Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Re: nincs cím

#527311 Előzmény: #527307

Ezt értem, de ennek valójában nincs jelentősége, hiszen az egyik 2,5%-ot fog kitenni, a másik pedig 7%-nak a 16%-át, ami 1,12%. Namármost, ha eddig az 1,12% senkit sem zavart és senkinek sem jutott eszébe, hogy "ez burkolt alapkamat csökkentés", akkor miért pont a 2,5%-on verődik ki a biztosíték? Kétségtelen, hogy a duplája, avagy triplázódó terhelés, de arról szó sincs, hogy példátlan lenne, avagy, hogy az eddigi műveleteken ne lett volna adóterhelés.

Ebben a kontextusban sem értelmezhető, hogy mi a baj ezzel a terheléssel abban a kontextusban, ahogy ezt be szeretnék állítani. Szerintem még értelme sincs az érvelésüknek.

Re: nincs cím

#527307 prospero Előzmény: #527298

Az adó alapja más. A 16%-os kamatadó alapja a kamat.

A 2,5% alapja pedig a megmozgatott tőke.

Re: nincs cím

#527298 Előzmény: #527288

Tulajdonképpen ezzel az az érdekes, hogy megint adtak egy sakkot a pénzügyi rendszernek.

Ugyanis ha az MNB egy MAGYARORSZÁGTÓL(!) független intézmény, akkor az annyit tesz, hogy akár adóztathatóak is az általa végzett pénzügyi műveletek. Márpedig az, hogy azt milyen formában szedik be, az indifferens. És ha a kamatadó létezik, és létezhet, vagyis az az egy napos kamatozást is értelemszerűen terheli, akkor ehhez képest a pénzügyi tranzakciós adó csak egy nagyobb tétel, de semmiféleképpen sem "másfajta" tétel.

A jegybanki alapkamat pedig pont nem csak erre a célra szolgál, vagyis a kettő összemosása már-már dilettantizmust takar. Önmagában érdekes kérdés lehet az is, hogy bár nyilván nem cél, hogy egynapos betétek ne is létezzenek, de ugye, miért csak ebben lehet gondolkodni? Ha nem egy napra kötnek le pénzt, akkor máris nem igaz a számítás, ami a 2.5%-hoz vezet.

Ebben a kontextusban egyébként feltehető az a kérdés is, hogy tulajdonképpen miért jó akár az MNB-nek, akár az államnak az, hogy limit nélkül a még 24 órára sem lekötött pénzekre ekkora hozamszintet fizessen, hiszen ezzel a pénzzel valójában egyáltalán nem rendelkezhet senki sem, pont az extrém rövid táv miatt.

És végezetül, akkor most arról már ne is beszéljünk, hogy az átvállalt adó miatti kiesés nem szükségszerűen vezet az MNB teljes működését figyelembevéve veszteséghez, azaz nem prejudikálható az, hogy az adó MNB általi átvállalása veszteségbe fordítaná éves szinten a működését.

Az pedig szerintem maga a dilettantizmus, hogy a jegybanki alapkamat==egy napos kamatszint, azaz amikor simor azzal érvel, hogy ha adóztatják ezt a folyamatot, akkor az egyenértékű azzal, hogy emelni/csökkenteni kellene a jegybanki alapkamatot, akkor elfelejtkezik arról, hogy ez már eddig is MINDEN olyan esetben igaz volt, avagy lett volna, amelyben kamatadóról beszéltünk volna. Magyarán szólva simor tényleg azt állítja, hogy jelenleg nem 7% a jegybanki alapkamat, hanem "csak" 5,88%, hiszen a többit adóban elszedi az állam?! Ha pedig a 16%-os adó nem baj, akkor a 2,5%-os adó miért is baj?

Szóval, hogy is van ez?

törölve

#527289 Dr. ursi Előzmény: #527288

ja és a maszop nem érti a tranzi illetéket :o))) nem csodálom :o) még a saját dolgaikat sem értették.

bocs, tudom ez aktpol.

Re: nincs cím

#527281 Előzmény: #527277

"Lényegében a cégből kiszedett pénzre van 16%-os adó, függetlenül hogy osztalék vagy bérágon veszik ki."

Ez lehetséges és logikus is lenne az egy kulcsú (és nem egy kulcsos) adó irányában, de ez nyilván csak magára a vállalkozóra vonatkozhat, mert azt nem hiszem, hogy alkalmazottak után csak ennyi lenne a járulékteher - azt egyszerűen nem engedhetné meg magának az ország, mert mindenki átmenne kisvállalkozásba.

Re: nincs cím

#527279 Előzmény: #527275

"Nagyon kevés, szinte nem is található Magyarországon olyan ember, aki megfelelő közgazdasági végzettséggel rendelkezik, de ne tartozna a liberális gondolkodók közé"

Ez tulajdonképpen egy nagyon találó megfogalmazás, mert ennek a kiterjesztése is működik, azaz az, hogy a liberálbolsevikok szerint aki nem az ő vallási tanaikat fújja, az csak Fidesz bérenc lehet. Az is találó, hogy ha ez a gazdaságpolitika sikeres, akkor az nagy kárt tesz a vallási fanatizmusukban, tehát logikus a gyűlölet a "másság(!)" ellen még akkor is, amikor az szemmel láthatóan sikeres. (Megszűnik a túlzott deficit eljárás, államadósság csökken, költségvetés fenntarthatóvá válik, világgazdasági depresszióban enyhe recesszióval stagnáló munkanélküliség van, általában nincs államellenes hangulat).

Ugyanakkor az már nem igaz, hogy Matolcsyra csak ezért lehet dühös valaki, mert lehet ettől függetlenül is egyet nem érteni jópár megnyilatkozásával, intézkedésével, illetve számos nagyobb csoport szenvedett igen komoly anyagi veszteségeket, amelyek természetszerűleg dühösek lesznek ezért rá.

Viszont ez már kezdene aktuálpolitizálásba átmenni, tehát szerintem ezt a kérdést itt zárjuk le ;)

Re: nincs cím

#527277 anti-qxxl Előzmény: #527274

"csak szerintem valami elírás van benne, hiszen itt az van írva, hogy az adó alapja a foglalkoztatottak bérköltségével növelendő, szvsz az lenne a lényege, hogy levonható a bérköltség és a maradék adózik 16%-al. "

"Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást."

pont azért alapja a bér, mert a bérterheket is kiváltja (lehet hogy csak részben).

Lényegében a cégből kiszedett pénzre van 16%-os adó, függetlenül hogy osztalék vagy bérágon veszik ki. Amiatt jobb mint a jelenlegi eva, mert így az alkalmazottaknak is kedvező adózzással lehet fizetést adni (és nem a tulaj által eva-kulcssal leadózott jövedelemből feketén)

Más: http://www.portf…

#527276

Más:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/raszall_az_eu_a_nagy_hitelminositokre.169519.html

Végre.

Nem hiába mondtuk, mondogattuk idáig, azért csak felébrednek szépen lassan a csipkerózsika álomból, és ma már ezt is le merik írni:

"Maijorr szerint a bankok minősítése hatással van az egyes államadósságok és államkötvények megítélésére is, éppen ezért elengedhetetlen maguk a hitelminősítők munkájának értékelése is.

Maijoor hozzátette, hogy a tömeges leminősítések miatt felmerültek kérdések, hogy vajon a hitelminősítő cégek valóban rendelkeznek-e "megfelelő módszertani háttérrel" a bankok helyzetének értékelésére. "A pénzügyi világ egy olyan terület, ahol az utóbbi években, sőt hetekben is nagy változások zajlottak le. Emiatt pedig felmerül a kérdés, van-e elég szaktudása a hitelminősítő intézeteknek, hogy ezeket a változásokat kezelni és értékelni tudják."

Ezek után már csak azt kell kivárni, amikor nem csak azt írják majd le, hogy valójában semmiféle SZAKTUDÁS nincs ezek mögött a folyamatok mögött, hanem azt is, hogy valójában egyáltalán nem a folyamatok lekövetése és értékelése volt a célja ennek az intézményrendszernek (Vö Barclays esete a Liborral című népmese), hanem maguknak a folyamatoknak a manipulálása és irányítása.

Lassú víz partot mos, most már ráérünk, elindult az uzsoramaffia egyeduralmának eróziója és bár még rúgdosnak párat Terrorisztán létrehozása érdekében, de talán fellélegezhetünk, hogy mégiscsak elqrták a totális hatalomátvételt. Ha nem is nagyon, de azért száz tyúklépésben csak összejött, hogy másoknak is leessen az, hogy mi és miért történt valójában.

"Nagyon kevés, szinte ne…

#527275 Dr. ursi

"Nagyon kevés, szinte nem is található Magyarországon olyan ember, aki megfelelő közgazdasági végzettséggel rendelkezik, de ne tartozna a liberális gondolkodók közé – mondta Orbán. Azért van szerinte „olthatatlan düh” Matolcsy György munkája iránt, mert „Magyarországon végre egy nem liberális, sikeres, történelmi tetteket végrehajtó” gazdasági miniszter van."

http://www.portfolio.hu…

#527274

http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_tizpontos_uj_akciotervet_hirdetett_a_parlamentben.169525.html

Nu, megjött az új 10 pontos csomag, amiben két érdekes pont is van:

"A kormány a kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezeti a kisadózók tételes adózását. A 6 millió forint árbevételnél kisebb vállalkozások esetében az adófizetés egy egyszerű, választható módját vezetjük be - mondta. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják. A bt-k és kkt-k nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván - magyarázta a részleteket a kormányfő."

Ha jól értem, akkor ez annyit tesz, hogy havi 500.000 Ft-ig (nettó/bruttó?) 50eFt az adó, azaz 10%? Nem hangzana rosszul. Jó lenne a részleteket megismerni.

Ez pedig:

"A kisvállalatok szerepét és súlyát tovább szeretnék növelni a kormány, ennek érdekében a kisvállalatok számára bevezeti a kisvállalatok adóját. Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege. Az adó kulcsa 16% lesz - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez az új adó 300 ezer embert fog érinteni."

Elvileg az EVA új néven, csak szerintem valami elírás van benne, hiszen itt az van írva, hogy az adó alapja a foglalkoztatottak bérköltségével növelendő, szvsz az lenne a lényege, hogy levonható a bérköltség és a maradék adózik 16%-al.

Viszont akárhogy is nézem, érik az, hogy haza akarják telepíteni a felvidéki magyar cégeket, illetve honosítani a szlovák cégeket is, mert ez az elképzelés momentán akkora adóelőny bármely más rendszerhez képest, hogy már-már az offshore-ral versenyez összköltség alapján.

Az irány azonban szerintem tetszetős, a kérdés ezúttal is a részletekben fog rejleni, úgymint, hogy az EVA maradhat, vagy az EVA megszűnik és ezek lépnek a helyébe, illetve, hogy mik lesznek a további feltételek.

Re: Manipulálták a Libort és az Euribort

#527184 Előzmény: #527156

Szerintem ha van a hitelkárosultak bármely összefogásának vezetőjében egy kis vér, ami a pucája felé áramolhat, akkor most kellene keresetet beadni a Braclays ellen, hogy iszonyatos károkat okozott a devizaadósoknak. Nem mellesleg, akár Magyarország is bepróbálkozhatNA jelzésértékkel arra nézve, hogy ezek a manipulációk ilyen méretekben is kárt okoztak például a projectek finanszírozásában.

Manipulálták a Libort és az Euribort

#527156 prospero

Hát ennyit a tisztán piaci mechanizmusok működéséről, a nem létező összeesküvésekről, meg arról, hogy esetleg "valakik" nem tudják irányítani az egész pénzvilágot....

http://index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/01/lemond_a_barclays_elnoke/

"Minden idők legnagyobb banki pénzbüntetését kapta a brit Barclays, melynek elnöke, Marcus Agius hétfőn jelentheti be a távozását.

Lemond az egyik legnagyobb globális bankcsoport, a londoni központú Barclays elnöke, miután kiderült, hogy a cég kereskedői az elmúlt években manipulálták a világ pénzügyi szolgáltatási szektorának irányadó nagybani kamatait. Marcus Agius távozását a BBC vasárnap esti értesülése szerint hétfőn jelentik be hivatalosan.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) és a Barclays néhány napja bejelentette, hogy a bank 290 millió font (csaknem 110 milliárd forint) bírságot fizet. Ennek előzményeként az FSA feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői még a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt években manipulálták a globális, illetve az euróövezeti irányadó bankközi kamatlábakat, a Libort és az Euribort. A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint az volt, hogy a bank pénzügyi helyzete szilárdabbnak tűnjön.

Ez minden idők legnagyobb banki pénzbüntetése globális szinten is.

A világ egyik legtekintélyesebb jegybankjának, a Svájci Nemzeti Banknak az irányadó kamata is a svájci frankra számított, három hónapos londoni bankközi kamatcél.

A Barclays vezetését a botrány kirobbanása óta kemény bírálatok érik a szakmai felügyeletek és a politika részéről.

David Cameron brit miniszterelnök is szerint a Barclays egész vállalatvezetésének "súlyos kérdésekre kell válaszolnia".

George Osborne brit pénzügyminiszter a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján azt mondta: az FSA feltáró vizsgálata "sokkoló vádirat" arról, hogy milyen magatartási kultúra uralkodott el a bankoknál a pénzügyi válság kirobbanása előtt.

Ken Clarke igazságügyi miniszter követelte a pénzügyi bűncselekményeket elkövető bankárok bíróság elé állítását.

Nem hivatalos értesülések szerint a Barclaysra kirótt büntetés eltörpülhet a bank ellen készülő - főleg amerikai - kártérítési igények mellett, amelyek elérhetik a 70 milliárd fontot (26 ezer milliárd forintot)."

Re: Farage: Az euro a titanic ami jéghegynek ütközött

#526677 banyaiz Előzmény: #526601

Mondjuk egy elővigyázatossági minden szempontból ideális lenne, politikai aggályokat ami a szigorúbb kontroll miatti félelem miatt van csökkentené.

Jó lenne de nagyon parányi esélyt látok erre.

Készenléti sem lesz egyszerű meccs, de ami bizakodással tölt el, hogy Tolcsy már elkezdte számolni a megállapodás pozitív hatásait a 2013-as költségvetésben. Eddig ezt nem tervezte, ami nyilván egy kényszer is a megállapodásra, ha betervezzük a hozadékait 2013-ra. Hirtelen elkezdett arról beszélni 150 milliárd /év a gonosz hárombetűs hatása a kötvényhozamoknál. Mik vannak, elég sokáig tartott, józan ész győz végül?:) Hát nem lesz egyszerű , de talán.

Re: Farage: Az euro a titanic ami jéghegynek ütközött

#526669 banyaiz Előzmény: #526601

Előbb leszünk fociban világbajnokok minthogy elővigyázatossági hitelt kapjunk az imf-től. Kb ugyanannyi az esélyünk mindkettőre vsz mármint az elővigyázatosságira, és a foci vb címre, bár vb címre egy csipettel nagyobb. :)

Ha Matolcsy tényleg addig nyújtja ezt az ügyet , hogy egy elővigyázatosságit kiharcol akkor tényleg tud vmit. :)

Re: Farage: Az euro a titanic ami jéghegynek ütközött

#526601 Dr. ursi Előzmény: #525899

:o) hát ja.

és sztem semmi vita nem lesz azon hogy miféle hitel lesz, készenléti vagy elővigyázatossági.

sztem imf rögtön elővigyit fog ajánlani mondván hogy: az eddig megtett intézkedések teljes mértékben kielégítik az imf elvárásait is és jó úton haladunk :o) tutkó valami ilyen propaszöveg lesz.

sztem nagyon hamar lesz megállapodás, hacsak nem mi akarnánk nyújtani-halogatni :o) olyan hamar h álmodni se merik az elemzők :o) mivel az imf most teljes erejéből rácuppan a németekre.

Re: Farage: Az euro a titanic ami jéghegynek ütközött

#525899 Előzmény: #525803

Az még csak hagyján, de mára az Imperial Monetary Forces is letette a fegyvert és közölte, hogy mehetnek úgy a tárgyalások, ahogy MI diktáltuk. Nem semmi!

Re: Farage: Az euro a titanic ami jéghegynek ütközött

#525803 Dr. ursi Előzmény: #525754

igen. ennyit tudnak csak. amit elkövettek azzal mást vádolni.

mindenesetre ez enyhén szólva is átlátszó, hogy most már nácizással akarják Németország fejét a hurokba tenni.

a déli államoknál elég volt egy kis tőzsdei speki meg cds manipula pletyka elbizonytalanítás, de egy ilyen reálgazdasággal szemben ez nem megy. csakis hátulról lehet menniük.

amúgy értelmesebb embernek látnia kéne azért hogy az eu nem usa, egészen másról szólnak itt az államok mint ott.

más:

érdekes hogy románoknál tegnap óta senki se kifogásolta hogy súlyos csorbát szenvedett a demokrácia: a kormány csorbítja az alkotmánybíróságot hogy az elnököt eltávolíthassa. érdekes hogy az euban senki se kiabál az euparlamentben hogy oda a demokrácia, nálunk sokkal kisebb dolgokért odavolt a demokr, közben egy francia típusú demokráciáról államberendezkedésről beszélünk románisa kapcsán ... ott senki se félti most a demokráciát ?!