Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #593600

"Az államnak 2050-ben X forintja lesz nyugdíjakra. Ez az akkori dolgozók számából és fizetéséből következik. Akár van manyup, akár nincs, ez az X nem változik."

Még egyszer mondom: X forint attól függ hogy mennyi marad erre a célra. Ha 2050-ben az adósságszolgálat +2000 milliárd lenne mai reálértéken és hasraütve a manyup miatt felhalmozód adósság miatt, akkor a nyugdíjakat le kellene vinni a felére a mai reálértékhez képest, vagyis sokkal kevesebb lenne a kifizethető összeg. És nyilvánalóan sokkal több, ha a manyup adósságszolgálata nem létezik. Magyarán szólva, bár nem biztos, hogy egyáltalán egy fillért viszontlátnál a manyupból, de biztosan a töredékét kapnád csak az államiból, ahhoz képest, mintha a manyup nincs.

"Az állam a manyup elkobzásával csak egy dolgot ért el"

Ez hazugság, mivel az állam a saját adóbevételeiről mondott le, illetve adósságot generált ahhoz, hogy a manyup rendszerbe betolja a pénzt. Ennek megfelelően szó sem lehet semmiféle formában "elkobzásról". Én már annak idején is megjegyeztem, hogy élből pofátlannak tartom azt a nagyvonalú gesztust, hogy aki megtartja a manyupját, annak nem terhelik a nevére az ebből fakadó államadósságot. Mert az, hogy ő megtartja a pénzét, én meg törlesztem a miatta keletkező adósságot, na látod, ez az, ami felháborító.

"több emberről kell majd gondoskodnia, azaz kevesebb nyugdíjat tud majd fizetni 20-30 év múlva. Tehát feléltük a 3000 milliárdot, de cserébe majd sokévmúlva kevés lesz a nyugdíj."

Ez hazugság, fentebb levezettem, hogy miért. Egyebekben hazugság azért, mert te tudod, hogy hol van a 3000 milliárd, tehát hazudsz, amikor azt írod, hogy felélésre került. Te pontosan tudod, hogy 1400 milliárdot egyből vissza is fizettünk az államkötvényekre, vagyis ennyivel csökkent az adósságszolgálat és ennyivel csökkent az adósság, azt is tudod, hogy ~6-800 milliárd ott áll az államnál különböző befektetések formájában, illetve tulajdonképpen ebből lett megvéve a MOL pakett is, és alig pár száz milliárd került felélésre. Ezen túlmenően azt is tudod, hogy évente 400 milliárd (és évente növekvő!) kiadás lett volna az, ahogy áramlik ki a költségvetésből a pénz, vagyis ennyivel kellett volna évente az adóterhelést növelni, és azt is tudod, hogy mivel ez adósságnövekedéssel is járt volna, ezért évente növelődött volna az adósságszolgálat.

Márpedig azt neked pontosan kell tudni, hogy ha adósságból teszel félre jóval kevesebbet, akkor az az egyenleg semmiképpen sem lehet kedvező a számodra, mert pont a felhalmozási időszakod alatt valójában jóval többet vonnak el tőled adók formájában, mint amennyit félre tudsz tenni, és amit úgyis ellopnának tőled, mire a nyugdíjhoz elérsz.