szerintem csak szép csendesen ereszt:-D
...és gondolod eldurran? Nem úgy tűnik.
Nagyon csúnya vége lesz ennek, ha eldurran ez a lufi.
2011.06.10. Több a buborék mint a Traubisodában 3. – Csúcson a Dow Jones
Nekem az a véleményem így átolvasva amit írtál, hogy nekünk a legnagyobb ellenségünk nem az Imf, az Eu, vagy akárki más, hanem saját magunk.
A legnagyobb kamattal felvett uzsorakölcsön sem tud akkora károkat okozni, mint ez a töketlenkedés ami gazdaságpolitika címén itt folyt 20 évig. Saját nyakunkra tettük rá a hurkot, és még meg is szorítottuk. :)
Széll jó, de végre is kell hajtani. Addig csak egy szép álom és mese.
Amúgy szerintem amiket írsz azok nagyon is idevalók ebbe a topikba, Ny A is folyamatosan világ, Mo eseményeiről írt. Kapcsolódik ez írásaihoz, az egész éppen a devizahitelesekről írt bejegyzéséhez kapcsolódva indult. Szóval részemről nem gond ha ide írod, persze ha másokat zavar válaszolhatsz privátba is nekem mindegy.
Kellemes hétvégét neked is!
Ha esetleg mégis címeznének neked kérdést, olyat ami nem a topik címével kapcsolatos, semmiképp se itt reagálj rá!
Mégegyszer kellemes hétvégét!
(irónia off)
Személyes megszólíttatás címén még egyszer:
"Az adósságszolgálat egy szint fölött gátja a gazdasági fejlődésnek."
Ha 100 Ft bevételből 10 Ft-ot költesz adósságra, akkor nyilvánvaló, hogy ha nem lenne adósságszolgálatod, több pénzt költhetnél el. Nincs vita, csak annyit mondtam: Szerintem nem ezen múlik a gazdaság élénkítése, ha valóban ezek az arányok.
Magyarország esetében viszont nem erről van szó, hanem arról, hogy a 100Ft-ot ELKÖLTJÜK, majd ezek után felveszünk 10 Ft-ot, hogy ki tudjuk fizetni a korábbi hiteleink hozamát. Azaz, ha nem kellene 10Ft-ot kamatra kifizetni, akkor értelemszerűen nem kellene 10Ft-ot kölcsönbe felvenni sem. Ezt jelenti a deficites költségvetés, azaz azt, hogy ha nem egyáltalán nem kell adósságot fizetni, akkor nem adósodsz jobban, ugyanakkor egy dekával több forrásod nincs. Avagy, ha lenne, valójában az is azt jelentené, hogy kölcsönből akarsz gazdaságot élénkíteni.
Ahhoz, hogy igazad legyen, ahhoz eg olyan költségvetés kellene, ami 100 Ft-ból csak 90-et költ el és 10-et fordít adósságszolgálatra - azaz, ha nem is csökken az adósság, de legalább ne nő. Ebben az esetben igaz az, hogy ha az adósságszolgálatot csökkenteni tudod, akkor valóban elkölthető pénzed maradna.
"Azért irtam szintet és nem időt. nem oknélkül limitálják 60%-ban."
A 60%, pláne GDP arányosan a balf*szság netovábbja, mert semmi értelme nincs. Ez egy akkora fából vaskarika, hogy csak zeng tőle a ház. A GDP teljesen más az USÁ-ban, Németországban, meg nálunk - hiszen az előbbiek esetében a GDP-vel arányosak az adóbevételek(!), nálunk meg köze nincs hozzá. Aztán meg, az sem mindegy, hogy mekkora a kamat+hozam értéke, hiszen ha csak ,25%, vagy 2%, akkor az ugye rögtön lényegesen kedvezőbb, mint a 6%. Vagyis, az adósságszolgálat legkevésbé a GDP arányától függ, az attól függ, hogy mennyiért jutsz forrásokhoz és hogy azt mekkora adóbevételből kell finanszírozni. Ha 60% a GDP arányos hiány 6% hozam mellett, akkor az éppen annyi törlesztést jelent, mint egy 120%-os GDP arányos hiány 3% mellett. És milyen érdekes: A csőd szélén táncoló spanyolo éppen 3% mellett kapnak kölcsönt, és a portugálok se sokkal rosszabb értéken. Igaz, náluk nem is 60% a GDP arányos hiány, hanem úgy 100%. Hát ez van :)
"A görögök jó példa a végtelen görgetés következményére."
A görögök jó példa a végtelen hazudozásra, a csalásra és a felelőtlen felélésre. Ők ugyanis nem az alapokat nem tudják törleszteni, hanem a hozamokat. Magyarán, egyszerűen fizetésképtelenek, mert se tartalékuk, se adóbevételük, a tartozások KAMATAI pedig összemérhetőek lassanként a költségvetésükkel. Ha nem hazudták volna be magukat az EUR zónába, már régen becsődöltek volna.
Ettől függetlenül, jelenleg is törlesztenek MÉG, hiszen azért nincsenek csődben. A gond az, hogy mivel ennyire pocsékul állnak, ezért SENKI sem akar nekik PIACI alapon pénzt adni, és ez bizony tényleg azzal járhat, hogy nem tudják a korábbi kölcsönöket újakra beváltani. De ilyenkor - minő csoda - megindulnak a pénzautomaták és már készül is a következő görög csomag.
"Gondoltam nem érdemes bontogatnom hogy hogyan hat az államadóság a gazdaságra."
Általában minél nagyobb az államadósság, annál jobban megy a gazdaság. Emlékeztetni szeretnélek az ír csodára, a spanyol építőipar szárnyalására, avagy az Usára és Japánra, amely utóbbiaknak az adóssága a csillagos eget verdesi, oszt mégis AAA-ban vannak. De megemlíthetném számodra még Olaszországot is, amelynek szintén elképesztően magas az adóssgállománya, vagy tulajdonképpen bármelyik más országot is.
Mondhatni, próbálj meg egyet(!) mutatni a kapitalista világban, amely nem csődölne be azonnal, ha EGYÖSSZEGBEN hirtelen vissza kellene fizetnie a hitelét, avagy mutass egyet, amely nem azonnal kezdett átmenni recesszióba, ahogy csökkentenie kellett az adósságállományána a tőkerészét.
Egy hitelre, kölcsönre építő gazdaságban annál rosszabbat, mint azt, hogy nincs tovább kölcsön nem tudsz tenni.
"A helyzet az hogy az államadóság kamat terhe szabad erőforrásokat köt le a gazdaságtól ezt nem én mondom."
Elég nagy baj. Ha te mondanád, azzal lehetne vitatkozni. Addig pedig gondolkozz el azon, hogy milyen szabad erőforrás az, amit 100%-ban kölcsönből finanszírozol. Mert számomra a szabad erőforrás az, amit akár másra is fordíthatok, mert az enyém, és nem az, amit kölcsönbe kapok. Kölcsönt most is felvehetnénk többet, de mintha eddig éppen az ellen érveltél volna, hogy adósodjunk, azt mondod, kevésbé adósodjunk.
EZ pedig nem megy, mert ez lehetetlen ebben a formában, egyszerűen azért, mert egyetlen része sem igaz a levezetésednek.
"Hanem neves szakemberek tanulmányiban olvastam. Arcúl köpheted őket, jogod megvan hozzá:)"
Próbáltam, de például letiltanak az oldalukról, amikor kiderül, hogy a nagy szakember miket tanácsolt a válság előtt, és én mit írtam, vagy válasz nélkül hagynak, amikor jelzem, hogy ne utólag legyenek "okosak", tetszettek volna előre mondani. Szóval, szoktam volna, csak ezek tudod olyan besz*ri típusok, akik tegnap mást mondtak, csak senki sem értette meg őket. Dodona ehhez képest a kőbe vésett egyértelműség volt.
"Én mivel nem vagyok szakember igy ezekre támaszkodom. Béke veled!"
Isten óvjon téged, amikor a farkasokra bízod a bárányaidat.
Ámen.
És mivel én nem szeretnék ehhez a kérdéshez még egyszer hozzászólni, pláne ugyanazt még egyszer leírni, ezért tisztelettel kérek mindenkit, hogy ne címezzen nekem postokat, mert arra úgy érzem, reagálnom kell. És már nem szeretnék :)
Előre is köszönöm és kellemes hétvégét! :)
Pepe01
Baromi bonyolult összefüggésektől függ pl forint árfolyam is befolyásol Mivel kb 57% külföldi kézen van. Adók járulékok, sőt megfogsz lepődni a kvhiány növelése is csökkentő hatással lehet. Ez az amit az unio elvett tőlünk kötelezve a konvergenciára. MNB kamat, fiskális monetáris politika,, infláció...... nem kellenek titkos fegyverek elég ha van szándékrá akkor már csökkenthető.
Az adósságszolgálat egy szint fölött gátja a gazdasági fejlődésnek. Azért irtam szintet és nem időt. nem oknélkül limitálják 60%-ban. A görögök jó példa a végtelen görgetés következményére. Nekik is lassan törleszteniük kell, hivhatjuk a kedvedért nem megújitásnak. Annak idején az én tanárnénim azt mondta nem kell okosnak lennem elég ha megtanulok olvasni:) Gondoltam nem érdemes bontogatnom hogy hogyan hat az államadóság a gazdaságra. Sem az ÁKK kibocsátási naptárába. Az ország RT mivoltába meg vékképp nem. Itt olvasgatva kicsit szélesitheted az ezzel kapcsolatos ismereteidet. Nekem meg nem kell feleslegesen irogatnom, koptatva a billentyün a feliratokat:) Nézhetem nyugodtan tovább a diófa leveleket hogyan táncoltatja a szél mig átbújik az ágai között. A helyzet az hogy az államadóság kamat terhe szabad erőforrásokat köt le a gazdaságtól ezt nem én mondom. Hanem neves szakemberek tanulmányiban olvastam. Arcúl köpheted őket, jogod megvan hozzá:) Én mivel nem vagyok szakember igy ezekre támaszkodom. Béke veled!
Ja a link majdnem lemaradt:) Kellemes olvasgatást.
http://www.doktori.econ.unideb.hu/download/pdf/kutatasiforum/2011jan/TothCsabaKF.pdf
félre ne érts, írj minél többet, nekem tetszenek a hozzászólásaid.
nehéz eltalálni a határt, h mi az off és mi nm. más topikban is lehet folytatni, a linkelt csak egy 5let volt.
Elnézést, én nem kívántam politizálni, azért nem írtam oda.
Én azért írtam ide, mivel szerintem a nyilasi féle tőzsdei lufifújás, a CDS árazás és ennek megfelelően Magyarország vesszőfutása között ha nem is ok-okozati, de mindenképpen ugyanazon okok állnak:
Az, hogy a tőzsdének ma már semmi köze az eredeti funkciójához, az nem más, mint érdekcsoportok által manipulált piramisjáték, amin - mint minden piramisjáték esetében - mindig a kicsik és a sor végén állók veszítenek.
És amig a tőzsde, a tőzsdefelügyeletek és a hitelminősítők nem töltik be a szerepüket, hanem éppen ellenkezőleg asszisztálnak ehhez a csaláshoz, addig a kisbefektetők jók, ha távol maradnak tőle, Magyarországnak pedig az a jó, ha minél előbb megszabadul, vagy legalábbis függetlenedik ezektől.
Részemről ennyi.
most már én is azt mondom, h kicsit már tleg sok az off, itt folytassátok:
"ha minden évben ugyan csökkenő pályán de deficites a költségvetés?
A MNYPpénz az egyszeri tétel lesz, azon kívül van még valami titkos fegyverünk?"
Ismert fegyverek:
- Az MNB Devizatartalék jelentős része simán visszafizethető, ha az adósbesorolásunk úgy 2-3 fokozattal feljebb kerül,
- HA bevezetjük az EUR-t, akkor szinte a teljes összeg visszafizethető, amely mai értéken nézve önmagában 50% alá értékre vinnél le az államadósságot,
- Ebben az esetben egyébként automatikusan csökkenne a törlesztőrészlet (hozamfelár+CDS párhuzamosan),
- Ha a Széll Kálmán terv fele sikerül, akkor az is +4-500 milliárd/év,
- Át lehetne alakítani a masszívan veszteséges állami vállalatokat (BKV/MÁV),
- Nyugdíjak indexálásának változása évi száz milliárdot meghaladó kiadásnővekedés megállítást hozhat,
- Kiváltja az állam a MÁV/BKV uzsorakölcsöneit a MANYUP pénzekből, ezáltal évi 50-80 milliárdot takarít meg azon, hogy nem kell a kölcsöneik kamatait dotálni,
- Kiváltja az állam a MANYUP pénzekből a PPP-ket, akár EGYSZERI VESZTESÉGGEL IS, mert akkor onnantól kezdve évente száz milliárdok maradnak meg a költségvetésben.
- Az Audi és a Mercedes beruházás beindulása önmagában dúrván csökkenti a GDP arányos államháztartási hiányt, és százmilliárdos tételben növeli az állami adóbevételeket (foglalkoztatottság).
Minek ide titkos fegyver? :)
pedig pont készültem rá :P :))
a hitelfelvevőként közjegyző elé kerülsz az 3 eset miatt lehetséges:
- jóváhagyták a hiteledet és minden folyóitási feltételt teljesült
- jóváhagyták ugyan, de még néhány folyósitási feltétel hiányzik, ekkor ezekre is kitérnek
- a korábban megkötött szerződések - számodra terhesebb feltételek mellett (nem változó kamat miatt) - módositásra kerülnek.
Közokirat lehet kétoldalú, és egy oldalú(tatrozás elismerő nyilatkozat)
Közokiratba lehet foglalnia fő és mellék kötelmeket, attól függ, hogy milyen a szerződéses struktúra, egyenes vagy dologi adós, stb....
de megkérdezhetsz egy VIP-et vagy Tisztelt tagot itt.. Csak ne irja be a nyilvános részbe a választ....
:DDDD