Regisztráció Elfelejtett jelszó

Történelem kibeszélő

Re: Thassy Jenő -Veszélyes Idők

#445755 Scipio Előzmény: #445728

Nem fért bele a keretbe, így legközelebbre maradt a kölcsönzés :(, az elejét azért elolvastam, elég durván indul...

De kedvet adtál a memoárolvasásra így kihoztam:

Román István: A vörös kolostor - visszaemlékezés, kis Don-kanyar aztán szovjet fogság

Dr.Somorjai Lajos: Megjártam a Don-kanyart - katonaorvos, eredeti napló, saját fényképeivel,

Vallomások a holtak házából - igazi kuriózum, Újszászy ÁVH-s fogságban írt feljegyzései a Horthy-kor minden területéről kezdve bulvárral pl.a kormányzó szeretőivel - Bajor Gizi is köztük volt :) - egészen komoly politikai-katonai ügyekig, magyarázatokkal, kritikai elemzésekkel...

#445728 Sumér harcos Előzmény: #443336

"Harminchárom év után jöttem haza először, még jóval a rendszerváltozás előtt, 1978-ban vagy 1979-ben. Brutális sokk volt. Olyan brutális sokk, mint amilyen akkor ért, amikor elhagytam az országot. Egy pénteki napon szólt a telefon. Washingtonból telefonáltak. A mi szerkesztőségünk New Yorkban volt: vigyem azonnal az útlevelem a magyar konzulátusra, mert Budapestre utazom hétfőn, a nemzetközi vásárra. Először elutasítottam a megbízást, de a főnököm rám parancsolt. Így történt. Sokk volt. Amikor innen elmentem, a fél telefonkönyvet ismertem. Harminchárom év után talán ha öt ismert nevet találtam a telefonkönyvben. Szeretteim, barátaim kint a temetőben vagy száműzetésben. Óriási sokk volt. És az is sokk volt, hogy rá kellett jönnöm, megöregedtem. Az idő múlásáról ott kint nemigen volt fogalmam. Nincs családom, nincsenek gyerekeim, kizárólag a munkának élek. Nem érzékeltem addig a koromat, az öregedést, amíg nem szembesítettek vele. Úgy történt, hogy autót béreltem, és leutaztam szűkebb pátriámba, Somogyba. Útközben felvettem egy autóstopost, aki rám nézett, és azt mondta: tata, maga még vezet? Mélyen megdöbbentett. Miért ne vezethetnék ötvenkilenc éves koromban, amikor Amerikában nyolcvan-kilencven éves emberek is vezetnek. A szemem jó, jó a fülem, miért ne? De rá kellett jönnöm, végzetesen sok idő múlt el, minden megváltozott, és én megöregedtem.

Azóta sokat voltam itthon. Mindig a munka hozott ide. Itt voltam a rendszerváltáskor. Készítettem interjút itthon Varga Bélával, aki megnyitotta az új parlamentet, aztán Antall Józseffel, Habsburg Ottóval, Göncz Árpáddal és sok-sok érdekes emberrel. De ennek ellenére elég laza a kapcsolatom Magyarországgal. Még sohasem voltam itt szabadságon, még sohasem éltem itt hosszú ideig. Beszélem a nyelvet, de idegen vagyok. Annyiban vagyok idegen, hogy nem ismerem az itt felnőtt nemzedékeket. Nem ismerem az érzelmeiket, de nem csak azt, azt sem, hogyan gondolkodnak, mi mozgatja a tetteiket. Nem mernék írni róluk. Idegen vagyok, aki kívülről szemlél, nem belülről.

Ismerem a magyar történelmet, ismerem a magyar irodalmat, a magyar sorsot. Itt vannak a gyökereim, de az életem máshová köt. Világpolgár sem vagyok, mert magyarnak magyar maradtam, külföldi magyarnak, látogatónak, aki anyanyelvként beszéli a nyelvet. Valójában drukker vagyok, aki minden itt élőnek sok szerencsét kíván."

Thassy Jenő

Re: nincs cím

#443368 Sumér harcos Előzmény: #443351

még ezt sem olvastam:)

ugyan Trianon tárgykörben már elég markáns mennyiségű olvasmányon vagyok túl.

#443367 Scipio Előzmény: #443348

Rózsás János: Keserű ifjúság 2 kötetes - leventéből gulág rab...

George Gabori: Amikor elszabadult a gonosz - szocdemként a Gestapo és Rákosi börtöneit is megjárta...

Dr.Viczián György: Meghaltak a Donnál - katonaorvos a 2. magyar hadseregnél

Lajtos Árpád: Emlékezés a 2. magyar hds-re - ő meg vezérkari tisztként írja meg a tapasztalatait

Bártfai Szabó László: Az utolsó emberig - ő egy utászszázad parancsnoka ugyanitt

John F. Montgomery: Magyarország a vonakodó csatlós - ő meg USA nagykövet volt nálunk

Sebő Ődön: Halálraítélt zászlóalj - talán a legolvasmányosabb. erdélyi szorosok védelmétől a teljes felbomlásig

Csernavölgyi Antal: Az aranycsillag rabjai - harckocsizó tiszt, ez is könnyen emészthető

Helmut Altner: Haláltánc Berlinben - hátha egy német kiskatona emlékei is érdekelnek az utolsó hetekről

Kállay Miklós, Horthy, Nagybaczoni Nagy Vilmos - ő honvédelmi miniszter volt - emlékiratai szintén könnyen beszerezhetőek.

Ennyi jut eszemben hirtelen, viszont a netes adatbázisokban rengeteg hosszabb-rövidebb memoár van pdf-ben legálisan letölthető formában, csak egy kicsit macerás kibogarászni. Igazi kincseket lehet találni pl. Lázár Sándor huszártiszt 90 oldalas fotóalbuma a II.vh-ból, de ugyanitt a naplója is elérhető... Vagy olyan kuriózum mint Milenko Palic újvidéki szerb lakos majd munkaszolgálatos naplója 1941-1945-ből...

Ha ilyenek is érdekelnek majd utánanézek a linkeknek...

#443351 KawaBazsy Előzmény: #443339

Nekem meg megvan Raffay Ernőtől a Trianon titkai, bibí! :-) (azt nemtom, ez ritka könyv e..:-)

#443348 Sumér harcos Előzmény: #443343

jöhetnek cimek...a legjobb korszak..

ugyan számomra a legjobb korszak mondjuk kiegyezéstől második vh végééig...:)

memoárban pedig überelhetetlen...mivel feltételezem az irójáról,hogy megélte és olyan rezzenéseken mehetett keresztül az adott időszakban,melyet a nagy történelem kerék észre sem vett...

tehát jöhet cim(ek):)

#443343 Scipio Előzmény: #443342

Egyébként ha szereted a memoárirodalmat szívesen ajánlok néhány címet, bár persze én leginkább 2.vh-s magyar katonák/politikusok írásait olvastam :)

#443340 Scipio Előzmény: #443336

Érdekesnek hangzik, nálunk megvan a könyvtárban az összes könyve, belelapozok, aztán ha tetszik kihozom és akkor legalább ki is tárgyalhatjuk :)

#443336 Sumér harcos Előzmény: #441721

na sikerült beszereznem Thassy Jenő könyvét ,hétfő estére meglesz,tévesen irtam időket,mert a cime Veszélyes Vidék-önéletrajzi elbeszélés az első vh-tól 1945-ig....

rendkivül érdekes irás lehet egy elszegényedett nemesi sarj tollából....

talán 4 könyvet irt összesen..a második a Hátraarc cimet viseli,mikor is 1945 után rendőrség kötelékébe tartozott,mint tiszt.....később diszidált,mivel már égette a talajt a lába alatt az ÁVO... ludovikás volt...

http://www.dobogommt.hu…

#438643 Sumér harcos

http://www.dobogommt.hu/dobogo/cikk.php?id=20050101092756&evfolyam=IV&szam=4

http://corpuscuit.us/joma/index.php?option=com_content&view=article&id=677:dr-detre-csabahun-szavak-szoevegek&catid=63:figyeloe-2009&Itemid=45

http://www.magyarrovas.hu/files/Tortenelmunkhoz_magyarul_4_kiadas.pdf

http://www.magyartaltos.info/index.php/irasok/draga-magyar-anyanyelvunkrol/964-lajdi-peter-a-hun-magyar-testveriseg-ujabb-bizonyitekai

#438433 Scipio Előzmény: #438431

Végül is a nyugati, északi és keleti - eltekintve Erdély önállóságának kérdéskörétől - határok nagyjából állandóak voltak, az igazi mozgás délen volt, ettől még persze a mítosz kedves a szívünknek :)