Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: uram-bátyám kapitalizmus

#520106 Előzmény: #519963

Én arról a liberálbolsevik vágyakozásról beszélek, hogy "legyen egységes Európa", amiben teljességgel felszámolják a nemzetállamokat. Olvassad el még egyszer!

Az van benne, hogy legyen egységes vezetés, irányítás, mert az majd jó lesz. Mitől lenne az? Egyszerűen félelmetes, hogy te sem veszed észre a nyilvánvalót: Az EUR nem azért nem működik, mert nincs harmonizált pénzügyi irányítás, hanem azért, mert akkora a gazdasági ÉS POLITIKAI ÉS MENTALITÁSBELI különbség a különböző EUR államok között. Ezen különbségeket pedig egy központi pénzügyi diktatúra nemhogy megoldani nem lenne képes, hanem egyenesen eszkalálná azt.

Most csak gondolj bele, hogy Németországot arra KÉNYSZERÍTENÉK, hogy pazaroljon, Görögországot meg arra, hogy MÉG JOBBAN FOSSZA KI MAGÁT ÉS A LAKOSSÁGÁT. Szerinted ez mennyi ideig lenne működőképes? Pontosan SEMEDDIG! Képzeljed el, hogy a németeket arra kényszerítenék, hogy fizesse a görögök nyugdíját, ezzel szemben a görögöket arra, hogy adják át mondjuk Krétát a németeknek? De hogyan, ha már egységes az ""ország""?? Egyszerűen megoldhatatlan a közös pénzügyminisztérium, hiszen nem közösek a pénzügyek. Hogy mást ne mondjak, valójában az EUR zónában nagyobbak az eltérések manapság, mint az EUR zónán KÍVÜL(!) lévő országokban!

Ebből következik, hogy ilyen jellegű "közös pénzügyminisztérium" nemhogy semmiféle megoldást nem jelentene, hanem egyenesen csak diktátumokat tudna kibocsájtani, ami elképesztő még az elképzelés szintjén is.

Harmonizált pénzügyi irányítás akkor lehetséges, ha harmonizáltak a rendszerek, országok. Ez ügyban pedig különösen érdekes lenne azt felismerned, hogy hiszen még Németország(!) sem egységes adópolitikailag(!), hiszen a szövetségi államoknak autonomiája van, de ugyanez a helyzet Spanyolországban, avagy Flandriában és Vallóniában is. Innentől mégis hogyan működne az, hogy EZEN szabadon választott parlamenteket és pénzügyeket is bedózerolod?

Ez mitől lenne "szabadság, liberalizmus"? Ez nettó gúzsbakötés, rabszolgaság, terrorisztán, diktatúra. Másképpen ekkora különbségeket, ekkora SZABADSÁGJOGOKAT nem lehetne elvenni az emberektől, államoktól, tartományoktól. Vajon akarnának ilyet az emberek? NEM! Vajon erről szavaztak, amikor EUR-t kértek? NEM!

Vajon egy pénzügyi diktatúra, az, amely létrehozta ezeket a problémákat, vajon az képes lenne megoldani őket? NEM! Nem lehet erőszakkal mindenkit beültetni a borotválkozógépbe, nem lehet pénzügyi terrorral sem a görögök mentalitását, se a spanyol adósságot kezelni. A harmonizálás pont akkor lehetséges, ha éppen szabaddá teszed az országokat, vagyis VAGY feladod az egész EUR álmot, VAGY abban csak azok maradnak benne, akik annak megfelelnek, azaz a PIIGS kiválása után az "erősek" devizája maradna az EUR, a gyengéké pedig a SEEUR. És még ez is nagyon necces, nagyon erős, és nagyon komoly nehézségek árán maradhatna meg.

Hogy úgy mondjam, idézném neked Leia hercegnő mondatát Tarkin kormányzó felé:

"The more you tighten your grip, Tarkin, the more star systems will slip through your fingers."

Negyvenöt éves bölcselet, de a kereskedelmi szövetség(!!!) és a birodalom helytartói(!!!) azóta is gyakorolják, a többiek meg azóta nem tanultak belőle. Mert azt hiszik, hogy ha nincs Darth Wader, meg Császár NÉV SZERINT, és SZEMÉLY SZERINT, akkor nincs is diktatúra.

Pedig az az igazi diktatúra, amit nem lehet a diktátor megölésével felszámolni. Az a tökélyre vitt diktatúra, amiben már csak a hit létezik és az tartja gúzsban az emberi tudatot. Mert így lehetetlen a lázadás mindenki számára, aki ezt nem ismeri fel. Mert azt hiszi, hogy ez a világ és aki ez ellen felemeli a szavát, az nem ismeri a világot. Valahogy úgy, ahogy Cypher fogalmazta ezt meg:

"A tudatlanság áldás".

az index: Most jó hírre…

#520087 lagwagoner

az index:

Most jó hírre felnyitásból kőkemény eladás, a múlt héten rossz hírekre vétel, egyelőre nem tud következetes magatartás kialakulni.

Külön meglepő, hogy az olasz kötvényeket hogy megütötték spanyol megmentésre - ez a reakció olyan, mintha kijönne a tűzoltó, és csak ettől lángrakapna még egy épület. Több, nagyobb mentés volt beárazva?

---

Kicsi EB. Angol-francia felejtő, viszont az ukrán-svéd második félideje izgalmasabb lett. Amennyire hűvösen drukkolt a hazai közönség eleinte, annyira felforrósodott, amikor vezettek.

Ukrajnához. Azért az érdekes, dolog, amit Leszek Balcerowic felvet, hogy "a lengyel GDP csaknem megduplázódott az utóbbi 20 év során, míg Ukrajna alig tudja fenntartani a szocializmus utolsó évében elért kibocsátás szintjét". Miért van az, hogy az egyik állam tartósan letér a fejlődés (és a demokratikus berendezkedés) útjáról, míg egy másik nem? Mert Balcerovitz csak arra ad választ, hogy mi a gazdasági lemaradás oka (uram-bátyám gazdaság, állam túlhatalma, jogállam hiánya), de arra nem, hogy hogyan kerülnek egyes államok ilyen nyilvánvaló zsákutcába és mégis miért nem tudnak kifarolni belőle?

http://www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/a-legsulyosabb-osszeomlas-a-politikai-hatalombol-ered-nem-a-szabadpiacbol-376841

---

Nap aranyköpése, svéd szurkoló panasza a kijevi állapotokról: "Elfogyott a sör, sok a szúnyog és nincsenek nők." Alapvető dolgokkal van probléma. :-)

---

Véletlenül futó zöldbabot ültettem bokor helyett, nem baj, csináltam neki támrendszert bambuszból. Milyen érdekes, hogy ezek a növények tudják, hogy fel kell tekeredni, hajtásaikkal azonnal maguktól elkezdtek a támrendszer felé hajolni - még aznap.

http://www.vakmajom.hu/pages/csav1.jpg

hírbontó:

Aszondja hogy:

"Hamburg - Der EU-Kommissionspräsident José Manuel Barroso, EU-Ratspräsident Herman Van Rompuy, Euro-Gruppenchef Jean-Claude Juncker und Mario Draghi, der Chef der europäischen Zentralbank, arbeiten nach SPIEGEL-Informationen an einer echten Fiskalunion mit einer rigiden Finanzkontrolle. Die einzelnen Mitgliedsstaaten dürfen demnach nicht mehr selbständig neue Schulden machen."

http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/spiegel-eu-plan-fuer-eine-echte-fiskalunion-a-837949.html

A spanyol hírek mögött eltörpül ez a hír, de sokkal fontosabb: az ún. eurócsoport, ami eddig afféle formális és súlytalannak tűnő társulása volt az európai pénzügyminisztereknek, egyre jelentősebb hatalmat kap (nem véletlen, hogy a spanyolok megsegítését is ők koordinálják, nem IMF lóvé), a szervezője lehet a formálódó fiskális úniónak, közös költségvetésnek és közös hitelfelvételnek, ez lehet a válság hatására átalakuló, jobban integrálódó EU új belső magja, a vezetője pedig az EU pénzügyminisztere, tényelegesen akár a legnagyobb hatalommal az EU végrehajtó hatalmi ágában. Azt csivitelik, hogy Schäuble, mostani német pénzügyminiszter lesz a csoport új vezetője, tehát szellemiségében mindenképpen német dominancia lesz - végülis a németek odateszik magukat, persze megkérve az árát.

----

Tök jó cikk Leszek Balcerowictól, volt lengyel pénzgyminisztertől és jegybankelnöktől:

http://www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/a-legsulyosabb-osszeomlas-a-politikai-hatalombol-ered-nem-a-szabadpiacbol-376841

Pár kiemelés belőle:

"Ellentétben azzal, amit nagyon sok nyugati közgazdász gondol, a legsúlyosabb gazdasági összeomlások a politikai hatalom túlzott koncentrációjából erednek, nem pedig a szabadpiaci politika ámokfutásából. A legrosszabb emberi és gazdasági katasztrófák elleni biztosításként korlátokat kell állítani a politikai hatalom elé, illetve fenn kell tartani az ellensúlyok és a hatalmi ágak közötti kölcsönös ellenőrzés rendszerét."

"Továbbmenve látható, hogy a tulajdonjogokat – az uram-bátyám kapitalizmus tipikus megnyilvánulásaként – nem egyformán védik, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások egy kis hányadát politikai szempontok alapján részesítik előnyben. Ezek esetenként kisebb adókat fizetnek, vagy a versenytársaikat teszik ki a hatóságok folyamatos zaklatásnak. Ilyen esetekben az állam a saját apparátusát használja fel a verseny elrettentésére ezért az uram-bátyám kapitalizmus nemcsak igazságtalan, hanem egyúttal gyenge hatékonyságú is. Egyes üzletemberek sikeresek lehetnek, de a gazdaság egésze nem lesz az."

Világos az összefüggés: minél inkább liberalizált a gazdaság, minél erősebb a verseny, minél jobban korlátozva van politika befolyása a gazdaság fölött (=jogállam), annál nagyobb lehet a növekedési potenciál, illetve megfordítva, minél erősebben avatkozik be az állam, torzítva a versenyt és korlátozva a jogállamot, uram-bátyám modellt építve ki, annál rosszabb a gazdaságnak és a polgároknak.

#519999 TrendMan Előzmény: #519902

Az a nagyon érdekes, hogy önmagukban helyes észrevélekből és viszonylag széles körü tárgyi tudásból jutsz teljesen eltérő végkövetkeztetésre, mintha a 'távcsöveddel' csak egy irányba látnál.

Nagyon figyelemre méltó szindróma!

#519963 rbbj11 Előzmény: #519902

elég fura dolgokat hordasz össze....Ha arra utalsz, hogy tervben van a közös EU pü-minisztérium, akkor annak ehhez semmi köze. Az annak az egyetelen függvénye, hogy tartósan nincs müködöképes valutaunió harmonizált pénzügyi irányítás nélkül.

#519902 Előzmény: #519888

Mintha éppen a kormányok próbálnák meg visszalapátolni a liberalizált gazdaság sz*rát a lóba. Mert akkora bukás ez az ideológia, hogy csak zeng tőle a ház, amit mi sem mutat jobban, hogy egyenesen a teljes politikát akarja ez a fajta "liberális" gonolkodásmód centarlizálni az Európai birodalom képében, amelyben a nemzetállamokat (liberalizmus, önállóság) felszámolni olyan szakértők segítségével, akik rombadöntötték az országokat.

Ekkora tróger alakot, gyalázat. JA, hogy VG? Érthető. Ott most az van kiadva az agit proptól, hogy a nemzetállamokat le kell építeni, hogy az uzsoramaffia csinovnyikjai terrorizálhassanak diktátorként brüsszelisztánból.

Pfuj, undorító.

Egy további szemelvény a…

#519891 TrendMan

Egy további szemelvény az uram-bátyám kormányzás életéből:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/11/elbocsat/

Adalékok:

- politikailag átitatott gazdasági döntések

- 1 db seprü

- 1 db. szönyeg (tényeket alá be)

- eufémizált retorika mellébeszéléssel füszerezve

Alágyújtunk egy gazdasági válsággal, letakarjuk egy fedővel és várjuk mi lesz?

Ez az uram-bátyám kapita…

#519889 TrendMan

Ez az uram-bátyám kapitalizmus nagyon találó kifejezés arra, amit Orbánék müvelnek.

Talán a szöveg utolsó bekezdésével lehet vitatkozni, mert esetleg jól müködő konzervativ kapitalizmus is lehetséges, de egyenlőre úgy tünik csak elméletben :-(

uram-bátyám kapitalizmus

#519888 TrendMan

Szerintem a másik fele ütősebb:

"Tök jó cikk Leszek Balcerowictól, volt lengyel pénzgyminisztertől és jegybankelnöktől:

Pár kiemelés belőle:

"Ellentétben azzal, amit nagyon sok nyugati közgazdász gondol, a legsúlyosabb gazdasági összeomlások a politikai hatalom túlzott koncentrációjából erednek, nem pedig a szabadpiaci politika ámokfutásából. A legrosszabb emberi és gazdasági katasztrófák elleni biztosításként korlátokat kell állítani a politikai hatalom elé, illetve fenn kell tartani az ellensúlyok és a hatalmi ágak közötti kölcsönös ellenőrzés rendszerét."

"Továbbmenve látható, hogy a tulajdonjogokat – az uram-bátyám kapitalizmus tipikus megnyilvánulásaként – nem egyformán védik, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások egy kis hányadát politikai szempontok alapján részesítik előnyben. Ezek esetenként kisebb adókat fizetnek, vagy a versenytársaikat teszik ki a hatóságok folyamatos zaklatásnak. Ilyen esetekben az állam a saját apparátusát használja fel a verseny elrettentésére ezért az uram-bátyám kapitalizmus nemcsak igazságtalan, hanem egyúttal gyenge hatékonyságú is. Egyes üzletemberek sikeresek lehetnek, de a gazdaság egésze nem lesz az."

Világos az összefüggés: minél inkább liberalizált a gazdaság, minél erősebb a verseny, minél jobban korlátozva van politika befolyása a gazdaság fölött (=jogállam), annál nagyobb lehet a növekedési potenciál, illetve megfordítva, minél erősebben avatkozik be az állam, torzítva a versenyt és korlátozva a jogállamot, uram-bátyám modellt építve ki, annál rosszabb a gazdaságnak és a polgároknak."

Bármilyen értelmetlennek…

#519663 lagwagoner

Bármilyen értelmetlennek tűnik a szörnyű híreket tekintve (ha csak a híreket nézi az ember, semmiféle jövőt nem lát, csak katasztrófát, és legszívesebben kiugrana az ablakon), risk on téteket kezdtek tenni a héten, és elkezdett kicsit jobban viselkedni a részvény (még a szerencsétlen Eurostoxx is), fejlett kötvényekbe pedig hónapok óta először beleadtak, tehát szemben a korábbi emelkedési próbálkozásokkal, akadt olyan lóvé, ami kimenekült a biztonságos bunkerből és inkább a kockázatba ment.

----

Politikusok is eléggé kezdenek beijedni, pl. friss Prodi interjú, aki még mindig elég befolyásos EU-politikus és régebben látnoki megjegyzései voltak az euróról.

http://www.ilsole24ore.com/art/notizie/2012-06-07/prodi-uniti-oppure-europa-225329.shtmlűű

A lényege az, hogy vagy létrehozzák az Európai Egyesült Államokat, vagy halál van és szétesés - persze ő is látja, hogy minden a németeken múlik.

----

Foci EB: csak fél szemmel néztem, kezdetnek nem is voltak rossz meccsek, főleg, hogy sok gól volt. Szolidaritásból drukkoltam a jellemzően antifocit játszó görögöknek, ráférne szegényekre valami siker, persze nem így szokott működni, hiszen ahogy Linekertől tudjuk, a "foci olyan játék, amit 22-en játszanak, és a végén mindig a németek győznek". :-)

Egyébkét érdemes megemlékezni arról, hogy a görögök egyetlen komoly focisikerét, a 2004-es EB győzelmet, ami bombameglepetés volt (100:1 -re taksálták előtte az esélyeiket!), annak köszönhették, hogy egy német edző, Otto Rehhagel vaskézzel átformálta őket és nagyon szervezett, zárt bunkerfocit hozott létre, kíméletlen precizitással kihasznált pontrúgásokkal. Szóval egyfajta oktrojált német mentalitásnak köszönhették a sikert - de annyira istenítették őt Hellászban, hogy egyenesen Otto királynak (βασιλιάς Όθων) nevezték. Egy németet! (Nota bene, a modernkori Görögország első királya, I. Ottó német volt. Mondjuk nem volt túl népszerű a bajor adminisztráció...)

---

Hétvégi programözön: 83. Ünnepi Könyvhét a Belvárosban és Gourmet Fesztivál a Millenárison - tök jó párosítás, egyik a szellemnek, másik a testnek, persze az étel&ital sem csupán a testnek szól. Igazából mindkét helyen a magyar kultúra vonul föl, gazdag választékkal, íme a könyves:

http://ukh2012.adatnet.hu/upload/files/M%C5%B1fajlista%20%281%29.pdf

---

Nap dumája, valahol olvastam a neten:

"Ha össze akarok hozni egy sörözést az osztálytársakkal, Angliába kell megszervezni."

:-) Viccen kívül jól mutatja az exódus mértékét a fiatal korosztályokban, nem tündérmese.

Re: nincs cím

#519471 ichbinemmerich Előzmény: #519455

http://www.katolikus.hu/igaz.html

l. Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

Mindig irigyeltem az olyan embereket akik képesek vakon hinni valamiben. Valószínű bennem van a hiba de én utálom a FIDESZ-t MSZP- LMSZP-t Jobbikot. Úgy gondolom, hogy én én egy átlagember vagyok. Két gyereket nevelek, a fiú jövőre érettségizik, a lány még csak 9 éves. A fiú azért ment gimnáziumba, hogy tovább tanuljon. Főiskola, egyetem etc. Tegnap este volt egy beszélgetésünk, hogy mi a sz...arnak. Azért, hogy eladó legyen a mekiben 70 eFt-t.? Szerencsére a távoli rokonságban, de azért családon belül van kapcsolat No-ba. Itt is van üzem és kint is. Németül angolul beszél középfokon a gimi után, itt felveszik nettó 150-ért mint CNC esztergályos, 1 év múlva mehet a rokoni céghez 2000-2500 EUR induló fizetésért.

Minek maradna itthon. A szívem megszakad, de kénytelen vagyok az mondani. hogy menj fiam mert itthon halál van.

#519455 ichbinemmerich Előzmény: #519426

Hát b+, tipikusan a falrahányt borsó esete, bár még üzletkötő koromban olvastam egy olasz mondást ami valami hasonló. Dobáld nyugodtan a falra a tésztát, pár darab biztos felragad..

AT- nél (nál) is hasonló a helyzet, ha 100 emberből 4-5-öt sikerül megtéríteni, akkor az már jó arány.

Pont mint az én kereskedésem, nem teljesen, 60-70 % bukó ( nagyon fáj!!) 30 % nyerő, de az 2-3x akkora mint a bukó.

Hosszútávon 55nyereség 45 bukta. Több év kellet mire elfogadtam. Lhet, hogy ez kell AT tanaihoz is. Fő a türelem...

#519441 Előzmény: #519400

"Nem lehet Magyarországon az egyénnek gyomorgörccsel kelnie minden nap, arra gondolva, hogy a PIIGS-ben lévő problémák mit okoznak hazánkban."

Nem is ezt írtam. Vagy legalábbis nem ezt akartam. Éppen azt írtam, hogy nálunk valójában nincs is gyomorgörcs, az arrafelé van. Éppen azt mondom, hogy meg kellene becsülni, hogy nálunk mennyi munkahely van és milyen alacsony a munkanélküliség, mert óriási eredmény, hogy nem jutottunk az ő sorsukra. ENNEK ÖRÜLNI KELL, ezt írom :)

"Nézd, legyünk őszinték magunkhoz, tedd a szívedre a kezed: ez így szokott lenni; ha mi lennénk a "nyertes oldalon" más felfogással vagy ha mi is a "liberálbolsevizmus" abszolút haszonélvezői lennénk, nem lennénk felháborodva (nem lennél felháborosva) ezen eszmény igazságtalanságától. Nem így van?"

Pont ezt írtam ma, én őket egyáltalán nem ítélem el, mert mi is ezt csinálnánk. Nekem azokkal van bajom, akik magyarként és a szerszám itteni oldalán állva ennek ellenére azt szajkózzák, hogy ezt nekünk kötelező élvezni és aki nem élvezi az elmebeteg. Ez zavar, nem az, hogy ilyen a világ.

"Mondd vagy-e hatással a folyamatokra? Lezs-e hatással , hogy "jól" látod a dolgokat?"

Ha elgondolkodtok, már van hatása, és értelme. Én nem várok ennél többet.

"Én azt látom környezetemben, hogy ugyanúgy felvennék az uzsorakölcsönt az emberek."

Azért ma már nem hiszem ezt, de az újszülötteknek ezúttal is minden vicc új, ez igaz. Viszont most legalább nem tudnak, vagy amit tudnak, az nem annyira kockázatos, mint a korábbi kölcsönök.

"Ledöbbentem: ez a generáció is (és mérnök ráadásul) arra spórol, és küszkösik évekig, hogy üveggyöngyökért (ahogy írni szoktad) adósságrabszolga legyen."

A hülyeség állampolgári alapjog. Aki rabszolgává akarja magát tenni, azt nem tudod ettől megmenteni. Ettől demokrácia a demokrácia. VISZONT ehhez az is hozzátartozik, hogy beledöglend, ahhoz nekünk már nem lesz közünk, és az országnak sem.

"Szóval az általad méltán utált liberálbolsevizmus megérdemli, hogy a világot irányítsa, hisz szavaid (és a hozzád hasonlóké) gondolataid eldugott forumokon bolyonganak."

Azért annyira nem eldugott ez, de legalábbis releváns. Nem mellesleg, nem akarok én világot megváltani, nekem elég ha elmondom azt, ahogy meg lehetne :) Nagy szavak egy kis embertől ;) Egyébként, nem véletlen, hogy ez az ideológia uralja a világot, ha a légypapírból végtelen mennyiséget lehetne gyártani, minden légy arra szállna és kipusztulnának. Persze, hogy uralja a világot az, amely munka nélkül könnyű életet reklámoz, EZÉRT fontos az, hogy az állam beszálljon a buliba és nehézzé tegye azt, hogy ezt elhiggyék az emberek. Ezért kell ezt korlátozni, hogy ne nagy hülyeség legyen belőle.

"Sőt környezetemnek is tovább adom ezeket, megvédem őket az eladósodottság tévhitétől és a megtévesztéstől (miért megtévesztés az előző kormány számai: GDP, államadósság; mik állnak mögötte)."

Akkor miért mondod, hogy nincs értelme? :) Ha mindenki még egy embernek elmondja és ezzel kételyt ébreszt benne, már többet tettÜNK, mint hinnéd. Ha csak minden második ember letérül az adósrabszolgaság útjára, akkor a szabadság útjára lépünk. Ha meghagyjuk a demokráciát, hogy aki rabszolga akar lenni, hadd legyen, akkor pont a liberális irányt választjuk az egyéni felelőséggel és döntéssel. Ámde - és most figyelj! - erre nem azért van szükség, hogy MEGAKADÁLYOZZUK őket ebben, hanem hogy elgondolkodtassuk őket, hogy VALÓBAN szabadon dönthessenek ÉS NE CSAK HIGGYÉK, hogy szabadon döntenek!! Pontosan ez a lényeg!!

"Szóval még lehet én vagyok a hülye..."

Ahogy mindig is szoktam vala mondani, ha engem valaki ebben az abnormális világban betegnek és hülyének néz, azt én bóknak veszem :)

"Te is egy neten levő ismeretlen vagy számomra: Akkor most ignoráljam amit tőled hallok, azokat is amikkel egyetértek?"

Ne hidd el. Ne fogadd el. GONDOLKOZZ EL!

Ez nem tény, nem információ, hanem csak pár gondolat. Nehogy magadévá tedd! Azt tedd magadévá, amit magadénak érzel. Mert az vagy te és az lesz a tiéd. Ha abban segít, amit írok, akkor már van értelme. DE EZ NEM TANÍTÁS, ez nem oktatás (még ha néha abban a stílusban is írok, tudom, de ez van), hanem csak beszélgetés.

"Testvérem a 70-es években is allergiás volt annak ellenére, hogy "vidéki" környezetben élt."

Arra kívántam utalni, hogy abból a légtisztító és egyéb kütyűgyártók nem éltek volna meg, tudomásom szerint az allergiát egyre többször nevezik korunk népbetegségének. Ami bizony annyit tesz, hogy ez korábban nem létezett. Méreteiben legalábbis bizonyosan nem. Ami annyit tesz, hogy ez bizony annak a technológiának a hátulütője, ami ma már némileg tompítani is tudja. A vicc az az egészben egyébként, hogy egyre több természetes anyag és módszer van, amivel az allergia gyakorlatilag felszámolható, ergo csak az látható ebből is, hogy távol kerültünk a természettől és minél közelebb kerülünk hozzá, annál kevesebb problémánk lesz. Ezt a technológia nem tudja kiváltani, de igazából még csak kompenzálni sem.

"Lehet, hogy csak arról van szó, hogy most nevén nevezik a gyereket, nem? Az információ áramlás jobb (internet, 120 tvcsatorna stb.) plusz a statisztikai adatgyűjtés is kifinomultabb."

Már Churchill is megmondta: "Csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítok." Márpedig minél több az adat, annál könnyebb vele variálni. Egyébként a 120 TV csatornáról az jut eszembe, hogy ha véletlenül néznék valamit, biztos, hogy egyiken sincs semmi sem. És ha megnézed az előfizetéseket, mindenhol azt találod, hogy az a 3-4, amin időnként van valami nézhető, azok ""véletlenül"" mindenhol a legdrágább csomagokban vannak :) Azért ez elég feltűnő nem? A mennyiség nem jelent minőséget. Szerintem az átkosban, amikor hétfőn még TV szűnnap is volt, akkor is több nézhető film volt, mint manapság a 120-on összesen. Például néha még a fociválogatottat is érdemes volt nézni... hát ez van :)

"Így "nő" a rákos megbetegedések száma. Ezzel nem azt állítom, hogy ne nőtt volna a kiváltó tényezők száma is."

A rákos megbetegedésekről most ne értekezzünk, mert ezzel többnyire azt jelölik, amit nem tudnak kezelni. De ez nagyon más téma... ez egy gyűjtőnév lett, valójában mára már nem létezik a fogalom, csak benn maradt a köztudatban, illetve egyes betegségek gyógyítását ennek alapján rendelik szakterülethez. De ez inkább statisztika, mint gyógyítás. Látszik is az eredményességén...

"Ezt is elhiszem, lehet."

Többször is beszéltünk már arról, hogy mely korban lenne jó élni, de mindig oda jutottunk, hogy a kérdés valójában akadémikus, ebben a formában ez nem összehasonlítható.

#519426 Előzmény: #519414

Mindig próbálok rövid lenni, de soha nincs elég időm arra, hogy rövidre szerkesszem :( Sajnos. Viszont próbálkozom :)

Csak tudod mi a baj? Amikor röviden válaszolok, akkor szinte "kikövetelik", hogy bővebben fejtsem ki, ha pedig kifejtem, akkor az a válasz, hogy miért nem rövidebb.

#519424 Előzmény: #519348

Ha a liberálbolsevik ideológia építészetét olvasom, akkor soha nincs kételyem, mert annyira átlátszó. Egyébként tele vagyok kételyekkel, de ez itt nem pszichológiai topic :)

#519414 ichbinemmerich Előzmény: #519299

[__AT__]

Kedves AT

Nem vagyok egy gyakran fórumozó, de mindig elolvasom az írásaidat. ( sőt lehet, hogy a végén meggyőzöl, hogy jó amit a FIDESZ csinál, komolyan mondom néha kezdem elhinni...) Imádom a beírásaidat, csak az lenne a kérésem, ha esetleg talán, nem túl nagy kérés... etc. Kicsivel rövidebben, ha lehetne... Nagyon érdekes amiket írsz, de túl hosszú. Tudom ez a " liberalbolsevizmus" ellensége, de talán, ha mégis lehetne...

köszi

#519400 lagwagoner Előzmény: #519299

"Én? Én pont azt írom, hogy ne sírjatok már Magyarország problémái miatt, mert baromi jó itt élni más országokhoz képest, amiben valódi problémák vannak. Az pedig, hogy borzasztó nagy probléma van a PIIGS-ben nem tudtam, hogy új a számodra, elnézést,..."

Nem lehet Magyarországon az egyénnek gyomorgörccsel kelnie minden nap, arra gondolva, hogy a PIIGS-ben lévő problémák mit okoznak hazánkban. Azért sem, mert a folyamatokra nincs ráhatásom. Viszont az ország vezetői isolálhatják magukat -részben- ezen problémákkal szemben (vagy tompíthatják). Ami nem szabad hogy teljes közöny legyen ezen erőkkel szemben, nehogy bosszús harag legyen belőle. Mindegy...mivel nincs ráhatásom ezen folyamatokra, ráhagyom ezt a kormányzatra. Azonban ha ez nem sikerülne, nekem egyénnek meg van ezen negatív folyamatok tompítására a lehetőségem, ahogy írtad: "ha az adósságtól távol tartod magad, akkor már csak kicsit mocskolnak be azzal, hogy mások adósságát, meg az ő jólétüket fizettetik meg veled. Ha római polgár nem is lehetsz, de legalább megtűrt szabad ember leszel. Az is valami."

"Szóval nem pontosan értem, hogy most mire válaszoltam, én arra válaszoltam, hogy igen, az amerikaiak 2/3-át meghaladó mértékben liberálbolsevikok, csak ők ennek nem érzik az árnyoldalát, mivel ők a hasznot húzzák belőle."

Nézd, legyünk őszinték magunkhoz, tedd a szívedre a kezed: ez így szokott lenni; ha mi lennénk a "nyertes oldalon" más felfogással vagy ha mi is a "liberálbolsevizmus" abszolút haszonélvezői lennénk, nem lennénk felháborodva (nem lennél felháborosva) ezen eszmény igazságtalanságától. Nem így van?

Vagy akár a nyertes oldalon vagy akár a vesztes. Mondd vagy-e hatással a folyamatokra? Lezs-e hatással , hogy "jól" látod a dolgokat? Én azt látom környezetemben, hogy ugyanúgy felvennék az uzsorakölcsönt az emberek. Egyik fiatal 25 éves kollégám azon sopánkodott, hogy 3 éven keresztül havi 50 000-et kell félreraknia, hogy a bank szóba álljon vele. Ezt nem értettem először: azt akarta mondani, hogy ennyi idő kell és ennyi pénzt kell félreraknia havonta az önerőre.

Ledöbbentem: ez a generáció is (és mérnök ráadásul) arra spórol, és küszkösik évekig, hogy üveggyöngyökért (ahogy írni szoktad) adósságrabszolga legyen. Félelmetes, hogy az emberek mennyire szertnek önként dalolva adósrabszolgákká válni, kiszolgálni a bankszektort, és nem tanulnak 5 év tanulságából sem. Azt kell mondanom, hogy a liberálsbolsevizmus jól működik, köszöni jól van, hisz az emberek többsége (a fiatal "értelmiségiek" is) önként szolgálják ki őket. A nagy átlagról nem is beszélve. Szóval az általad méltán utált liberálbolsevizmus megérdemli, hogy a világot irányítsa, hisz szavaid (és a hozzád hasonlóké) gondolataid eldugott forumokon bolyonganak. És bár sokat új, nagyszerű dolgokat mondtál, amit én is hasznosítok. Sőt környezetemnek is tovább adom ezeket, megvédem őket az eladósodottság tévhitétől és a megtévesztéstől (miért megtévesztés az előző kormány számai: GDP, államadósság; mik állnak mögötte).

Érdekes ez a világ. Lehet erre is azt mondanád, hogy a liberálbolsevizmus vívmánya: Feletteseim eladósodott mérnökök. Kicsit mintha féltékenyek is lennének, hogy nem vagyok eladósodva, több jut fogyasztásra. A kollegákról nem is beszélve. Szóval még lehet én vagyok a hülye...

"Ugyanakkor most momentán kezdünk függetlenedni és ez nagyon sokaknak csípi a szemét. Főleg azokét akik a kiszolgálásban érdekeltek, mert abból húznak hasznot."

Ez szintén érthető emberi gyarlóság. Erre sincs ráhatásunk.

"NULLA az információtartalom, és erről hitették most azt el, hogy ha az a neten van és ismeretlenektől, akkor az biztosan hiteles és nem manipulált. Viccnek is rossz."

Te is egy neten levő ismeretlen vagy számomra: Akkor most ignoráljam amit tőled hallok, azokat is amikkel egyetértek?

""Az egyén felelőssége nagyobb mint azt sokan hiszik."

Ez most hogy jött ide? :o"

A rendszer hibáinak (pl. eladósítás, szerződésekben az átverés) tompítása (megfelelő elégséges adminisztratív kontoll hiányában).

"Valóban fantasztikus, mivel az, amit megvehetsz az pont azért van, mert allergiák is létrejöttek. Ha jobban megnézed, 15-20 éve még az azt sem tudták mi az az allergia,"

Testvérem a 70-es években is allergiás volt annak ellenére, hogy "vidéki" környezetben élt. Lehet, hogy csak arról van szó, hogy most nevén nevezik a gyereket, nem? Az információ áramlás jobb (internet, 120 tvcsatorna stb.) plusz a statisztikai adatgyűjtés is kifinomultabb.

Régen azt mondták, hogy gyomorbajban meghalt és kész, nem került be a statisztikába, elhantolták az illetőt. Ma beveszik a statisztikába, plusz hogy mivel gyógyítják, az mennyire hatásos és mennyi a halálozás a kezeltek között. Így "nő" a rákos megbetegedések száma. Ezzel nem azt állítom, hogy ne nőtt volna a kiváltó tényezők száma is.

És, ha az emberek nem vesznek a szomszédjuk irigykedését kiváltó dolgokat pl. autót hitelre, akkor később lenne pénzük TB által nem támogatott hatásosabb (magán úton) gyógymódokra is, és lehet az plusz 10 év lenne számukra szeretteik körében. Kezünkben a döntés. Szóval nem szabad elfelejteni, hogy vannak lehetőségeink. Lehet hallgatni a reklámokra, inni a Coca-Colát szét égetve gyomrunkat, ehetjük a mesterséges sz@rokat felvehetjük a hitelt, hisz ŐK profitot akarnak, nem szeretet szolgálat, de még senkit nem kényszerítettek fegyverrel arra, hogy bevegye a cumit. Egyszóval, mi is csinálhatjuk úgy ahogy a Raiffaisenes kisasszony:

"Ez egy elég süket szöveg, ezt már kitárgyaltuk. Valójában ha a technikai fejlődést kivonod, nem élsz jobban, mint akkor, sőt, ha abba a korba transzportálhatnánk a fejlettségnek az a részét, ami az emberi életminőséget javítja, akkor valószínűleg az lenne a jobb."

Ezt is elhiszem, lehet.

#519299 Előzmény: #519281

"1. Ne vedd sértésnek kérlek"

Nem veszem annak, mert most az amerikaiak felfogásáról, illetve a pénzügyi rendszerről értekeztünk. Ebben pedig MI a rossz oldalon állunk. Ha tetszik ez neked, ha nem. Ők vannak a jó oldalon. Ezt lehet tagadni, meg felháborodni rajta, csak szerintem nem sok értelme van. Ezt az egészet arra írtam, hogy NEKIK nincs gondjuk ezzel a rendszerrel, csak nekünk. Ennek megfelelően nem a 2/3-uk liberálbolsevik valójában, hanem szinte az egészük, hiszen az az Ő rendszerük.

"2. "és ezért sem értik ők a te sirámodat, meg problémádat". Én téged hallak örökké sírni-ríni."

Engem? :o Én pont azt írom, hogy végre normális irányba megyünk. Mikor sírtam-rítam én szerinted? Nem keversz valakivel?

"Te is csak azt látod ami rossz és úgy állítod be a dolgokat, hogy borzasztó körülmények között élnénk, másokat örökké hibáztatva."

Én? Én pont azt írom, hogy ne sírjatok már Magyarország problémái miatt, mert baromi jó itt élni más országokhoz képest, amiben valódi problémák vannak. Az pedig, hogy borzasztó nagy probléma van a PIIGS-ben nem tudtam, hogy új a számodra, elnézést, hogy megleptelek ezzel. Én már most elborzadok a félpolgárháborús dél olasz helyzeten, a spanyol kitörőben lévő balhétól és az állandó polgárháborús hangulattól és bankfelégetésektől Görögországban. De biztos bennem van a hiba, hogy ezt nem tudom szépnek látni.

"Mintha 50-100-500 éve jobb lett volna."

Ez egy elég süket szöveg, ezt már kitárgyaltuk. Valójában ha a technikai fejlődést kivonod, nem élsz jobban, mint akkor, sőt, ha abba a korba transzportálhatnánk a fejlettségnek az a részét, ami az emberi életminőséget javítja, akkor valószínűleg az lenne a jobb. De tényleg csak "what if", nincs értelme.

"Csomó az egyént befolyásoló pozitív dolog van: egészségügy, technikai fejlődés (fantasztikus dolog, hogy míg 15-20 éve rendszeresen befulladtam a poratkáktól, pollentől, addig mára elérhető áron meg lehet venni egy professzionális légtisztítót"

Valóban fantasztikus, mivel az, amit megvehetsz az pont azért van, mert allergiák is létrejöttek. Ha jobban megnézed, 15-20 éve még az azt sem tudták mi az az allergia, és csak hírből ismerték az emberek a szénanáthát is. Vagyis pont azt látod, hogy mára a technika RÉSZBEN képes kompenzálni azon károkat, amiket létrehozott. Ennek örüljek?

"Az egyén felelőssége nagyobb mint azt sokan hiszik."

Ez most hogy jött ide? :o

"Infrastruktúra, közlekedés, kommunikáció, információáramlás. Mind-mind segítik az embereket információszerzésben."

A dezinformációban. Próbálj tényleg információt keresni, pillanatok alatt rájössz, hogy szinte kizárólag a problémákat, vagy semmiféle ellenőrizhetőt nem fogsz találni. Pontosan olyan, mintha bármivel kapcsolatban kimennél a Garai piacra és feltennéd a kérdést az ott lézengő embereknek. NULLA az információtartalom, és erről hitették most azt el, hogy ha az a neten van és ismeretlenektől, akkor az biztosan hiteles és nem manipulált. Viccnek is rossz.

"Nem kéne örökké a negatív dolgokra helyezni a hangsúlyt attól függetlenül, hogy jelen vannak."

Pontosan mire gondolsz, amit én negatívnak látok?

"Ha nem mondok igent az "aktusra", akkor nem kell teljesen függni a nyugati "liberálbolsevizmustól" teljes mértékben."

Mivel az országot beletaszították, ezért mindenképpen kénytelen vagy tőle függeni, de pontosan ezért írtam azt, hogy ha az adósságtól távol tartod magad, akkor már csak kicsit mocskolnak be azzal, hogy mások adósságát, meg az ő jólétüket fizettetik meg veled. Ha római polgár nem is lehetsz, de legalább megtűrt szabad ember leszel. Az is valami. Nem becsülöm le, de nem felejtem el azt sem, hogy ők az urak ez itt a gyarmat, aminek a vérét folyamatosan szívják és még jobban szívni akarják.

"Egyébként mondj olyan időszakot Magyarország történelmében amikor nem függtünk valakitől; kezdve hogy Szent István kötelezővé tette a NYUGATI vallást és hivatalos nyelvként ELTÖRÖLTE a magyart (és lett a latin)!"

Hazaáruló istván nem érdekel. Egyebekben Árpád ház, Anjouk, Zsigmond, Mátyás... folytassam, vagy megérted végre, hogy nem igaz az, hogy függésben voltunk? Ebben a kontextusban a török és osztrák megszállás nem "függést" jelent, onnantól pedig nem sok esélyünk volt akár a német, akár a szovjet befolyást elkerülni. Ugyanakkor most momentán kezdünk függetlenedni és ez nagyon sokaknak csípi a szemét. Főleg azokét akik a kiszolgálásban érdekeltek, mert abból húznak hasznot. (nem rád értem, mielőtt félreérted - azokra, akik így tesznek és emelett érvelnek).

Szóval nem pontosan értem, hogy most mire válaszoltam, én arra válaszoltam, hogy igen, az amerikaiak 2/3-át meghaladó mértékben liberálbolsevikok, csak ők ennek nem érzik az árnyoldalát, mivel ők a hasznot húzzák belőle. Ezt írtam le képletesen a klasszikus nemi aktussal, azzal, hogy:

"Nem mindegy, hogy a szerszám melyik oldalán állsz".

Ezért hiszi minden amerikai azt, hogy a rendszer jó, mert nekik tényleg jó. Így már érthető, hogy mire kívántam utalni?