Regisztráció Elfelejtett jelszó

A liberálkommunista infláció elmélet leleplezése és megcáfolása

Re: nincs cím

#571481 prospero Előzmény: #571475

De a jegybanki kamatemelés ezt hogyan tudja megfékezni? Mert szerintem ezt sehogy. Sőt! Magasabb jegybanki kamat miatt drágább a hitelezés, drágább hitelezés miatt, drágább a termékek előállítása. A magas jegybanki kamat a drágább finanszírozás miatt növeli a termékek árát, azaz infláció gerjesztő hatása van. Ráadásul a jegybanki kamatemelés az inflációs várakozásokat is növeli szerintem.

#571475 xmann Előzmény: #571414

Infláció nem csak a forint gyengulesebol adódhat hanem pl. Fogyasztási jellegű adó emelesektol, alapanyagarak emelkedéséből, magasabb inflációs várakozásokbol is. E 3 okozott inflációt az elmúlt 2 évben itthon. Jó példa rá a benzin a Liszt ara és az ÁFA emelés is

törölve

#571468 banyaiz Előzmény: #571338

A saját topikodban nem érdemes veled vitázni, ha minden hozzászólás kitörölsz ami ellentmond a kevésbé logikus ellenben igen kusza elméleteidnek. :)

Ez ilyen szélmalomharc jellegű dolog. Vsz ott kellene kezdened , hogy először megnézed mit is jelent az infláció mint fogalom.

Hemzseg a szakmai tévedésektől amiket írsz.

pl amikor ilyet írsz "Könyörgöm, mi köze a forint árfolyamának az infláció mértékéhez?" akkor úgy látom kár belemenni a témába. De ez csak egy a sok közül.

Ez ilyen nem ortodox vita ahol a fogalmak, valóság, tények nem sokat számítanak. :) Na azt belátom így meg lehet magyarázni sok mindent, csak minek? :)

törölve

#571450 JP Előzmény: #571448

Ez lemaradt:

Nem várom el, hogy egyetértsetek velem, de amit a sok molyrágta közgazdasági elméletből olvasni lehet, azok is mind-mind, csupa gondolatébresztő olvasmány. Én elhiszem ,hogy a szellem szeret rajtuk kérődzni, én sem vagyok ufós emberkéből.

törölve

#571448 JP Előzmény: #571419

" Akkor megvilágíthatnád számunkra is, hogy szerinted miben téved AT."

Hát nem lesz szimpatikus amit írok: Én már meg is bántam azt,hogy hozzászóltam, mert , na én aztán öreg vagyok már az ilyenhez , hogy kiaprózzam és megrágjam azokat a kívánt részleteket. Inkább legyen rólam kinek-kinek olyan véleménye, amilyet csak akar. De én ebbe most nem megyek bele.

"Egyébként akkor ezek szerint személyedben egy infláció működését(1), keletkezését(2), szabályozását(3) értő szakértővel van dolgunk"

(1)-(2) egyszerüen mondva: csak az emberi mohóság és kapzsiság következménye, amit(3), ember legyen a talpán aki ezt szabályozni akarja, tudja.

törölve

#571420 prospero Előzmény: #571409

Mi baj? Visszavonják a hirdetéseket, vagy valaki fenyeget? Ez csak "hangos" gondolkodás, semmi más.

#571419 prospero Előzmény: #571396

Én kedvelem a gondolatébresztő írásokat. Egyébként akkor ezek szerint személyedben egy infláció működését, keletkezését, szabályozását értő szakértővel van dolgunk. Akkor megvilágíthatnád számunkra is, hogy szerinted miben téved AT.

A kamatemelés inflációra gyakorolt hatásával kapcsolatban egyébként még az alábbi jutott eszembe: Ha több a pénz a gazdaságban, mint a megtermelt javak összessége, akkor keletkezik egy inflációs nyomás. Hogyan lehet több pénz a gazdaságban, ha egyébként nincs pénznyomtatás? Úgy, hogy hiteleket veszünk fel, a hitelnek pedig van egy pénzteremtő funkciója a multiplikátor hatáson keresztül. Tehát mondjuk a Gyurcsány kormányok idején magas volt az infláció, mert hiteleken keresztül (ami az amerikai pénznyomdából érkezett) sok pénzt nyomtak a gazdaságba, keletkezett egy inflációs nyomás. Ahhoz, hogy az inflációs nyomás megszűnjön, ki kell vonni a gazdaságból a felesleges pénzt, ezért kamatot kell emelni, hogy ne a gazdaságban pörögjön árakat felhajtva, hanem parkoljon az MNB-ben. De jelenleg ilyen jellegű inflációs nyomás szerintem nincs a gazdaságban, éppen az a probléma a gazdasági szakértők szerint, hogy nincs hitelezés.

Ugyanakkor, a termelés bővülése révén egyre több a megtermelt javak összessége, ahhoz pedig, hogy ez eladható legyen a pénznyomtatás biztosítja a fedezetet. Tehát pénznyomtatásra is szükség van, egyébként nem tudna megvalósulni az áruforgalom, az áruk eladhatatlanok lennének.

#571414 Dr. ursi Előzmény: #571359

az inflációban mindenesetre igaza van.

ezt sztem nagyon jól levezette.

hogy nincs.

mert az infláció=forint leértékelődés okozta drágulás.

a drágulás manapság meg nem a forint leértékelődéséből adódott, elég csak megnézni egy éves eurhuf csártot.

mindent leírt, fogalmakat, összefüggéseket.

és én úgy vettem észre hogy sokan rácsodálkoztak, rácsodálkoznak, mivel tök eccerű az egész, hogy tényleg.

csak eddig mindig megettük a körített maszlagot.

pedig csak józan paraszti ész kérdése az egész.

törölve

#571396 JP Előzmény: #571331

Szórakoztatónak szórakoztató az amiről írsz, de érteni csak Spade-t értem már, hogy egynél több válaszra, hozzászólásra miért nem volt hajlandó ebben a témában!

( Egyébként hiába moderálsz, mert a kimoderált hsz válaszgombjára kattintva, a teljes kimoderált szöveg előjön, mint nyuszi a kalapból! )

#571384 Margaretta Előzmény: #571380

Tök hülyék, ezt én is útálom.

Ha hiszed, ha nem, én nem szoktam kidobni semmit. És mégcsak mélyhűtőm sincs. Arra is csak annak van szüksége (kivéve a kertben termelt zöldségeket és háztartásban nevelt állatokat), aki nem veszi a fáradtságot egy kis átgondoltságra.

Minden csak a szervezésen, átgondoltságon múlik.

De nem azért, mert dagadtra esszük magunkat a maradékokon, normális testalkatúak vagyunk, szóval nem kövérek.

#571380 Előzmény: #571355

Vicces, de ez is mai cikk...:

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/tul_olcso_az_elelmiszer_beszolt_a_multi_vezere_a_vevoknek.1034487.html

"Meglepő kijelentést tett a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalatának vezetője. Jan Kees Vis, az Unilever fenntartható forrásokért felelős igazgatója szerint túl olcsóak az élelmiszerek a fejlett országokban."

"Pazarlás és szegénység

Egy átlagos magyar háztartás évente egy mázsa élelmiszert dob a szemétbe. Megdöbbentő szám, még akkor is, ha tudjuk, tőlünk nyugatra négyszer ekkora mennyiséget pazarolnak el. Az ehető, ám kidobott élelmiszer először is sok pénzébe kerül ma családoknak. Egy kilogramm élelmiszer átlagos ára 500 forint, így évente minden magyar család 50 ezer forintot dob a kukába."

#571375 Ibiza Előzmény: #571340

lehet már beírtam. Belgiumban voltam egy kislány tolmácsolt nekem aki oda ment férjhez kicsit több 1 éve.

Mondta a bevásárlást nem nagyon bízták rá..egy év után megkapta a bevásárló listát boldogan ment a 3 boltba mert elötte kinézte hol mi az olcsóbb.. büszkén adta anyósnak a számlát, az nézte és kicsi csóválta a fejét..kérdezte na mi? az mondja a pezsgőt amit az ünnepekre vettek azt egy negyedik boltban kellett volna megvenni...

#571367 Bendeguz Előzmény: #571363

Valószínűleg visszahívták a belsős klónsereget, nagy lehet a félelem. Jó ez az inflációs téma, még a végén el is hiszem :)

#571363 Előzmény: #571359

"Végén még az is igaz lesz, hogy miattad aludt el a stocky:)"

:) A grafikonon mindenesetre látszik némi növekedés ;)

De ami nagyon tetszik az az, hogy gyakorlatilag elcsendesedett még az E-star topic is ;)

De ez már nagyon off... :)

#571360 Előzmény: #571355

Nu, most direkt kiemeltem, hogy mire reflektálok, erre, oszt ezek szerint mégis félre lehetett érteni:

""Az is érdekes, hogy megfigyeltem a környezetemben, hogy az is visszafogja a költekezést, akinek telne rá. (Épp most szortíroztam/dobtam ki az eltett fogyasztói számláinkat. 2007-es, 2008-as dögivel volt, aztán ahogy haladtam előre az időben, egyre kevesebb lett:)""

Azaz egyáltalán nem rólad írtam, amit írtam, hanem azokról, akikről te írtál :)

Hiszen ez a bekezdés pont arról szól, hogy MÁSOK is visszavették a vásárlásokat, azok is akik megengedhetnék és ez szerintem jó dolog. És szerintem az, hogy végre (kezdik) MEGBECSÜLNI AZ EMBEREK a pénzt, az pont azt jelenti, hogy a pénzek újra értéke van és a hitel és a kölcsönből élés veszítette el az értékét. Márpedig ez szerintem éppen egy nagyon fontos értékteremtés és éppen a pénz értékének felértékelődését jelzi. Vagyis logikailag, gondolatmenetileg is felértékelődik a pénz, vagyis még ilyen értelemben is defláció van, ma már nem érték a pénz költése, mint ahogy ez korábban volt, pláne akkoriban, amikor pénz se volt, csak a kölcsönt költötték el az emberek...

A középosztály lehetőségei is beszűkültek, de ez meg egész Európára igaz (a nagyobb országok közül -Anglia és Németország), csak mint írtam, mivel nálunk alacsonyabb az életszínvonal, ez jobban jelentkezik.

Csakhogy ez most NEM úgy néz ki, hogy ellene megyünk a nemzetközi folyamatoknak, avagy nálunk rosszabb, hanem úgy, hogy sajnos ilyen a világ és ennyit lehet ez ellenében tenni és nem többet, és az a valóság, hogy jellemzően máshol már sokkal rosszabb a helyzet. Csak az errefelé nem hír. Mert tény.

#571359 Margaretta Előzmény: #571353

Már én is írtam az első hsz-emben, hogy nincs is infláció:) A végén még igaz lesz.

Óriási, ahogy felpörgetted a fórumot:) Végén még az is igaz lesz, hogy miattad aludt el a stocky:)