Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: nincs cím

#540941 banyaiz Előzmény: #540933

Azért az sem egy rossz koncepció, ha ezekben az években hozza az állampapír hozamokat plusz egy picit, és egyébként többet jobb időkben, abból már lehetne egy átlagos jó hozam.

Nincs ezen a világon olyan helye a pénzednek ami abszolut biztonságot nyújt. Állampapír, igen melyik? Görög pl? Vagy negatív reálhozamú német, amcsi? Vagy netán magyar a nem ortodox műsorral?

Bankbetét biztonságos van rá állami garancia, és ha végigsöpör egy bankcsőd államcsőd hullám a világon és az OBA garancia van, csak éppen pénz nincs kifizetni. Vagy ha úgy söprik össze a Ft-ot az utcán mint annak idején a pengőt, vagy az Eur-t? Stb stb.

Persze jobb a 1000% hozam a 10%-nál ezt senki nem vitatja gondolom. :)

Azt látom, hogy ez a "gazd pol" arról szól a bux lefeleződjön. Ebben eddig elég jó a munka. :) Csak azt szeretném látni, hogy lesz e vmi pozitív visszacsatolás is a változatosság kedvéért a sok háborúskodás után

#540933 Előzmény: #540897

"Honnan is kezdjem? :)"

Hát valahonnan onnan, ahonnan nem a félrebeszélés kezdődik, hogy "mihez viszonyítsuk", meg hogy "milyen tankönyvet kell elolvasni" ahhoz, hogy a SZART bélszínnek lássuk.

"Amit főleg ne hasonlíts kisbüfik saját számláinak hozamát, egy befektetési alaphoz. Teljesen más sportág."

Tudom, ezt én is értem, csak azt nem értem, hogy hogyan akar bárki vagyonosodni a tőzsdén, ha egyébként a VM hozamáról elismerően nyilatkozik. Azért nem 100 milliárdos kezelt vagyonról beszélünk, amit "már nehéz elhelyezni", és mozgatni.

"Annyira lebecsülik ezt a szerény teljesítményt, hogy néhány millió dollárt hajlandók áldozni arra, hogy együtt vacsorázzanak vele és közben befektetésekről beszélgessenek. :)"

Már elnézést, de pont azt írtam lejjebb, hogy a 15-20% (HJE) az, ahol már vagyonosodni lehet, erre ezt hozod példának. Nem véletlen, hogy az ő szavukra odafigyelnek, de egy 10% körüli hozam mitől olyan nagy csúcs, ha most eltekintesz a tankönyvi lózungoktól? Ez infláció + szinte semmi. Ez leginkább vagyonmegőrzés, tőkevédelem, de arra meg pont jó az állampapír is, ezért nem értem.

"Azt is nézd meg milyen időszak volt az elmúlt néhány év a világban, feleződő indexek , összevissza rángatózás stb."

Aki ért hozzá, az ezen még többet tud keresni.

"Még most jelentősen alacsonyabb index értékek vannak mint 2007-ben, 4-5 év elteltével."

Lesznek ezek még alacsonyabban is, hiszen már nem fogják bele tolni a pénzt az emberek, mert rájönnek, hogy nem éri meg.

"Majd akkor nézd meg a VM alapot kontra bankbetétet, ha lesz 5 olyan év aminek a során háromszoroznak a tőzsdék. :)"

Az élet nem arról szól, hogy várjak arra, amikor majd lesz olyan évük, amikor akár brillíroznak is, hanem azt várom el, hogy brillírozzanak, ha már ajnározni kellene őket.

"Várnám, hogy a "nem ortodox" gazd pol végre meghozza a hatalmas fellendülést és a bux 100x -át"

Teljes félreértésben vagy, ez a gazd pol arról szól, hogy a bux lefeleződjön oda, ahol eddig is lennie kellett volna a kitömések nélkül. Arra meg hiába vársz, hogy ezen változás lesz, a részvények bekerülnek oda, ahová valók, a kockázatos befektetések közé, amelyeket nem fognak az emberek vásárolni, sem direktben, sem angróba csomagolva. Ennek megfelelően a részvényárak semmiképpen nem fognak nálunk a belföldi "fogyasztás" miatt növekedni, de nem kizárható, hogy a külföldről menekülők ide tolják be a pénzt és megindul egy komoly emelkedés. De az sem lesz többszörözés, mert ahhoz meg egyszerűen túl kicsi a piac.

#540911 banyaiz Előzmény: #540877

Azt is nézd meg milyen időszak volt az elmúlt néhány év a világban, feleződő indexek , összevissza rángatózás stb. Még most jelentősen alacsonyabb index értékek vannak mint 2007-ben, 4-5 év elteltével.

Majd akkor nézd meg a VM alapot kontra bankbetétet, ha lesz 5 olyan év aminek a során háromszoroznak a tőzsdék. :)

Persze ebben is van logika amit mondasz ennyiért nem érdemes bef alapban kockáztatni, ez a te döntésed.

Várnám, hogy a "nem ortodox" gazd pol végre meghozza a hatalmas fellendülést és a bux 100x -át , de eddig hogy hogynem csak a dögrovás, és a recessziót sikerült elérni. Persze itt is egy referencia körhöz kell viszonyítanunk. Rád bízom, hogy kikhez . :)

#540897 banyaiz Előzmény: #540854

Honnan is kezdjem? :)

Általában az ortodox világban ez úgy működik, hogy a különböző befektetési alapoknál van egy un referencia index. Mondjuk az egyszerűség kedvéért pl egy magyar részvényalapnál a Bux index. Alapkezelőknél aki tartósan meg tudja verni az index teljesítményét az már nem számít rossznak, sőt.

VM alap már nehezebb ügy mármint mihez viszonyítsuk , mi legyen a referencia mert elég sok mindennel kereskedik, és ha jól tudom shortol is, tehát nem egy "ortodox" részvényalap.

Amit főleg ne hasonlíts kisbüfik saját számláinak hozamát, egy befektetési alaphoz. Teljesen más sportág. Pl valaki kereskedik tőkeáttétellel napi szinten , elképzelhető napi 10%-kat leng ki a számlaegyenlege nem évente 10%-ot stb stb.

Egy példa Buffett akinek a neve fogalom a szakmában a saját részvény alapját tartalmazó cége (ami már "kicsit" több mint egy részvényalap) Berkshire 1960-as évektől ! évente átlagos 21%-al értékelődött fel ezzel a cégének az értéke kb 4000 szeresére nőtt 50 év alatt. Ezzel a teljesítménnyel eléggé kimagaslik az alapkezelők közül , bár azt mindenképp vedd figyelembe a Berkshire már régen több mint egy egyszerű alap. Annyira lebecsülik ezt a szerény teljesítményt, hogy néhány millió dollárt hajlandók áldozni arra, hogy együtt vacsorázzanak vele és közben befektetésekről beszélgessenek. :)

#540877 Előzmény: #540872

Tökéletesen egyetértek, hiszen pont ezzel kezdődött a téma, csak innen ment félre:

Egy-két alap van, ami legalább mutat valamit, node a többi az az "ins ertkuka" című kategória, ami elég szégyenteljes teljesítmény olyan állampapír, avagy lekötött kamatokhoz képest, amelyek az elmult időszakot jellemezték.

Én viszont pont ezért hőköltem fel, hogy ez mitől lenne "példaértékű"? Hát tényleg ennyire nem lehet pénzt csinálni a tőzsdén, hogy évi 10% forint hozamtól hasra kelljen esni? Most komolyan megleptek, ha azt mondjátok, hogy ez a maximum, ami FORINTBAN kihozható a tőzsdén, mert akkor egyáltalán nem értem, hogy miért tőzsdéztek, és miben reménykedtek, mert így ebből még megélni sem lehet, nemhogy vagyont gyarapítani... komolyan, no offense, tényleg nem értem.

Szvsz ahhoz, hogy "komolyan beszélhessünk" vagyongyarapításról Magyarországon, ahhoz a 15-20% éves hozamnál kellene indulni az éves növekménynek, különben kifutsz az életből, mire számottevő hasznod keletkezik. És ez még a kamatos kamatok csodája mellett is igaz.

Mert megmondom őszintén, hogy én azért nem értem most már az egészet, mert én meg voltam győződve arról (szintén no offense!!!), hogy errefelé legalább 10-15%-al kereskedik mindenki évente, hiszen különben szerintem semmi értelme a tőzsdének, ennyit munkával is meg lehet keresni, vagy az akciós kamatok figyelésével.

Szvsz az a MUNKA amit befektettek a 7%-10% közé, ha tényleg ennyi a kitermelhető pénz (7% állampapír, 10% VM), és az a kockázat, hogy akár el is lehet bukni - az egyszerűen nem éri meg.

#540872 xmann Előzmény: #540854

az összes magyar alap közül csak a platinák és a vm alap hozott éves 10% felett az elmúlt 5 évben. ez eléggé árulkodó. a legtöbb befektető nemhogy 10% feletti éves hozamot nem ért el mondjuk az elmúlt 5 évben hanem negatívat csinált. ezek a tények. persze ábrándozni lehet

#540854 Előzmény: #540724

Ugyanazt, amit eddig: Én ezért a pár százalékért biztosan nem tenném bef alapba a pénzem az állampapír helyett. Ezért is számoltam fel az összes bef alapom és került át állampapírba most éppen. Ha nincs normális hozam (ezek számomra nem azok), akkor nem fogok kockáztatni, mert számomra nincs értelme pár százalékért a tőkét kockára tenni.

Egyebekben tényleg csak lesek: Ha szerintetek a tőzsdén ez a hozamszint valami fenomenálisan jó, akkor hogy akar itt bárki meggazdagodni, vagy legalábbis komoly vagyont összeszedni? Ha ez előtt leborultok, akkor magatokat lebecsülitek, vagy ti még ennyit sem tudtok összerakni? Ha meg igen, akkor mit éltettek rajtuk?

Nekem ez sehogy sem jön össze.

#540744 lagwagoner Előzmény: #540736

Éves hozam számítás akkor: 82 hónapja működik a vakmajom alap. Ezalatt hozott 90,4%-ot. Tehát 90,4%/82 hó=1,102%/hó hozam. Ez évesítve x12=13,23% (lineárísan, nem kamatos kamattal).

#540737 lagwagoner Előzmény: #540736

Azt számolgattam, hogy ha az elmúlt 7 évben minden évben lett volna olyan betét vagy állampapír ami 8 százalékot (kamatos kamattal) hozott volna akkor sem érte el vakmajom teljesítményét. Ez a nyolc százalék pedig egy elég nagyvonalú átlag szerintem.

Amúgy ha szimplán beírom…

#540735 lagwagoner

Amúgy ha szimplán beírom a google-be hogy vakmajom, ezt a szobát dobja ki nyolcadiknak.

Házmester Úr, ezért valami jutalék járna neked, nem? Abból a pár tízmilliárdból :-)?

Re: 2012.08.14.

#540731 Kissherceg Előzmény: #540730

Zsidaytól vette át a témát szvsz. Egyébként a népesség meg folyamatosan csökkent az elmúlt évek során és a trend továbbra is fenn áll, így nem annyira attraktív az árazás..

2012.08.14.

#540730 lagwagoner

Apropó:

"Egy érdekes felmérést csinált a Duna House a fizetések/átlagos ingatlan négyzetméter árak viszonyának alakulásáról.

http://www.vakmajom.hu/pages/lakasar-jovedelem-2.jpg

Az idősor elég rövid, de szubjektíve úgy emlékszem, hogy rendszerváltás óta biztos soha nem volt ennyire nyomott áron forgó az ingatlan a jövedelmekhez képest, tehát valószínű, hogy több évtizedes mélyponton vannak a reálárak. Ez nem jelenti, hogy azonnal emelkedni fognak, de innen 10 évre előrenézve azért nagyobb esélyű az emelkedés, mint az esés. Hogy valami megmozdult, azt ez a statisztika is bizonyítja:

http://www.vakmajom.hu/pages/kinalat.jpg

A jobb minőségű kerületekben elkezdek emelkedni a kínálati árak, ez a kínálat szűkösségét mutatja ezekben a zónákban. Egyébként érdemes megfigyelni, hogy ott kezdtek emelkedni az árak, ahol semmi nominális esés nem nem volt a nagy ingatlanvisszaesés alatt (II.ker új csúcson!) - az erős még erősebb, a drága még drágább lesz lesz tipikus jelensége, amelyik zóna legjobban állta a sarat visszaesésben, az áll legkönnyebben talpra. (Ha ezek részvénypiaci chartok volnának, nem lenne kérdés, hogy a viselkedés alapján a II. kerületet kell venni, mert az a vezető, XII.-ker még szóbajöhet, viszont a III. ker kerülendő, rosszul viselkedik, ott túl sok lehet a kínálat.)

Egyébként ezek a mozgások még azt is jelentik, hogy érdemes lehet új lakásokat fejleszteni a vezető "drága" budai kerületekben, mert senki nem fejleszt, hiány van/lesz új lakásból.

---

P.S.: A 80-as évek közepéről (hiánygazdaság, ingatlanból is hiány volt) emlékszem olyanra, hogy a legmenőbb budai részeken, pl. a Szemlőhegyen simán volt csillagászati 50-60 000/nm ár akkor, amikor egy 4000 Ft-os fizetés átlagosnak volt mondható. Ergo ez olyan, mintha ma kb. 3 000 000 HUF/nm árak volnának ugyanott, tehát majd 30 éve 3-szor biztos drágább volt az ingatlan, mint ma, illetve megfordítva ma durván harmada árak vannak, mint harminc éve. (Ami akkor persze valószínűleg extrém magas ár volt, a kommunista hiánygazdaságban minden nagyon drága volt.)

---

Kép egy ausztriai élelmiszer-üzletból, tegnap lőttem:

http://www.vakmajom.hu/pages/dryaged.jpg

28 napig levegőn érlelt marhát ("Dry aged beef") lehet kapni, teljesen ausztriai termék. Ezt meg lehet sütni grillen mindenféle pác nélkül, kipróbáltam, kellemesen szaftos, puha. Vajon mikor lehet ilyet látni Mo.-n, hogy érlelt, grillezni alkalmas marha kapható - és nem argentin, hanem magyar? Amíg nem lesz liberalizálva a földpiac meg az egész mezőgazdaság, addig aligha. A rádióban hallottam, hogy a harmada termőterülettel rendelkező Ausztria mezőgazdasági exportja 10 mrd EUR/év, a háromszor akkor termőterületű magyaré 6 mrd EUR/év, tehát az osztrákok durván ötször (!) hatékonyabban termelnek... Igaz, hogy ők nem nyertek egyetlen érmet sem az olimpián, de azért inkább cserélnék velük.

hírbontó:

Aszondja hogy:

Szokásosan jó interjú Varró Lászlóval:

http://www.origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20120803-interju-varro-laszloval-a-nemzetkozi-energiaugynokseg-iea-igazgatojaval.html

Az egyik legjobb passzus belőle:

"Egy kapitalista társadalomban az állam legfontosabb feladata a magántulajdon szentségének és a szerződések betartásának a garantálása. Ez az alapja a gazdasági növekedésnek. Amennyiben megrendül a bizalom a magántulajdont védő jogintézményekben, egy modern gazdaság nem tud funkcionálni."

Ezek alapigazságok, és ebből érthető, miért zuhantak össze a beruházások Mo.-n olyannyira, hogy már az amortizációt sem fedezik, tehát a termelőkapacitások leépülése zajlik.

---

Dinnye-kartell ügyről cikk az origo-n:

"Bár a fentiekben szó volt róla, hogy úgynevezett klasszikus versenyfelügyeleti eljárás mégsem indult, és maga a GVH is egyelőre információt gyűjt, a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Iroda Versenyjogi csoportjának vezetője úgy fogalmazott, megítélése szerint az arról való megállapodás, hogy a dinnye 99 forint legyen minden áruházban, úgynevezett hardcore, azaz kőkemény kartellnek minősül, amely minden piacgazdaságban tiltott praktika. A kivételes szigor nem újdonság, az ilyen és ehhez hasonló "megállapodásokat" alkalmazó kereskedőket már a Római Birodalom idején is a Brit-szigetekre száműzték. Nem véletlenül: az árkartell megkárosítja (kvázi meglopja) a fogyasztókat és megakadályozza, hogy a piacon a hatékony, innovatív kereskedők teret nyerjenek - húzta alá dr. Tóth Tihamér."

http://www.origo.hu/jog/uzleti/20120808-99-forintos-dinnye-kartell-vagy-nem-kartell.html

Ez a lényeg, a kartell a fogyasztó meglopása és mint ilyen, szabályozott piacgazdaságban&jogállamban, ahol a jog uralkodik, kőkeményen büntetendő. Tulajdonképpen az előző témához kapcsolódik a kérdés - ha maga az állam nem tanusít jogkövető magatartást, az nagyon rombolólag hat a gazdaságra.

#540729 lagwagoner Előzmény: #540725

TVShopos stílusban: Tehát azt akarod mondani, hogy aki ebbe az alapba rakta a lakása önerejét 2005-ben és a törlesztőrészleteket ide fektette be, annak most már megvan a háza tehermentesen? 25 év helyett 7 év? Wow.