Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

2012.08.15.

#541304 lagwagoner

az index:

Kijött pár GDP adat, a piac számára ez nem igazán releváns, hiszen a múltat mutatja, a piac pedig a jövőt árazza, de az összehasonlításban akadnak érdekességek.

Év/év adatok:

Németország +1%

Magyarország -1,2%

Ausztria +1%

Szlovákia +2,9%

Románia +1,7%

Nos, már régen megdőlt az a 2000-es évek elejéig érvényes összefüggés, hogy Mo. a német növekedés kétszeresével nő, már nincs felzárkózás, hanem leszakadás van, illetve az is látszik, hogy a gyengélkedés kifejezetten belső eredetű. Főleg akkor durva ez a szám, ha hozzávesszük, hogy évente 1200 (!) mrd Ft-ot öntenek ide támogatás formájában az európai adófizetők (tényleg szörnyű "gonosz" ez az EU), ha ez a lóvé nem lenne, sokkal nagyobb mínuszt mutatna a GDP - illetve nem épülne semmi.

---

Derűsebb dolog.

Igazi innováció, a romkocsma-boom újabb hajtása, termelői piac nyílt az egyik pesti romkocsmában, tök jó ötlet:

http://www.vakmajom.hu/pages/rompiac1.jpg

http://www.vakmajom.hu/pages/rompiac.jpg

Egy lukkal arrébb, a Gozsdu-udvarban, ahol vasárnaponként szintén vásár van nagy élettel, frissen, helyben gyúrt tésztákat áruló boltot nyitott két olasz (!) csávó. Van azért olyan része a városnak, ahol megpróbál valami önerős fejlődés lenni, van Pestben életerő.

http://www.vakmajom.hu/pages/teszta.jpg

Re: nincs cím

#541302 lagwagoner Előzmény: #540976

"és a 10% körüli hozamot jónak tartja, az nem értem, hogy miért nem dolgozik és keres pénzt, mert az ennél többet hoz."

Legtöbbjük azt teszi, nem fiúk?

"De mint már írtam, most már nem értem mire akadtok kilukadni, de én csak annyit írtam eredetileg és most is, hogy nem értem, hogy miért tőzsdéztek, ha éves szinten csak ennyi nyereséget tudtok létrehozni úgy, hogy ezen még dolgoztok is és kockáztattok is."

Én még emléxem a vagyonosodási topicban, hogy fejtegetted, hogy 1/3 ingatlan, 1/3 bankbetét/államkötvény, 1/3 spekulációs hányad racionális döntés egy vagyonban. Nem hiszem, hogy all-in-ben nyomják....vagy igen kollégák?

"hogy másnak miért éri ez meg, na azt nem értem, tényleg nem értem."

Játék, feeling, adrenalin. Miért lottoznak az emberek? Amúgy én nem olvastam azt hogy valaki reálisnak látná itt a meggazdagodást ebből, de fortuna mindenkit megcsokolhat 1x.

#541301 lagwagoner Előzmény: #540933

Ja és _AT_ 10% feletti hozamot csak szűk egy év alatt érhettél el 2008-2009-ben, ha rakosgattad akciós bankbetétekbe az egyik bankból a másikba, utána hamar lement 7%-ra. Tehát a 13%/év-nak a közelébe se vagy 7 év alatt, az idősporolásról nem is beszélve amit bankszámla nyitogatással töltenél.

"Tudom, ezt én is értem, csak azt nem értem, hogy hogyan akar bárki vagyonosodni a tőzsdén, ha egyébként a VM hozamáról elismerően nyilatkozik."

Az ilyen VM jellegű alapok safe haeven -ök a tőzsdések számára :-) a dzsungel után

"Már elnézést, de pont azt írtam lejjebb, hogy a 15-20% (HJE) az, ahol már vagyonosodni lehet, erre ezt hozod példának."

Ha van annyi tőkéd

"Aki ért hozzá, az ezen még többet tud keresni."

A fordulókat nem lehet egyértelműen azonosítani. Bár aki szűk stoppokkal skalpolgat...

A tőzsdei teljesítmény nem függ a rögzített tananyagtól. Ehhez nem lehet érteni. A titok a pénzkezelésben, kockázatkezelésben van, nem az üveggömbben.

A tőzsdei árak meg csak blöffök, ebben egyetértek veled. Nincs olyan hogy most olcsó vagy drága. Vannak mutatók, de amögöttes eszközök értékelése már majdhogynem szubjektív. Pl. a kintlévőségek, goodwill-ek szerepeltetése.

#541298 lagwagoner Előzmény: #540736

Sőt, ha nem vonjuk le vakmajom teljesítményéből a sikerdíjat,ott van már mint Soros.

Nocsk a pénteki "mínusz nullás" 2,5%/évről kiderül, hogy az valójában majdcsak 15%/év.

Nem fenomenális _AT:, és senki nem borul le ezelőtt, de a szórást is figyelembe véve egyedülálló teljseítmény. Nyilván a tőzsdések magasabb amplitúdóval operálnak :-O

#541296 lagwagoner Előzmény: #540877

"Egy-két alap van, ami legalább mutat valamit, node a többi az az "ins ertkuka" című kategória, ami elég szégyenteljes teljesítmény olyan állampapír, avagy lekötött kamatokhoz képest, amelyek az elmult időszakot jellemezték."

Ezt ki cáfolja? Ezért segítünk egymásnak...

"Most komolyan megleptek, ha azt mondjátok, hogy ez a maximum, ami FORINTBAN kihozható a tőzsdén,"

Nem ez a maximum, csak ha moderált szórást akarsz.

"Szvsz ahhoz, hogy "komolyan beszélhessünk" vagyongyarapításról Magyarországon, ahhoz a 15-20% éves hozamnál kellene indulni az éves növekménynek, különben kifutsz az életből, mire számottevő hasznod keletkezik. És ez még a kamatos kamatok csodája mellett is igaz."

Tőkédtől függ: valakinek 8% is elég valakinek a 25% sem elég...nemde?

"hogy errefelé legalább 10-15%-al kereskedik mindenki évente, hiszen különben szerintem semmi értelme a tőzsdének, ennyit munkával is meg lehet keresni, vagy az akciós kamatok figyelésével."

Én is meglepődve tapasztaltam, hogy ez nagy szám náluk, de látod. Sokan azért szeretik, maguk elérni ezt a hozamot, mert biztosabbnak érzik saját kezükben ezeket. Tudod a tőzsde az invidualistákat vonzza, akik örülnek egy forumnak, ahol nem csesztetik őket a megmondó emberek :-)

Hogy milyen munkával mennyit kereshetett volna utólag többet, megint visszamenőleges okoskodás; ennyi erővel egy tanárnak is mondhatnád, hogy ennyi erővel C&C esztergályosnak is tanulhatott volna....de ez nem így működik. Ott az emberi habitus, nemde?

"Szvsz az a MUNKA amit befektettek a 7%-10% közé, ha tényleg ennyi a kitermelhető pénz (7% állampapír, 10% VM), és az a kockázat, hogy akár el is lehet bukni - az egyszerűen nem éri meg."

Igen, ezért sem tőzsdézek én sem :-), de nem szekálom akik ezt teszik, sőt szívesen olvasom bejegyzéseiket. Remek (kontra)indikátorok, és nem rossz emberek.

Neked meg nekem nem való a tőzsde, de mi még időben felismertük. Sokan csak jóval később veszteség árán.

#541293 lagwagoner Előzmény: #540854

"Én ezért a pár százalékért biztosan nem tenném bef alapba a pénzem az állampapír helyett."

Leírtad a költségeket, melyből kiderül (a nagysága miatt), hogy pár százezer forint befektetésre valóban nem éri meg. A nehezen összekuporgatott pár százezres megtakarításodat valóban hülyeség bármilyen alapba is rakni, hisz -ahogy írtad - mindegy az a plusz 1-2 % Xtra hozam, hisz az neked pár ezer forint plusz évente.

A másik, Sokat pávázol az állampapírjaiddal. Nos, nem tudom milyen állampapírjaid vannak (gondolom prémium, arra csak részben igaz amit most mondok) , de kijelenthető, hogy a hosszabb távú 5-10 éves (ilyen futamidejű kötvény esetén) kamatpályát te sem ismered (a rövidebbet sem), tehát -elkövetve a legfőbb, de megbocsátható befektetői hibát - a múltbeli hozam alapján okoskodsz, hogy ez érte meg legjobban hozam kockázat arányában. Azonban honnan tudod, hogy 3 és fél év múlva nem lesz magasabb az alapkamat mint most (egy esetleges forint sokkot kivédve)? Ekkor mondjuk 5 éves államkötvényeid értéktelenebbek, hisz rendelkezhetnél magasabb kamatúval is, de te betáraztál alacsonyabb hozamúból. Tehát ebben is van kockázat. Ellenben egy aktívan kezelt alapban, az alapkezelő a kötvény bázist is aktívan kezeli (jobb esetben), és meghozza helyetted a döntéseket, figyeli a kamatpályát és csiszolgatja a portfoliódat végül is.Te meg nyugodtan műthetsz, festhetsz, taníthatsz vagy ami a hivatásod. Tehát utólag bemondani, hogy mi lett volna jobb befektetés....:-S Egyáltalán nem biztos, hogy ha ma veszel állampapírt, az 2-4 év múlva mosolyt csal az arcodra. Ellenben egy jó aktívan kezelt alap igyekszik a piaci viszonyokhoz igazodni. Amúgy vakmajom (és Zsiday is) utalt rá, hogy pár erős trendet lovagol meg egy évben, tehát általában kötvényt tart főleg és nyitogatja a pozikat a kockázatkezelést figyelembe véve. Azonban lecsap azokra, amiket magáénak érez. Ahogy banyaiz írta a kötvénybázis termeli a biztos hozamot (ami nem engedi, hogy bezuhanjon az alap, kvázi tőkegarantált alapot alkot, amit persze nem jelent ki, hogy az), a kis 10% körüli résszel meg spekulál, ami termeli a plusz 3-5% hozamot. Mi ebben a gond.

A másik, hogy soha nem kértek senkit, hogy csak náluk fektess be. Azaz miért ne vehetne a befektető állampapírt is vagy vele nem korreláló alapot? Sum up, az állampapír is kockázatos a be nem látható kamatpálya miatt amit előbb mondtam. Tehát egy bizonyos vagyon miatt olyan kockázatokat kell figyelembe venni, amire pár százezer vagy kis milliós vagyonnál nem kell hogy foglalkozz, de nagy vagyon felett ezekre is érdemes gondolnod

Ha nem tetszik az alap ne vegyél belőle. Ennyit tudok róla mondani végezetül.

"Ha nincs normális hozam (ezek számomra nem azok), akkor nem fogok kockáztatni, mert számomra nincs értelme pár százalékért a tőkét kockára tenni."

Helyes. Kis pénz kis foci.

"Egyebekben tényleg csak lesek: Ha szerintetek a tőzsdén ez a hozamszint valami fenomenálisan jó, akkor hogy akar itt bárki meggazdagodni, vagy legalábbis komoly vagyont összeszedni? "

nem fenomenális, csak a piaci viszonyokhoz szépen illeszkedő hozamot termelt kis szórással. Ennyi. Se több, se kevesebb. Vakmajomból meggazdagodni? Senki nem hiszi....DE munkajövedelem mellett miért ne lehetne ide fektetni, hogy 10 év alatt kitermeljen egy egész ingatlant (önerő + törlesztők) 25 éves adósrabszolgaság helyett?

"vagy ti még ennyit sem tudtok összerakni? "

Én nem, az biztos. Hisz nem értek a tőzsdéhez. Ezért is én szoktam alapokhoz inkább hozzá szólni, a tőzsdéhez meg csak read-only-ban és nem lenézve őket, és okoskodva fárasztva őket. Hisz amihez nem értek csak kérdezek.

"Nekem ez sehogy sem jön össze."

Udvariasabb modorban ezt én is feltettem már. Ha szeretik, hadd csinálják. Ez a másik szabad döntésének elfogadása. Tudom-tudom, nem túl autoriter....

#541203 banyaiz Előzmény: #541136

Van egy igazán nyerő ötletem is a számodra, írj egy könyvet a tőzsdéről, kis kockázat nagy profit lehetőség. Jogdíjak egy részét kérem mint ötletgazda:)

#541200 banyaiz Előzmény: #541136

Kezdj el tőzsdézni, és csinálj nagy hozamot hosszú távon, aztán 10-20 év megfelelő referencia után átveszed VM helyét. Ilyen szakértő lennék mint te biztos ezt csinálnám. :)

De van egy jobb ötletem is tedd be magyar állampapírba az a tuti, Viktor is megmondta a spekulánsok ideje leáldozott. :) Nem is buksz rajta kivéve ha igen.

#541136 Előzmény: #540984

"Ez mindig viszonyítás kérdése mihez képest sok vagy kevés valami."

Ezt jobb helyeken bizonyítvány magyarázásnak nevezik.

#541013 banyaiz Előzmény: #540976

Tudod olyan ennek a pszichológiája , hogy vannak akik azzal töltik az idejüket, hogy makraméznak, pulóvert kötnek, horgolnak , sziklát másznak, halakat akarnak horogra keríteni, vagy állatokra lövöldöznek, mások emberekre, autóversenyeznek, atombombát készítenek, terroristának állnak, bérgyilkosok lesznek, vagy stricinek állnak, esetleg kurvának, mások forradalmárnak képzelik magukat, és vannak olyan kattantak akik azzal múlatják az időt, hogy spekulálnak a tőzsdén. :)

Ezek közül a pszichiátriai kezelésre szorulók között vannak olyanok akik sokat keresnek rajta (kevesen) , vannak akik keveset , vannak akik semmit , és vannak akik szétbukják magukat. És aztán mindez újratermelődik már évszázadok óta. Ilyen bolond egy világ van gondoltad volna? :)

#540984 banyaiz Előzmény: #540976

Ez mindig viszonyítás kérdése mihez képest sok vagy kevés valami.

Mondok neked egy példát teljesen elméleti mielőtt félreérted: mondjuk van x Ft likvid pénzed, ennek 1/3-át elhelyezed ingatlanban, 1/3-át bankbetét , állampapír stb stb, 1/3-át tőzsdén forgatod különböző kockázatvállalásokkal, mellette vállalkozhatsz, dolgozhatsz stb stb. A tőzsdén forgatott pénzedhez nagyobb kockázat mellett benne van a nagyobb hozam lehetősége. Amit kivonsz megtakarítasz , visszaforgatsz stb stb.

Ez nem ilyen egzakt dolog, hogy valaki garantálja neked ,hogy 100% hozamot fogsz elérni minden évben. Ezt még Buffett sem tudja garantálni. :) Lehet, hogy van olyan év, hogy a 100% hozamot is kevesled, máskor a 10%-nak is örülnél.

Ugyanolyan mintha elkezdenél vállalkozni lehet, hogy a kis büfédből egy Mcdonalds lesz de az is lehet, hogy 3 hét múlva csődbemész. :)

Plusz az összegek baromira nem mindegy, hogy vki mekkora pénzt akar megforgatni, mert milliárdoknál egy alapnál néhány % is milliárdos extra profit stb stb.

Egyébként meg függők vagyunk, ennyi a történet minek ragozzuk. :D

#540976 Előzmény: #540966

Most megint nem egészen értem, hogy mire akarsz ezzel utalni - én nem azt mondtam, hogy a világ fejlődhet ennyivel, hanem azt, hogy szerintem ha valaki ma Magyarországon tőzsdézik, és a 10% körüli hozamot jónak tartja, az nem értem, hogy miért nem dolgozik és keres pénzt, mert az ennél többet hoz.

És mivel a tőzsdén akkor nyersz, ha a másik veszít (amikor realizálsz), ezért a hozamszint eléréséhez nem szükséges a tőzsdei volumennek növekednie, elég ha te vagy a (leg)jobb szerencsejátékos, aki MÁSOK pénzét nyeri el.

De mint már írtam, most már nem értem mire akadtok kilukadni, de én csak annyit írtam eredetileg és most is, hogy nem értem, hogy miért tőzsdéztek, ha éves szinten csak ennyi nyereséget tudtok létrehozni úgy, hogy ezen még dolgoztok is és kockáztattok is.

MOST MÁR nem értem... mert azt, hogy nekem nem tetszett, mert nem tudtam ennél jobbat, azt értem, de azt, hogy másnak miért éri ez meg, na azt nem értem, tényleg nem értem.

#540972 banyaiz Előzmény: #540961

Szóval ebből az Usa analógiából kiindulva megnézed a 2012-es Mo-t, és ránézel mondjuk 2022-ben, 2032-ben stb stb. Ha azt látod majd , hogy a gazdaság tündérmesébe illően dübörögni kezdett, és a Pannon Puma már száguld akkor valószínűsítem, hogy a kis Bét Bux és fényesen fog csillogni. Ellenben ha egy kietlen pusztaságot látsz néhány nem ortodox sámánnal akik valami gazdasági csodáról elmélkednek miközben mennek bogyókat gyűjtögetni akkor gyanítom a Bét sem fog virágozni. Ilyen egyszerű a történet .

VM alapja pedig majd teljesít valahogy kiváncsi vagyok én is mit fog összehozni.

#540966 rbbj11 Előzmény: #540957

és egy ilyen spekuláció nélküli világban, a szerves növekedés szted valóban évi 15%? :)))) Miközben pl. a természet évi 2%-os reálgyarapodásra képes....jobb esetben...

#540961 banyaiz Előzmény: #540957

Nem az a fontos mi van (azt kb mindenki látja persze értelmezheti máshogy) inkább az mi lesz, az érdekelne engem. :)

Hatalmas pénztömeg van ezen a világon ami a helyét keresi nap mint nap.

Pontosan a gazdasági teljesítményt árazza be a tőzsde persze nagy kilengésekkel. Nézz meg egy videót az 1930-1960-as évek Usá-járól, és a mairól, és utána nézz rá a tőzsdeindexekre.

Ezt az államcsőd egyéb témát csak arra írtam, hogy nincs olyan , hogy teljesen biztonságos. Abban igazad van, hogy az elvárható, hogy egy részvényalap ami azért "elvileg" nagyobb kockázat többet hozzon mint egy bankbetét. Bár biztos vannak sokan a világban akik egy Usa részvényalapot pl kevésbé tartanának kockázatosnak mint egy azserbajdzsáni állampapírt bankbetétet , esetleg olyan elvetemültek is akik egy magyar betétnél is kevésbé tartják kockázatosnak egy amcsi részvénypf-t, hogy hogynem.

#540957 Előzmény: #540941

Nézz már körül a világban, már sehol nincs az, amiről értekezel. A BUX felezése nem a magyar gazd pol célja, hanem a normális, fenntartható gazd pol arról ismerkszik meg, hogy fenntartható, nem épít uzsorapiramist, magyarán nem kerül be a rendszerbe "ingyenpénz"; ami megjelenve például a tőzsdén QE szerű emelkedésekhez vezet, ami után teljességgel természetes, hogy ahogy vissza kell ezen összegeket fizetni, akkor még rossabb lesza a helyzet, mint korábban. Pontosan ezt látod, de egyebekben ezt csak akkor nem látnád, ha a mostani szinthez képest még ingatlanadóztatnál, meg progresszív szja-t vezetnél be, majd az így befolyt pénzt a haverok-buli-hűha vonalon visszatekernéd a tőzsdére, hogy ott emelkedést generálj vele.

A pénznek NEM a tőzsdén van a helye, vedd észre, hogy eddig sem a pénz forgott ott leginkább, hanem a hitelek, QE-k, semmiből jött pénzek - ettől rohant és szállt el minden, nem pedig valamiféle gazdasági teljesítménytől. És pont ezért is roppant össze az egész rendszer.

Egyebekben, ha bancsőd, vagy államcsőd van, az csak a legvégső eset, ám ez előtt minden egyéb megszűnik létezni, ebbe beleértve az összes részvényt, kötvényt, befektetési alapot is. Akkor meg a legkisebb bajod is nagyobb lesz annál, mint hogy a pénzed eltűnt. Tehát talán ne erre építsünk errefelé, bőven elég és inkább sok is lesz ezt a PIIGS-nél megfigyelni, különösen azt, ahogy a hisztéria előtti szintnál mennyivel mélyebbre tudtak szakadni a mutatók és természetesen aközben, miközben 100 milliárd EUR-okra menekül a pénz azokból az országokból.