http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/29/nem_dontott_az_ab_a_nyugdijakrol/
"Na eddig bírtam, h ne írjak:"
Hölgyeim és uraim, kéretik néha némi iróniát is észrevenni az írásaimban ;)
"tehát én, aki dolgozom, adót, tb-t, nyugdíjat fizetek, még államadósságot is generálok, mert nem állok a forradalom oldalára és nem fizetem még azt a nyamvadt 10%omat is a Fidesznek(és gondolom neked)!!"
Nekem szerintem te semmit sem fizetsz. Ettől függetlenül, ha nem személyeskedésnek akarnál valamit beállítani, akkor kapásból rájöhetnél, hogy MINDEN állami alkalmazottra például csont nélkül áll az, hogy NEM fizet adót, NEM fizet TB-t, NEM fizet nyögdíjat, tehát ha manyup tag marad, akkor még államadósságot is növel. Gondolom nem okozna nehézséget a lista bővítése... ha meg vállalkozó vagy, cégtulajdonos, vagy bárki, aki nem az állam csecsein csüng, akkor megint érthetetlen az elképzelésed, hiszen ott a kérdés akadémikus. Ha pedig netán egy multi, vagy jól menő magyarországi vállalat alkalmazottja vagy, ahol számottevő ez a 10%, akkor nem értem problémádat: Örülj, hogy jól megy sorod :) Egyebekben nem azt mondtam, hogy te tehetsz arról, hogy ez a tétel A JELENLEGI RENDSZERBEN államadósság növelő, ugyanakkor ettől még a tény tény marad: BIZONY, ezzel nőni fog az adósság, avagy ha úgy tetszik, kaptál egy jó nagy adókedvezményt, hiszen megtarthatod ezt a pénzt és annak hozamait. És most áruljad el nekem, hogy ezt a kedvezményt te mivel érdemelted ki másokhoz képest?
"Tehát, a mostani 24%-omból a TE becses ellátásodat fogom finanszírozni!"
A mostani 24%-odból te IS és ÉN IS a MOSTANI nyögdíjasok ellátását finanszírozzuk, ha már egyszer fel akarsz hördülni. Sőt mi több, én még a maradék 10%-ból is azt finanszírozom, hogy kevesebb államadósság generálódjon a finanszírozási problémák miatt. Ezt azt hiszem, nekem igazán jóvá lehet majd írni valamikor a jövőben... De szerintem gyorsan szögezzük le azt, hogy ezért a pénzért se te, se én nem fogok semmit sem kapni, sem most, sem később, és azt hiszem, ez azért világos lehet a számodra is. És a legkevésbé sem egymást finanszírozzuk ebből, sem most, sem a jövőben.
Amiről beszélünk az az, hogy mondjuk 30-40 év múlva (amikorra már 70 felett lesz a nyögdíjkorhatár, hogy fenntartható legyen a rendszer) te a manyuptól fogsz valamicske pénzt kapni, nekem meg az államtól fog csurogni talán egy kevéske pénz. DE AZ, amit MOST befizetünk, annak egy része MOMENTÁN CSAK NEKED MARAD MEG, nekem ugyanis SEMMI sem marad meg, csak egy ígéret.
Ha már pontosak akarunk lenni.
Hát mit csináljak, az Ötödik elemet már lestoppolta egy csinos nőszemély, így nekem már csak ez maradt :)
Jól beszélsz testvérem, minket ellenforradalmárokat még ki fognak tüntetni, ha ez így marad , mert ingyen, ellenszolgáltatás nélkül, "önként" ennyi pénzt kevesen adnak az államnak. :)
Na eddig bírtam, h ne írjak:
"Ez pedig az, hogy azzal, hogy magánpéztárba fizetnek, azzal jelenleg ugyebár ÁLLAMADÓSSÁGOT GENERÁLNAK"...tehát én, aki dolgozom, adót, tb-t, nyugdíjat fizetek, még államadósságot is generálok, mert nem állok a forradalom oldalára és nem fizetem még azt a nyamvadt 10%omat is a Fidesznek(és gondolom neked)!! Mond már meg nekem, h a 24%-om, ami után én nem kapok nyugdíjat, abból is államadósságot generálok!!???...pedig én abból szart senem kapok!!! No: én úgy gondolom, azzal, h maradtam csak jót tettem a társadalomnak...ugyanis csak a 21 évemre kapok nyugdíjat, amit innentől fizetek arra nem! Tehát, a mostani 24%-omból a TE becses ellátásodat fogom finanszírozni!
Szóval te egy lázadó elem vagy. :) Vigyázz mert a forradalom vasökle lesújt az ilyenekre, mi az , hogy a Nagy Vezető azt mondja ez neked jó, de te nem is mutatsz örömöt, ez egy renitens magatartás. Tiszta dekadencia, mit fog így gondolni a dolgozó nép?:)
"Egyik forrásunk, aki a törvény két pontjának megsemmisítését tartja valószínűnek azt magyarázta, hogy az Ab lényegében felszólítaná a döntésében a parlamentet, hogy alkosson az alkotmánynak megfelelő új törvényt, illetve korrigálja a részben hibás hatályos jogszabályt."
Magyarán nem azt mondja ki, hogy az "elképzelés" jogszabályellenes, hanem csak azt mondaná ki, hogy "korrigálják a törvény szövegét".
Én nem akartam az államiba visszamenni ;) Igaz, a manyupba sem akartam belépni :)
A délelőtt 9 órakor kezdődött ülés kora délután érhet véget, az [origo] úgy értesült, hogy nagyobb az esélye annak, az alkotmánybírók ma nem döntenek a nyugdíjpénztárban maradók állami nyugdíjra való jogosultságát megtiltó törvényi rész megsemmisítéséről. Pár nap múlva az Ab kiegészül négy új taggal, a testület felduzzasztása akár fordulatot is hozhat.
Ebédeltem egy jót lement a gyomromba a vér, most békésebben látom a világ dolgait. :)
Vagyis azt mondom sok eszementet hallottam már , és sok hülyeséget láttam ebben az országban, de amit ebben az mnyp témában műveltek a forradalmárok az világrekord, és komoly szellemi kapacitás kell hozzá ezt vki megdöntse, úgy, hogy a világon bárki indulhat a versenyben.
Viszont így mindketten azt kaptuk végül amit akartunk, te államiba visszamehettél , én maradhattam igaz állami nyugdíjamat el akarják lopni, de maradhattam még mnyp-ben. Adják vissza az államimat, 2,9 millió visszalépőnek pedig mentsék folyamatosan a nyugdíját 30 évig , aztán el van intézve a dolog, mindenki boldog, világbéke, sex , drog , rocknroll stb. :)
"Mo-n elég sajátos rendszer van, azokon a területeken ahol igazi verseny van ott a magánszektornak muszáj olcsóbban jobbat szolgáltatni."
Én egyre inkább úgy látom, hogy Magyarországon semmiféle verseny nincs, mert a piacok döntő többsége nem létezik, vagy a multi-multi kereszteződések tarolnak, vagy a kelet indiai társaságok pusztítják le. A magánszektor jelentős része vegetál, beszolgáltató és nem beszállító, hiszen gyakorlatilag már semmiféle piacra jutási lehetősége sem maradt. Olcsóbban már nem tud szolgáltatni, mert nem lehet, a jobbra pedig egy ideje már semmiféle igény sincs. Tudod mára eljutottunk oda, hogy az a becsületes magyar vállalkozó, aki a Harrods színvonalán és környezetében szolgálja ki a kínai árakon a véletlenül betévedő magyart, elvégre az okos magyar a plazákban vásárol, vagy a kínai piacon, mert ugyebár ő nem hülye.
A versennyel kapcsolatban pedig talán nézzük meg az autopályákat, vagy az állami beruházásokat... azon kívül meg mi marad? A mócsing. Semmi.
"Lehet, hogy az mnyp is ilyen , de azért én még bennük is jobban bízom mint az ilyen Selmeczi félékben, jó tudom nem ő kezeli a vagyont, de már az egyáltalán egy ilyen szakmai felkészültségű ember egyáltalán az állam képviseletében megszólalhat egy ilyen ügyben mindent elmond a számomra."
Most erre mit mondjak? Amit a Stabilitás előadott, az ezt jópár kategóriával múlta alúl. Azt a nagy arcot, magas lovat, már-már úgy adták elő, hogy ők a Szent Grál védelmezői. És tulajdonképpen az a vicc, hogy egyetlen komoly érvet sem tudtak felhozni arra nézve, hogy ŐK JÓL DOLGOZTAK. Erről éppen szó sem volt. És valóban nem tudták megmagyarázni, hogy miért lenne jó, ha megmaradnának. Hablaty volt, asztalféltés, profitwarning, de meggyőzés, hogy miért lenne jó ha megmaradnának? Még kísérletet sem tettek rá.
Annál süketebb szöveget pedig, mint amit a kötelező manyup pénztáram küldött ki, hogy miért maradjak náluk a pénzemmel, még csak nem is olvastam eddig, mondhatni, ennél rosszabb ajánlatokkal még senki sem mert megkeresni.
"Banyaiz, ne bosszanccs már, hogy én az állami rendszert preferálom a magánrendszer helyett, mert megharaplak!!!! " Ne ijesztgess. :))
Mo-n elég sajátos rendszer van, azokon a területeken ahol igazi verseny van ott a magánszektornak muszáj olcsóbban jobbat szolgáltatni. Az más kérdés, hogy sok helyen nem beszélhetünk igazi versenyről mert nincsenek meg a feltételei. Lehet, hogy az mnyp is ilyen , de azért én még bennük is jobban bízom mint a Selmeci félékben, jó tudom nem ő kezeli a vagyont, de már az egyáltalán egy ilyen szakmai felkészültségű ember egyáltalán az állam képviseletében megszólalhat egy ilyen ügyben mindent elmond a számomra.
Banyaiz, ne bosszanccs már, hogy én az állami rendszert preferálom a magánrendszer helyett, mert megharaplak!!!!
Ez soha nem volt kérdés!
Én azt mondtam, hogy AZ NEM MAGÁNRENDSZER, amikor a bevételeket az állam garantálja egy cégnek, amikor azok adó módjára behajthatóak, ugyanakkor SENKINEK sem kell elszámolni a magáncégnek, ha sz*rul dolgoznak és annak egyébként sincs semmi következménye.
MOST gondolj bele, ez valójában a csont nélküli állami vállalatok definíciója! Az, hogy az magáncégnek van éppen hirdetve, azt jobb időkben a kiprivatizált állami szolgáltatásnak szokták hívni... és egyáltalán nem magáncégnek.
Egyébként, szégyen gyalázat, de kénytelen vagyok akkor most leírni, hogy nekem nagyon jó az okmányirodám is (kizárólag csak dícsérni tudom), a bejelentett időpont +/- 10 perccel betartódik, ha nem, akkor bocsánatot kérnek(!), a kormányhivatalról is csak rendkívül pozitívan tudok nyilatkozni, megdöbbentően szép, és kedvesek az ott lévők, sőt mi több, a TB ügyintézéstől és a hivataltól is leesett az állam, mert azt hittem, valami szomszédos országban járok. Ja igen, és percek alatt készen volt a TB kártyám, ami elveszett egy rendelőben. Szóval, nem maga a rendszer a rossz, hanem az nem mindegy, hogy valahol belesz*rnak, vagy jól csinálják, mert LEHET JÓL CSINÁLNI, ha akarod és még a pénz is elég rá.
Csak többnyire pazarolnak, pocsékolnak és borzalmas minőségű szolgáltatásokat tartanak fenn, fenntartva az illúziót, hogy ezt is lehet. Merthát, ha ezeket meg kirúgnák, akkor jönne az "össznépi sirám", hogy mi az, hogy a honvédség vízfejéből elküldenek ezer embert...
Az én véleményem az, hogy az állami rendszer is lehet jó, ha rendesen csinálják és a magánrendszer is lehet pocsék, ha olyan helyzetbe hozzák (lásd manyup, multik-multival szerződései). Az állami rendszerrel pont akkor van baj, ha "szociális foglalkoztaottsággá teszik" a munkahelyeket és egyebekben semmi gond nincs velük, ha rendes teljesítményorientáltsággal működnek. Bizony mondom néked, hogy vannak ma már olyan tisztán állami finanszírozású egészségügyi intézmények, amelyeket a magánrendelők is megirigyelnének. Csak pár fanatikus főorvos kell hozzá, aki rendet csinál.
Mondok neked egy elvont példát arra vonatkozóan mire gondolok állam és magánszektor viszonylatában.
Nemrég lejárt a jogsim, személyim. Háziorvoshoz elmentem előzetes bejelentkezés nélkül , rendelési idő vége előtt 5 perccel. Elnézést kértem , hogy így esek be, mondják semmi gond, 5 perc múlva kezemben volt a papír, 20k-al tudtam fizetni nem tudtak visszaadni, asszisztens átugrott a szomszédba felváltani, és még elnézést is kértek , hogy nem tudtak visszaadni azonnal.
Ezek után felhívom az okmányirodát, hogyan megy a téma. Mondják időpont kell 1 hét múlva van a legközelebbi amit tudnak adni, felhívok egy másikat közeli városban ott másnapra nem tudnak adni, de jövő hétre igen, mondom lejárnak a papírok, jogsi stb, azt mondja rendőrnek el kell mondani a problémát megérti. A végén egy szomszéd városban kellett megoldanom ott elvállaltak másnapra. Az egész ügyintézés írd és mond kb 15 perc volt. Vagyis kb amíg telefonon elmondták miért nem tudják megoldani a problémámat. Na ebben dióhéjban benne van az egész rendszernek a betegsége.
Hát, ha jobban megnézed, hogy mit hoztak, akkor jól látható, hogy milyen magasról és nagy ívben tesznek erre az emberek, hiszen a legjobban hozó pénztárnak van a legkevesebb tagja, sőt, majdnem be is kellett zárnia és még most sem biztos, hogy életben marad.
Most indul csak az igazi verseny náluk, 100 k polgár, gondolom zöme átlag feletti egyenleggel, és járulékokkal. Minél többet áthozni a versenytársaktól, aki nem bírja túl kevés ügyfele lesz, annak kampec. Mert akik maradtak azok gondolom oda is fognak figyelni rá mit hoz a pénztáruk.
Node a manyupnál ma már nem lehet sem több polgár, sem több bevétel... :o
Egy brókercég bevétele, ügyfélköre az eredményességétől függ. Ha rosszul dolgozik, akkor akár a teljes kezelt vagyont ki lehet belőle vonni és máshová is át lehet vinni. Na ez az, ami egy manyupnál nem létezik, mert ez lehetetlen, hiszen pont a kapitalizmus lényege hiányzik belőle, azaz a verseny, és az ügyfelekért és a betétekért való küzdelem.
Most őszintén, hát mi számukra a legegyszerűbb? Ha mindent betolnak állampapírba, majd ezek után inkasszálják a maximális kezelési költséget és kész, ehhez még infrastruktúra sem kell. Hogy lehet ennél többet csinálni? Ha a kezelt pénzt betolják a saját alapjaikba, amin lehet akár veszteséget is elszenvedni, és máris máshová kerül a pénz. Eddig is ezt csinálták, hát miért lenne ez most másképpen?
Illetve pontosítok az államnál garantáltan az megy (nem csak Mo-n), hogy minél nagyobb költséggel kezeljük úgy a témákat, hogy az még éppen működjön valahogy ne túl jól mert még megszokják és ezt a színvonalat várják el ezentúl aztán megszakadhatunk, gondolkodással ne fárasszuk magunkat, úgysem megy az nekünk, csak feleslegesen bonyolítjuk az életet. Ezt kb ki is lehetne írni a nemzeti együttműködésben a különböző hivatalokban. :)
Akkor ez patthelyzet. :)
azért manyup kicsit hajaz egy brókercégre, ott is az lehet egy stratégia cél minél több polgár, minél nagyobb egyenleggel, várható jutalék nagyobb. Persze lehet egy olyan szemlélet is, vagyonkezelésre minél kisebb költséget fordítani, ne is gondolkodjunk mert az fárasztó, és időigényes, aztán majd lesz vmi, csak megélünk valahogy, ez lehet így megy manyupnál, de az államnál garantáltan