Regisztráció Elfelejtett jelszó

Zsiday Viktor fórum

Re: nincs cím

#577616 prospero Előzmény: #577426

Nem semmi kettős mércét alkalmazol.

"De nálunk akkor és ott 2007-ben egy igen spéci helyzet volt, megszorítások kellettek miközben világ nőtt és ez a devizahitelezés volt ami úgy ahogy tartotta a víz fölött a fejünket."

"Ha ezt megteszi mi történik? Ez a devizahitelezés volt akkor a húzóerő a gazdaságban, mentek már a megszorítások, alig nőttünk még ezzel a dev hitelezéssel is. Ha akkor ő ez ellen fellép nemcsak a politikusok, az egész nép a fejét követelte volna, annyira kívánták akkor a finom a devizahitelt, amit mára megutáltak."

Magyarul amiért az Orbán kormányt ostorozod, hogy bizonyos dolgokat azért nem lépnek meg, mert gazdaságilag és politikailag nem kifizetődő, az Simor András esetében minden szempontból érthető és indokolt. :-)

Belinkeltem: 2000-ben hiány 3%, 2001-ben 4,1%, 2002: 9%. Na most a 9%-kért nem az Orbán kormány a felelős.

#577429 banyaiz Előzmény: #577428

Igen először vhogy úgy fogalmazott fontolja meg a lemondást, aztán már szinte felszólította rá pár hónap múlva.

Egy ilyen levelet most is írhatna, bár komikusan hatna, de lenne alapja. :)

#577428 banyaiz Előzmény: #577421

Simor egyáltalán nem egy pártdroid, szerintem nem is tagja semmilyen pártnak.

Nem lehet egy lapon említeni, ilyen Rogán , Varga, Tolcsy félékkel.

Emlékszel arra mikor levelet írt Gyurcsánynak , hogy az ország érdékében mondjon le 2008-ban azt hiszem? Először nem mondott le , aztán ha jól emlékszem még egyszer de már komolyabban felszólította pár hónap múlva , és akkor lemondott.

Elképzelem ahogy Varga (még talán ő, mert viszonylag normális) , vagy az szinte röhej Tolcsy, vagy Rogán ezt megírja Orbánnak egy ilyen szituban. :) Inkább levágnák a saját pöcsüket minthogy ezt megtegyék mnb elnökként legalábbis ezt nézem ki belőlük. Pl ez egy különbség egy pártdroid és egy normális ember között , sok egyéb mellett. Szakmai dolgokról nem is szólva.

#577426 banyaiz Előzmény: #577421

Na jó , csak ez nem MNB hatáskör ennek az előírása, hogy egy bank , hogyan helyezhet ki devizahitelt Mo-n, kormány és Pszáf.

Lehet, hogy lobbizott is ezért Simor, de gondolod abban a politikai helyzetben volt bármi esélye rá keresztülvigye kormányon? Kb annyi mint most mikor megszólal, hogy kellene az IMF. Ennyi esélye volt akkor is kb.

Kevés normális emberek egyike ez a Simor, ismét felhívnám erre figyelmedet. :)

Ott lett elqrva az egész , hogy volt néhány év 2000-es évek elejétől 2005-ig nagyjából amikor teljesen el lett engedve a költségvetés, és ahelyett , hogy a versenyképesség növelésére koncentráltunk volna, lemaradtunk a régiótól és egy ilyen ingyenebéd , segélyek, ingyenhitel álomvilágba kerültünk. :)

Ha 2007-ben egy egészséges gazdaság, és költségvetés van Simor mögött, vagy az akkori kormány mögött sokkal nyugodtabban mondhatták volna azt lekorlátozzák 0 közelébe a devizahitelt ilyen olyan eszközökkel. Ahogy ezt környező országokban megtették. De nálunk akkor és ott 2007-ben egy igen spéci helyzet volt, megszorítások kellettek miközben világ nőtt és ez a devizahitelezés volt ami úgy ahogy tartotta a víz fölött a fejünket. Az már egy kényszerpálya volt . Előtte lettek elrontva a dolgok.

Meg lehetne keresni hol vsz I. Orbán választási költségvetése, és Megyó 100 napos programja kb nem tévedek nagyot ha ezt mondom. Ja és ráadásnak Fletó 2006-os választás előtti közel 2 éves semmittevése az újraválasztás érdekében. Ahogy most is megy a móka IMF-el 2014 miatt a töketlenkedés, és időhúzó baromságok. Nincs új a nap alatt.

#577425 xmann Előzmény: #577395

nyugodtan keverjük bele az orbánkormányt is. kétségtelen tény, hogy 1998-2000 között prudensen kormányoztak. 2001-től azonban nagyon komolyan megindították a közalkalmazotti béremelést - lásd itten http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli012a.html

és a minimálbéremelést is. Továbbá elkezdték eszement módon osztani a támogatott lakáshiteleket, amiből a gazdagok és spekulánsok 50-100 milliós tételeket vettek fel. Ezekkel bele lett kódolva egy gyorsan növekvő deficit a kölségvetésbe. nem véletlen hogy 2002-ben már gigantkusan magasabb volt a hiány, pedig májusig ők kormányoztak, és a medgyessy program még csak részben tudta éreztetni a hatását. a 2002-es elszállás legalább fele részben az ő bűnük.

Nem azt akarom mondani, hogy ők a főhibásak, nem tudjuk mi történt volna ha maradnak, ezen lehet elmélkedni de sok értelme nincs, maradjunk a tényeknél. Nyilvánvaló hogy a szoci csapat borzasztó kártékony hülyeséget nyomott, de az objektivitás megköveteli, hogy megnézzük ki miért felelős.

#577423 prospero Előzmény: #577421

Elképzelem, hogy az MNB vezetői - mit élhettek át az utolsó időszakban, amikor a forint szinte korlátlanul erősödött és az emberek mint a hülyék vették fel a devizahitelt, - hogy nem aludtak nyugodtan az biztos. Nem voltak véletlenek ezek a nyilatkozatok a híradóban, itt-ott, de a totális devizahitelezést népszerűsítő médiakampánnyal szemben ez annyi volt, mint halottnak a csók. Egy megváltás volt számukra a válság, szerintem.

#577421 prospero Előzmény: #577415

Most akkor kérdésem: ha az MNB elnök az aktuális politikai gazdasági irányvonalat követi és nem "független", akkor miért is probléma, ha egy pártdroid ül be az MNB székbe? Vagy ez csak akkor probléma, hogyha Fidesz kormány teszi, akkor nem ha MSZP kormány. Magyarul Simor András egy MSZP-s pártdroid.

Egyébként egyszerűen az alábbit tehette volna. Pl. MKB-ban csak akkor adtak szó szerinti devizahitelt, tehát nem deviza alapú forinthitelt, ha a delikvens igazolni tudta, hogy jövedelme az adott devizában keletkezik. Ezt a prudens magatartást kellett volna előírni a bankoknak, azaz tényleges devizahitelt nyújtani, de csak akkkor, ha megvan mögötte a devizás fedezet. Nincs betiltva a devizahitelezés, de mégis korlátozva van. Vagy csak meg kellett volna nézni a szomszédos országok szabályozását.

Egyébként sokkal kisebb áldozatba került volna ennek keresztbe feküdni akkor, amikor a devizahitel állomány még csak 1000 milliárd körül volt, mint akkor, amikor csak a lakossági állomány 7000 milliárd körül volt. Akkor feküdtünk keresztbe, amikor 7000 milliárd volt és sokan nem élték túl, de a többség túlélte - sokkal súlyosabb áldozatok árán.

#577419 banyaiz Előzmény: #577417

Néztem ezt a tanulmány jól össze volt szedve minden. Láttam ezt a tételt. Az összeg eur-ban volt az biztos mert minden eur volt a táblázatban.

Engem igazán az érdekelne, hogy ennek a 8,8-nak a részletezése, miből jött ez pontosan össze. Mert akkor nem bogarásztam bele, annyira nem tulajdonítottam neki jelentőséget, de azért nem olyan kis tétel, utána kell nézni, fejből ezt nem tudom.

Pl ez, hogy kihagyás, nem figyelembe vett tételek ez mit takar a gyakorlatban az nálam homály. :)

#577417 prospero Előzmény: #577408

Abban a tanulmányban van, amit belinkeltem 2003-2008 közötti időszak vizsgálata. Időszaki kötelezettség minusz időszaki követelés egyenlege kb. 60 milliárd kötelezettség volt, amiből folyó fizetési és tőkemérleg minusz kb 38 milliárd. Maradt 22 milliárd aminek növelni kellett volna a tartalékot elvileg, de a jegybanki tartalék csak 14,2 milliárd volt. Kettő közötti különbség az egyéb tételek aminek neve: egyéb tételek: árfolyamkülönbség, nem számszerűsített, kihagyott stb. tétel. Így jön ki az egyenlet, hogy fizetési mérleg = jegybanki tartalék.

Lehet, hogy a 8,8 nem milliárd eur hanem milliárd forint? már nem emlékszem.

#577415 banyaiz Előzmény: #577401

Nem felejtettem el amiről beszéltünk akkor. :) Nagyon helyesen felhívtad figyelmem akkor is a számokra.

Csak annyit jegyeznék meg röviden amit akkor hosszan vitattunk, hogy vajon mit tehetett volna Simor mnb elnökként akkor?

Mondhatta volna azt beiktatása után, hogy ebből a devizahitelezésből akkor gáz lesz, hogy nagyon nagy, ezért követelhette volna az összes illetékesnél a betiltását, vagy olyan mértékű szigorítását ami letiltja róla a polgártársakat.

Ha ezt megteszi mi történik? Ez a devizahitelezés volt akkor a húzóerő a gazdaságban, mentek már a megszorítások, alig nőttünk még ezzel a dev hitelezéssel is. Ha akkor ő ez ellen fellép nemcsak a politikusok, az egész nép a fejét követelte volna, annyira kívánták akkor a finom a devizahitelt, amit mára megutáltak. Van ez így az életben pár dologgal. :)

De mint jegybanki vezető közvetlenül kamatcsökkentést olyan mértékben nem tudott volna végrehajtani , hogy a Ft hitelek versenyképesek legyenek, és inflációs célokat se feledjük kontra jegybanki kamat, kontra Ft árfolyam.

Esetleg még arra lett volna eszköze (elméletileg) olyan tartalékrátát ír elő bankoknak ami megfojtja a hitelezést. Nem valószínű gyakorlatban kivitelezhető lett volna.

Szóval ennyi a sztori szerintem. A baj lényege már ott volt mikor ő színre lépett, utolsó pillanatban egy drasztikus lépéssel még keresztbe lehetett volna feküdni de egyedül ezt sem tudta volna megtenni, csak az összes állami szervvel együtt, de kitört volna vsz a forradalom, csak akkor nem hitelek ellen, a hitelekért így változik a világ pár év alatt.

#577408 banyaiz Előzmény: #577391

Ezt nem tudom meg kellene néznem mik ezek a tételek amik ebben vannak, nem tudom fejből. Találsz róla vmit betehetnéd ide érdekel engem, de majd szétnézek én is. Árfolyamhatás az világos, de a másik két tételben, hogy mi van az passz.

#577401 prospero Előzmény: #577392

Egyszerűen döbbenetes banyaiz, hogy elfelejted, amiről már egyszer megállapítottuk, hogy 2007 január elsején a devizahitelek állománya 500 milliárd forint - 1250 milliárd forint körül volt, és innen sikerült 2 év alatt csak a lakossági állományt 6-7000 milliárdra tornázni. Ezek után döbbenet az a kijelentésed, hogy nem a jegybankunk miatt vagyunk ilyen helyzetben, vagy legkevésbé miatta. De bizony. Nagyon is súlyos felelősség terheli az akkori MNB vezetést, még akkor is, ha Király Júliának a legnagyobb forinterősödés idején 2008 nyarán több nyilatkozata is volt - mondjuk hetente -, hogy nem kellene devizában eladósodni, mert kockázatos. DE NEM TETTEK SEMMIT!!! Ezen kívül. Sem adminisztratív, sem egyéb eszközökkel.

#577396 banyaiz Előzmény: #577388

Még vmit nem szabad elfelejteni vsz, MNB megítélés, és akár devizahiteles témában, hogy az eur bevezetés rövid távú célként volt hangoztatva akkoriban amihez a jegybanknak tartania kellett magát. 3% inflációs cél stb. Aztán persze időközben olyan messze kerültünk az eur bevezetéstől, hogy azerbajdzsáni baltás testvéreink közelebb vannak hozzánk. De ez egy hosszú, és szomorú történet. :)

#577395 prospero Előzmény: #577388

Szerintem ne keverjük bele az első Orbán kormány teljesítményét, költségvetési politikáját, ugyanis 2000-ben az ÁHT 3% volt, 2001-ben 4,1%. Ezek után ennél csak rosszabb adatok voltak 150%, 200%-kal, az egyetlen 2008-as adatot, 3,7%-os GDP arányos ÁHT-t kivéve.

Nem véletlen ez a 2/3, persze múltbeli teljesítmények nehezen ismételhetők, sokkal nehezebb körülmények között....

#577392 banyaiz Előzmény: #577388

Hát az világos abban talán egyetérthetünk, hogy nem a jegybankunk miatt vagyunk ebben a szituban . Vagy legkevésbé miatta. :)

De visszatérve arra amit mondasz, Simor mikor mnb elnök lett már a devizahitelek ügyében szvsz sok mindent nem tehetett volna, max annyit , hogy betiltásukat követeli azonnali hatállyal, annyira elszabadult már akkor ez a folyamat.

Viszont itt figyelembe kell venni azt is, hogy abban az anticiklikus helyzetben ez a devizahitelezés felfutás volt ami felszínen tartotta akkor a növekedést. Gondolom már Járai, Pszáf, kormány is ezért nem lépett ellene, pedig látták biztos a kockázatait ennek. Nem szabadott volna így elengedni ez tény. De ebben Simor szerepe vsz minimális. Erről már vitatkoztunk egyszer vmelyik fórumon nem veled azt hiszem. :)

Alapvetően az lett elqrva, hogy elengedték úgy a devizahitel témát, és a költségvetési folyamatokat amikor a világ jól ment, hogy már akkor megszorítani kellett amikor a világ még nőtt komolyan. Ehhez hozzájött a Ft árfolyam kérdése (bizonyos deviza eladósodottság felett már komoly gond lett volna egy nagy Ft gyengülés, nem csak inflációs szempontból)

Ez volt az alap hiba, és akkor erre jön rá ez a nem ortodox műsor része a mostani költségvetésnek ami vsz olyan minőség kb mintha svájci órát 10 kilós kalapáccsal nekiállna egy sztahanovista megjavítani. :)

Szóval én nem a jegybankban keresném a kiugrás lehetőségét ebben a helyzetben.

#577391 prospero Előzmény: #577379

Minden bankszámla követhető, ami előbb utóbb - ahogy mondod - lecsapódik MNB tartalékban, de a valuta nem csapódik le a tartalékban, ezért gyanítom azt, hogy az 8,8 milliárdos egyéb tételben erősen benne van, a valutaállomány.

#577388 xmann Előzmény: #577386

megmondom ilyen mozgástere lett volna: ha nem emel azonnal kamatot minden forintgyengülésre, akkor nem alakul ki az a tévképzet mindenkiben hogy a devizahitelen nem lehet veszíteni. kettő, ha anticiklikus banktartalékkövetelményeket stb vezet be, ami megakadályozta volna a devizahitelek terjedését.

De értem amit mondasz, nyilván 2000-2006 között nálunk a ktsgvetési politika lett elképesztően elb***va, annak köszönhető minden rossz.

#577387 xmann Előzmény: #577310

A problémám csak az, hogy bár Simor nem alkalmas, akiket a fidesz ajánl azok még alkalmatlanabbak, mert abszolút semmit nem értenek a monetáris politikához. Ez az igazi baj.

ui. ahhoz hogy meghaladhasd az ortodoxiát először is azt kellene legalább jól ismerni és megérteni, mint pl. Bernanke. Úgy, ahogy pl AT teszi, hogy fogalma sincs a klasszikus közazdaságtanról, de új világot akar teremteni, nem lehet. Először megértjük a klasszikust, utána meghaladjuk. Az első lépés nem kihagyható. Sajnos Matolcsyék is itt vétették el a lépést

#577386 banyaiz Előzmény: #577283

Nem értek egyet.

Vsz a magyar gazdaságnak nem arra van szüksége, hogy kétséges végkimenetelű cirkuszi mutatványokat hajtson végre a jegybank. Sokkal alapvetőbb szinteken vannak komoly torzulások amik hagyományos gyógymóddal gyógyíthatók a fiskális politika részéről. :)

Vsz arra van szükség, hogy egy kiszámítható ortodox működést mutasson a jegybank, bizalmat, hitelességet megőrizze.

A költségvetési politikában kell(ene) komolyat domborítani , ez lenne az alapja a dolgoknak. A jegybank pedig majd szakszerűen leköveti ezeket a folyamatokat a maga eszközeivel.

Sok mozgástere a mi jegybankunknak nem volt mire akrobatikázott volna? :) Főleg 2008 után, de még 2005-2008 között is (ahol nem végig ő volt az elnök) abban az anticiklikus folyamatban ahol a világ nőtt, de mi jóval kevésbé mert már megszorítások voltak, hiánylefargás. Milyen mozgástere lett volna?

#577379 banyaiz Előzmény: #577248

Nem csak lakosság van azért az MNB-n kívül cégek, önkormányzatok, árfolyamkülönbözet azért tétel lehet. Kihagyás, nem figyelembe vett tételek nem tudom ezek mik. Utána kellene nézni. 8,8 mrd eur 5 év alatt az egyéb tétel?