Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Politika totyik

Re: nincs cím

#574263 pepe01 Előzmény: #574257

Nagyon kíváncsi leszek, hogy pl. a közszférában mikor lesznek hajlandóak bért emelni legközelebb.

Bár Lázár v. Kósa? elvtárs megmondta: szenzáció számba megy az Eu-ban, hogy nem csökkentik a béreket, hanem szinten tartják.

Egyedül az boldogít, hogy amíg ilyen sz@r a helyzet, addig a lakás árak nem szállnak el.

hű nem folytatom a gondolatmenetet, mert a végén még levonhatják a konklúziót, hogy kicsit drágább az élelmiszer (és az élet), de legalább nem kell + 2-5 millát kifizetni ugyanazért az ingatlanért.

Színvonal... Századvég:…

#574261 Scipio

Színvonal...

Századvég: „A többség szerint Magyarországon nincs diktatúraveszély”

Ezt ebből a kérdésből hozták ki: "Vannak, akik azt mondják, hogy Magyarország a fasiszta diktatúra felé sodródik. Ön szerint ez az állítás inkább igaz vagy inkább nem igaz?”

Tökéletes példája a "hogyan hamisítsunk közvéleménykutatást" esetének...

Az azeri ügyre emlékeztet, akkor a kérdés: "Ön szerint a magyar vagy az azeri kormányt terheli nagyobb felelősség a szabadon bocsátásért." 2/3 szerint az azerit (szerintem is, sőt az 1/3-ot sem értem akik szerint minket), ami az esti Híradóban már úgy jött le, hogy "a magyar emberek többsége nem tartja felelősnek a magyar kormányt a szabadulásért"...

Teljesen egyetértek a szerzővel: "Bár az egész kutatás lényegében a manipuláció és hazugság szándékával készült, mégis ad lehetőséget hasznos következtetésekre. Ahol ugyanis – jogosan – úgy gondolják, hogy lesznek újságírók, akik ezt az eredményt egy az egyben leadják, anélkül, hogy rámutatnának a nyilvánvaló hazugságra, és úgy gondolják, hogy lesznek, akik ezt el is hiszik, ott könnyű diktatúrát építeni. Semmi nem kedvez jobban a hülye kormány hatalmának megőrzésében, mint a gerinctelen média és a kritikus olvasásra képtelen nép. "

http://orulunkvincent.blog.hu/2012/11/17/hulye_nepnek_hulye_kozvelemeny-kutatas

#574257 matgab Előzmény: #574213

Az mondjuk elég nagy baj is, hogy az egyre nagyobb inaktív rétegnek a jövedelmét (a nyugdíjasokét) folyamatosan növelik, miközben az egyre csökkenő aktív réteg meg az utóbbi 5 év alatt nem kapott fizetésemelést.. (helyi esetek előfordulnak, illetve az egyes emberek a tapasztalataik növekedése miatt kapnak magasabb fizetést, de mondjuk egy x évvel rendelkező munkavállaló egy adott szektorban max ugyanannyit, ha nem kevesebbet keres mint 5 éve.

És ez azért nonszensz!

Persze a nyugdíjasok a legnagyobb szavazótömeg, ezért ők a magyar társadalom szent tehetnei és a nyugdíjask többsége esendő emberként van annyira egoista, hogy megszavazná azt is hogy 50 évig legyünk eladósodva és fizessük (persze ne ők) a törlesztőrészleteket, csak kapjanak egy-két éven keresztül plusz 1 havi nyugdíjat...

Ez a demokrácia rákfenéje is egyben... A többség -még ha hülye is éppen és egy társadalom többsége mindig hülye (nem a nyugdíjasok, hanem úgy általában) akkor a többség zsarnokoskodni képes a kisebbségeken.

Mert miért nem lehet azt mondani a nyugdíjasoknak, hogy a BKV-t csak csúcsidőn kívül használhatják ingyen?! Nem kell rohanniuk sehova. Miért kell nekem marhavagon módjára nyomorognom a 10.000 forintos bérletemmel, mert a nyugdíjas reggel 8-kor akar mindent elintézni?? Én fizetek, ő nem, akkor miért én szívjak, miközben ő ül a buszon - mert én átadom a helyem neki- én meg nyomorgok a beizzadt buszon?

Miért van minden EU-s 65 év felettinek ingyen minden közlekedés? Teljes nonszensz!

Miért nem úgy indexálják a nyugdíjakat, ahogy mondjuk az átlagfizetések nőnek?

Vagy még inkább úgy, hogy az adott nyugdíjastömegre osztják el a befizetett nyugdíjbefizetéseket??

És akkor ugye én még mindig nem lennék védve az ellen, hogy egész életemben fizetem a nyugdíjat, aztán vagy meg sem élem a napi 10-12 órányi multi meló mellett, vagy ha meg is élem a nyugdíjkorhatárt, akkor is csak járni jár, de nem biztos, hogy jut is...

Miért nincs differenciálva a nyugdíj az alapján is, hogy hány aktívan dolgozó gyereke van egy nyugdíjasnak? Ez lenne a legigazságosabb! Mert hiába keresett sokat valaki egész életében, ha nem vállalt gyereket, vagy nem nevelt fel olyan gyereket, aki ma dolgozik- akkor ha mindenki így csinált volna, akkor nem lenne aki ma a szolgáltatásokat, termelést elvégezné a részükre!

#574252 matgab Előzmény: #574248

xmann, bocsánat hogy belepofázok és nem követtem végig az egész vitát és csak a te hozzászólásod olvastam el, de ismerve Orbán fóbiádat azért kiragadnék egy észletet a saját írásodból:

"A magyar gazdaság ezt azért nem tehette meg, mert korábban már erősen eladósodott, így nem voltak neki a piacok hajlandóak pénzt adni. "

Dobj fel gyorsan egy grafikont, hogy lássuk, hogy az a bizonyos adósság melyik időszakban csúszott fel a leginkább? Mert én úgy emlékszem, hogy az bizony az első MSZP kormány (94-98) alatt ment fel egyrészt -annak ellenére , hogy a teljes közvagyon legnagyobb részét akkor "privatizálták" el, valamint a 2002-2008-as időszakban...

Akkor ki miatt nem lehetett anticiklikus politikát folytatni? NE kezeljük már a szoci tevékenységet Bajnai Gordon gazdasági miniszterként való regnálása alatt ugyebár- mint ami valami külső tényező lett volna...

És mit érzett az áltagember ezen óriási eladósodás mellett (ahol ugye nemcsak az állam, hanem a forráskivonások következtében az önkormányzati szféra és a lakossági szféra is eladósodott)? Talán azt, hogy évről évre jobban éltünk?? Hát nem! Egy cseppet sem! Úgy voltak képesek pénzügyi trükkökkel az adósságot az egetbe emelni, hogy már akkor is az CEU átlag alatt növekedett a gazdaságunk..

Akkor most miről is írtál összességében??

#574248 xmann Előzmény: #574219

prospero,

Te nem érted a lényeget. Magyarországon azért volt nagyobb visszaesés mint Európában vagy USA-ban, mert ott a kormányzat anticiklikus fiskális politikát folytatott, folytathatott. Azaz, amikor beütött a válság, lekonyult a gazdaság, elkezdtek költeni, magasabb munkanélkülisegély, nyugdíj, infrastruktúraprojektek, adócsökkentés stb. A magyar gazdaság ezt azért nem tehette meg, mert korábban már erősen eladósodott, így nem voltak neki a piacok hajlandóak pénzt adni.

Tehát teljesen természetes hogy a hazai visszaesés nagyobb volt mint az európai, ez nem inkompetencia eredménye, hanem a korábbi évek (2001-7) közötti költekezés folyománya.

A 2008-as olcsó IMf hitel, és 2008-9-es konszolidáció hatására azonban a költségvetés hiánya normális szinten konszolidálódott, így innentől fogva az volt elvárható, hogy úgy növekedjünk mint Európa - hiszen többletmegszorításra nem volt már szükség.

És ezek után nézzük meg a hazai gazdasági teljesítményt Európához képest

#574235 nemértem Előzmény: #574145

Nekem nincs gondom a másképp gondolkodókkal, viszont néha az agyamra mentek, mert a logika legcsekélyebb igénye nélkül " érveltek"

PL. A Fidesz gaz. politikáját, amit agyon védtek, Matolcsy ötli ki, mivel a Vezér az szónoklatokon meg a sunyi hazugságokon kívül tök hülye mindenhez.

Közben, az elmúlt rendszer "rohadt komcsiai" tették tönkre az országot, ebben Ti kérdőjel nélkül egyetértetek.

Na már most , szerintetek a komcsi rohadt idióta, a Fidesz / elmebeteg matolcsy/ meg jól teszi amit tesz.

Pi kicsi baj van, mégpedig az elvtelen, logikátlan gondolkodás a baj.

Matolcsy:

1973-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban,[1] majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. 1981-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. Diplomájának megszerzése után egy évig az Iparszervezési Intézet munkatársa, majd 1981-ig a Pénzügyminisztérium ipari főosztálya, illetve 1985-ig a miniszteri titkárság főelőadója, majd osztályvezetője volt. Ezt követően 1990-ig a Pénzügykutató Intézet (1987-től részvénytársaság) munkatársa, majd tudományos főmunkatársa. Rövid kormányzati kitérő után 1991 januárja és szeptembere között a Privatizációs Kutatóintézet igazgatója volt, ezt követően a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgató-helyettese lett. 1994-ben rövid ideig a bank egyik igazgatója volt. 1995 és 1998 között a Tulajdon Alapítvány Privatizációs Kutatóintézet igazgatója. 1998 és 1999 között, illetve 2002-től a Növekedéskutató Intézet igazgatója. Az MSZMP tagja volt [2].

#574219 prospero Előzmény: #574112

A "2008-as kőkemény válság" nem volt más, mint egy átmeneti pénzügyi zavar, a hitelpiacok befagyása, amit a Lehman csődje okozott. A szoci kormány ezt volt képtelen megoldani. Na most, ha ezt képtelen volt megoldani, akkor a sokkal durvább, tartósabb, nálunk sokkal komolyabb államokat is magával rántó adósságválságot vajon hogyan lett volna képes kezelni?

Megmondom: sokkal sokkal durvább elszegényesítéssel, mint ami Görögországban, vagy Spanyolországban van. És az is visszavetette volna ám a gazdasági növekedést, nemcsak ez a politika amit a kormány most folytat, felteszem még durvább méretekben.

De szerencsére a választási lehetőség nyitva áll, 2014-ben egy ellenzéki győzelem meg fogja mutatni, hogy a közvetlenül az emberekre terhelt megszorításoknak milyen növekedési és társadalmi áldozatai lesznek. Én félnék tőle kipróbálni, tekintve például a görög helyzetet, de akár a 2009-es 6,8% GDP visszaesést sem kellene elfelejteni, ha már a csoportos amnéziánál tartunk.

És mielőtt még megvádolnál, hogy a súlyos válságot a 2009-es Bajnai kormány teljesítményben figyelmen kívül hagytam, visszautalnék az előző hozzászólásaimra, amiben 4,3%-ot elismertem a 6,8%-ból, hogy azt okozhatta az EU gazdasági teljesítményének visszaesése, de 2,5%-os visszaesést nem magyaráz csak az IMF hitelért cserébe vállalt közvetlenül az emberekre terhelt 500 milliárdos nagyságrendű kiigazítás.

#574213 prospero Előzmény: #574128

Figyelj. Vegyél fel egy uzsorás haverodtól a keletkező éves jövedelmed 140%-ra hitelt, a megbeszélt törlesztőrészletedet dobja meg 30-50%-kal, majd amikor nem tudsz fizetni, engedd, hogy ő döntse el, hogy a családi költségvetésedből mennyit költhetsz kajára, gyerek iskoláztatásra, egészségügyi kiadásokra, mikor beteg vagy... Nem szívesen adnád oda a családi kassza kulcsát a hiteleződnek, még akkor sem, ha esetleg megbízol benne, hogy majd jól fog gazdálkodni a családi vagyonnal.

"viszont a nyugdíjas jól megszokott havi 2 kg . csirkefarhátra szánt pénze már csak másfél kilóra elég. Persze mindenkinek fáj a pénztárnál, de jól kereső 43 gyerekes díszpolgárok nyilván kevésbé érzik meg, és jókat pofáznak azoknak, akik éppen nem a " kiváltságos " kasztba tartoznak. "

Társadalmi kutatások igazolják, hogy a nyugdíjasok vannak a legnagyobb jövedelmi biztonságban jelenleg, mivel minden évben garantált az infláció követő járadékemelésük. Egy jól keresettel rendelkező családfő sincs akkora biztonságban, mint egy nyugdíjas, mivel elveszítheti munkáját.

Azt is kimutatták társadalmi kutatások, hogy szegénység szempontjából a gyerekek illetve a gyerekes családok vannak a legnagyobb veszélyben. Ez már régóta így volt, amíg az adózásban nem vették figyelembe az eltartottak számát. "Igazságosság" szempontjából egyáltalán nem nevezném igazságosnak a korábbi progresszív adózású rendszert pontosan emiatt.

"Sanyargatás, gazdasági haszna nulla, mindez azért történik, hogy igazolják hagymázos elképzeléseiket."

Azért történik, hogy kikerüljünk a túlzott deficit eljárás alól.

#574145 Ibiza Előzmény: #574141

láthattuk a komcsi bagázstól.. horn idejében 30% körül infláltak.. majd a megyó bajnai gyurcsóti is besegített..

most okos pénzügyi pozival fedezni lehetne (eurhuf long) a majdani veszteséget..ha nem ez a nyomoronc simor lenne.. ami így nyereség lehetne..

amúgy ahogy visszaállt 320ról a forint u.úgy visszaállhat majd..

nem véletlenül volt az arab majális mostanában..a mostani/hagyományos pénzügyi érdekcsoportból akarunk kikerülni.

#574141 nemértem Előzmény: #574138

Na most három dolog van. Az önjelölt magyarázkodó gépek, a háziasszony a gondjaival, meg a közgazdaságtani modellek.

Amit a Fidesz most művel, / nagy fokú eladósodás nemzeti valutában, aztán annak inflálása a lakosság terhére , az egy modell, amit nem is tagadnak, és nem demagógia. Amúgy tőlem Kun Bélának is hívhatod, semmit nem változtat a lényegen.

#574138 Ibiza Előzmény: #574128

demagógia..

a magyar temék nem drágul.. csak az import..a fizetőképesség behatárolja az emelést..

tán márciusban új jegybankelnök..nyílván támadás lesz a Forint ellen erre az MNB elad devizát és vesz Ft kötvényeket...vagy abból fizeti ki a lejártakat...van benne ráció..kb 5mrd eur meg sem kottyanna az MNB tartaléknak és levegőt kapna a költségvetés...

Az mnb tartalék a nálunk befektetők biztosítékára van képezve!! ezt még ostoba botpeti elárulta..pedig e titok..tehát a befektetők semmit nem kockáztatnak..de fizetünk rá kamatot..ügyes.

sztem a szcenárió.

elnökcsere

Ft betámadás

mnb besegítés ft vásárlás

kötvényvásárlás vagy kivezetés

esetleg egyoldalú eur bevezetés. 300-320Ft körüli áron.

#574128 nemértem Előzmény: #574127

Szemét idiotizmus. Magas kamatra állampapapír eladás, aztán lezúzzák a forintot, még így is drágább a hitel, mint az IMF, viszont a nyugdíjas jól megszokott havi 2 kg . csirkefarhátra szánt pénze már csak másfél kilóra elég. Persze mindenkinek fáj a pénztárnál, de jól kereső 43 gyerekes díszpolgárok nyilván kevésbé érzik meg, és jókat pofáznak azoknak, akik éppen nem a " kiváltságos " kasztba tartoznak.

Sanyargatás, gazdasági haszna nulla, mindez azért történik, hogy igazolják hagymázos elképzeléseiket.

#574125 banyaiz Előzmény: #574119

"Mennyire élnek vissza a tömegek totális tudatlanságával, amit a politikai és gazdasági folyamatok meg nem értése terén tanúsítanak."

Ez egy jó megállapítás. Ebben a jelenlegi szintnél lejjebb már nincs semmi a világon, de lehet, hogy még fokozható.

#574119 nemértem Előzmény: #574118

Nálunk alapvetően két dolog különböztet meg kormányokat :

Mennyit adnak az embereknek, / relatív milyen keveset vesznek el/

Mennyire élnek vissza a tömegek totális tudatlanságával, amit a politikai és gazdasági folyamatok meg nem értése terén tanúsítanak.

A Fidesz mindkét tekintetben messze a leggyengébb az elmúlt 22 év alatt úgy, hogy erősnek nem volt mondható a " mezőny"

#574118 banyaiz Előzmény: #574116

Mellékesen egyeztetett volna Imf-el is, ha szóba álltak volna vele, ez kérdéses (kicsi esély van rá) de szigorúan hangsúlyozta volna, hogy csak jó egyezség az elfogadható.

#574116 banyaiz Előzmény: #574112

Kb az lett volna, hogy minden széthullik és közben Mato előadást tart arról, hogy a magyar gyerekeknek piros pötty van a fenekén. :) Kb ilyesmik.

#574112 nemértem Előzmény: #574091

Szerinted , ha a 2008-as kőkemény válság alatt ezek a semmihez nem értők kormányoznak, mi lett volna itt 2010-re? Csak erős idegrendszerűek gondoljanak bele ...

#574091 banyaiz Előzmény: #574080

Abban nem kételkedem, hogy nem könnyű, sőt nehéz helyzetet örököltek sok szempontból.

De abban viszont igen látva a mutatványukat, hogy ezekre az emberekre bármit rá kellene bízni , hogy vezessék, legyen az akár egy talicska vagy egy lovaskocsi, komoly megfontolást igényel, nemhogy ország.

Talán így tudnám összegezni benyomásaimat. :)

#574080 nemértem Előzmény: #574070

Egy darabig csak megmosolyogtat, aztán már csak álmélkodom, hogy lehet ennyire gátlástalanul félrebeszélni.

2010 választás Fidesz : pillanatok alatt mindenki érezni fogja, milyen nagyon jók vagyunk"

2014 , ország romokba, világ köpköd ránk, vesztett választás Fidesz : " Ja kérem, a komcsik olyan állapotban hagytak ránk mindent, hogy tehetetlenek voltunk"