Re: Végtörlesztés
Előzmény: #424604"Inkább azon kellene elgondolkozni miért van az, hogy miközben a világban sok helyen 0 közeli alapkamatok vannak, mi a legnagyobb zűrben inkább emelni voltunk kénytelenek 10% fölé. Erről is a bankok tehetnek, vagy a tehetetlen elmúlt 20 éves gazdaságpolitika?"
Namármost, én értem, amire gondolsz, sőt abban igazat is adok neked, ugyanakkor a következtetésed mégis téves. Mi azért voltunk kénytelenek ilyen méretekre emelni a kamatokat, mert meg KELLETT védeni a forintot, egyebekben éppen a lakossági hitelek miatt! Arról pedig a pápápápá uzsorások igencsak tehetnek.
(Megjgyezés: Ez alatt az időszak alatt szinte egyetlen fillérnyi államkötvényt sem bocsájtottunk ki, így ez az emelés valójában "virtuális" emelés volt, nem került semmibe)
"Csak ahhoz kicsit több ésszerűség, és kevesebb eszetlen handabandázás kellene, mert a tőke nem igazán szereti a forradalmakat úgy általánosságban."
Ebben is egyetértünk, de ennek van egy klasszikus megfogalmazása is: A tőke az ördöggel is szívesen szövetkezik, mert számára csak a kiszámíthatóság számít. Viszont ahogy már sokszor leírtam, a gazdaságba befektetőket a bankok sirámai nem igazán hatják meg, a külföldi befektetőket a magyar leányok csak az ágyban érdeklik, banki formában szóba sem állnak velük, ha lehet, szóval egyelőre számukra jó az, hogy őket békén hagyják és a pénzügyi szektort nyúzzák.