Re: nincs cím
Scipio Előzmény: #497927Tényleg, már mióta el akartam olvasni, de teljesen elfeledkeztem róla... Én jobb, ha nem írom le miket olvastam történelmi témában mostanában, mert végtelen lista lenne :)) Na jó nem bírom ki...:), néhány jó kis regény:
Helen Dunmore: Ostrom
Leningrád ostroma egy család szemszögéből, sebesült és megözvegyült apa, az öccs nevelése miatt munkába kényszerült lánya és szanitéc szerelme, és az apa volt szeretője kényszerül egy fedél alá, megpróbálva túlélni a szörnyű éhezést és hideget, na meg az ostromot. Nyugati szerzőtöl szokatlan tájékozottsággal számol be az írónő az eseményekről, az éhezés stációiról, nekem tetszett.
William Wharton: Srapnel
Amerikai író, ő írta az Éjfélre kitisztul-t és a Madárkát is. Ezt a könyvét érdekes módon lengyelül adták csak ki, persze elolvasva már talán érthetőbb, hogy miért.
Rövid, abszurd, humoros, durva történetek váltják egymást alig 200 oldalon, azok amelyeket 18 évesen élt át a szerző, de az unokáinak sohasem merte elmesélni. Nyíltan bevallott már-már beteges gyávaság, német foglyok kínzása, kivégzése, kínvallatása, civilek kirablása - csak ő kb. húszévnyi zsoldjának megfelelő értékű ékszert rabol össze - nemi erőszak, szóval nem azok a tipikus történetek amelyet az amerikai katonákról olvashat az ember.
Graham Green: A csendes amerikai - filmben is látható, a regény sokkal jobb, Vietnam, franciák végnapjai...
Marek Krajewski: Halál Breslauban - nem történelmi, inkább bűnügyi, de a hangulat és a kor egész különleges, a náci hatalomátvétel után egy évvel járunk, a Gestapo és módszereik már rátelepednek a német rendőrségre, politika és deviáns bűnözők és korrupció minden szinten...