Re: nincs cím
Bendeguz Előzmény: #425908Tegnap délután beugrottam a Corába, kellett a vacsorához valami. Nos, nem túl sűrűn járok (a választék silányodóban, halért még be lehet menni), de azért az elmúlt évtizedben jópárszor előfordultam ott: ilyet még soha nem láttam. Hétköznap délután olyan volt az áruház, mintha atombombát dobtak volna le, szinte semmi vevő nem volt benne, jó, ha 100-200 vásárló lézengett. Kísérteties volt.
Ha jól olvasom a jelenséget, itt drámai recesszió van a fogyasztásban: már látszik is az áruház szegényesedő kínálatán (10 méteren át babapelenka akcióban, nincs mivel megtölteni a polcokat) az összeomlott kereslethez való igazodás. A folyamat eleinte jó a vevőknek, hiszen megborulnak az árak, lehet bagóért vásárolni, amíg van készlet, később azonban a választék gyors hanyatlásához, a minőségi termékek részleges vagy teljes eltűnéséhez, a meglévők minőségi romlásához (pl. 6% májtartalmú "májkrém", "friss föl" és tsai) , "teszkósodáshoz" vezet, és több piaci szereplő kivonulását is hozhatja a bezuhanó bevételek mellett ki nem gazdálkodható különadókkal amúgy is megvert szegmensben, ami csökkentheti a versenyt, a választékot és emiatt inkább az árak emelkedése irányába mutat középtávon, már nem fogják tudni benyelni az adóemeléseket - de ez messzire vezet. Akárhogy lesz, hátborzongató volt látni a totál üres áruházat - nagyon nem jó érzés.
Ceterum censeo az itt látható durva folyamatoknak, a már zajló recessziónak is köszönhetően jó eséllyel születésekor borul a jövő évi költségvetés, írott malaszt marad a hiány.