Oldalunkon a felhasználói élmény javítása és egyes szolgáltatások elérhetővé tétele érdekében
HTTP cookie-kat (sütiket) használunk.
További információk
Voltak történelmünkben olyan időszakok foga volt a pénzünknek. Mostanában olyan idők járnak inkább , hogy nem menedék, hanem ebből kell legelőször menekülni vmi zűr van, illetve ha gazdasági témában az illetékesek megszólalnak.
Nem kell fárasztani magukat, csak ennek hiányában az AB hivatalból fogja eldobni a beadványt ;)
Mellesleg a fű alatt pont erre is utaltam, a magyar törvényhozás nem fogja elkaszálni a jogszabályt, semmissé pedig bizonyosan nem fogja, mert nem tudja tenni. Ehhez elég csak annyit tenni, hogy májusra tűzze ki az ügy tárgyalását az AB. Az pedig még gyorsított eljárási rend is lenne, sőt, egyenesen soron kívüliség.
"Inkább azon kellene elgondolkozni miért van az, hogy miközben a világban sok helyen 0 közeli alapkamatok vannak, mi a legnagyobb zűrben inkább emelni voltunk kénytelenek 10% fölé. Erről is a bankok tehetnek, vagy a tehetetlen elmúlt 20 éves gazdaságpolitika?"
Namármost, én értem, amire gondolsz, sőt abban igazat is adok neked, ugyanakkor a következtetésed mégis téves. Mi azért voltunk kénytelenek ilyen méretekre emelni a kamatokat, mert meg KELLETT védeni a forintot, egyebekben éppen a lakossági hitelek miatt! Arról pedig a pápápápá uzsorások igencsak tehetnek.
(Megjgyezés: Ez alatt az időszak alatt szinte egyetlen fillérnyi államkötvényt sem bocsájtottunk ki, így ez az emelés valójában "virtuális" emelés volt, nem került semmibe)
"Csak ahhoz kicsit több ésszerűség, és kevesebb eszetlen handabandázás kellene, mert a tőke nem igazán szereti a forradalmakat úgy általánosságban."
Ebben is egyetértünk, de ennek van egy klasszikus megfogalmazása is: A tőke az ördöggel is szívesen szövetkezik, mert számára csak a kiszámíthatóság számít. Viszont ahogy már sokszor leírtam, a gazdaságba befektetőket a bankok sirámai nem igazán hatják meg, a külföldi befektetőket a magyar leányok csak az ágyban érdeklik, banki formában szóba sem állnak velük, ha lehet, szóval egyelőre számukra jó az, hogy őket békén hagyják és a pénzügyi szektort nyúzzák.
Ebben az országban az elmúlt egy évben már minden alkotmányos, ha nem akkor átírják az alkotmányt. Testvérem itt forradalom van minek fárasszák magukat konkrét törvényekre való hivatkozással? :)
"Ha esetleg utólag elkaszálják a jogszabályt, akkor ez az igénybe vevőket nem fogja már érinteni: maximum az államot terheli majd a bankok felé kártérítési kötelezettség"
Egyébként az uzsoraklán levele a nyílt fenyegetéseken kívül egyetlen jogszabályt sem említ meg, amely szerint ez a jogszabály Alkotmányellenes lenne. A többi meg csak zavaros halandzsa.
Sokkal olcsóbban azért nem tudják devizával ellátni a bankjaikat, ott is van egy forrásköltség azért. Normál esetben ebben jelentős különbség nem lehet, sőt szinte semmi. Persze ha sokat forradalmárkodunk akkor kissé nehezebb egy magyar központú banknak külföldről forrást bevonni olcsón.
Inkább azon kellene elgondolkozni miért van az, hogy miközben a világban sok helyen 0 közeli alapkamatok vannak, mi a legnagyobb zűrben inkább emelni voltunk kénytelenek 10% fölé. Erről is a bankok tehetnek, vagy a tehetetlen elmúlt 20 éves gazdaságpolitika?
Versenyképességről még annyit, hogy pl egy Otp bármilyen mutatóban szerintem top 10 európai bankban benne van.
Véleményem szerint igazán lehetnénk a térség Svájca banki , gazdasági szempontból minden adottságunk megvan hozzá. Csak ahhoz kicsit több ésszerűség, és kevesebb eszetlen handabandázás kellene, mert a tőke nem igazán szereti a forradalmakat úgy általánosságban.
Értsd meg, sosem lesznek az echte magyar bankok, mint Oti, Fhb pl. versenyképes helyzetben a külföldi nagybankok itteni leányaival az itteni magas huf kamatkörnyezet miatt. A szabályozás ugyan javíthat ezen, de a hatalmas kamatkülönbségek miatt az osztrákok - akik EUR tagövezeti tagállam is - sokkal olcsóbban tudják devizával ellátni a sajátjaikat. Tehát egy HUF hitel nem lehet versenyképes itt, csak ha a Magyar Állam megdotálja zsebből a kamatkülönbözetet az Otinak, FHB-nak, de akkor meg nem csinálunk mást csak egyik zsebből áttesszük a másikba a zsét, miközben az osztrák anyabankok dotálás nélkül is el tudják látni olcsó devizával a saját leányaikat.
A per tárgyában is lehet elévülés egyébként, de a magyar állam kontra uzsorások pernek NEM tárgya az a szerződésmódosítás ami XY és ZZ bank között jön létre.
Annak az el nem évüléséhez az kellene, hogy az uzsorások EGYENKÉNT megtámadják a szerződések lezárását.
Nem hinném , hogy a magyarok érdekeit külföldi bankok sértik. Nekünk az lenne az érdekünk, hogy rengeteg bank, és egy vérre menő verseny köztük. Aminek az igazi nyertese az ügyfél lenne.
Persze ehhez egy olyan jogi szabályozást kellene itthon kialakítani ami ezt lehetővé teszi. Miközben az ország vonzó marad üzletileg.
Na ettől még igen messze vagyunk. És ezekkel a lépésekkel ellenkező irányba megyünk.
Ahogy vannak jól felfogott üzleti érdekei a nem magyar érdekeltségű bankoknak, úgy vannak jól felfogott üzleti érdekei maguknak a magyaroknak is. Egyik érdeke sérti a másikat. Mondhatni, hogy a két fél érdeke antagonisztikus. Hol érdeke a Magyar Államnak, és közvetve a magyar embereknek az, hogy rogyásig keressék magukat rajtuk itt a külföldi bankok itteni leányaik, majd a csordultig tele mézesbödönöcskéből nem adunk mézecskét, hanem visszük haza pl. az osztrák raktárba, amely roskadozik a magyar méztől? Miközben itthon mézhiány van?
2018 után nem lehet annulálni a szerződések megszűntetését, és még egy esetleges "kártérítésre" sem lehet kötelezni a szerződést megszűntetőket. (5+ év!)
"és mondjuk pénze se lesz a kormánynak miből fizetni..nem egyszerű.."
Dehogynem, hiszen éppen akkor jutnak a bankok egy rendkívül nagy összegű kártérítéshez, amely rendkívüli bevételként kerül lekönyvelésre, amit azonnal el is lehet vonni egy 98%-os adóteherrel.
Ez a bankos téma üzlet. Ezek nem politikusok, hogy a hülye egyéni ambícióik, sérelmeik stb miatt saját magukkal kiszúrjanak, vagy bosszút álljanak stb.
Hideg üzleti döntések mi a jobb az adott üzleti környezetben. Piaci verseny stb. Attól függ mit enged a piac akkor.
De ez a sok bomba ötlet ami mostanában politika részéről van nem az alacsony árazások irányába hat.
Spade, én nem kívánok veled ilyen hülyeségen veszekedni.
Ha te úgy gondolod, hogy tanácsot adtál nekem, mert én azt kértem, akkor vegyük úgy, hogy azt köszönöm, én kérek elnézést a félreértését, viszont ezt a fonalat ezzel lezárnám.