Regisztráció Elfelejtett jelszó

Leminősítették Magyarországot - esett a forint

Re: én meg ezzel értek egyet

#576775 banyaiz Előzmény: #576768

Az lesz érdekes Usával mit fognak kezdeni a minősítőcégek, eléggé sokat vesztettek a hitelükből Lehman ügy kapcsán pl, hogy csőd előtt nem sokkal még legjobb kategóriában ajánlgatták.

Lebegtetik a leminősítést amcsiknak egy jó ideje. Egyik szempont lehet ez az adósságplafon elérés megint, hogy lesznek e automatikus megszorítások, vagy meg tudnak egyezni. Ha nem egyeznek meg valószínű muszáj lesz őket is leminősíteniük hiába kötődnek ezer szállal oda.

Úgy általánosságban van mozgásterük ezeknek a minősítőknek nem is olyan kicsi, de azért egy baromi jó dologra nem mondhatják , hogy rossz, vagy egy nagyon rosszra, hogy hű de ajánlják mert a végén úgy járnak mint Lehman ügyben. Beégnek aztán a végén senki nem veszik figyelembe mit mondanak. Egy egy kategóriánál felfelé vagy lefelé döntenek az még beleférhet, de nagy eltéréseknél saját magukat leégetik .

#576774 Kissherceg Előzmény: #576773

Magyarországnál jelenleg 46 rosszabb besorolású állam van, egy szinten vagyunk: Costa Rica (Republic of) Guatemala (Republic of) Hungary Jordan (Hashemite Kingdom of) Macedonia (Republic of) Portugal (Republic of) Tunisia (Republic of) Turkey (Republic of)

#576773 banyaiz Előzmény: #576770

Nagyon szép lenne az A kat, álomszerű ahogy mondod, igen messze vagyunk tőle.

#576771 banyaiz Előzmény: #576768

Olyat, hogy AAA minősítés Mo-nak mi nem fogunk látni az biztos, egy emberöltő kevés lenne hozzá, ha végig brutál mód növekednénk erősödnénk.

Kivéve ha Viktor alapít egy minősítő céget felcsúti székhellyel, ahol a foci eredmények az időjárás és az ő instrukciói alapján belövik a minősítésünket. :) Ott rögtön elérnénk a tripla A-t. Az más kérdés, hogy ezt a céget max Azerbajdzsánban tartanák mértékadónak egy baltás felvonuláson, esetleg Mo-n egy szimpátiatüntetésen.

Igazad van egyébként nem reális , nagyon messze vagyunk ettől, és lehetnek ilyen szempontok is amit mondasz de az reális lenne vsz, hogy innen felfelé induljunk el , és minimum a bóvliból kijöjjünk. Nemcsak reális hanem muszáj lenne.

#576770 Mondoka Előzmény: #576768

Persze a szimpla "A" még az a kategória amit megfelelő esetben elérhetnénk. Szép álom most ez...

#576768 Mondoka Előzmény: #576755

Elnézést a csacskának tűnő megjegyzésemért, de Magyar Állam hitelminősítése főleg a jelen, de nem elhanyagolható szempont, hogy egyébb okokból (egy tanulmányt megérne hogy miért) bármikoron is, de soha nem lesz tripla "A".

Ezt a minősítést politikai okokból és a "nyugat" versenyelőnyének önkényes megtartása végett akkor sem kapnánk meg, hogyha a magyar államadósság zéró értéket mutatna.

Nem tudom hogy abszoulte mi kellene ehez a tripla "A"-hoz , talán irreális és soha sehol nem látott és gyakorlatilag lehetetlen dolgok, mondjuk több évi GDP-nek megfelelő (!nem hitelek!) TARTALÉKOK!

De talán ez is kevéslenne. Egyetlen kényszerítő erő létezhetne csak hogy ezt a minősítést megkapjuk, éspedig az, hogy a minősítőknél ez az ügy mármint Magy.o.-minősítése olyan a világ közfigyelemébe helyeződő téma lenne ami szerintem soha sem lesz, pláne pozitív ügyben, és ilyen helyzetben a méltatlan minősítések fenntartása már a saját hitelességüket nyilvánvalóan a nevetségességgel fenyegetné. -Na de ez sem lesz soha! Mivel a világban nem az számít, hogy mi van itt, hanem az amit mondanak rólunk. (Az persze máskérdés hogy jelenleg természetesen nem rózsás a helyzetünk, hanem, -tudjuk hogy milyen.)

#576767 banyaiz Előzmény: #576764

Majd kínai és azeri "testvéreink" betelepülnek. Ezekkel úgyis nagy cimboraságban vagyunk mostanában . Bár kínaiak jönnek mindentől függetlenül ha jóban vagyunk velük, ha nem. akárhová megyek kínai áruházak mindenhol, őrájuk nem vetünk ki egy különadót, mint unortodox ötlet? Mondjuk ahhoz először papíron be kellene vallaniuk a tényleges bevételeiket. Az sem egyszerű téma. A nagy unortodox mágus megvizsgálhatná :)

Ahol szüleim laknak ott is 10 évvel ezelőtt ami egy áruház volt tele kisebb nagyobb mindenféle üzletettel az most egy nagy kínai áruház egybenyitva az egész, de ezen kívül van a városban még egy ázsia center vagy micsoda közvetlenül a piac mellett. Pedig az egy pici kis város.

#576766 banyaiz Előzmény: #576764

Nem egy pozitív fejlemény ez elvándorlás, főleg ha a tendenciát nézem. Régiós országokban korábban nagyobb volt elvándorlás, nálunk utóbbi 4 évben mióta kitört ez a válság erősödött fel, és arányaiban sok a magas végzettségű orvosok pl. Míg a régióban korábban inkább alacsonyabb végzettséggel mentek el külföldre nagy arányban. Akárki elmegy nem jó, de vkit kiképzünk drága pénzen aztán elhúz az főleg. Ez fokozódik biztos, hogy nagy gáz. Vmilyen mértékben normális folyamat, de mérték nagyon nem mindegy.

Nagyon kevés a befizető, sok a jogosult/segélyezett/támogatott stb ebben az országban. Amit mondanak is mindig nagyon helyesen kormány részéről , hogy a foglalkoztatottságot 5 millió fölé vinni. Támogatom, csak ne lőjük tökön magunkat állandóan a hülyeségeinkkel.

Vsz van kiút ebből, nagyon nehéz , de saját magunknak még jobban nehezítjük a mellébeszélésekkel.

#576764 Ricsi Előzmény: #576762

Én pl komoly gondnak látom, hogy évente 50K ember elmegy innen. Ezek fejenként adóztak havi 100K huf-ot. Ebben van tánya, ványa, áfa, fogyadó, meg mittomén micsoda.

Namost 50 000 * 100 000 = 5 milliárd, ha jól számolom. Éves szinten 60 milliárd. Az én gondolkodásom szerint ennyivel kell növelni évente a megszorításokat, ha továbbra is ennyi ember megy el tőlünk. Ez rettenetesen nagy szám...

Közben nem nézem, hogy mennyi ember megy nyugdíjba 60 fölött, és hány segílyre jogosult lesz 18 éves. Én nem nagyon látok kiutat, tényleg be kell ide telepíteni valakiket, csak én arra már nem leszek kíváncsi...

#576763 banyaiz Előzmény: #576760

egy ilyen konzervatív, jobboldali, liberális vagyok ez a három együtt. :) Tehát én alapvetően jobboldali vagyok gondolkodásomban , de nem úgy mint ez a kormány finoman szólva. :)

Nálam ezek az emberek három lépcsőn mentek át . Először támogat (rájuk szavaztam hosszas gondolkodás után, ami nagy hiba volt részemről) , aztán tűr , aztán már jó ideje eljutottunk a tilt kategóriába.

Ahogy elnézem őket ez már kb így is marad.

Nekik az esélyük az, és ezt a kártyát játsszák, hogy valahogy úgy eljutni 2014-ig, hogy a gazdasági gondokat annyira ne érezzük meg az emberek , hogy elzavarják őket, ezeket a gondokat fedik el az ilyen szabadságharc, bankok szopatása és egyéb pótcselekvésekkel. Lehet, hogy be is jön ez nekik, de eléggé rezeg a léc vsz.

#576762 banyaiz Előzmény: #576761

Nem mellékesen ugyanezek a gondjai az IMF-nek is velünk, micsoda véletlen. :)

Egyszerű ráfogni, hogy azért bántanak mert a bankokat akarják védeni. Lehet ebben is részigazság, kb mint a nyugdíjak megvédésében :) de azért ennél komolyabb gondok vannak velünk, sajnos.

#576761 banyaiz Előzmény: #576759

Ha félretesszük a hitelminősítők esetleges elfogultságát manipulálásait stb, van ilyen ez biztos, de tegyük félre.

Ha csak szakma, akkor ők Mo esetében azt nézik, hogy van egy magas külső eladósodottság, van egy kb 2005 óta tartó régiós számoknál kisebb gdp növekedés (leszakadtunk a régiótól) tulajdonképpen már 2005-6 környékétől egy anticiklikus helyzetben vagyunk megszorítás kellett akkor is mikor a világ nőtt. Ehhez jött ez a 2008-as balhé ami azóta is tart, miközben nekünk átszerveznünk megszorítanunk kell, tehát már a külső környezet sem támogat ebben.

Azt nézik leegyszerűsítve az egész témát, hogy amit mi csinálunk ebben a szituban az mennyire hosszú távú megoldás. Strukturális átalakítás, vagy rövid távú kokányolás, röviden.

Ha ezen a "szakmai" szemüvegen keresztül megnézem. Lehet azt mondani, hogy pl egy Portugáliának aki szintén itt tanyázik ahová most kerültünk a gdp arányos eladottsága 100 felett nekünk 80 alatt , lehet azt mondani, hogy 2013-ban 3% alatt tartjuk a hiánycélt, míg pl portugálok ezt nem tudják kihozni, meg is engedték nekik, hogy 3% felett legyen 2013-ban EU.

Viszont ha azt nézem meg csak "szakmai" alapon , semmi politika és bankok védelme és hasonló csak szakma, hogy amivel és ahogyan mi tartjuk ezt a 3% alatti célt ez hosszú távon megoldást jelent e a mi problémáinkra , és leszorítja e az államadósságot, egy növekedési pályára állítás mellett (nem mellékesen), strukturális átalakításokkal , akkor a válasz nem.

És teljesen jogos ez a lépés, mert tele vagyunk rövid hatású kokányolásokkal amik nem fenntarthatók hosszú távon, vagy nem így.

Persze mondhatja azt Tolcsy , hogy de bizony ez fenntartható és mindenki hülye. Csak ha megnézem a dolgokat sajnos , lásd pl tegnap Oti topikos beszélgetésünket bankadó kapcsán stb azt kell látnom, hogy ő a hülye.

Ezek a gondjai egy hitelminősítőnek velünk. És ezek megalapozott gondok, sajnos.

#576760 nemértem Előzmény: #576755

Tudjátok milyen a liberális, akit mindig ócsároltok? Mint "banyaiz" pl. aki végtelen lojalitással áll hozzá a legnagyobb szamárságokhoz is. A Fidesz egyetlen esélye a 2014 -es választásokon pont a liberálisok , akik szerint pl. kávézóban kell megoldani a cigánykérdést, egyértelműen ostoba és kártékony kormánnyal szemben megértőnek kell lenni, hátha megváltozik, és így tovább.

És mivel arrogáns, hatalmi kormányzással szemben semmi keresnivalója nincs a " megbocsájtó, "tesze- tosza gondolkodás módnak, ezek a jó szándékú emberek komoly kerékkötői a rendcsinálásnak. Olyan segítő társai ennek az ámokfutásnak, mint kis Vuknak a barátja sötétség.

#576759 Kissherceg Előzmény: #576754

Én is tudok írni 10 szakmai okot a felminősítésre... :) hitelminősítők létjogosultsága ebben a formában felesleges...

ursi ezt az álliberális gyökérségeket kérlek AT meg poltika topikba tartogasd..

#576755 banyaiz Előzmény: #576751

Így ebben a formában nem értek egyet.

Azzal egyetértek, hogy lehet érveket felsorakoztatni szakmai alapon (is) a lépés ellen, és a minősítők ellen is bőven.

Sajnos a döntésük mellett is nem egyet kettőt.

Ez a gond. És a végeredmény az is gond, hogy megint csúszunk egyet lefelé.

Aztán legyen úgy, hogy a következő években csak felfelé jövünk az eredményeink okán és meg sem állunk a tripla A kategóriáig, legyen így.

#576754 banyaiz Előzmény: #576749

Vannak érvek egyik és másik serpenyőben, jogos, nem jogos, de az eredmények mellett, van ezer dolog ami gond.

Szerintem végleg a kaput két dolog tette be a minősítőknél az IMF ügy , és a bankok terhelése ( itt is az, hogy feleződik a bankadó, rá 2 hétre megmarad teljesen, erre 2 hétre megmarad teljesen örökre) Ez micsoda? Imf téma megy duma nagyon kellene mert előnyös, közben az intézkedések szembe mennek ezzel . Ez mi? Kiszámíthatóság Matolcsy módra.

Lehet mondani, hogy a bankok mozgatják az S&P -t ezért ütnek rajtunk, de ha mindent félreteszel lehet sok okot találni szakmai okot ami miatt jogos a lépésük. Persze lehet ellene is érvelni.

De csak magunknak köszönhetjük , hogy leminősítettek ez a véleményem. Kevesebbet kellene Mekk mesterkedni.

De ettől függetlenül innem már csak felfelé szabad mennünk a minősítésekben vsz, nem csúszhatunk tovább csak elértük az alját. Bár a bóvlival is ezt gondoltam.

Ezzel a románok alatt vagyunk minősítésben, azért ezt sem hittem volna soha.

Azzal pedig, hogy fröcsög a minisztériumunk a minősítőkre (még ha nyomokban igazságot is tartalmaz ez) semmire nem megyünk, semmire.

#576751 Dr. ursi Előzmény: #576684

ált be szoktam linkelni, de most csak a lényeget akartam közölni, hogy azzal teljesen egyetértek.

de úgy látom hogy még az álliberális fórumosok is :o) egyetértenek abban h ez a leminősítés teljességgel manipulatív és jogtalan, nemhogy alapja nincs, de gyökeresen ellentmond minden értelemnek.

engem pedig ez érdekel, hogy azért nem teljesen elvakultak és nem dőlnek be mindennek.

#576749 Kissherceg Előzmény: #576743

a kis királyok párt semlegesek, pont ez a lényeg...

rbbj - jaja teljesen erkölcstelen és manipulatív amit csinálnak...

#576745 rbbj11 Előzmény: #576730

teljesen egyetértek.

A jó kormányunk a kommunikációjával minden esetleges eredményét csírájában fojtja meg. Nagyon nem fogja fel, hogy nem mi sz.tuk a spanyolviaszt.

A hitelminősítőktől függő besorolások pedig már 2008 óta nyilvánvaló, hogy csak kárt okoznak. Tiszta elmebaj, hogy milyen pénzmozgásokat kötnek ahhoz, hogy egy könnyen korrupttá váló szervezet mit fecseg (v. épp fröcsög).