Regisztráció Elfelejtett jelszó

Befektetési alapok

Re: Rozsdáskilincsnek

#387283 matgab Előzmény: #384615

Höh, ma derült ki a számomra, hogy a Pioneer-nél kezelt (és az egyéb Unicredit-es) befektetési alapok esetében az alapok által nyújtott hozam/veszteség csak akkor vezethető össze a tőzsdei nyereségekkel, ha az adózó az év végét megelőzően nyilatkozik a bank felé, hogy eszerint kíván adózni...

Hát ez kva jó, hogy csak most derül ki számomra, miután én kérdezgetek utána és nem automatikusan tájékoztatnak erről...

Még "szerencse", hogy mind a tőzsdei eredmény, mind a Pioneer által kezelt összes alap (na jó 4-ből 3, a harmadik +0-ban zárt) veszteséget termelt...

A +0-ásból levonták automatikusan a tranzakció napján a 20% kamatadót (tehát hitelezem az államot), oszt jó napot...

Na csak azért hogy tudjátok, hogy az nem úgy van, hogy az alapok által kezelt vagyon után elért veszteséget csak úgy beállíthatjátok a tőzsdei nyereséggel szemben!

Ja, és dec 31 után utólagosan már nem is lehet kérni, mert dec31-gyel lejelentik az APEHnak és onnantól fogva nincs appelláta...

Rozsdáskilincsnek

#384350 holnor

a kifizetett 10% a kbség.

látom szept. 30-án lejár, akkor meg kell kapnod a névértéket, le van írva. a pillanatnyi árfolyamalakulással nm kell foglalkozni.

egyébként egy időben csináltam olyat, h piaci áron vettem tőkegarantált alapot (jóval a névérték alatt), aztán szépen el lehetett adni a lejárat felé közeledve.

Re: nincs cím

#377313 lagwagoner Előzmény: #356737

Ez a Marco Polo szárm. bef. alap nekem long-only szagú; max annyi, hogy tőkeáttételes ügyleteket köthet.

#356756 ikszf Előzmény: #356737

Ja hogy ott a bökkenő :)

Még nem kutakodtam, lehet, hogy 15-20 év is elég lesz. Lehetne benne bukó év is, csak lássam, hogy sikeresen váltott sebességet a válság előtt, és után, és mondjuk a dotkom lufi idején is.

#356737 Tombolatom Előzmény: #356171

Létezik ilyen alap Ati? 20-30 éve évente 10% feletti hozammal? Leírnád a nevüket?

Madoff ezért volt ilyen kedvelt mert évi 12%-ot hozott...

Én ugye szerintem sose fogom kiadni a kezemből, de itthon, ha tenném akkor ennek a srácnak szimpatikus a gondolkodása és tavaly 30% körül hozott.Nem ismerem csak a blogját olvasom el néha

http://rbroker.hu/page/marco-polo

Pár hete újra eszembe ju…

#356171 ikszf

Pár hete újra eszembe jutott, de még tettekig nem jutottam.

Végignézném az elmúlt 2-3 évtizedben átlagban kétszámjegyű hozamot elért alapkezelőit, különösen azokat akik 2008. szeptembere után is pozitív hozamot tudnak felmutatni, tehát jól váltottak sebességet, majd gyors keresek egy hazai forgalmazót.

Szerintetek?

Hátha láttok valami bökkenőt.

tegnap hívott az avivás …

#348009 Csilla76

tegnap hívott az avivás üzletkötőm, hogy tegyem át pénzpiaciba a latin amcsi és szputnyik alapból a pénzt. egyiptom miatt. mert elterjedhet a válság, vagy a zavargás. de nagy pánikot nem látok..még.

Inkább kezdők topik? :-S

#337680 Tomi Vercetti

Nálunk vannak még külföldi alapok? (Egyáltalán voltak?) Milyen részvényekbe fektetnek? Néha olvasok, hallok egy-egy kósza hírt. Mennyire lehet az mérvadó, hogy ha például xy alap ebből és ebből a cég részvényeiből vásárolt be? Olvastam, hogy a Nyilasi alap nem muzsikált éppen valami fényesen.

Üdv. Nekem nyilasim van,…

#289069 vogel

Üdv. Nekem nyilasim van, én is a származtatott alapokkal rokonszenvezek. Most hamarosan szeretnék valamilyen származtatott alapot venni még. OTP Suprát néztem...

A gond, hogy akkor egy újabb számla kéne az otp-nél is, ami megint csak költség...

Citadella is szimpatikus, de most nem megy neki annyira jól, mint korábban.

#261474 matgab Előzmény: #261329

simán piromán figura volt szerintem az ürge. Ahonnan szép a kilátás, azt jó messziről lehet figyelni, ahogy látványosan ég, gondolom én, meg tűzoltók meg minden. Szóval egy pirománnak tökéletes, mert erdőszélen volt.

#261329 Tenfoot Előzmény: #255462

Hali Ez nagyon megrendítő volt! Főleg a házgyújtogatás. Ezt -bár off- fejtsd ki kérlek részletesebben, ha nem titok. Valakinek az érdekében állt gyújtogatni arrafelé?

Az eredeti témára visszatérve: Na igen a biztosítással egybekötött biztosítás hátrányát nagyon jól (sajnos) megtapasztaltad, de a témához nagyon jól illeszkedik. A kérdés pedig hogy miért hoznak/tak ilyen rosszul ezek az alapok és/vagy biztosítások. Röviden válaszolva (mert nem nagyon szeretek sokat írni így probálok lényegre törő lenni persze sokszor nem ilyen egyszerűek a dolgok h ne fejtsük ki és ne járjuk körbe):

1. Long-only alapok hátránya megmutatkozik (csak árfolyamemelkedés esetén van emelkedés)

A long-only stratégia halála: érdekes cikk: http://hedgefund.blog.hu/2010/05/04/title_1555455

2. Nincs lefedezve az adott alap devizaneme (ha erősödik a forint és mondjuk az alapod amid van EUR vagy méginkább USD alapú és márpedig 10 év alatt erősödött a forint és nincs felvéve USD/HUF vagy EUR/HUF short pozi magyarul nem játszik az alap a forint erősödésére is, akkor hiaba emelkedik évente 5-10%-ot a fejlett részvénypiac ha ugyanennyit erősödik a forint akkor elvész az árfolyamnyereség sőt még bukás is lehet rajta) Neked pedig volt pár külföldi deviza alapú befektetésed, amikben szerintem nem volt fedezeti ügylet (az alapszabályzat lehet h tiltotta is, és ezt bírom h mondván h a fedezeti ügylet kockázatos ezért nem vehet fel az alap ilyen ügyletet pedig ezzel veled szúrnak ki) Persze ha USD vagy EUR alapú a befektetésed akkor meg nem szabad átváltani forintra csak ha gyengül a forint.

3. Gyalázatosan magas ezen Unit-linked befektetéseknek a belső költsége.

A másik amit megtapasztaltál, hogy milyenek is ezek a gyorstalpalós pénzügyi tanácsadók. (szerintem már minden 3. 30 éven aluli az és személyesen ismerek olyanokat akik azért mentek ennek mert KÖZÉPFOKÚ tanulmányaikból kibuktak, persze itt a felügyeleti szerveknek kéne odalépni....na mindegy, és ha egy beugratós kérdést felteszel, ahogy tetted akkor meg csak néz.

Amugy a Nyilasi Attilának van ezekről részletes cikkei pl. Linkek az Unit-Linked -ek , Részvényalapok hosszútávú teljesítményeik, REIT-ett átverések (ingatlanfejlesztő alapok sötét titkai), garantálta alapok miért hoznak keveset stb kicsit avitt a honlap -görgetős blog- de ő sosem a külcsínyre ment, és globális szemléletmódja meggyőző, mindenkinek csak ajánlani tudom: http://nyilasi.tozsdeforum.hu/

(Bár szerintem akik a stocklandyard.hu-n fórumoznak nagyrészük ismerik)

Abszolút Hozam Alapok / Hedge Fund -ok /Aktív vagyonkezelés stb.

#261271 Tenfoot

Sziasztok! Ha jól értettem olyan alapokat kerestek amik abszolút hozamra törekszenek (pl. 10%-50%/év, minden körülmények között) és nem egy benchmarkot szeretnének lekövetni ill. nem ezekkel szeretnének korrelálni, hanem egy megcélzott hozámsávot céloznak meg évesítve. Ilyen alap azért van egy pár Magyarországon forint alapon, és szeretnék eltekinteni az Unit-linked befektetésektől, ezekkel nem foglalkoztam, csak a nyilvános magyarországi forintban kibocsátott alapokat ismerem és ezeket adtam vettem.

Én akokat preferálom, melyek aktívan kezelnek és mind vételi (long), mind eladási (short) pozíciót is képesek felvenni, így az árfolyam esésekből is profitálhatnak és befektetési területek a lehető legszélesebb (bankbetét, állampapírok, devizaügyletek, részvények, származtatott, határidős ügyletek, árupiaci termékek) valamint tőkeáttételt is felvehetnek.

Előnyük, hogy az alap helyettünk hozza meg a befektetési döntést és helyettünk időzít, és a legszélesebb kereskedési ügyleteket is igénybe vehet, ami nekünk kisbefektetőknek körülményesebb lenne, ha nem vagyunk otthon a tőkepiacokban (deviza-, short-, határidős-, opciós-, árupiaciügyletek stb.) így kicsit felfoghatóak egy vagyonkezelési szolgáltatásnak (megfigyeléseim szerint a magyarországi abszolút hozamú alapok egy állampapírbázisból kiindulva vesznek fel spekulatív pozíciókat) mert eddigi tapasztalataim szerint legalábbis amik nekem voltak alapok általában 5-20%ban tartalmaztak spekulatív ügyleteket a többi számlapénz, bankbetét, állampapír volt. Így nagyrészt nagy bukások nem voltak a válság alatt, igaz a bull rallyt sem ragadták meg igazán (a legtöbb alap defenzív volt és rövidlejáratú állampapírokba csücsült vagy eladási pozíciót vett fel, holott emelkedtek a részvényárak az elmúlt jó egy évben).

Hátrányuk. Egy portfolió menedzser van egy ilyen alapnak akinek a döntései befolyásolják az alap teljesítményét és ha túl óvatos vagy a piac ellene megy akkor bukás van az alapon vagy nem veri meg a kockázatmentes hozamú alapokat pl.: pénzpiaci, rövid kötvény (szerintem ez is bukás egy ilyen alapnál, mert ne feledjük ezen alapok kockázatos besorolásúak).

Ezek az alapok elég fiatalok Magyarországon így historikus tapasztalat nincs, de nagy reményeket fűzök hozzájuk. Amely alapokra érdemes figyelni a teljesség igénye nélül: Concorde VM, Aegon Atticus Alfa, Aegon Attikus Vision, Citadella Szárm Alap, Access BWM, Generali Abszolút Hozam, OTP Abszolút Hozam stb. Persze vannak még pl. Automata quantitatív alapon kezelt alapok: Dialóg Deviza szárm. alap, Buda-Cash Trend (igazából ez nem alap, hanem portfolió kezelés szolgáltatás, de én ezt is idesorolom) stb, vannak passzívan kezelt abszolút hozam alapok Pl. Erste Abszolút Hozam de személy szerint ezt hanyagolom mert igazából egy kötvénytúlsúlyos/vegyes alap.

És a végére hagytam az év új nagydurranását; akik ismerik azok a messiást várják tőle szerintem (én is :-)): Nyilasi 2015 Spekulatív Származtatott (zárt végű) Befektetési Alap ami már (Magyarország első igazi) Hedge Fund, de ennek jegyzése lezárult. http://nyilasi.tozsdeforum.hu/

Ha élni fog ez a téma és vannak kérdések szívesen írok részletesen az alapokról, amiket ismerek és tulajdonlok/tulajdonoltam; kisbefektetőként próbáltam körbe járni a konkrét alapokat, így a számokon túl talán tudok adni plusz infókat, és persze remélem hogy más abszolút/származtatott alap tulaj is csatlakozik a témához, mert kíváncsi vagyok a véleményükre és infoikra. Addig is itt vannak az eddig elért hozamok:

http://www.bamosz.hu/index.ind?isFlashCompliant=true&flashVersion=0 (származtatott alapok csoportja)

Sikeres befektetést mindenkinek

#255473 banyaiz Előzmény: #255469

ami még nagy probléma amiről te is írsz, hogy rengeteg szerencsétlen foglalkozik "befektetési tanácsadással" mindenféle rálátás nélkül, vagy minimális képzettséggel aztán össze vissza kamuznak mindent, hogy eladjanak vmit, amiből aztán ilyen dolgok vannak mint ami veled is történt.

#255469 banyaiz Előzmény: #255462

ezzel nem teljesen értek egyet.

életbiztosítás elsősorban nem befektetés inkább egy legrosszabb esetre egy biztosíték, pl vhol pici gyerekek vannak családfenntartó meghal stb, persze azért nem árt ha jó hozama is van. Amíg volt ez az adókedvezmény rá nem is volt gond hozammal azóta már kissé gázosabb. :D

Pl az amiről írtam, volt a 30% adókedvezmény az kapásból 30% hozam évente, plusz 10 évre garantáltan fizeti a befektetett tőke mellett a 20% hozamot, plusz van egy életbiztosítás is legrosszabb esetre hát ennél jobb befektetést nehéz elképzelni szerintem. Persze adókedvezmény nélkül már nem annyira jó a történet.

A baj szabályozó környezet kiszámíthatlansága, vicces, hogy kötök egy biztosítást 10-15 akárhány évre és közben állandóan változtatják, vagy eltörlik az adókedvezmény mértékét.

Vagy pl önkéntes nyugdíjpénztár, amikor elindítottam még az volt a rendszer 10 év után kivehető adómentesen a tőke és a hozam. Most már csak a hozam, a tőke csak 20 év után. Nem igazán mindegy mert ott van egy rendesebb összegem és idén jár le a 10 év, hozam sem rossz ki is veszem. Tőkét most nem is szeretném kivenni, de nem szabadna így játszani ezekkel a jogszabályokkal.

#255464 matgab Előzmény: #255462

ja, elfelejtettem, hogy volt régen USA kötvényalapom is, meg USA részvényalapom is, de azok is totál fos hozammal bírtak.

Persze, aki lusta foglalkozni ezekkel, az hozhatja ezekkel az alapokkal az átlagot -főleg ha több alapja van, de ennek nyilván ra van, jó magas.