Sokat nem válaszolok, mert sok mindennel nem értek egyet, de a vallásos ember nem egyenlő a keresztény emberrel, és a katolikus vallás sem egyenlő a keresztény vallással.
A kereszténység egy dolgot hirdet, a szeretetet, a katolikus vallás ennek sokszor ellene ment. Meg a református, meg az evangélikus, meg a baptista, meg amelyiket csak akarod.
Jézus Krisztus sosem ment ellene, az apostolok sosem mentek ellene. Én ezt tartom követendő példának, és nem egy vallás tanait.
És még egyszer elmondom, nem a tudományok mutatnak elsődlegesen Isten irányába (bár azok is szerintem), hanem az, hogy én ismerem az Istenemet, kapcsolatban vagyok vele, segít nekem, ahol hagyom. Ahol nem, ott nem, mert nem erőszakos, nem tolakodó. Szabad akaratom van, vagy elfogadom, vagy nem. Ez rátok, ateistákra is vonatkozik.
És aki nem fogadja el, annak sem jár semmilyen büntetés, semmilyen pokol vagy ilyesmi. Isten sajnál titeket, hogy a jobb helyett a rosszat választjátok. Olyan ez, amikor egy szülő elmondja a felnőtt gyerekének, hogy nézd fiam(lányom), ez így lenne jó. A gyerek meg nem fogadja meg. Aztán beveri a fejét, de a szülei szeretik és sajnálják, normális szülő ezért nem bünteti meg a (ismétlem, felnőtt) gyerekét.
Ha ateistán akarom megfogalmazni a lelket, az az ember érzelmei, tudása. Mert nem a testedtől vagy te, hiszen ha amputálják az egyik kezed, attól még te leszel. Szóval, a test nem te vagy. De ez is messzire mutatna, és hosszú lenne kifejteni.
Nem csigaházba vonulok, csak tudományos vitáknak nem látom értelmét. Én erre akartam utalni. Valaki elfogadja, hogy az élet magától alakult ki, valaki nem. Én pl nem tudom elfogadni azt, hogy az élőlények az evolúció alapján kijöttek a vízből a szárazföldre. Miért nem? Mert a vízben sokkal jobb az élet, mint a szárazföldön. Mert a bolygó 70%-a víz, és ha még azt is beleszámolod, hogy ott sok rétegben lehet élni, akkor a területe "összehasonlíthatatlanul" nagyobb, mint a szárazföldé. És nincsenek benne óriási hőingadozások, nincsenek elviselhetetlen körülmények, nincs UV sugárzás (egy mélység alatt), ami különféle betegségeket okoz. Szóval, én sokkal élhetőbbnek látom. Mégis otthagytuk, egy élhetetlenebb miatt, és ezt mégis fejlődésnek tekintjük. Bár én speciel nem. Sok ilyet tudnék sorolni, ami visszalépés ha reálisan nézed, abban az esetben tekinthető csak fejlődésnek, ha kijelented, az ember volt a végső cél.
Nézd meg az állatvilágot, minél északabbra költözik egy faj, annál nagyobb bundát hord. Miért egyszerűbb bundát fejleszteni, hóban-fagyban élni, és miért egyszerűbb ott vegetálni, mint visszamenni a vízbe? Miért a rosszabb életkörülmény a fejlődés? Mert mi most ezt mondjuk? Mire alapozzuk, amit mondunk?
És ha már itt tartunk, az eszkimók miért nem szőrösek, mint az ott élő állatok? Miért csupaszok, sőt talán kijelenthető, a leggyengébb szőrzettel ellátott emberi fajta? A hajuk is gyenge, a szakálluk is, meg minden egyéb szőrzetük. És miért olyan erős a dél európai emberek szőrzete? Minek oda nagy mellkas szőrzet, mi célt szolgál? Kell a hideg ellen?
Szóval, ha kicsit is nyitott szemmel nézelődsz, annyi egyszerű kérdés merül fel az emberben. Persze ehhez nézelődni és gondolkozni kell, nem csak elfogadni, hogy az élőlények kijöttek a vízből, meg az élőlények ide mentek és ilyenek lettek, vagy oda mentek és olyanok.