Tényleg úgy helyes, ahogy van.
How healthy is China? /kérdő/
de
I am tired of hearing how healty China is. /kijelentő/
Tényleg úgy helyes, ahogy van.
How healthy is China? /kérdő/
de
I am tired of hearing how healty China is. /kijelentő/
csak egy nyelvtani kérdés:
"I am tired of hearing how healthy China is"
Ez helyesen nem ...is China...?
" "I am tired of hearing how healthy China is. Tired of it. China is obviously not that healthy. We have multiple inputs that seem incredibly weak right now, and they can be ignored only at your own peril. ... We have to stop treating China as a constant that will help us and start thinking of China as a declining economy that can hurt us."
(Jim Cramer)
Na végre ennek a megértése, beárazása is elkezdődött - nem lehet Kínától várni semmiféle pozitív hatást a világgazdaságra, amikor és ameddig úgy viselkednek a Kína kapcsolt dolgok, ahogy."
hmm... A szinház tényleg olcsó, főleg ha figyelembe vesszük a mozijegy árát akkor meg egyenesen ingyen van.
A kettő minőségét meg össze se lehet hasonlitani. Nem mondom hogy nagy szinházbajáró vagyok de évente 3-4 szivesen elmegyek. Amit én tapasztaltam mindig ülnek a pótszékeken is.
""Tehát vannak negatív jelzések és vannak pozitív jelzések: passz, túl bonyolult.""
Ehez nem kellet túlnagy erőfeszités:-) Mindenesetre párnaphoz képest változott az állásfoglalása.
"Árak és értékek.
Vettem meccsjegyeket (magyar-finn) meg színházjegyet (Radnótiba két előadásra is). Egy db meccsjegy ugyananyiba került mint hét (!!) db színházjegy: 12000 Ft-ba. Ez nyilvánvalóan totális áraránytalanság, a színházjegy relatíve nagyon olcsó. Valószínűleg arról van szó, hogy a meccsjegy piaci ár, így is elfogy, a színházjegy meg dotált ár: a meccs iránt érdeklődik 30 000 ember, a színház iránt meg 200, ha piaci ára volna a színházjegynek, nem lehetne eladni. De nem ez szabja meg a belső értéküket, attól még, hogy a kultúrára (egyre) kevesebb vevő van, nem értéktelenebb, sőt, a szememben azért sokkal többet ér egy színházjegy, mint egy meccsjegy, ergo a színházjegy nagyon alacsony P/E-vel forog. :-)"
Ezt hogyan illesztené be kedves Vakmajom a piaci viszonyok közé? Eltűnnének a színházak, mert nincs rájuk kereslet?
---
"Aszondja, hogy:
"Az Államadósság Kezelő Központ által mára 40 milliárd forintos kerettel meghirdetett 12 hónapos diszkontkincstárjegy aukcióra (D120822) mindössze 30,2 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett. Ez az ÁKK 2000 január óta rendelkezésre álló adatbázisa szerint a legalacsonyabb aukciós fedezettséget jelenti ezen futamidejű papírok történetében."
(portfolio.hu, kiemelés tőlem)
Mit mutat ez? Hogy eltűnt a likviditás a rendszerből, és amiből hiány van (lóvé), annak megy föl az ára (kamat). Úgy, mint a zöldségpiacon."
Nu, most akkor csökkentsük a kamatot, mert magas, vagy emeljük, mert nem lesz elég vevő az állampapírokra? (ez a kérdés már nem neki szól)
Vakmajom:
""Az Európai Parlament szerdán Strasbourgban megszavazta azt a hat új uniós jogszabályt, amely a tagországok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolását - az úgynevezett uniós "gazdasági kormányzás" kialakítását -, a jövőbeni államadósság-válságok megelőzését, a pazarló gazdálkodás megfékezését célozza.
...
A jogszabályok értelmében az eurózóna tagországai a jövőben nem hagyhatják egyszerűen figyelmen kívül a legfőbb uniós végrehajtó intézmény olyan figyelmeztetéseit, amelyek a költségvetési vagy adósságpolitika kiigazítására irányulnak. "
(index.hu)
Lehet mondani, hogy eső után köpönyeg, de mégis nem jelentéktelen ez a szavazás: az első olyan jel, hogy a piaci pressziónak végre van valami hatása és az eurózóna tán elindul a mélyebb gazdasági integráció, a centralizáció felé: ez volna a válság értelme (ezért szükséges), hogy kikényszerít ilyen előremutató változásokat, ami növeli a piaci bizalmat."
Vakmajom szurkol a világkormány létrejöttének?
http://themetapicture.com/remembering-reagan/
Erről Vakmajom jutott eszembe. :)
Véleményem szerint ugyanúgy megmarad a széles választék, csak az árusító helyek száma csökken. Megmarad pár jó helyen épült biobolt és egyéb high-quality bolt, amilyeneket inkább a budai oldalon láttam eddig. Tehát akinek nem elég 10 féle sajt és 10 féle felvágott, ugyanúgy beszerezheti ugyanolyan drágán a többi 200 félét, csak máshova kell menni vásárolni.
Nem hiszem, hogy az átlagembert hátba verné a választék visszaesése. Nem arról szól, hogy megint nem lesz banán. Csak mondjuk aki Stahl konyhája receptekre bukik (pár újgazdag, a kivételektől bocs), az lehet kicsit nyafogni fog. Ennyi
Igazából nem tudom hogy vakmajom, mit nem talált meg (igaz ő igazi gourmet). És a tescoban is van normális tej (magyar is), tejföl, májkrém (nem csak pót). Nem értem a nyafogást.
Veled egykorú vagyok ugye, én se nagyon. Emlékeim szerint elvoltunk. Ugye a mostani CBA-k, Coop-ok területén voltak az ÁFÉSZ-ok, és igazából nem haltunk éhen, csak ugye egy termékből kevesebb brand volt (ja és a mocskos szocializmusban, szinte minden magyar volt, ami most egy áhított törekvés :-))
Ahogy mondod: rostos ital, zacskós tej (bár akkor jött be a tartós tej is), kevesebb fajta felvágott. Ugyanúgy volt téli szalámi, külföldi csoki (nagyon ment az M&M's 50-60 ft volt egy zacsi). Ment a szódavizes patroncsere (nem ásványvíz), magyar sör. Azonban nem hiszem, hogy a 90-es évek eleje jönne vissza, inkább a vége (ha egyáltalán). Meg ahogy VM is mondja, lesz jó kis árverseny.
Szia
Biztos igazad van, de vedd figyelembe, hogy a Cobra piaci pozíciója elég alacsony Mo.-on.
Ha bemész 1 tacskóba, vagy egy Lidli-be picit másabb kép tárul eléd.
Jó persze Én Pestről beszélek, tudom itt kicsit nagyobb a vásárló erő.
Örülnék ha lenne újra Csabai rostoslé. Répa, sütőtök, egyéb gyümölcsök... nyamm!
Nem sok emlékem van a 90-es évek elejéről, nem jártam még vásárolni. Milyen volt?
A kínálat visszaesik mondjuk a 90-es évek szintjére. Akkor mi van? Ha lenne is kínálat, sokaknak vissza kell majd fogniuk. Most még fura, de majd megszokjuk.
Tegnap délután beugrottam a Corába, kellett a vacsorához valami. Nos, nem túl sűrűn járok (a választék silányodóban, halért még be lehet menni), de azért az elmúlt évtizedben jópárszor előfordultam ott: ilyet még soha nem láttam. Hétköznap délután olyan volt az áruház, mintha atombombát dobtak volna le, szinte semmi vevő nem volt benne, jó, ha 100-200 vásárló lézengett. Kísérteties volt.
Ha jól olvasom a jelenséget, itt drámai recesszió van a fogyasztásban: már látszik is az áruház szegényesedő kínálatán (10 méteren át babapelenka akcióban, nincs mivel megtölteni a polcokat) az összeomlott kereslethez való igazodás. A folyamat eleinte jó a vevőknek, hiszen megborulnak az árak, lehet bagóért vásárolni, amíg van készlet, később azonban a választék gyors hanyatlásához, a minőségi termékek részleges vagy teljes eltűnéséhez, a meglévők minőségi romlásához (pl. 6% májtartalmú "májkrém", "friss föl" és tsai) , "teszkósodáshoz" vezet, és több piaci szereplő kivonulását is hozhatja a bezuhanó bevételek mellett ki nem gazdálkodható különadókkal amúgy is megvert szegmensben, ami csökkentheti a versenyt, a választékot és emiatt inkább az árak emelkedése irányába mutat középtávon, már nem fogják tudni benyelni az adóemeléseket - de ez messzire vezet. Akárhogy lesz, hátborzongató volt látni a totál üres áruházat - nagyon nem jó érzés.
Ceterum censeo az itt látható durva folyamatoknak, a már zajló recessziónak is köszönhetően jó eséllyel születésekor borul a jövő évi költségvetés, írott malaszt marad a hiány.
sztem is így van, de mivel az illikviditást nm fogadta el Rozsdáskilincs, próbáltam mással érvelni.
persze a lentieket is lehet úgy fordítani, h nm tudnak kereskedni itthon :) de én inkább azt mondanám, h nm akarnak.
ez is igaz lehet, de nem kell ahhoz gap, hogy bajba kerüljenek. Tegyük fel, hogy MOL-t vesz az alapja 10%-ból, az 2 mrd Ft. mennyi a MOL mai forgalma? 2,9 mrd eddig. Richter 1,1mrd, mtel 600 millió. Nincs is miről beszélni
kicsit gondolkoztam még a dolgon.
kiegészítve a korábbiakat és a többiek hozzászólásait: ugye mind V., mind Zs. stratégiája a szigorú kockázatkezelésen alapszik, aminek legfontosabb eleme a stop. ha használsz stopot, mi a legnagyobb ellenséged? a gap. mivel egyedi részvényekben bármikor előfordulhat olyan helyzet, h réssel mozdul el az árfolyam (kereskedési időn kívül találnak egy olajmezőt, szabályozói döntés, görög csőd, etc), ezek kiesnek. logikusan adódik ebből, h indexszel kell kereskedni. mivel a magyar index pár nagyvállalat papírjából áll, ezért ha azok vmelyikében gap keletkezik, az indexben is megjelenik a rés. így tehát a BUX határidővel sem kereskednek.
ember,
vakmajoméknak egy 22 milliárdos alapjuk van. szerinted ha bele akarják rakni mondjuk az alap 10%-át MOL-ba az meddig tart? és ha rossz irányba megy, hogyan stoppolnak?
Nekünk pár millióval lehet trédelgetni ebben, de milliárdokkal már nem lehetséges. az illikviditás nem kamu duma hanem tény