Regisztráció Elfelejtett jelszó

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: Hétfőn jön a jó hír a kasszatagoknak?

#414763 Előzmény: #414758

"banyaiz: Persze, de abból lehet nagy profit, ha a vagyon is nagy, kicsiből sokat lenyúlni nehéz, kivéve az államkasszában, mert ott felvesznek hitelt és még azt lenyúlják. :)"

Amikor éves szinten garantáltan nyúlhatod le a pénzt, ott nem érdemes felhalmozni azt. Tudod, amit ma ellophatsz, azt ne halaszd holnapra ;)

"Államkasszánál ráadásul nem csak az a probléma, hogy lenyúlnak belőle, hanem a közös ló probléma, nemtörödömség, következmények nélküli bal****ság , rövid távú politikai érdekek stb."

Engedd meg, hogy kötekedjek :)

"A MANYUPNÁL ráadásul nem csak az a probléma, hogy lenyúlnak belőle, hanem a közös ló probléma, nemtörödömség, következmények nélküli bal****ság , rövid távú ANYAGI érdekek stb."

;)

#414758 banyaiz Előzmény: #414752

Persze, de abból lehet nagy profit, ha a vagyon is nagy, kicsiből sokat lenyúlni nehéz, kivéve az államkasszában, mert ott felvesznek hitelt és még azt lenyúlják. :)

Manyupok sem szentek persze, keményen kell őket szabályozni ebben sok hiba volt elmúlt években, de mi ez az államkasszához képest? Államkasszánál ráadásul nem csak az a probléma, hogy lenyúlnak belőle, hanem a közös ló probléma, nemtörödömség, következmények nélküli bal****ság , rövid távú politikai érdekek stb.

#414752 Előzmény: #414751

A manyup abban érdekelt, hogy minél nagyobb profitot hozzon létre SAJÁT MAGÁNAK, ugyanis se be, se ki nem lehet már lépni. Ennek megfelelően a nagyobb bevétel nem a nagyobb vagyon, hanem a nagyobb zsebretett pénz. Azt meg a multik világában már ismert módon elég könnyű kivonni egy tescosabban adózó országba. És mivel államilag garantált a bevételük - ugyan miért kellene pedálozniuk?

#414751 banyaiz Előzmény: #414743

Nem vagyunk egyformák, így kerek a világ. :)

Én ezekre a nyomorult politikusokra egy rühes birkát sem bíznék rá jó szívvel. :)

Manyup érdekelt abban , hogy minél több pénz legyen a számlán annál nagyobb vagyont kezelhet, annál több a bevétel.

#414743 Előzmény: #414730

"A manyup pénzed ami a számládon lesz az a tiéd nyugdíjas korodban"

Ha ott lesz. Mint tudjuk, arra ma már semmi garancia sincs, mert megszűnt az állami garancia.

"Az állami nyugdíj az olyan téma, hogy járni jár, csak nem biztos, hogy jut. :)"

Maradjunk inkább abban, hogy állami biztosan lesz, és biztosan kevés. Magánnyugdíj meg talán lesz, de biztosan nem sok. Egyikre sem lehet építeni, hanem önállóan kell takarékoskodni és nyugdíjas éveket építeni - persze szerintem.

"viszont ha pusztán elvi síkon nézem kiben bíznék jobban egy kapitalista nyugdíjpénztárban, vagy a magyar államban (amit 4 évente a hülyeség vetésforgójával irányítanak bohóc politikusok) akkor ez nekem nem kérdés."

Nekem sem: Én biztosan nem bíznék egy olyan intézményben, ami semmiféle szinten sem érdekelt abban, hogy nekem egyáltalán kifizessen valamit, ugyanakkor semmit sem kell tennie azért, hogy pénzhez jusson. Ez utóbbi ugyanis az én számomra rosszabb, mint az állam. Annak legalább érdeke, hogy a nyugdíjasok is elégedettek legyenek - legalább annyira, amennyire lehet. Furcsa dolgok ezek...

Re: nincs cím

#414737 banyaiz Előzmény: #414562

Nem tudom mit csinálnak ezek a szerencsétlenek de nem igazán izgat. Olyan kb ez az állami részvénybirtoklás mintha olyan emberek kezében lenne részvény akiknek 2 hónap múlva rezsire kell az a pénz, közben meg stratégiai befektetésekről beszélnek, nézd meg elmúlt 10-20 évben mit műveltek pl Mol pakettal, pedig 10 év nem hosszú idő.

Nemrég pár hónapja arról beszéltek a Béten lévő nagyobb cégekben lévő csomagot valószínű megtartják. Kíváncsi leszek meddig, 1 hét, 1 hónap , 1 év? Ha egy évig bírják már túlteljesítik a várakozásaimat. :)

#414730 banyaiz Előzmény: #414663

Éppen fordítva gondolkodom. A manyup pénzed ami a számládon lesz az a tiéd nyugdíjas korodban, hogy ez mennyi lesz azt nem tudhatod persze, de a tiéd. Az állami nyugdíj az olyan téma, hogy járni jár, csak nem biztos, hogy jut. :) Vagyis csak attól függ, hogy x év múlva milyen erőben lesz a magyar állam , és mennyi nyugdíjast kell eltartani amikor neked fizetni kell nyugdíjat. Nyilván egyik sem biztos és számszerűsíthető most, viszont ha pusztán elvi síkon nézem kiben bíznék jobban egy kapitalista nyugdíjpénztárban, vagy a magyar államban (amit 4 évente a hülyeség vetésforgójával irányítanak bohóc politikusok) akkor ez nekem nem kérdés.

Svéd modell lenne az más, de ahhoz először magas átlagkereset és sok dolgozó kellene.

Egyébként: Még egy aprós…

Egyébként: Még egy apróság, amit a manyup mellett MOST érvelők elfelejtenek.

Ez pedig az, hogy azzal, hogy magánpéztárba fizetnek, azzal jelenleg ugyebár ÁLLAMADÓSSÁGOT GENERÁLNAK(!), amelynek a következményeit ugyebár döntő többségében éppen azok fizetik meg, akik az állami rendszert választották. Ha pedig véletlenül szufficites lenne a költségvetésünk, ez még akkor is azt jelentené, hogy legalább 20 milliárddal többet kellene évente kivonni MIATTUK a gazdaságból, vagyis ennyivel több adót kellene beszedni MINDENKITŐL. Na ezért nem lehet szó sem arról, hogy még állami nyögdíjat is kapjanak, mert az tripla haszon lenne ELLENTÉTELEZÉS NÉLKÜL a számukra. Azt meg már csendben jegyzem meg, hogy ha például az állampapír hozamokat is ki kellene fizetni az adósságuk után, akkor még hozamuk se lenne és a befizetések a kamatokra mennének el.

(~7% vagyon maradt az ~3%-ad maradó taglétszám mellett. Ez annyit tesz, hogy az évi nagyjából 300 milliárdos visszacsatornázás helyett "csak" ~279 milliárd fog az államhoz befolyni, vagyis legalább 20 milliárd adósságnöveléssel fogják az állami rendszerben maradók a manyupban maradottakat évente "dotálni", avagy legalább ennyivel többet kell azoktól IS elvonni, akik nem maradtak.

Ez pedig mondjuk 20-30 éves távlatban már egyáltalán nem csekély összeg, sem az éves hozam nem az - a szóra sem érdemesnél legalábbis mindenképpen sokkal több lesz. Arra nézve pedig, hogy ez mennyire nem csekély, ahhoz talán elég azt megfigyelni, hogy ez a teljes náluk maradt nyögdíjvagyon 10%-át is meghaladja - éves szinten!)

#414682 Előzmény: #414544

"Azért kamu a kormánynak ez az indoklása, mert a jelenlegi rendszerben minden pénz a kifizetésekre megy el, jövőbeli kifizetésre semmit nem tesz félre"

Ez igaz, de ez nem "hiba", hanem ez a "normális" egy kirovó-felosztó rendszerben.

"ergo a jövőben ugyanúgy fenn kell tartani az éppen aktuális rendszert az akkori járulékfizetők befizetéseiből (a kétfelé címkézett befizetésekből együttesen), de abból már csak a nyugdíjasok egyik része fog részesülni, holott a magánnyugdíjpénztárasok ugyanannyit fizetnek be az egész nyugdíjrendszerbe, mint az államiak."

Csakhogy az államnak nem ugyanannyit fizetnek be, márpedig a kérdés ugye ezen áll, vagy bukik. És itt álljunk meg annál egy percre, hogy vajon a nyögdíjkassza rendben van? Vajon fedezik a befizetések a kifizetéseket? És a válasz az, hogy:

NEM.

Ami ugyebár annyit tesz, hogy MOST SEM A nyögdíjjárulékok fedezik a kifizetéseket. Sőt, igen komoly pénzek érkeznek oda egészen más adónemekből. ÉS ezek után jár bármiféle későbbi ellentételezés?

NEM.

Akkor most mi is változna meg azzal, hogy a JELENLEGI(!) nyögdíjjárulék rendszerhez (ahogy az alkotmányosan elő vagyon írva) MINDENKI jövedelme szerint járul hozzá, a JÖVŐBELIHEZ SAJÁTJÁT pedig mindenki az EZEN FELÜLI járadékból fogja fedezni? Mint írtam már: Simán megtehető, hogy az állami TELJES nyögdíj alapja mondjuk 20.000 Ft/hónap lesz, és az ezen FELÜLI részt számítják a korábbi egyéni nyögdíjalapba befizetésekből (aki állami az az állami befizetésekből, aki magán az onnan), oszt a rendszer még kifogástalanul alkotmányos is lesz. Nincs ezzel semmiféle alkotmányossági probléma, max a jelenlegi jogszabályok egyes paragrafusaival.

#414663 Előzmény: #414557

Igazán nem akarlak elkeseríteni, de a szarva között fogod a tőgyét.

Az államinál pontosan tudhatod, hogy MA ÉPPEN mennyi lenne, merthogy 21 év befizetés után már jár az öregségi nyögdíj, annak az értéke meg eléggé pontos összeg (Vö amit írtam: Ezt fogja az AB visszaállítani, mert EZT nem vehetik el, mint állami nyögdíjat, mert ez már most jár!).

Ezzel szembn az, hogy a manyup MENNYI IDEIG és MENNYIT fog kifizetni, arról halvány segédfogalmad sem lehet, annak az apropóján, hogy a kifizetésre vonatkozó jogszabályok egyébént a mai napig nem születtek meg. Bizonyára elkerülte ez az apróság a figyelmedet ;) Úgyhogy, egyelőre azt sem tudhatod, hogy a manyup minek alapján, milyen értékben és mennyit fog fizetni, ha egyáltalán fog. És még az is lehet, hogy évente más összeg lesz. DE hogy a hozamokból nem fogsz megélni, az biztos - márpedig az alap felélése a legjobb álmoskönyvek szerint is annyit tesz, hogy ha elég sokáig élsz, akkor fel fogod élni a megtakarítást, onnantól meg marad az az állami juttatás, ami már most is jár neked.

Egyebekben, én nem láttam SOHA olyat a manyup papíromon, hogy mennyi a várható járulék. Érdekes módon azon a megtakarítási életbiztosításomon, amelyet régesrégen kötöttem, azon minden évben rajta van, hogy ha most mennék nyugdíjba, akkor mennyi is lenne az életjáradék, ha azt kérném. Garantáltan.

Akkor hogy is van ez?

#414579 Grizzly Géza Előzmény: #414544

Rádásul van még 1 tuti opciója is az államnak:egyszerűen elveszi a 100000 maradék manyup tag megtakarítását,portfolióék szerint ez 230 mrd forintocska bevétel lenne és nem kéne vitatkozni mindenféle Alkotmány Bírósággal,hogy ki mennyi nyögdíjat kap és hogyan és hogy hívják a járulékot,adónak vagy akárminek... Qrvára kíváncsi leszek szijjártó buksijára,hogy fogja megmagyarázni akármelyik hülyeséget amit kitalálnak:))

#414562 filter Előzmény: #414176

Szerinted mennyi marad kp-ban, ha ilyen áron dobálják?

Ki tőzsdézi el akkor a vagyont?

#414557 picirigo Előzmény: #414322

Te jó Isten!Te komolyan gondolod ezt a sok baromságot amit írsz?Tuti,h egy fityesz székházból nyomod!Kérlek mond már meg nekem,h 21évi befizetés után mennyi az állami nyugdíjam!...mert az mnyp tudom...de ezen a pöcs témán többet nem idegesítem magam!Sok sikert a fideszes nyugdijhoz!

#414544 Netmaster Előzmény: #414387

Azért kamu a kormánynak ez az indoklása, mert a jelenlegi rendszerben minden pénz a kifizetésekre megy el, jövőbeli kifizetésre semmit nem tesz félre, ergo a jövőben ugyanúgy fenn kell tartani az éppen aktuális rendszert az akkori járulékfizetők befizetéseiből (a kétfelé címkézett befizetésekből együttesen), de abból már csak a nyugdíjasok egyik része fog részesülni, holott a magánnyugdíjpénztárasok ugyanannyit fizetnek be az egész nyugdíjrendszerbe, mint az államiak.

Más kérdés, hogy az állami nyugdíjasokat szét fogják majd szívatni a nyugdíjak csökkentésével, míg a nyugdíjtőzsdézők pénzéből szépen jut majd a spekulánsoknak. :)

#414420 banyaiz Előzmény: #414243

Hát most akkor volt választási lehetőség, igaz kicsit felemásra sikeredtek az alternatívák, de volt. :) Szóval akinek nem tetszett az Mnyp-ben az visszamehetett, akinek mindegy volt az is, akinek tetszett azokból is sokat rábírtak menjen vissza.

Már csak a maradóknak kell tisztázni a járulék = nyugdíj témáját és mindenki boldog. :) Vikiék kaptak egy kis zsetont megmutathatják ők hogyan tudnak gazdálkodni vele.

#414387 Előzmény: #414369

A vicc poénja az, hogy PONT NEM átnevezésről van szó, hanem a nyögdíjrendszer olyan jellegű kettéválasztásáról, hogy a JELENLEGI RENDSZER fenntartása és a JÖVŐBELI SAJÁT nyugdíjak kifizetése. Ennek megfelelően az az adó, amit a jelenlegi rendszer fenntartására fizetünk majd ki, az nyilván nem képezheti jövőbeli kifizetési alap tárgyát.

Arra a második rész szolgál, amely a saját nyögdíjunkat fedezi. Meg lehet ezt úgy fogalmazni, hogy senki se tudjon belekötni...

#414373 Grizzly Géza Előzmény: #414355

...értem az átnevezés logikáját,kíváncsian várom a hétfői AB ülést,mit szólnak az ötlethez :) Szeptember 1-től jön az új 5db fidesz-alk.bíró,gondolom majd felül kell vizsgálni a döntést...

#414369 Grizzly Géza Előzmény: #414355

...értem az átnevezés logikáját,kíváncsian várom a hétfői AB ülést,mit szólnak az ötlethez :) Szeptember 1-től jön az új 5db fidesz-alk.bíró,gondolom majd felül kell vizsgálni a döntést...

#414355 Előzmény: #414345

Pont ezt mondták (vagy fogják) kimondani: Aki a nyugdíj JÁRADÉKOT a magánba fizeti, az onnan is kapja a nyugdíjat ;) A TELJESET. Mert a többi adó lesz, a jelenlegi nyögdíjrendszer fenntartására.