http://amerikaihirujsag.com/2012/08/12/ujra-nosul-a-magyar-milliardos/
Hiába no: a kemény munka, eltököltség után valóban jön a jól megérdemelt szerelem :-)
Pár jó mondat tőle:
”I’m only rich because I know when I’m wrong…I basically have survived by recognizing my mistakes.”
"The financial markets generally are unpredictable. So that one has to have different scenarios... The idea that you can actually predict what's going to happen contradicts my way of looking at the market."
"I would be lying, however, if I claimed that I could always formulate worthwhile hypotheses on the basis of my theoretical framework. Sometimes there were no reflexive processes to be found; sometimes I failed to find them; and, what was the most painful of all, sometimes I got them wrong. One way or another, I often invested without a worthwhile hypothesis and my activities were not very different from a random walk.
"If investing is entertaining, if you're having fun, you're probably not making any money. Good investing is boring."
"Participants act not on the basis of their best interests but on their perception of their best interests, and the two are not identical. "
"A financial hypothesis does not have to be true to be profitable; it is enough that it should come to be generally accepted. But a false hypothesis cannot prevail forever. That is why I liked to invest in flawed hypotheses that had a chance of becoming generally accepted, provided I knew what the flaw was."
"When I was an active fund manager, I used to shun publicity. I considered it the kiss of death to be on the cover of a financial magazine. If I expressed a market view in public, I found it more difficult to change my mind. "
"My financial success stands in stark contrast with my ability to forecast events. "
liberalizmus a petőfis szabadság szerelem e kettő kell nekem tipusú lenne..
Ez tetszene.. DE!
Az szdsz-es "mindent lehet amit nem tiltanak vagy az ügyvéd ki tud dumálni" az nem egészséges..
liberalizmus akkor működik/ne -és egyben feltételezi is- az egyén erkölcsi tartását, magas társadalmi-és emberi normáit..egészséges önbizalmát társadalmi felelősségvállalását.
Manapság a sunyiság a haszonlesés a felelősség alóli kibúvás hazudozás ami sikeressé tesz... vagy legalább is eredményessé.. sokakat akik ilyenek nem zavar amit a tükörben látnak.. az eredmény igazol.
Állítólag ha sok ilyen rajzot mutatnak rájönnek, hogy nem azt mondod amit gondolsz. :)
én is voltam 13 évesen pályaválasztási tanácsadónál és a pszichológusok ténlyeg mindig csak pina-rajzokat mutattak...:-) Persze én illedelmesen mindig mondtam valami mást (pl. pillangó).
Akkor most inditsunk egy topikot
---> NEM HISZEK BUFFET-nak cimmel:-)
:) ja, akkor nekem összpontosulnak túlságosan egy dolog körül a gondolataim.
Tudod mint a viccben:
"Terápián képeket mutogat
a pszichológus a betegnek. Először egy kört ábrázoló képet mutat.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy négyzetet.
- Erről mi jut eszébe?
- Pina.
A pszichológus rajzol egy háromszöget.
- Na és erről mi jut eszébe?
- Pina.
- Hát azt hiszem a probléma egyértelmű. Maga túlságosan sokat gondol a nemi életre.
- Ééén??? Hiszen maga rajzol folyton pinát!"
::) na de nem off tovább.
Jajj, így már nem lesz jó, de erre utaltam, hogy ne Kertészkedjen...
Szép hosszú hozzászólásodból a lényeg:
Aki felismeri és át tudja ültetni a gyakorlatba (és elfogadtatni) a (gazdasági) SZABADSÁG és a SZABADOSSÁG közötti különbséget, annak a világ java része jön egy sörrel.
Nagy K-val kertészkedni? Ez azt jelenti fűvel fával? :) Abból már kicsit kiöregedhetett, esetleg nézegetős üzemmódban talán, vmi békésebb elfoglaltság kell neki. Pl: pár milliárddal egy devizaspekuláció, unaloműzésként? :)
Embör, NAGY "K"-val írtam a kertészkedést... ;) Humor, tudod...
Most ezt miért mondod, szerintem jó arc, csak boldogulni próbált az életben és így sikerült. Ez az amerikai álom. :) Ha nem akarod, hogy kertészkedjen, horgászhat is pl, vagy makramézik, vagy ilyesmi.
Soros csak ne Kertészkedjen, az ilyen alja zsidókból egy életre elegem van.
"Amit a liberalizmusról írtam, azt nem kis hazánkra értettem, hanem a szép kerek világra."
Tök ugyanaz, összekeverték a szabadságot a szabadossággal. Valójában az egész világ LESZÁMOLT a pénzügyek terén a liberalizmussal és átment vadnyugatba, csak máshol ez kicsit kultúráltabb volt, mint nálunk. Mondjuk azért is, mert mi voltunk az indiánok...
"Egészen addig, amig az amerikai kereskedelmi bankok jelzálog alapú származtatott befektetési konstrukciói meg nem ingatták a hitet benne 2008-ban, a liberális gazdasági személet dominált a közgazdaságtanban,"
Az ok és okozat szerintem fordított, azért tanították és erőltették ezt a gazdaságtant, hogy nyugodtan lehessen szabadrabolni. Ennek a közgazdaságpolitkának semmi köze nincs a liberalizmushoz. Ez egyszerűen az "erősebb kutya azt b*szhasson meg, akit csak akar" filozófia, amit természetesen a legerősebb kutyák erőltettek rá a többire, mondván, ha nekik jó, akkor nekik is jó. Akkor is ha kanok. Ha meg megszólaltál volna, akkor oda is benyomtak egy "szerszámot", hiszen ez a szabadság szerintük.
"Ennek kapcsán kiderült, hogy a szabad piac nem képes a szükséges kontrollt kitermelni magából, ezért igenis szükség van az állami bevatkozás és kontroll valamilyen határozott formájára."
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy KIZÁRÓLAG a szabad piac képes szabadon működni, hiszen a szabad piac feltétele éppen a szabályozottság. Anélkül ugyanis NINCS PIAC. Hogy aztán a szabályokat ki hozza meg, az tulajdonképpen mindegy.
Megpróbálom a kedvenc példámat leírni ezzel kapcsolatban: A szabad piac olyan, mint a Texas Hold'Em. Akinek van kellő tőkéje, az beszállhat a "piacra" és akár egy szaudi olajmilliomossal is játszhat HA AKAR(!), hiszen egyenlő az esélyük PÉNZÜGYILEG (azaz szabada piac!), mert nem számít, hogy kinek mekkora a tőkéje. Sőt mi több, még az is érvényesül, hogy ki mennyit VESZÍTHET, azaz nyilvánvaló, hogy mindenkinek a saját súlycsoportjába érdemes beszállnia, hiszen akinek mondjuk 1 millió dollár elvesztése nem fáj, az olyan téteket is megtesz, amit nem mersz megtartani. Viszont ez értelemszerűen a saját ligádban nincs.
Namármost az úgynevezett anarchista piac pont úgy működött eddig, hogy eltörölték a szabályokat (!!!! NEM LIBERALIZÁLTÁK, ELTÖRÖLTÉK, VAGY ERŐSZAKKAL OLYAT HOZTAK, AMI AZ ERŐSEBBE KEZÉBE TESZI LE KIZÁRÓLAGOSAN A JOGOKAT!!!!), azaz azt mondták, hogy ezentúl pokerezni csak úgy lehet, hogy bárki leülhet az asztalodhoz ÉS TE KÖTELES VAGY VELE JÁTSZANI, NEM ÁLLHATSZ FEL, NEM MEHETSZ MÁSHOVÁ és eközben már szinte minden asztalhoz odaült egy milliárdos. És ezt volt pofája ennek a lobbinak "szabad piacnak" eladni. Na hja, NEKIK mindent szabad a piacon, másnak meg semmit...
Ezért írom, nincs itt semmi mix, valójában pont LIBERALIZÁLNI, azaz SZABÁLYOZNI kellene a piacot, hogy egyenlőek legyenek a feltételek, hiszen versenyezni csak úgy lehet, ha a versenyfeltételek azonosak. Nem lehet úgy versenyezni 100m-es síkfutáson, hogy a másik használhatja az F1-es járművét is segédeszközként, hiszen ez a "szabadság"...
"Sajnos a hogyant és miképpent tőlünk nyugatra sem értik, erről szólnak az aktuálisan szervezett közgazdsági világtalálkozók (Soros-nak is van egy ilyen kezdeményezése) és épp erről szól ez a válság."
De, szerintem értik, hiszen ők eddig sem engedték az állami monopoliumokat mások kezébe, eddig sem engedték, hogy az állami közbeszerzéseken más ország vállalatai nyerjenek, és a közműcégek is jellemzően állami tulajdonban vannak. Most egyszerűen csak arról van szó, hogy hogyan lapátolják vissza a lóba azt, amit a FED oda***... tojt. Muszáj rendet csinálni, de a rend egy RENDSZERT jelent, amit csak globálisan lehet felállítani. Az meg mindig valakinek a tyúkszemére lépést jelentene.
Engedik a görögöket csődbe menni? És utána ki jön? Nem engedik? OK, de miből fognak fizetni? Nem írják le az adósságot, hát Günter, ha eddig nem tudtad volna oda elsózni az árudat, akkor eddig se éltél volna így, ha meg ezután nem tudod, akkor ezután nem fogsz... magának a PIACNAK az újradefiniálása zajlik, amely egyáltalán nem egyszerű, mert jelenleg egy háború nem a javakat, hanem éppen az adósságokat törölné el(!), noch dazu a fizetőképes réteggel együtt - tehát valami mást kell kitalálni.
Nem irigylem őket :)
Lehet van jobb programja is mint a spekuláció, egy "kis" vagyont összehozott. Pl kertészkedhet vagy ilyesmi. :)
Amit a liberalizmusról írtam, azt nem kis hazánkra értettem, hanem a szép kerek világra.
Egészen addig, amig az amerikai kereskedelmi bankok jelzálog alapú származtatott befektetési konstrukciói meg nem ingatták a hitet benne 2008-ban, a liberális gazdasági személet dominált a közgazdaságtanban,
Ennek kapcsán kiderült, hogy a szabad piac nem képes a szükséges kontrollt kitermelni magából, ezért igenis szükség van az állami bevatkozás és kontroll valamilyen határozott formájára.
Sajnos a hogyant és miképpent tőlünk nyugatra sem értik, erről szólnak az aktuálisan szervezett közgazdsági világtalálkozók (Soros-nak is van egy ilyen kezdeményezése) és épp erről szól ez a válság.
(Az egyensúllyal, mint megnevezéssel természetesen egyetértek.)
Nézd, az teljességgel nyilvánvaló, hogy nem azért "számolja fel" az alapját, mert nem akar már üzletelni, hanem éppen azért, MERT IGEN. Ha ugyanis megtartaná az alapját, akkor abba betekinthetnének az ellnőrök, ha "családi vagyonként" kezeli, akkor meg senkinek semmi köze hozzá ;)
Szóval, biztos vagyok benne, hogy kavar a háttérben, ugyanakkor az, amit mond, azt maximálisan hihetőnek tartom, egyszerűen azért, mert a mai tőzsde nem kockázatos (ami kiszámítható), hanem lutri (ami nem). Ha pedig már Soros szerint is lutri a tőzsdézés, akkor csak még jobban megerősödik a véleményem arról, hogy mennyire nem normális, ami most megy a világban, és az is, hogy ideje lenne a "liberalizációnak", AZAZ a szabályozott környezetnek a megteremtése, mert szerintem is muszáj rendet csinálni az elkanászodott, garázdává vált, öncélú pénvilágban.
Azért nem lepne meg, ha mondjuk shortolná az eurót , vagy esetleg longot akarna építeni, és azért szerepelne. A vér nem válik vízzé. :) Persze lehet, hogy csak szimplán megöregedett.