Lassan megint egyeztetni kell a könyvélményeinket:) Az elmúlt egy évben akadt néhány gyöngyszem a kezembe...
Lassan megint egyeztetni kell a könyvélményeinket:) Az elmúlt egy évben akadt néhány gyöngyszem a kezembe...
Nem olvastam egyiket sem, Csendes amerikait talán filmben láttam de sok nem maradt meg.
Érdekes témák, listázom őket. :)
Ezen az oldalon valamelyik topikban kérhetsz segítséget, (pl. Katonaősök kutatóinak figyelmébe) Számvéber Norbertre lehet számítani ilyen ügyekben :) http://www.ww2hunhistory.org/
örök téma, most az indexes cikkek miatt jutott eszembe:
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/04/03/pap_katona_bankar_egyszoval_templomos/
http://index.hu/tudomany/tortenelem/2012/04/03/a_vilag_elso_titkos_tarsasaga/
Apám,Mikó András '44-ben Győrt védte fix állású Bofors honvéd tüzérként.Egyik tisztje Mogyorósi Sándor volt Miskolcról.Segítséget kérnék ,tud-e valaki a témában többet,mert én kései gyerekként sajnos nem vettem időben észre,hogy kötelességem lenne megőrizni,amit lehet.Pedig sokszor,sokat jegyzetelhettem volna...
Tényleg, már mióta el akartam olvasni, de teljesen elfeledkeztem róla... Én jobb, ha nem írom le miket olvastam történelmi témában mostanában, mert végtelen lista lenne :)) Na jó nem bírom ki...:), néhány jó kis regény:
Helen Dunmore: Ostrom
Leningrád ostroma egy család szemszögéből, sebesült és megözvegyült apa, az öccs nevelése miatt munkába kényszerült lánya és szanitéc szerelme, és az apa volt szeretője kényszerül egy fedél alá, megpróbálva túlélni a szörnyű éhezést és hideget, na meg az ostromot. Nyugati szerzőtöl szokatlan tájékozottsággal számol be az írónő az eseményekről, az éhezés stációiról, nekem tetszett.
William Wharton: Srapnel
Amerikai író, ő írta az Éjfélre kitisztul-t és a Madárkát is. Ezt a könyvét érdekes módon lengyelül adták csak ki, persze elolvasva már talán érthetőbb, hogy miért.
Rövid, abszurd, humoros, durva történetek váltják egymást alig 200 oldalon, azok amelyeket 18 évesen élt át a szerző, de az unokáinak sohasem merte elmesélni. Nyíltan bevallott már-már beteges gyávaság, német foglyok kínzása, kivégzése, kínvallatása, civilek kirablása - csak ő kb. húszévnyi zsoldjának megfelelő értékű ékszert rabol össze - nemi erőszak, szóval nem azok a tipikus történetek amelyet az amerikai katonákról olvashat az ember.
Graham Green: A csendes amerikai - filmben is látható, a regény sokkal jobb, Vietnam, franciák végnapjai...
Marek Krajewski: Halál Breslauban - nem történelmi, inkább bűnügyi, de a hangulat és a kor egész különleges, a náci hatalomátvétel után egy évvel járunk, a Gestapo és módszereik már rátelepednek a német rendőrségre, politika és deviáns bűnözők és korrupció minden szinten...
Az Új Horizont anno 9 részben közölt szemelvényeket Sára Sándor Pergőtüzéből, itt olvashatjátok őket:
http://www.pikk.hu/ujhorizont/index.html
Segítségül: Katt a 2003.1.-es számra, majd a Tartalom-ra, végül a Hol vannak a katonák? címre, a köv. 8 számnál ugyanez :)
Nagyon jó, köszönöm. :)
Történelmi témában mostanában nem olvastam utoljára ami tetszett Skvorecky Gyávák
Ha valaki meg egy rövidebb szakmai összefoglalót akar olvasni, mielőtt a visszaemlékezésekbe kezd, az töltse le ezt: Acta Academiae Agriensis, Nova Series Tom. XXXVII. Sectio Historiae. Eger, 2010. (.pdf)
Benne van Kozári József-Vizi Sándor: A 2. magyar hadsereg a Donnál (217-257.o.) c. tanulmánya
Ha szakkönyv: Szabó Péter: Don-kanyar - ez az alapmű...
Visszaemlékezések, naplók:
Sára Sándor: Pergőtűz
Deák Gyula: Ahogyan én láttam-Visszaemlékezés a doni harcokra
Hőbe Lajos: Orosz földön - Napló 1942-1943
Kuntár Lajos: A véres Don
(szerk.)Molnár András: Frontnaplók a Don-kanyarból
Horváth I.-Szabó P.: Salgótarjániak a Don-kanyarban
Dr.Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart
Bártfai Szabó László: Az utolsó emberig
Lajtos Árpád: Emlékezés a 2. magyar hds-re
Dr.Viczián Antal: Meghaltak a Donnál
Ez ami most eszembe jutott, a többségük még a netről is leszedhető e-bookban...
Mostanában Deákot és Somorjait olvastam, tetszettek, utóbbiról ide is írtam:
Én ezzel végeztem: Dr.Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart - katonaorvos, eredeti napló, saját fényképeivel,
Nagyon jó volt, annyira életszagú volt a két kockás füzetbe a helyszínen leírt tapasztalatok, élmények, gondolatok összessége, hogy tisztára magába szippantott olvasás közben... Orvosként még az arcvonalat is megjárta - ráadásul pont Urivnál - bár többnyire a hátsó vonalakban lévő segélyhelyeken volt szolgálatban, de van itt minden, rengeteg élmény, lakossággal való kapcsolatok, problémák a felettesekkel, szörnyű következménnyel járó partizántámadások, óriási veszteségek a visszavonulás során, állandó vágyakozás a feleség és a még nem látott újszülött iránt, szóval élveztem :)
Szuper kösz a segítséget egyszerűbb mint visszaolvasni. :)
Nem off, jópár Don-kanyaros könyvet ajánlottam már a topikban, majd mindjárt összeszedem őket :)
Addig is: Anka naplója : 1944. március 14. – 1945. március 5. : feljegyzések a háborús Budapestről
A fene nem követtem rendesen a topikot.
Rettegés 50 napja, és a 2. Sztálingrádot olvastam, nem Bp ostroma, de II. vh, de Halálraítélt zászlóalj is tetszett.
Don kanyar, vagy Bp otroma esetleg bármi II. vh magyar témában jöhet, ha valaki ilyesmit olvasott. Meg kell nyitni a könyves topikot már, ne itt offoljak.
volt már itt a topikban is erről szó és egy egész jó olvasmányos napló is be volt linkelve (egy kisfiú szemszögéből Bp ostroma)
Budapest ostromáról tudnátok ajánlani könyveket? Lehet dokumentum jellegű , vagy olvasmányosabb is.
2 rövid video a máig fentmaradt egyetlen működőképes Tigris tankról...
http://www.blmablog.com/2012/04/tiger-day-video-of-tiger-131.html
Mátyás nehéz örökséget hagyott rá, a gazdaság összeomlóban volt, a nemesség meg olyan feltételekkel választotta királlyá, amelyek eleve megkötötték a kezét. Olyan nagyon tehetségtelen már csak azért sem lehetett, mert a cseh trónt még Mátyás, a magyart Corvin János, Beatrix és a saját -lengyel király- testvére ellenében szerezte meg...
A gazdasági fejlődés tényleg beindult az uralkodása alatt, azonban a királyi hatalom hihetetlenül meggyengült, ami a gyenge uralkodási képességeinek is köszönhető...
http://www.urbanlegends.hu/2012/03/rossz-kiraly-volt-e-ii-ulaszlo/
A Dózsa-kérdés kapcsán is. Kommentekkel együtt érdemes olvasni.
Visszatérve a topik témájához az általam ajánlott atv-s interjúja után nagy kíváncsisággal kezdtem neki Börcsök Mária: Kettészakadt Magyarország eladási listákat vezető könyvének.
A lelkesedésem hamar lelohadt, pamflet színvonalú, a szakma által évtizedek óta megcáfolt tévhiteket, pletykákat, összeesküvés elméleteket felvonultató mű, amelynek célja, hogy bemutassa a mai olvasóknak, hogy a régi idők sem voltak szépek, a régmúlt hősei sem szeplőtlenek... Végigmegy - alig 130 oldalon - a csaknem teljes - kivéve XX.sz - magyar történelmen, mindvégig azzal a szándékkal, hogy évezredes megosztottságunkat, önpusztításunkat igazolja. Mindezt az amatőrökre jellemző módszerrel, azaz ezen prekoncepcója alátámasztásához keres bizonytékokat - ha nem talál akkor jönnek az említett pletykák, tévhitek stb., ahelyett hogy a tényeket feltárva alakítaná ki az álláspontját...
Max. gondolatébresztőnek tudom ajánlani, de állításainak többségét egy percig se vegyétek komolyan...
Hogy magamat is leleplezzem? :))
Mit árul az egy emberről ha kijelenti, hogy csak konzervatív történésztől olvas, keresztény színészt néz meg, marxista festő képeit veszi, liberális zenéket hallgat? Vagy megfordítva, ha egy szakma képviselője kinyilvánítja, hogy ő jobblodali szobafestő, baloldali kőműves? Legyen szimplán jó, a szakmája mestere, minden más a magánügye, amire én nem vagyok kíváncsi...
Talán már meséltem az egyik politológia tanáromról, aki zseniális, teljesen elfogulatlan órákat tartott a rendszerváltás utáni politikai eseményekről, de csak akkor tudtam meg, hogy fideszes, amikor egy polgári körös előadását hirdető plakátba botlottam valahol a városban, na ilyen a jó szakember, a következő félévben is mentem hozzá. Nem mellesleg soha egyetlen kiválasztott oktatómat sem ellenőriztem le - politikai, vallási szempontból - órafelvétel előtt, nem érdekelt, ahogy ma sem érdekel, csak és kizárólag a szakmai teljesítményük...
Ezért is vanak a polcomon pl. a neonáci-nyilas Haditudósító, konzervatív Nagy-Magyarország, Trianon, a Glatz-féle MTA-s História folyóiratok stb., mindegyikben van szakmailag értékes írás, így még ha némelyik ideológiájától egyenesen irtózom is, megférnek egymás mellett...
Politizálás részemről itt tényleg befejezve, erre kérnék mindenki mást is ebben a topikban...