Sziasztok! Ha jól értettem olyan alapokat kerestek amik abszolút hozamra törekszenek (pl. 10%-50%/év, minden körülmények között) és nem egy benchmarkot szeretnének lekövetni ill. nem ezekkel szeretnének korrelálni, hanem egy megcélzott hozámsávot céloznak meg évesítve. Ilyen alap azért van egy pár Magyarországon forint alapon, és szeretnék eltekinteni az Unit-linked befektetésektől, ezekkel nem foglalkoztam, csak a nyilvános magyarországi forintban kibocsátott alapokat ismerem és ezeket adtam vettem.
Én akokat preferálom, melyek aktívan kezelnek és mind vételi (long), mind eladási (short) pozíciót is képesek felvenni, így az árfolyam esésekből is profitálhatnak és befektetési területek a lehető legszélesebb (bankbetét, állampapírok, devizaügyletek, részvények, származtatott, határidős ügyletek, árupiaci termékek) valamint tőkeáttételt is felvehetnek.
Előnyük, hogy az alap helyettünk hozza meg a befektetési döntést és helyettünk időzít, és a legszélesebb kereskedési ügyleteket is igénybe vehet, ami nekünk kisbefektetőknek körülményesebb lenne, ha nem vagyunk otthon a tőkepiacokban (deviza-, short-, határidős-, opciós-, árupiaciügyletek stb.) így kicsit felfoghatóak egy vagyonkezelési szolgáltatásnak (megfigyeléseim szerint a magyarországi abszolút hozamú alapok egy állampapírbázisból kiindulva vesznek fel spekulatív pozíciókat) mert eddigi tapasztalataim szerint legalábbis amik nekem voltak alapok általában 5-20%ban tartalmaztak spekulatív ügyleteket a többi számlapénz, bankbetét, állampapír volt. Így nagyrészt nagy bukások nem voltak a válság alatt, igaz a bull rallyt sem ragadták meg igazán (a legtöbb alap defenzív volt és rövidlejáratú állampapírokba csücsült vagy eladási pozíciót vett fel, holott emelkedtek a részvényárak az elmúlt jó egy évben).
Hátrányuk. Egy portfolió menedzser van egy ilyen alapnak akinek a döntései befolyásolják az alap teljesítményét és ha túl óvatos vagy a piac ellene megy akkor bukás van az alapon vagy nem veri meg a kockázatmentes hozamú alapokat pl.: pénzpiaci, rövid kötvény (szerintem ez is bukás egy ilyen alapnál, mert ne feledjük ezen alapok kockázatos besorolásúak).
Ezek az alapok elég fiatalok Magyarországon így historikus tapasztalat nincs, de nagy reményeket fűzök hozzájuk. Amely alapokra érdemes figyelni a teljesség igénye nélül: Concorde VM, Aegon Atticus Alfa, Aegon Attikus Vision, Citadella Szárm Alap, Access BWM, Generali Abszolút Hozam, OTP Abszolút Hozam stb. Persze vannak még pl. Automata quantitatív alapon kezelt alapok: Dialóg Deviza szárm. alap, Buda-Cash Trend (igazából ez nem alap, hanem portfolió kezelés szolgáltatás, de én ezt is idesorolom) stb, vannak passzívan kezelt abszolút hozam alapok Pl. Erste Abszolút Hozam de személy szerint ezt hanyagolom mert igazából egy kötvénytúlsúlyos/vegyes alap.
És a végére hagytam az év új nagydurranását; akik ismerik azok a messiást várják tőle szerintem (én is :-)): Nyilasi 2015 Spekulatív Származtatott (zárt végű) Befektetési Alap ami már (Magyarország első igazi) Hedge Fund, de ennek jegyzése lezárult. http://nyilasi.tozsdeforum.hu/
Ha élni fog ez a téma és vannak kérdések szívesen írok részletesen az alapokról, amiket ismerek és tulajdonlok/tulajdonoltam; kisbefektetőként próbáltam körbe járni a konkrét alapokat, így a számokon túl talán tudok adni plusz infókat, és persze remélem hogy más abszolút/származtatott alap tulaj is csatlakozik a témához, mert kíváncsi vagyok a véleményükre és infoikra. Addig is itt vannak az eddig elért hozamok:
http://www.bamosz.hu/index.ind?isFlashCompliant=true&flashVersion=0 (származtatott alapok csoportja)
Sikeres befektetést mindenkinek