Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#357640 hAliG Előzmény: #357469

Nagyon szépen köszi ezt a teljesen kimerítő választ. A legelső az lesz, hogy ezt a dolgot megnézetem és megfogadom a tanácsaidat!

Egyébként időközben kaptam néhány nagyon jó hírt!

Pl. unokatesóm meghosszabbíttatta az assistance-t, így ha lerobbanok ingyen szállítják elvileg, a másik, a szervizben (Debrecen) azt nyilatkozták, hogy méltányossági gariban cserélik a PD elemeket is :)

A rossz hír az, hogy ezt lerobbanás előzi meg.. :) de ha igaz ez a "csoda" akkor csak az időveszteséggel kell számoljak.

Re: üza

#357637 hAliG Előzmény: #357402

Azt tudom én is, hogy a magyar kutakon általában MOL van és az adalék saját a nagyoknak.

Viszont dolgozott barátom MOL kúton a keleti országrészben és hát mondott érdekes dolgokat. Pl. a MOL-os adalékokat a kamionos ****i nagyon sokszor eladta nekik és ők továbbadták. (persze az egész "fű alatt" ment) Húgom akkori barátja is vett 5 liter adalékot, és bekeverve a tankba az 1.4 vvt-i corollával 5 liter alatti fogyasztással mászkált.

Ezen kívül bizony nyomtak vizet az üzemanyagos tartályokba, meg rakta bele ukránból származó löttyöket is.

Ez vagy 5-8 éve volt, lehet azóta már változtak ezek a dolgok, bár kötve hiszem..

#357472 Láma Előzmény: #357402

"egy különbség van a témában, az ADALÉK"

Motorolaj dettó. Kevesen tudják, pl. a Castrolnak sincs olajgyára:)

Laboratóriuma van, ahol kikísérletezik az olajat, azután bérgyártásban legyártatja valahol az alapolajat, beleöntik az adalékot és kész a Castrol. Pl Szlovákok is gyártottak neki olajat. Nem állítom, hogy ettől rossz lenne, csak érdekesség.

A Fuchs egy nagy Német kenőanyaggyártó, Ők dolgozták ki a jelenlegi Vw-Audi olajnormákat, sok autógyárnak beszállítója. PL. Vw csoport, Merci, Honda. Tőlük sok kenőanyag gyártó vesz világszerte alapolajat. Mobil olaj is készül Fuchs olajból, Mobil adalékolással. Úgy tudom a Totál is fuchs alapolajat használ.

#357469 Láma Előzmény: #356339

Szia.

Eladásra rövidtávú megoldásként raknak bele egy új hatos imbuszszárat.

Másik megoldásként kicserélik a szivattyút. Az 1.9-es motor szivattyúját teszik föl, de attól nem fér vissza a ballanszegység, ezért azt kifelejtik.

Nekem nem volt szimpi egyik megoldás sem. A "filléres" ötlet saját. Az ötletet a crovákhoz használt imbusz bit adta, aminek egyik vége tizes, a másik hatos. A feladat "csak" annyi volt, hogy az edzett acél tengely végében levő kopott hatos nyílás helyére kellett tizes hatszög alakú lyukat mélyíteni, úgy hogy a tengelyt ne kelljen kilágyítani, visszaedzeni és ne vetemedjen. Neten kerestem szerszámkészítő üzemet, ahol volt szikraforgácsoló berendezés. Vittem a tengelyt, és egy minőségi hosszúszárú tizes imbuszkulcsot, amiből csináltak kellő méretre egy hosszú bitet, és kimunkálták neki a fészket a tengely végében. A gépmunka volt 6k+áfa az imbuszkulcs kétezer alatt.

Az összeszerelés egy kicsit macerás, mert gyári állapotban külön kell felszerelni a ballanszegységet, és külön a szivattyút, végül beletolni a meghajtószárat. Az átalakított állaptban pedig csak összeszerelve, együtt lehet felszerelni az egészet. De örökéletű a megoldás. A tizes hatszög soha nem fog kikopni.

Azt sajnos nem tudom megmondani mennyi km-nél várható a hiba. Még nem találkoztam vele elsőgazdás autóban, ahol biztos adat lett volna a kmóra állás. Mindenesetre ha olajnyomás hibát jelez a fedélzeti, azt nagyon komolyan kell venni, és azonnal leállítani a motort. Bárhol van éppen az autó. Tipikus eset, hogy elmennek a közeli benzinkútig, hazáig, a köv. parkolóig. Vagy a legközelebbi szervízig, megkérdezni mi a baj. Emiatt aztán a jav. költség többszöröződhet. Márkaszervízben ilyenkor hét számjegyben kell gondolkodni.

Szvsz a hibátlanul működő pd elemeket km alapján csak akkor érdemes előre kicserélni, ha hosszú utakra, vagy külföldre használod az autót, ahonnan drága hazahozatni, vagy ott megcsináltatni. Zömében 50-100 km sugarú körben használt autónál talán érdemes megkockáztatni, hátha otthonközelben megy tönkre.

#357422 _pda_ Előzmény: #357418

a vépower, pl dupla mennyiség adalék

passz, szerintem ez olyan placebo effektus :)

#357418 Amatoregy Előzmény: #357402

ezt én is tudom. De az adalék dobhat rajta annyit? (illetve a prémium és a normál közötti különbség)

üza

#357402 _pda_

nem címezem senkinek, csak úgy az üzemanyag témához

jókat szoktam röhögni ezen a shell/mol/akármi üzemanyagminőség témákon

aki nem lusta, menjen el a mol csepeli bázistelepéhez a petroleum utcába, és ácsorogjon a kapu elött egy órácskát

közben jegyezze fel, h hányféle üzemanyag forgalmazó társaság tartálykocsiját látja behaladni a közúti töltőre ;-)

(az is látszik a kapuból, ott áll sorban mindenki)

a magyarországon forgalmazott üzemanyagok euro norma szerint vannak bevizsgálva, minden tartálykocsit külön mintáznak és ellenőriznek a laborban a helyszínen, láttam már eleget, nem kívánom tovább ragozni

egy különbség van a témában, az ADALÉK

a kicsik mol-t használnak, a nagyok a sajátjukat

ennyi

a nyál ugyan az, kár teóriákat gyártani

a kutakon nem pancsolnak semmit, már a tartálykocsi töltésekor a sofőr kártyája szerinti program alapján töltik a tartálykocsi rekeszeket, be sem tud avatkozni senki

:))

Re: Prémium kontra sima dízel

#356491 hAliG Előzmény: #356383

Én prémium dízelt tankolok (opel common rail motor), talán picivel kevesebbet fogyaszt, nem számottevő legalábbis nálam, de amiért tankolom, az a porlasztók miatt van.

Opel szalonban mutattak olyan felvételeket, hogy a nem megfelelő gázolaj, hogyan nyírja ki a porlasztó csúcsokat. Nem megfelelő kenés, és finomítás. Egyébként MOL-on tankolták azt az autót, számlákkal mindennel igazolva, mert céges volt.. A Bosch nem cserélte gariban, mert egyértelműen bizonyították, hogy üzemanyag miatt van. A MOL meg nem ismerte el, azt mondta, hogy biztos tankoltak máshol is. Szóval patthelyzet.

Talán a prémium dízel nem okoz ilyen gondot, jobban figyelnek a minőségre, de már azt is hallottam, hogy abból is eladják a kutasok az adalékot.. (nem töltik bele a tartályba)

Re: Prémium kontra sima dízel

#356374 lyonell Előzmény: #356373

Általában aszt tankolok,2.5 bmw dieselbe,shell.-en,maximum kicsit halkabb,3-4 decivel kevesebbet fogyaszt,és hajszállal jobban húz.

Prémium kontra sima dízel

#356373 Amatoregy

Van valakinek tapasztalata a témában?

Érdemes ma prémium dízelt tankolni? (Alacsonyabb fogyasztás, kisebb kéntartalom, stb.)

Elég megoszlanak a vélemények, nekem meg eddig nem volt lehetőségem ilyet tankolni.

#356372 Amatoregy Előzmény: #356339

Én most vettem "kék prontót, valami 800 Ft/flakon". A fehér (világos szürke) műanyagokon található füst/porfelhő nyomokat simán eltávolítja. Szivacsra ráfúj, áttöröl, majd utána nedves vileda kendővel áttöröl.

Az egész autó meglett félóra alatt...

#356339 hAliG Előzmény: #356183

Szia!

Köszönöm a választ Neked is!

Mindenképpen kicseréltetem a maradék 3 PD elemet, amikor hozzám kerül, ha addig valahogy nem sikerül még a céges mivoltában :)

Találtam egy oldalt, ahol teljesen szétbontják a PD elemet és leírja, hogy milyen hibára tippel:

https://sites.google.com/site/1810martin/siemens-pd-piezo-injectors

Ha tényleg az a hiba, akkor az egy kb. 500 Ft-os csatlakozó vezeték szigetelés, amin áthúz. Elég durva..

A másik hiba, amit írsz az olajszivattyú, köszi. Azt is megnézetem majd. Esetleg van olyan hely, ahol tudják a kis ötletet? Leírhatnád, ha tudsz ilyet ;)

Egyébként nagyon szép állapotban van, mintha új lenne kívül-belül. Nagyon vigyázott rá unokatesóm, nem lakta le és nem is gyilkolta.