Mindig a választási évben szálltak el a költségvetések, sosem a megelőző évben, az igen szigorú volt általában.
Mindig a választási évben szálltak el a költségvetések, sosem a megelőző évben, az igen szigorú volt általában.
http://amindenit.blog.hu/2012/03/17/pick_szalam_vagy_nem_pick_szalami
amit beraktál az kb hazai ár..ha eksönös..ha a nettó árat nézed..5%áfáért nem tudom kinek érdemes kimenni..
2014-ben kell osztogatni, mert 2014-ben már elfelejtik mi történt 2013-ban, hát még előtte, főleg ha egy kis aprót a kezükbe nyomnak. Hiba lenne alulbecsülni de sohasem lehet túlbecsülni az emberi ostobaságot kolléga:)
3 évig. 2011 2012 2013. Ebből a 2013 bizonytalan még, 2014 az pedig a kutya vacsorája mert azt is vizsgálják mennyire fenntartható a 3% alatti . Szerintem erre a 2013-as költségvetésre nem fogja megszűntetni az eljárást az Ecofin , és a költségvetés gazdasági növekedést negatívan befolyásoló elemeire, és egyéb bizonytalanságokra fognak hivatkozni. De jövőre kiderül.
Az IMF megegyezés 2 esetben lehet elsődleges prioritás:
1. Ha nincs rá szükség, és ezért olyan feltételekkel sikerül megkötni, ami az ország számára tényleg kedvező
2. Ha nincs más választás
Egyébként nem prioritás.
A szabályok szerint, ha 3 évig tartja egy ország kikerül, a kockázatok ellenére, mert a pénzügyminiszterek nem fogják a saját országukat szívatni, ugyanis ezzel egy olyan adu ászt adnának az EU bürokratáinak kezébe, hogy bármelyik ország amelyik 3 évig tartja a szabályok szerint nem büntethető tovább, ha pedig mégis megszavazzák, akkor pedig egyik ország sincs biztonságban az EU-tól, beleértve a sajátjukat. Veszélyes precedens.
A választási költségvetést 2013-ban kellene összehozni, mert az embereket már nem fogja érdekelni 2014-ben, hogy milyen intézkedéseket hoz a Fidesz 4 hónapra.
Az emberek alatt ezt is értettem. Az elmaradt beruházásokat is pótolni kell egyszer, többek között ez is fel fogja pörgetni a gazdaságot, ha az európai helyzet normalizálódik.
mert feltételezed az eu és imf a grállovagok telephelye és csak is a kormány lehet a gaz..szervilis gondolkodás..évszázados paraszt rögzülés..a nyakkendő és a külföldi az mindent tud.
a C variáns ha eu és imf látta hozza a kormány a terveket..kivetett egy újabb sarcot..amit reményei szerint a lakosságra nyomnak..ami már kellő felháborodást kelt és a nekik kedves vezetőket juttatja a poziba.. orbánék nem gyerekek nyílván van nekik is embereik euban..ezért csináltak egy alternatívát..és persze megint a multikra nyomnák a terheket..
ezért a multik elkezdetek MO. érdekében lobbizni..,imdjárt elég volt a megszorítás..
Hát ahhoz képest, hogy elsődleges prioritás, hogy kikerüljünk alóla (amivel egyetértek és ezzel együtt az imf megyegyezés is az) elég bal**** módon állnak a kérdéshez.
Nem fogunk kikerülni alóla 2013-ban ezzel a tervezéssel, 2014-ben pedig azért nem mert választás lesz és választási költségvetés lesz.
Ezekkel az emberekkel rugalmasnak lenni nehéz lenne, korbáccsal esetleg. :)
Remélem 2014 után már nemhogy országot lovaskocsit sem bíznak rájuk többet.
Keress rá a "pénz mint adósság" c. filmre, és nézd meg, nem lesznek ilyen kérdéseid...
Nem az embereket kellene, hanem az ipart és mezőgazdaságot. Meg előtte az infrasturktúrát, utakat, vasutakat. Ebben rettenetesen el vagyunk maradva.
Kínai kézben van az amerikai adósság 20%.A többi 80% hol van.Ne azt mondjátok hogy bankoknál mert a bank is valakié.
A túlzott deficit eljárás szempontjából ez irreleváns. Az adósság egy másik maastrichti kritérium.
Benne van a nevében: túlzott deficit, azaz túlzott hiány. Semmi köze az adóssághoz.
Leírtam az előző hozzászólásomban.
Soha nem állítottam, hogy a hitel rossz, de nem kell azon csodálkozni, hogyha az emberek tele vannak hitellel, akkor nem tudnak már több hitelt felvenni és a bankok nem tudnak már több hitelt adni sem, ugyanis a jövedelmek meg vannak terhelve törlesztéssel.
Azon sem kell csodálkozni, hogyha a bankok egy hibás terméket értékesítettek, devizaalapú hitelezés formájában és megégették vele magukat, de ugyanúgy a hitelfelvevők is: akkor időbe fog telni, amíg a bizalom helyreáll mindkét részről.
Harmadrészt, az egész világon bizalmatlanság van, nemcsak Magyarországon. Minket ez jobban súlyt, mert minden szektor el van adósodva és nincs hova hitelt kihelyezni Magyarországon. Ezért bankadó nélkül is az anyabankok már eleve ezért is kevesebb tőkét hagytak volna itt, hiszen nem tudták volna jövedelmezően kihelyezni, sokkal inkább olyan országokban, ahol nagy a hitelfelvételi kedv, pl. Szlovákiában, ahol az államadósság és a lakossági szektor eladósodottsága is alacsony. Ha én bank lennék ezt tenném. Amikor az eladósodottság normalizálódik 5-10 év múlva (kifutnak a törlesztések), majd akkor megint lehet kitömni az embereket hitellel Magyarországon.
Azért tegyük hozzá, nem csak a 3% alatti hiány számít, hanem ha jól emlékszem, a teljes adósságnak is 60% alatt kellene lennie.
Tudod, magyarországon kb 200 éve megjelent egy könyv, Hitel volt a címe. Már akkor tudtuk, hitel nélkül nincs gazdasági fejlődés. Én nem tudok vele vitatkozni, mert azt látom, ez igaz. Az alapvető különbség ez kettőnk között, mert szerinted nem kell hitel, szerintem meg kell.
Halkan megjegyzem, az ÁFA-val csúsztattál, mert nagyon rövid ideig volt 20% az Áfa, az egy kisérlet volt, ami megbukott. Nem akarom idemásolni, az adócsökkentés kormányának pártja akkor milyen gusztustalanságokat mondott.
Ha most a fijjúk visszaállítanák a szja rendszert, akkor sem mondanám, hogy na, megemelték az adót. A 16% is kisérlet, és ez is megbukott. Sosem tartottam elítélendőnek, ha valaki tanul a hibájából. Ha ragaszkodik hozzá, az nagyobb gáz.
Tudod, én azt nem értem, mi mitől fogunk növekedni? Ipar nincs, szolgáltatások színvonala szinte nulla, a kereskedelem kínálata nulla. Én a körúton lakom, és azt látom, összeérnek a turkálók. Milyen ország az, ahol az egyik legrégebbi, gyönyörű üzletekkel rendelkező úton turkálók vannak. Mitől lesz ez más?
Én erre várnék választ, mitől lesz jobb. Mert azt látom, a múlttal nem fogunk egyet érteni, szerinted vannak a rossz komcsik (mszp), és vannak a jó komcsik (fidesz). Szerintem pedig a komcsi az komcsi, függetlenül a színétől.
Szóval, mitől vársz felemelkedést? Ez érdekelne, komolyan mondom.
Nem értek egyet.
Magyarország számára elsődleges prioritás, hogy kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól, többek között azért, hogy elérhető legyen a közgazdasági műhelyek által kidolgozott 7. pont, azaz a növekedés fiskális gerjesztése. Amennyiben 3 évig 3% alatt van a hiány, automatikusan megszűnik a túlzott deficit eljárás. Az EU hiába nem fogja javasolni 2014 miatt a túlzott deficit eljárás megszüntetését, az ECOFIN-on a pénzügyminiszterek ezt nem fogják megszavazni, mivel ezzel a saját országukra nézve is veszélyes precedenst teremtenének.
Ha Magyarország kikerül a túlzott deficit eljárás alól, 2-3 évig nem kerülhet vissza és mivel az elmúlt 3 év alatt csökkent az államadósság, akkor 2-3 évig megnyílik a lehetőség a növekedés fiskális élénkítésére, azaz arra, hogy magasabb növekedéssel kinője az államadósságot. Azaz 2014 után jóval nagyobb mozgástere lesz Magyarországnak arra, hogy fordítson sorsának keretén, helyreállítsa a bizalmat, vállalkozásbarát környezetet teremtsen, nem kell unortodox intézkedésekhez fordulni, bárki is fog kormányra kerülni 2014 után.
Az, hogy ehhez 2 csomag kellett, mutatja, hogy az EU mennyire rugalmatlan Magyarországgal szemben, és Magyarország csak zsarolással tudta elérni az EU jóváhagyását, nevezetesen: fenyegetéssel, hogy marad a bankadó, és még az önkormányzati szektor adósságát is be kellett vetnie a fenyegetésbe.
Még egy kérdés:ha az USA,Németország,Franciaország....mind mind tartozik,ki áll a követel oldalon? Kinek tartozik a világ?Néhány magánszemély?Menyi a világ tartozása? Három ember hitelez a világnak?Létezett az a pénz valaha is?
Jól beszélsz. Az a mix, amit Görögországnak összeállított az IMF, meg az Unió abból a 7 pontból, amit mi is alkalmazunk, csak más mixturában, eléggé katasztrofális eredménnyel járt az országukra nézve.
Ugyanott tartanak most, mint mielőtt az IMF-hez fordultak, csak közben a GDP 200%-ra rúgó összeget írtak le az adósságukból eddig a magánbefektetőkkel, akik görög állampapírt vásároltak. (részleges államcsőd), csökkenő pályára kellett volna állnia az adósságuknak ezzel szemben növekvő pályán vannak. GDP-jük évente 5-6%-kal csökken, munkanélküliek száma 1 millió fölött van, ami, ha Magyarországra vetítem ezt a helyzetet olyan, mintha minden második, vagy harmadik embert kirúgták volna az elmúlt 2 évben a munkahelyéről. Nagyon súlyos helyzetben vannak és nagyon nagy árat fizetnek 2-3 évnyi hamis illúzióért: hogy jól éltek hitelből.