Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Növekedést jelez előre a magyar beszerzési manager index

#527909 prospero

Miközben a magyar beszerzési manager index növekszik, mi történik a világban?

- 50 pont alá esett az amerikai index

- három éves mélypontra esett a német feldolgozóipari index

"Júniusban 45 pontra esett a májusi 45,2 és az áprilisi 46,2 pontról a német feldolgozóipari PMI. A német feldolgozóipari PMI júniusban már sorban a negyedik hónapja ütött meg 50 pont alatti értéket.

Az euróövezeti szolgáltatóiparra vonatkozó PMI a várt 44,8 pontra csökkenés helyett 45,1 ponton maradt.

A Markit Nagy-Britanniában mért feldolgozóipari PMI-je a várt 46,5 pont helyett 48,6-ra emelkedett. Májusban még 45,9 pontot regisztráltak. "

-emelkedett de még mindig 50 pont alatt a svájci index

- 7 hónapos mélyponton a kínai feldolgozóipar aktivitása

Matolcsy azért tud valamit, hogy ekkora ellenszélben is tud pisálni.

"A Beszerzési Menedzser Index (BMI) 52,8 pontos értéke 2011 júniusa óta a második legmagasabb, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50 pontot. A június havi index 0,5 százalékponttal magasabb a májusi értéknél (52,3). Június összességében az átlagnál némileg gyengébb hónap volt a korábbi években, a hosszú távú júniusi átlag 1996 óta (51,5) jobban alulmúlja az e hónapban mért értéket, olvasható az MLBKT közleményében.

2010 júliusa és 2011 júliusa között folyamatosan bővült a feldolgozóipar. Azonban az azóta eltelt hónapokban csak ötször történt hasonló, amire 2008-2009 óta nem volt példa.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és így már zsinórban második hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték gyenge közepesnek számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyen mintázatra utoljára 2009 közepén volt példa.

A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, és az ütem erős. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincegy hónapból harmincszor került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

Számtalan vissza nem térítendő pályázati forrás vár arra, hogy cége terveinek megvalósítását előmozdítsa! Segítünk Önnek!

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 április és május között tapasztalt csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-három az állás.

2011 októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50 pont fölé került, ami azóta is megmaradt, és az ütem némileg nőtt májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a legmagasabb 1995 óta, és bőven az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van."

124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#527898 prospero

Úgy látszik a Mol pakett megvásárlása mégiscsak jó döntés volt a kormány részéről?

http://www.mfor.hu/cikkek/96930.html

"A Mol a mai napon megállapodást írt alá a Bohemia Realty s.r.o. és a Pap Oil Cerpaci Stanice s.r.o. tulajdonosaival a két társaság megvásárlásáról, melyek a Pap Oil márkanév alatt országos lefedettségű benzinkút hálózatot üzemeltetnek a Cseh Köztársaságban. Az akvizíció 124 üzemanyag-töltőállomásra terjed ki - közölte a cég kedd délután.

A beruházás összhangban van a Mol-csoport stratégiájával, növeli a csoport piaci jelenlétét és kiskereskedelmi piaci részesedését a finomítók ellátási hatókörén belül és lehetőséget teremt további szinergiák kiaknázására a Downstream üzletágban. Az új üzemanyagtöltőállomások állandó felvevő piacot biztosítanak a finomítói termékek számára, valamint elősegítik a végfelhasználók közvetlen elérését - közölte a cég.

A Mol-csoport leányvállalata, a Slovnaft Ceska Republika s.r.o. a cseh üzemanyagpiac aktív szereplőjeként finomított kőolajtermékeket értékesít kis- és nagykereskedelem keretében. A Slovnaft Ceska Republika s.r.o. 25 töltőállomást üzemeltet a Slovnaft márkanév alatt. A kiskereskedelemben 0,7 százalék, míg a nagykereskedelemben 18 százalékos részesedése van a leányvállalatnak a cseh piacon.

Számtalan vissza nem térítendő pályázati forrás vár arra, hogy cége terveinek megvalósítását előmozdítsa! Segítünk Önnek!

A tranzakció sikeres zárását követően a Mol-csoportnak 149 kiskereskedelmi állomása lesz a Cseh Köztársaságban, így kiskereskedelmi piaci részesedése megközelíti majd az 5 százalékot, mellyel az ország ötödik legnagyobb vállalatává válik a töltőállomások számát tekintve. A Mol-csoport célja, hogy középtávon legalább 10 százalékos részesedést érjen el a kiskereskedelmi piacon további organikus és inorganikus lépéseken keresztül. A tranzakció zárására a szerződésben meghatározott feltételek teljesítése esetén kerülhet sor, ilyen feltétel többek között a szükséges versenyhivatali engedélyek megszerzése."

Adósságspirál fenyeget Franciaországban

#527896 prospero

Nemsokára a franciák is megtudják, hogy hol lakik a magyarok istene baloldali kormányuk jóvoltából:

"Jelentős kiigazításokat kellene végrehajtani idén és jövőre a francia költségvetésben ahhoz, hogy a hiánycélok teljesülhessenek - derül ki a számvevőszék jelentéséből. Elemzők szerint különösen 2013 lesz kritikus, az sem zárható ki, hogy Franciaország adósságspirálba kerül - olvasható a CNBC cikkében.

Alig két hónappal megválasztása után máris próbára teszik Francois Hollande francia elnököt, aki korábban növekedésösztönzéssel kampányolt, most viszont komoly megszorításokra lehet szükség az országban. A francia számvevőszék szerint az ország gazdasága "veszélyzónába került" és jelentősen nőtt annak esélye, hogy adósságspirálba esik. A hétfőn ismertetett beszámoló szerint az idei büdzsében 6-10 milliárd eurós, 2013-ban pedig 33 milliárd eurós kiigazításra van szükség.

Vagyis ahhoz, hogy a francia költségvetés összhangba kerüljön az uniós szabályokkal, Hollande fájdalmas lépéseket lesz kénytelen tenni, hiszen csökkentenie kell a kiadásokat és növelni az adóbevételeket. Ezzel pedig saját pártját haragíthatja magára, illetve a tavaszi választásokon őt támogató szakszervezetek sem örülnének, ha a korábban növekedéspárti gazdaságpolitikát ígérő elnök 180 fokos fordulatot hajtana végre.

"Az ország veszélyzónában van, nem zárható ki egy adósságspirál eshetősége sem" - mondta Didier Miguard, a számvevőszék vezetője a Reuters tudósítása szerint. Szerinte 2013 kritikus év lesz a francia gazdaság szempontjából, a romló makrogazdasági kilátások miatt a korábban vártnál sokkal keményebb kihívások elé néz a költségvetés.

A tervek szerint szerdán mutatják be a jövő évi költségvetés tervezetét Párizsban, melyből választ kaphatunk a fenti nyitott kérdésekre is. Az előrejelzések szerint a növekedési prognózist valószínűleg visszafogja majd a francia pénzügyminisztérium, ugyanakkor a kiadások kordában tartása komoly kihívást jelenthet 2013-ban.

"Szerintünk a kormány nem fog visszariadni attól, hogy kemény intézkedéseket jelentsen be a hiánycél tartása érdekében. Ez sokak számára meglepetésként hathat, de a kormány már korábban kijelentette, hogy kiemelt célként kezeli a célok tartását, ennek elmulasztása pedig komolyan rontaná a stratégiáját és a szavahihetőségét" - nyilatkozta Fabrice Montagne, a Barclays elemzője. Szerinte Hollande érdeke is az, hogy a lehető leghamarabb meghozza a szükséges kiigazító intézkedéseket, hiszen így még választási ciklusa vége előtt learathatja azok gyümölcsét. Ugyanakkor azt Montagne is kiemeli, hogy a megszorításokat néhány népszerű intézkedés keretében lehet "lenyeletni" a lakossággal, így elképzelhető például a minimálbér emelése a nyári hónapokra és a közszolgák teljes számának megemelése, hiszen így nem tűnnének annyira fájdalmasnak a lépések.

Re: törölve

#527653 Előzmény: #527632

"Másrészt úgy tudom h közszolgáltatásnál nincs tiltott támogatás legalább is ez biztosan nem az.."

Hát nem tudom, a MÁV és a BKV állandóan a célkeresztben van, ha támogatásokról van szó.

Szerintem a "megtérülés" számítása talán nem is lényeges, hiszen itt minden megtakarítás, avagy többletbevétel pozitív a passzív közmunkás alkalmazásnál. Viszont az egy közmunkás/egy járat csak a kis forgalmú járatoknál lehetne alkalmazható, a csuklós járműveknél, villamosoknál (plána kapcsolt szerelvényeknél) már nem lenne használható.

Szvsz egy "pilot" programot le lehetne futtatni a különböző szerelvényeken, vonalakon, hogy mennyire lenne használható a rendszer, kellő fínomítással ez mindenképpen minimalizálhatná a bliccelést.

Re: törölve

#527632 Spade Előzmény: #527617

Nincsen ha, mert írtam 1 menetnél az 1000 HUF többletből (3 db jegy) 500 a BKV-t gyarapítaná 500 menne a közmunkásra, tehát megvan a haszon is és a fedezet is. Másrészt úgy tudom h közszolgáltatásnál nincs tiltott támogatás legalább is ez biztosan nem az..

Re: törölve

#527617 Előzmény: #527593

Kézenfekvőnek kézenfekvő, és még tetszetős is, csakhogy ott van a "csak".

A csak pedig az, hogy és ki fizeti a közmunkást? Mert ugye, a BKV-nak erre nincs pénze, ha pedig az állam adja a közmunkásokat, az biztosan tiltott támogatásnak minősülne Brüsszelben - tulajdonképpen jogosan.

Re: törölve

#527608 banyaiz Előzmény: #527593

Ez jó ötlet vsz.

Mint régen a kalauzok vagy mi a búbánat, hogy mindenkinek a jegyét a kalauz megnézte mikor felszálltak, jó nem volt ekkora utasforgalom stb , de elég komoly bevételnövekedés lenne valószínű. Mondjuk nem nagyon utazom Pesten , de gondolom csúcsforgalomban kicsit macera lenne egy buszon végignézni a jegyeket ez lehetne hátránya.

Re: törölve

#527593 Spade Előzmény: #527581

De például kérdezek én egy kézenfekvő dolgot. A BKV sz@rban van, miért nem alkalmaznak minden jármüvön közmunkásokat arra h a felszállók jegyét ellenőrizze. Minden közlekedő jármüre legalább egyet. Ha csak 1 menetben a járműre 3 db jeggyel többet váltanak e miatt márpedig ez minimális várakozás akkor ennek fele finanszírozná a közmunkás bérét a másik fele meg növelné a BKV bevételét. És több ezer többlet munkahelyet jelentene. tehát nem az (utó) ellenőrzésre kellene fordítani a pénzt hanem arra h senki ne szállhasson fel jegy nélkül (a közmunkás akár jegyet is eladna pénzért) és ezzel sok munkahelyet is teremthetnének, javuló bevételek mellett.

Re: törölve

#527592 banyaiz Előzmény: #527590

:D

Nem rossz ,erről kapcsolódva gondolatmenetedhez nekem is eszembe jut egy mondás:

"Sokat akar a szarka, de éppen menstruál a szarkalány" :)

De a sündisznó és a drótkefe esetét is említhetném. :)

Re: nincs cím

#527591 Spade Előzmény: #527515

Sztem egy tőzsdei fórumon legalább mi ne legyünk hülyék :), politikától függetlenül kell értelmezni a történéseket. Mi a helyzet ?

.

Matóék negyon okos dolgot találtak ki ezzel az MNB-t terhelő adókkal. Egyrészt azzal h adót kell fizetni a napon túl parkoltatott pénzek után, a parkoltatás helyett inkább a gazdaság finanszírozásába vonnák be a tartalékolt pénzeket a bankok, másrészről ezt az adót a munkaheléy teremtésre fordítanák ami kétszeresen is serkentené aagazdaságot.

.

Viszont az MNB erre nagyon okosat húzott, azzal h nem hárítja át az adót, hiszen ha az effektiv kamatot csökkenti a tartalékolt pénzek után azzal effektive csökkenti az alapkamatot egy szegmensben, és ezt a hatást maga is elérhetné kamatvágással amit nyilván azért nem tesz meg még mert nagyok a külpiaci kockázatok és gyors tőkekiáramlást okozhatna bedöntve a HUF-t.

.

Tehát itt csak az történt h mindenki végezte a dolgát Mato a sajátját az MNB meg az övét. Ennek ellenére nem feltétlemöl hülyeség az adó, ha az MNB élérkezettnek látja az időt a csökkentésre, mert ha a befolyó adót munkahelyteremtésre fordítják (ha garantáltan arra fordítják) az dupla stimulus..

Re: törölve

#527590 Előzmény: #527587

"Vadász esete a medvével azt nem ismerem."

Ezen igazán ne múljon, de ezzel tényleg zárnám ezt a gondolatmenetet :)

"Megy a vadász az erdőben, egyszer csak meglát egy barlangot. Belelő kettőt, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:

- Ejnye vadász, megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha lesz*psz.

A vadász nem tud mit tenni, megteszi amit a medve kért. Másnap megint megy a barlanghoz, ezúttal egy géppisztollyal. Beleereszt egy sorozatot, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:

- Ejnye vadász, megint megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha lesz*psz.

Hát a vadász megint megteszi, hogy mentse az életét. Harmadnap teljesen felfegyverkezve megy a barlanghoz. Ráereszt 3 aknát. A barlang teljesen összeomlik, nagy por száll fel. Kis idő múlva sértetlenül előjön a medve a vállát porolva:

- Vadász, vadász te szopni jársz ide..."

Re: törölve

#527587 banyaiz Előzmény: #527581

"Egyebekben pedig, ha ennyire nem bírod errefelé a stílust, akkor miért jársz ide állandóan?"

Mazochista vagyok. Egyebekben fel tudom dolgozni ha nem úgy történnek a dolgok ahogy szeretném, nagy fiú vagyok már. :)

Vadász esete a medvével azt nem ismerem.

Azért szoktam ebbe a topikba írni ha éppen beleolvasok, hogy ne csak unortodox szemszögből legyenek a dolgok megközelítve, plusz néha olyat olvasok amire muszáj reagálni vmit.

Re: törölve

#527581 Előzmény: #527575

"Nem iszok rá mérget, hogy úgy van ahogy mondtam mert variálnak többször körülötte annyira nem követtem."

Az az igazság, hogy én sem követtem, és ezért zavart meg a kamatadó mint fogalom, azt hittem, általában a kamatra vonatkozik. Ebben az ügyben egyébként a hülyeség az eddigi csúcsok csúcsára jutott, mert amilyen megszólalások történtek az ügyben (és amiben simor viszi sajnos a pálmát) nem csoda, hogy engem is belekavartak az egészbe. Azt állítani ugyanis egyszerre, hogy ezt az állam fizeti majd meg ha az MNB nem hárítja át az a hülyeség übernetovábbja: Ugyanis ez azonnal kenterbe veri azon állítást, hogy ezen adóztatás egyebekben monetáris szigorítás lenne, különösen annak tükrében, hogy magánszemély esetében ez is adóköteles jövedelemnek számít.

"Gyere Mo topikba itt nem szeretek írni mert mindig szelektálod a hsz-mat, nem bírom ha felügyelet alá helyeznek. :)"

Madj megszokod, hogy nem mindig történnek úgy a dolgok, ahogy elképzeled és remélem, az élet egyre több területén fogod ezt megtapasztani, mert mint tudod én nem bírom ezt a fajta szabadosságot, amit egyesek szabadságnak próbálnak beállítani - én a valódi szabadságot szeretem, amikor világos és egyforma szabályok vonatkoznak mindenkire.

Egyebekben pedig, ha ennyire nem bírod errefelé a stílust, akkor miért jársz ide állandóan? Én nem véletlenül léptem onnan ki, az a mocskolódás, kocsmai hangulat nem az én világom, nem érdekel, nem dagonyázok benne.

Esetedben viszont az állandó idejárás és beszólogatási vágyad nem kicsit olyan, mint a vadász esete a medvével :) De ez már nagyon off, ráadásul nagyon sokszor kitárgyaltuk már.

Re: törölve

#527575 banyaiz Előzmény: #527564

Úgy tudom, hogy volt erről szó EU-s szinten is kiterjeszteni stb de , hogy aztán lett e belőle vmi nem tudom. Nem iszok rá mérget, hogy úgy van ahogy mondtam mert variálnak többször körülötte annyira nem követtem.

Gyere Mo topikba itt nem szeretek írni mert mindig szelektálod a hsz-mat, nem bírom ha felügyelet alá helyeznek. :)

Re: törölve

#527564 Előzmény: #527555

"Egy dolgot mondj meg nekem. Mióta van társas vállalkozásokra kamatadó Mo-n?"

Ezt tényleg benéztem.

törölve

#527555 banyaiz Előzmény: #527515

Már megint szelektálod a hozzászólásaimat? :)

Egy dolgot mondj meg nekem. Mióta van társas vállalkozásokra kamatadó Mo-n?

Az én tudomásom szerint nem alanyai az adónak, szóval nem értem a felvetésed ebben az ügyben. Egyéni vállalkozók környékén vannak kétséges pontok, hogy ha vásárol akkor igazolnia kell, hogy a vállalkozás kitermelt jövedelméből vette, őstermelők mint fekete bárány vállakozók alanyai, társasházakat is bevonták ebbe mint "magánszemélyeket" még régebben, és természetesen a magánszemélyek mint alanyok.

Ha jól emlékszem még ráadásul az Szja törvényben is szabályozták a kérdést.

Re: nincs cím

#527515 Előzmény: #527320

Én is elgondolkodtam ezen, hogy vajon van-e rajta valamiféle adó, avagy nincs, de ha nincs, akkor az ritka perverz egy helyzet.

Ez ugyanis annyit jelentene, hogy miközben az állam a maga bóvli kategóriájában 7-7,3% között finanszírozza magát három hónapos távon KAMATADÓ MELLETT, aközben az MNB-be betolt pénzekre az MNB 7%-ot fizet KAMATADÓ NÉLKÜL EGY NAPRA. Ez pedig sehogy sincs rendben, mert ez minimum nem csekély kamatfelár és máris érthetőbb, hogy miért inkább ott parkolnak a pénzek. Gondolj bele, egy folyószámlának gyakorlatilag nulla a kamatozása, ezt ingyen beutalják az MNB-be este, reggel vissza és máris kész a motoroskasza, amiből az uzsorás szektoron kívül senki sem profitál.

Valahol szerintem nem normális az, hogy 1 napi kamatozásra prémiumot fizetünk egy három hónapos kamatozáshoz képest, avagy még a több éves lejáratú államadósságnál is többet (kamatok figyelembevételével).

törölve

#527333 banyaiz Előzmény: #527288

Ne csináld már. Képtelen ötlet lett volna az áthárítása. Miért hárítaná át nem hülye leegyszerűsítve, hogy összekuszálja teljesen a jegybanki politikát egy féleszű ötlet miatt.

törölve

#527332 banyaiz Előzmény: #527275

Hú de nagyot szólt tisztelt Me. :)

Lefordítom magyarra: "Mo-n szinte nem is található olyan megfelelő végzettségű ember aki ezt a sok sületlenséget amit kedvenc miniszterem gazd pol címén összehord értékelné. Mert ugyan van sok értékelhető ,é s értelmezhető cselekedete, de mellette jópár olyan ami semmiféle tudomány által nem értelmezhető, és értékelhető , zárójelben jegyzem meg ez előfordul amikor a gazdasági szükségszerűségeket politikai célokkal írjuk felül. Szomorú ez polgártársaim, hogy ezt a nagy jót nem értékeli mindenki, ide jutottunk, a belső ellenséget el kell hallgattatni éljen a nép és a párt, vagy fordítva. " :)

Re: nincs cím

#527320 prospero Előzmény: #527311

Nem tudom, hogy az MNB-ben parkoltatott pénzek kamatai után kell-e kamatadót fizetni. Szerintem ez SZJA tv hatálya alá tartozik ? és emiatt lehet nem vonatkozik az MNB-re. Viszont most Simor visszalőtt. A kormány nyilván nem kényszerítheti az áthárítást, mert akkor oda a jegybanki függetlenség a magyar kormánytól. Ami megintcsak egy durva keresztbe fekvés, bár én sem hagynám, hogy burkoltan ilyen kamatcsökkentéseket hajtson végre a kormány, azaz függetlenítse magát a kormány az MNB-től.