költségvetés hiányával, egyben a költségvetés negyedét a nyugdíj-ellátások teszik ki"

Marhaság:

"A társadalombiztosítási alapok a 2012. évet a 35,3 milliárd forintos tervezett hiányhoz képest 117,8 milliárd forintos deficittel zárták, ami a Nyugdíjbiztosítási Alap 70,8 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 47,0 milliárd forintos hiányából tevődik össze. "

Vagyis a nyugdíjkassza pont egyenlegben van, 70,8 milliárd HUF 3000 milliárdra számítva nem lényeges eltérés.

"- Az ország ma fajlagosan közel tízszer annyit költ idősellátásra, mint költött 1970-ben"

Én kérek elnézést a nyugdíjasok nevében azért, hogy nem pusztultak ki olyan lelkesen, mint elődeik a II.Vh-ban.

A többi szám is azok számadata, akik a nyuggereket teszik felelőssé az ország helyzetéért, egyebekben pedig nem sok köze van a valósághoz, lásd a fenti példát.

Gondolkozzunk !

#593662 Papus_stock

Kedvenc témám, csapjunk bele :)

1. A Manyup bevezetésekor járulék és korhatár emelés volt !

2. Az,hogy a politikai elit nem tud - pontosabban nem akar - hosszú távon tervezni és csak az újra választásával törődik, végtelenül sajnálatos.

3. Komolyan sajnálom a kisnyugdíjasokat de a mai nyugdíjas populáció így néz ki:

- A nyugdíjasok mindössze 15%-a, 450 ezer ember rendelkezik legalább 40 szolgálati évvel és korbetöltött

- A nyugdíjasok csaknem fele még a korhatárt sem töltötte be

- A "nyugdíjasok" közel negyedének gyakorlatilag semmiféle szolgálati ideje sincs

- Az országban sokkal (cca. 30%-al) több a 49 év alatti "nyugdíjas", mint a 80 év feletti..

- A nyugdíjak minden ötödik forintja fedezetlen, a nyugdíjkassza hiánya azonos összeg a költségvetés hiányával, egyben a költségvetés negyedét a nyugdíj-ellátások teszik ki

- Az ország ma fajlagosan közel tízszer annyit költ idősellátásra, mint költött 1970-ben

4. Engem az alkalmazottam ne merjen fenyegetni még akkor sem ha a monogramja történetesen M.Gy. és a kupolás cirkuszban adtam neki munkát.

P.

Re: nincs cím

#593649 Előzmény: #593624

"Nincs értelme 2050-el dobálózni"

Szíves elnézésedet kérem, de nem én kezdtem, sőt mi több, éppen én mondtam azt, hogy teljesen felesleges ezzel dobálózni, mert nem lehet úgy tekinteni a manyupra, mint ami addig nem halmozott volna fel hatalmas államadósságot.

"mert a nyögdíjrendszerrel most kellene csinálni valamit,mielőtt az összes leendő járulékfizető külföldre távozik tanulni,dolgozni(ránézek a fészbúkra és az ismerőseim negyede már kintről posztol---katasztrófa)..."

Én ránézek és egy emberről tudok, aki elment, igaz, ő nem sokkal a rendszerváltás után. Egyebekben pedig úgy volt, hogy pár évre megy ki, aztán kinn ragadt. Ugyanakkor a nyugdíjrendszer jelenleg egyensúlyban van, munkahely pedig pontosan annyi lesz, amennyi akkor lenne, ha az illető személyek itthon lennének, ugyanis nem attól lesz több munkalehetőség, hogy itt maradnak, hanem attól, hogy elmennek és ezáltal is csökkentik a nyomást az álláspiacra. Aki nem tud elhelyezkedni és elmegy, az is fog hazajárni, az is támogatja a szüleit, vagyis nemhogy nem arról van szó, hogy ez rosszabb lenne, hanem ez a jó, mert csökkenti a nyomást. Ezt egyébként Lengyelországtól a Balti államokig mindenki tudja és senki sem csinál ebből problémát, tulajdonképpen ahhoz képest, hogy mennyire disszidálni akart innen mindenki az átkosban, ahhoz képest alig mentek el emberek a rendszerváltás óta. Félmillióan pedig bizonyosan nem azóta mentek el, hanem már korábban is és még ma is.

Egyebekben pedig tényleg nem értem, hogy aki menni akar, az miért nem megy? Miért kell ez a hangulatkeltés, meg önhergelés, ez egy szabad világ, szabad külföldön munkavállalni, mondhatni többek között éppen ezért váltottunk rendszert, DE BIZONYOSAN EZÉRT léptünk be az Unióba, azaz azért, hogy mehessenek oda a magyarok dolgozni.

Most akkor miért kell azon drámázni, hogy "elhagyom a szeretett hazát", ami ellen általában agitálni szoktam, hogy itt mennyire pocsék az élet. Én ezt nem értem. Felüti az ember az állásajánlatokat, megkérdezi az ismerőseit és ha ez az élete vágya, akkor egyszerűen kimegy és ott fog dolgozni. Nem értem, hogy ebben mi olyan "fenyegetnivaló", vagy egyáltalán téma. Elmegy egy csomó ember itthon pont ugyanannyi állás marad ettől, tehát pont ugyanannyi lesz az adóbevétel.

Ha csökken a munkaerő létszáma, és igény lesz rá, akkor meg emelkedni fognak a fizetések és vagy visszajönnek az emberek, vagy jönnek mások ide dolgozni, amig a magyarok haza nem térnek.

"Hidd el hogy én is szívesen maradnék,csak nem látom az akaratot egyik kormányban sem hogy rendbe tegye az országot.."

Pedig most az történik, legalábbis az előző időszakhoz képest. Az az igazság, hogy ez elég későn történik meg, mert igazság szerint így kellett volna nekikezdeni 1990-ben az országépítésnek. Akkor mára már minden sallang kikopott volna, de legalább elkezdtük. Én egyáltalán nem hiszem, hogy ami most van az jó, vagy belátható időn belül jó lenne, csak most nem látok az út végén szakadékot, mint korábban. Nekem már ennyi elég ahhoz, hogy bizakodó legyek, mert végre nem mi vagyunk a legrosszabbak, nem nálunk a legrosszabb és nem mi vagyunk az elrettentő példa. Azért ez szerintem nem semmi alig három év alatt.

"Biztos qurva jó irányba haladunk,csak valahogy én nem veszem észre,bennem lehet a hiba :/"

Mert nem nézed az elfogulatlan híreket, mert nem nézed meg, hogy máshol mi a helyzet. Angliában már recseg-ropog a rendszer és ugye ott van egy csomó magyar, a másik csomó Magyar meg leginkább Németországban van. Node, nem gondolod, hogy nem fair Magyarország lehetőségeit, képességeit, életmódját, életszínvonalát Németországhoz hasonlítani?

Tudom, hogy rengeteg ember sokként éli meg azt, hogy mi történt 2006-tól ebben az országban, mert addig elhitte, hogy lehet évente jobban élni mint korábban, de nem lehet. Viszont tényleg nézzed meg, és gondolj bele, hogy ha figyelembevesszük, hogy mekkora munkanélküliség van (-Anglia -Németország) és hogy mekkorát növekedett annak a mértéke, akkor mennyivel rosszabb most mint 2010-ben? Ki az, aki Európában 2010 óta számottevően jobban tud élni? Ki csinálta jobban nálunk ezt az időszakot?

#593624 Grizzly Géza Előzmény: #593610

Nincs értelme 2050-el dobálózni,mert a nyögdíjrendszerrel most kellene csinálni valamit,mielőtt az összes leendő járulékfizető külföldre távozik tanulni,dolgozni(ránézek a fészbúkra és az ismerőseim negyede már kintről posztol---katasztrófa)...

Hidd el hogy én is szívesen maradnék,csak nem látom az akaratot egyik kormányban sem hogy rendbe tegye az országot..

Biztos qurva jó irányba haladunk,csak valahogy én nem veszem észre,bennem lehet a hiba :/

#593614 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #593405

Nem is létezik máshol a világon....., mielőtt elvonták volna a járulék teljes mértékét, akkor még ugye ez volt mondva:

"Elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra az, aki úgy dönt, hogy magánnyugdíj-pénztári tag marad. Miután azonban a pénztártag kiírta magát a közösségből, szakított a közösséggel, és egyéni úton jár, az csak a 10 százalékos befizetésével rendelkezhet, mert csak az a jövő."

Matolcsy György

(Nekem ez a remek ki van függesztve a falra) Azóta láttuk, hogy még ennél is van lejebb...

#593610 Előzmény: #593600

"Az államnak 2050-ben X forintja lesz nyugdíjakra. Ez az akkori dolgozók számából és fizetéséből következik. Akár van manyup, akár nincs, ez az X nem változik."

Még egyszer mondom: X forint attól függ hogy mennyi marad erre a célra. Ha 2050-ben az adósságszolgálat +2000 milliárd lenne mai reálértéken és hasraütve a manyup miatt felhalmozód adósság miatt, akkor a nyugdíjakat le kellene vinni a felére a mai reálértékhez képest, vagyis sokkal kevesebb lenne a kifizethető összeg. És nyilvánalóan sokkal több, ha a manyup adósságszolgálata nem létezik. Magyarán szólva, bár nem biztos, hogy egyáltalán egy fillért viszontlátnál a manyupból, de biztosan a töredékét kapnád csak az államiból, ahhoz képest, mintha a manyup nincs.

"Az állam a manyup elkobzásával csak egy dolgot ért el"

Ez hazugság, mivel az állam a saját adóbevételeiről mondott le, illetve adósságot generált ahhoz, hogy a manyup rendszerbe betolja a pénzt. Ennek megfelelően szó sem lehet semmiféle formában "elkobzásról". Én már annak idején is megjegyeztem, hogy élből pofátlannak tartom azt a nagyvonalú gesztust, hogy aki megtartja a manyupját, annak nem terhelik a nevére az ebből fakadó államadósságot. Mert az, hogy ő megtartja a pénzét, én meg törlesztem a miatta keletkező adósságot, na látod, ez az, ami felháborító.

"több emberről kell majd gondoskodnia, azaz kevesebb nyugdíjat tud majd fizetni 20-30 év múlva. Tehát feléltük a 3000 milliárdot, de cserébe majd sokévmúlva kevés lesz a nyugdíj."

Ez hazugság, fentebb levezettem, hogy miért. Egyebekben hazugság azért, mert te tudod, hogy hol van a 3000 milliárd, tehát hazudsz, amikor azt írod, hogy felélésre került. Te pontosan tudod, hogy 1400 milliárdot egyből vissza is fizettünk az államkötvényekre, vagyis ennyivel csökkent az adósságszolgálat és ennyivel csökkent az adósság, azt is tudod, hogy ~6-800 milliárd ott áll az államnál különböző befektetések formájában, illetve tulajdonképpen ebből lett megvéve a MOL pakett is, és alig pár száz milliárd került felélésre. Ezen túlmenően azt is tudod, hogy évente 400 milliárd (és évente növekvő!) kiadás lett volna az, ahogy áramlik ki a költségvetésből a pénz, vagyis ennyivel kellett volna évente az adóterhelést növelni, és azt is tudod, hogy mivel ez adósságnövekedéssel is járt volna, ezért évente növelődött volna az adósságszolgálat.

Márpedig azt neked pontosan kell tudni, hogy ha adósságból teszel félre jóval kevesebbet, akkor az az egyenleg semmiképpen sem lehet kedvező a számodra, mert pont a felhalmozási időszakod alatt valójában jóval többet vonnak el tőled adók formájában, mint amennyit félre tudsz tenni, és amit úgyis ellopnának tőled, mire a nyugdíjhoz elérsz.

#593606 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #593451

Ismét jól beszélsz barátom.. azok a drága "magyar" vállalkozók na azok aztán f@szagyerekek brrrrr... Én már kinéztem hova megyek, majd egyeztetünk, és ha Neked is megfelel akkor mehetünk együtt, oszt majd jókat storyzgatunk ekakiról (elvégre az is egy remek magyar vállalkozás ugye)

#593600 xmann Előzmény: #593596

Az államnak 2050-ben X forintja lesz nyugdíjakra. Ez az akkori dolgozók számából és fizetéséből következik. Akár van manyup, akár nincs, ez az X nem változik.

Innentől fogva nyilván csak az a kérdés hogy ezt 3 millió vagy 4 millió emberre kell szétosztani, tehát nyilvánvaló, hogy mostmár, a manyup megszüntetése után az átlagos állami nyugdíj kisebb lesz mint korábban lett volna, amikor még volt manyup. Tehát az állami nyugdíj a vártnál kisebb lesz.

Az állam a manyup elkobzásával csak egy dolgot ért el: több emberről kell majd gondoskodnia, azaz kevesebb nyugdíjat tud majd fizetni 20-30 év múlva. Tehát feléltük a 3000 milliárdot, de cserébe majd sokévmúlva kevés lesz a nyugdíj.

#593597 Előzmény: #593451

...és akkor majd rájössz arra, hogy arrafelé sem kolbászból van már a kerítés.

#593596 Előzmény: #593434

Minthogy a manyuposok 75%-ot kaptak volna csak az államiból, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ez az állítás igaz. Ha pedig a közben felhalmozódó adósság miatt elvárt nyugdíjcsökkentést is bekalkuláljuk, akkor korántsem biztos, hogy jó üzlet lett volna annak a 75%-nak is a további csökkentése. A probléma tehát az, hogy azzal nem számolsz, hogy még ha igaz is, hogy mindegy, hogy 100%, vagy 75% alapján osztanak fel ha ez mindenkire vonatkozik, de az már nagyon nem mindegy, hogy mennyit lehet felosztani. Abban meg gondolom nincs vita, hogy ha a manyup miatt nincs államadósságnövekedés és adósságszolgálat, akkor többet lehet felosztani.

Innentől pedig a manyup nélkül csak jobban járhatsz összességében, mint azzal.

#593451 Grizzly Géza Előzmény: #593419

"A manyup rendszer miatt évente 500 milliárddal több adót kellett volna beszedni és azt nekem kellett volna a nyugdíjamig részben finanszírozni" --- idén pedig az államit finanszírozod pl,az 5%-os emelést,ami kb 150 mrd,miközben ****a recesszió van/lesz(valszeg). Ráadásul most olyan hasznosan bánnak az adóbevételekkel... Az energiaszektor nem érzi meg a megszorításokat,mondta valamelyik okos ma a TV-ben,na persze. A mi cégünknél (ami szemét multi) évi 20%-os a létszámcsökkentés immár harmadik éve,az elbocsátott kollégák most jönnek rá milyen jó is a való világban élni "magyar" vállalkozók kezei között,pl. fizetett szabadságot aláírod,de nem kapod meg,munkaruhát(ami jár) vegyél magadnak stb... A legjobb az a maszek aki levonja a jóember fizetéséből a járulékot(amit fizet utána az államnak)--MERT BE KELL JELENTENI... Te jó ég... Na én ilyen "magyar" vállalkozókból nem kérek,akik így bánnak a nekik dolgozókkal(tudom hogy nekik is nehéz,de ez a tényeken nem változtat). Ha lapátra kerülök,összecsomagolom a családot és elmegyünk világot látni...

#593434 xmann Előzmény: #593419

Ha havi 1 Ft járadékot kapott volna a manyupbol az is több mint a nulla. Ugyanis az állam nyugdijfizetesi képessége pont ugyanannyi mint a manyup elkobzas elott volt tehát onnan pont ugyanannyi nyugdíjat fogsz kapni így is úgyis hiszen felosztó kirívó a rendszer. Innentől fogva manyuppal csak jobban jarhatsz mint anélkül

#593421 Palimadár Előzmény: #593410

Főleg, h húznak ki a fiatalok. Jelenleg úgy 130 ezer fő/év megy nyugdíjba, és max 100 ezer áll be a termelésbe. De ennyi sem, mert pillanatnyilag csaknem a fele kihúz külföldre, azaz egy árva petákot nem fizet ben a nyugdíjalapba.

#593419 Előzmény: #593407

Szerintem egyikre sem szabad bízni az életed, de ha választani kell, akkor az államban inkább bíznék, mert ott van választás is időnként, amit viszont el lehet lopni, mert semmiféle hozzáférésem nincs az ott lévő pénzhez, azt én biztosan tiszta veszteségnek nevezném.

Egyébként az ÖNYP mindig jobb volt, mint a manyup. Az 50% 13 év alatt elég karcsú hozam egyébként, ez még az inflációt sem éri el. Ez volt az egyetlen, ami miatt nem pontosan értem a számításodat, eszerint ugyanis még reálhozamod sem igazán lehetett volna.

Én egy dolgot néztem: A manyup rendszer miatt évente 500 milliárddal több adót kellett volna beszedni és azt nekem kellett volna a nyugdíjamig részben finanszírozni, ehhez pedig látod, na ehhez semmi kedvem nem volt. És ezt bármikor és bárkivel szemben felvállalom, ahogy az is nyilvánvaló számomra, hogy pusztán az ebből megtakarított pénz normális befektetésével jóval több vagyonom lesz öreg koromra, mint az ellopott pénzekből várt alamizsna esetében. ÉS ez a pénz valóban az enyém, bármikor az enyém, és akkor adom oda másnak, vagy örökli valaki, amikor meghalok és senkinek nincs beleszólása abba, hogy mit teszek vele. EZT hívom én az ÉN pénzemnek, AZT, amihez semmi közöm nincs és csak egyet tudhatok: BIZONYOSAN EGY FILLÉRT NEM LÁTOK BELŐLE VISZONT, azt én továbbra sem értem, hogy hogyan lehet saját tulajdonnak nevezni.

Egyébként - csak a vicc kedvéért - csinált valaki manyup imádó valaha olyan számítást, hogy SZERINTE mekkora járadékot kapott volna onnan, ha végigmegy a rendszer még mondjuk 20 évig?

#593416 Margaretta Előzmény: #593410

Igen. Leültek, számoltak és rájöttek, hogy így jobban megéri.

Bárcsak mindent ilyen jól kiszámolnának.

Ha már itt járunk, egy megjegyzés: bankfiók igazgató barátném mondta pár éve, hogy 2008 után a leghitelképesebbek a nyugdíjasok, mert nekik kiszámítható, biztos jövedelmük van.

(Sírnivaló. Nem az, hogy nekik biztos jövedelmük van, hanem, hogy másféléknek nincs.)

#593410 Grizzly Géza Előzmény: #593407

AT-nek abban igaza van hogy a költségvetés hitelből fedezte az átirányított járulékot és ennek a kamata több volt,mint amit hoztak a Manyupok. Az a baj hogy hitelből történik a békemenet finanszírozása is vagy a "stratégiai" MOL pakett,stb, ráadásul nem vagyok meggyőződve hogy bármely kormánynak is fenntartható nyugdíjrendszer a vágya,nem azért mert nem lenne jó dolog,csak szavazatvásárlás szempontjából még mindig a majd 3 millió nyugdíjas a fő célpont,ami vsz stratégiai hiba és hamarabb isszuk meg a levét,mint ahogy egyes politikusok/közgazdászok várják--ne legyen igazam...

#593407 Margaretta Előzmény: #593401

Egyenlőre ahogy az önkéntes nyugdíjpénztári hozamaimat nézem nem érzem, hogy lopnák a pénzem. A magánágin is volt 50% teljes hozam a mindenféle címen való elvonásokon felül.

Az, hogy ki a fanatikus, az-e, aki a manyup hozamban, vagy az-e, aki az állami nyugdíjban hisz, ezt még nem tudjuk megmondani.

20 év múlva tisztábban láthatunk.

#593405 banyaiz Előzmény: #593376

Hmm, vsz a játéknak nincs vége. A kérdés az, hogy akik maradtak mnyp-ben azoknak a járulékát jogszerűen irányították e teljes mértékben véglegesen az állami kasszába.

Mert az enyhén szólva humoros, hogy maga a rendszer megmarad, van ilyen pillér továbbra is, annak vannak tagjai, csak járulékot nem engednek oda. Ez mi a lódax? :) Nem hiszem el, hogy ilyen a világon létezik még máshol.

Van ott még egy pár beadvány ez ügyben.

#593401 Előzmény: #593396

A kifizetés pont jogszerű volt, de biztosan nem volt igazságos.

Nem mellesleg, a manyupból bizonyosan nem kapott volna szinte senki sem nyugdíjat, mert kizárt, hogy addig ne lopták volna szét az addigra már magánintézmények, aminek csak tagjai lettek volna a befizetők, és nem a tulajdonosai, tekintettel arra, hogy attól kezdve, hogy megvették volna a pénztárakat a "szakmai befektetők", ezért az állam mosta volna a kezeit és ennyi lett volna az összes pénznek, aminek csak az adóssághalmaza maradt volna meg.

Egyebekben soha nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyögdíj, mert lesz, a kérdés az, hogy mennyi lesz. Ez általában mindenkiben felmerül, én pedig mindig elcsodálkozom azon a fanatikus hiten, hogy jobban hittek (vagy még mindig hisznek) a manyup hozamokban annak ellenére, hogy az egész manyup teljes ideje alatt EGYETLEN kifizetésre vonatkozó tervezet sem látott napvilágot, nemhogy arról szóló törvény nem született. De ez már az én egyéni szoc problémám :)