"Én ezért a pár százalékért biztosan nem tenném bef alapba a pénzem az állampapír helyett."
Leírtad a költségeket, melyből kiderül (a nagysága miatt), hogy pár százezer forint befektetésre valóban nem éri meg. A nehezen összekuporgatott pár százezres megtakarításodat valóban hülyeség bármilyen alapba is rakni, hisz -ahogy írtad - mindegy az a plusz 1-2 % Xtra hozam, hisz az neked pár ezer forint plusz évente.
A másik, Sokat pávázol az állampapírjaiddal. Nos, nem tudom milyen állampapírjaid vannak (gondolom prémium, arra csak részben igaz amit most mondok) , de kijelenthető, hogy a hosszabb távú 5-10 éves (ilyen futamidejű kötvény esetén) kamatpályát te sem ismered (a rövidebbet sem), tehát -elkövetve a legfőbb, de megbocsátható befektetői hibát - a múltbeli hozam alapján okoskodsz, hogy ez érte meg legjobban hozam kockázat arányában. Azonban honnan tudod, hogy 3 és fél év múlva nem lesz magasabb az alapkamat mint most (egy esetleges forint sokkot kivédve)? Ekkor mondjuk 5 éves államkötvényeid értéktelenebbek, hisz rendelkezhetnél magasabb kamatúval is, de te betáraztál alacsonyabb hozamúból. Tehát ebben is van kockázat. Ellenben egy aktívan kezelt alapban, az alapkezelő a kötvény bázist is aktívan kezeli (jobb esetben), és meghozza helyetted a döntéseket, figyeli a kamatpályát és csiszolgatja a portfoliódat végül is.Te meg nyugodtan műthetsz, festhetsz, taníthatsz vagy ami a hivatásod. Tehát utólag bemondani, hogy mi lett volna jobb befektetés....:-S Egyáltalán nem biztos, hogy ha ma veszel állampapírt, az 2-4 év múlva mosolyt csal az arcodra. Ellenben egy jó aktívan kezelt alap igyekszik a piaci viszonyokhoz igazodni. Amúgy vakmajom (és Zsiday is) utalt rá, hogy pár erős trendet lovagol meg egy évben, tehát általában kötvényt tart főleg és nyitogatja a pozikat a kockázatkezelést figyelembe véve. Azonban lecsap azokra, amiket magáénak érez. Ahogy banyaiz írta a kötvénybázis termeli a biztos hozamot (ami nem engedi, hogy bezuhanjon az alap, kvázi tőkegarantált alapot alkot, amit persze nem jelent ki, hogy az), a kis 10% körüli résszel meg spekulál, ami termeli a plusz 3-5% hozamot. Mi ebben a gond.
A másik, hogy soha nem kértek senkit, hogy csak náluk fektess be. Azaz miért ne vehetne a befektető állampapírt is vagy vele nem korreláló alapot? Sum up, az állampapír is kockázatos a be nem látható kamatpálya miatt amit előbb mondtam. Tehát egy bizonyos vagyon miatt olyan kockázatokat kell figyelembe venni, amire pár százezer vagy kis milliós vagyonnál nem kell hogy foglalkozz, de nagy vagyon felett ezekre is érdemes gondolnod
Ha nem tetszik az alap ne vegyél belőle. Ennyit tudok róla mondani végezetül.
"Ha nincs normális hozam (ezek számomra nem azok), akkor nem fogok kockáztatni, mert számomra nincs értelme pár százalékért a tőkét kockára tenni."
Helyes. Kis pénz kis foci.
"Egyebekben tényleg csak lesek: Ha szerintetek a tőzsdén ez a hozamszint valami fenomenálisan jó, akkor hogy akar itt bárki meggazdagodni, vagy legalábbis komoly vagyont összeszedni? "
nem fenomenális, csak a piaci viszonyokhoz szépen illeszkedő hozamot termelt kis szórással. Ennyi. Se több, se kevesebb. Vakmajomból meggazdagodni? Senki nem hiszi....DE munkajövedelem mellett miért ne lehetne ide fektetni, hogy 10 év alatt kitermeljen egy egész ingatlant (önerő + törlesztők) 25 éves adósrabszolgaság helyett?
"vagy ti még ennyit sem tudtok összerakni? "
Én nem, az biztos. Hisz nem értek a tőzsdéhez. Ezért is én szoktam alapokhoz inkább hozzá szólni, a tőzsdéhez meg csak read-only-ban és nem lenézve őket, és okoskodva fárasztva őket. Hisz amihez nem értek csak kérdezek.
"Nekem ez sehogy sem jön össze."
Udvariasabb modorban ezt én is feltettem már. Ha szeretik, hadd csinálják. Ez a másik szabad döntésének elfogadása. Tudom-tudom, nem túl autoriter....