Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #527288

Tulajdonképpen ezzel az az érdekes, hogy megint adtak egy sakkot a pénzügyi rendszernek.

Ugyanis ha az MNB egy MAGYARORSZÁGTÓL(!) független intézmény, akkor az annyit tesz, hogy akár adóztathatóak is az általa végzett pénzügyi műveletek. Márpedig az, hogy azt milyen formában szedik be, az indifferens. És ha a kamatadó létezik, és létezhet, vagyis az az egy napos kamatozást is értelemszerűen terheli, akkor ehhez képest a pénzügyi tranzakciós adó csak egy nagyobb tétel, de semmiféleképpen sem "másfajta" tétel.

A jegybanki alapkamat pedig pont nem csak erre a célra szolgál, vagyis a kettő összemosása már-már dilettantizmust takar. Önmagában érdekes kérdés lehet az is, hogy bár nyilván nem cél, hogy egynapos betétek ne is létezzenek, de ugye, miért csak ebben lehet gondolkodni? Ha nem egy napra kötnek le pénzt, akkor máris nem igaz a számítás, ami a 2.5%-hoz vezet.

Ebben a kontextusban egyébként feltehető az a kérdés is, hogy tulajdonképpen miért jó akár az MNB-nek, akár az államnak az, hogy limit nélkül a még 24 órára sem lekötött pénzekre ekkora hozamszintet fizessen, hiszen ezzel a pénzzel valójában egyáltalán nem rendelkezhet senki sem, pont az extrém rövid táv miatt.

És végezetül, akkor most arról már ne is beszéljünk, hogy az átvállalt adó miatti kiesés nem szükségszerűen vezet az MNB teljes működését figyelembevéve veszteséghez, azaz nem prejudikálható az, hogy az adó MNB általi átvállalása veszteségbe fordítaná éves szinten a működését.

Az pedig szerintem maga a dilettantizmus, hogy a jegybanki alapkamat==egy napos kamatszint, azaz amikor simor azzal érvel, hogy ha adóztatják ezt a folyamatot, akkor az egyenértékű azzal, hogy emelni/csökkenteni kellene a jegybanki alapkamatot, akkor elfelejtkezik arról, hogy ez már eddig is MINDEN olyan esetben igaz volt, avagy lett volna, amelyben kamatadóról beszéltünk volna. Magyarán szólva simor tényleg azt állítja, hogy jelenleg nem 7% a jegybanki alapkamat, hanem "csak" 5,88%, hiszen a többit adóban elszedi az állam?! Ha pedig a 16%-os adó nem baj, akkor a 2,5%-os adó miért is baj?

Szóval, hogy is van ez?