Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_tizpontos_uj_akciotervet_hirdetett_a_parlamentben.169525.html

Nu, megjött az új 10 pontos csomag, amiben két érdekes pont is van:

"A kormány a kisadózók adminisztrációjának csökkentése érdekében bevezeti a kisadózók tételes adózását. A 6 millió forint árbevételnél kisebb vállalkozások esetében az adófizetés egy egyszerű, választható módját vezetjük be - mondta. Ebben az esetben egyetlen adót kell fizetni, főállású vállalkozók esetében havi 50 ezer forintot, mellékállású vállalkozók esetében 25 ezer forintot. Az új adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót. A 6 millió forint alatti egyéni vállalkozók, betéti társaságok és közkereseti társaságok választhatják. A bt-k és kkt-k nem nyújtanak be beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat tartják nyilván - magyarázta a részleteket a kormányfő."

Ha jól értem, akkor ez annyit tesz, hogy havi 500.000 Ft-ig (nettó/bruttó?) 50eFt az adó, azaz 10%? Nem hangzana rosszul. Jó lenne a részleteket megismerni.

Ez pedig:

"A kisvállalatok szerepét és súlyát tovább szeretnék növelni a kormány, ennek érdekében a kisvállalatok számára bevezeti a kisvállalatok adóját. Az új kisvállalati adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást. Az adó alapja a nyereség és az vállalkozás által foglalkoztatottak bérköltségének összege. Az adó kulcsa 16% lesz - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ez az új adó 300 ezer embert fog érinteni."

Elvileg az EVA új néven, csak szerintem valami elírás van benne, hiszen itt az van írva, hogy az adó alapja a foglalkoztatottak bérköltségével növelendő, szvsz az lenne a lényege, hogy levonható a bérköltség és a maradék adózik 16%-al.

Viszont akárhogy is nézem, érik az, hogy haza akarják telepíteni a felvidéki magyar cégeket, illetve honosítani a szlovák cégeket is, mert ez az elképzelés momentán akkora adóelőny bármely más rendszerhez képest, hogy már-már az offshore-ral versenyez összköltség alapján.

Az irány azonban szerintem tetszetős, a kérdés ezúttal is a részletekben fog rejleni, úgymint, hogy az EVA maradhat, vagy az EVA megszűnik és ezek lépnek a helyébe, illetve, hogy mik lesznek a további feltételek.