Legalább azt értsük már meg, hogy ha úgy hozok létre 1Ft megtakarítást, hogy ahhoz 1Ft adósságot kell generálnom, akkor valójában nem takarítottam meg semmit.
Legalább azt értsük már meg, hogy ha úgy hozok létre 1Ft megtakarítást, hogy ahhoz 1Ft adósságot kell generálnom, akkor valójában nem takarítottam meg semmit.
Na még egy:
Pontosan milyen rendszerre gondolsz, ami nem fenntartható? Mert én úgy látom, hogy épp ennek a a bebetonozása mellett döntöttek most.
A másik a megoldás kérdése: megszorítás, stb... nem ez az egyetlen megoldás. A valódi megoldás a magánpillér erősítése lett volna, ill. olyan költségcsökkentések, amiről 20 éve csak beszélni tud mindkét oldal és amiből némileg finanszírozni lehetne a növekvő kiadásokat.
Szerintem.
Ugye ezt nem gondolod komolyan? Csak egy kis részét költik el.
Ez már baj: tehát elköltik azt ami eddig azért volt, hogy megmaradjon 30-40 év múlva is, csökkentve az akkori állami nyugdíjterheket.
A másik, hogy szerinted ha most elköltik egy részét, akkor a jövő évi büdzsében mi lesz? Vajon mi?
Na de hagyjuk...
A maradással kapcsolatban lenne egy konkrét kérdésem: Ha mnyp tag maradok mindezek ellenére akkor mnyp megszűnés esetén mi lesz a pénzemmel. Az világos, hogy áttehetem egy másik pénztárhoz, de gyanítom, hogy nem fognak sokan maradni... ha nincs hova áttenni akkor ugyanúgy automatikusan megy az államiba vagy - mivel már a maradással kiírtam magam az állami gondoskodás alól - felvehetem a pénzt és gondoskodhatok magamról?
Ezt kéne tudnom/tudni ahhoz, hogy egyáltalán döntésről beszélhessünk. A szabad szót azt hanyagolhatjuk továbbra is bőven.
Ott van a lényeg, a számokban, amire én is utaltam.
Egy 85%-ig eladósodott ország egész egyszerűen nem tarthat fenn egy olyan rendszert, ami a következő 20-30 évben borítékolhatóan további 30-40%-al dobja meg GDP arányos államadósságot.
Nem tehetjük ezt meg, mert így is pengeélen táncol az ország, ha tovább nő az államadósság, magyarországgal feltörlik a padlót a hitelminősítők. Vegyétek észre, hogy nincs még egy ország a periférián / félperiférián, amelyik ilyen brutális mértékben el lenne adósodva.
Az egyetlen megoldás az lenne, hogy az állam más forrásokból egyensúlyozza ki a nyugdíjkassza hiányát, ami egyet jelentene a megszorításokkal, adóemelésekkel. A vége ugyis az lenne, hogy valamilyen formában beszedné az állam azt a pénzt, ami hiányzik - most akkor mindenki nézze meg, hogy mennyit fizet havonta a manyupba, és képzelje el, milyen lenne ha ezt az összeget mondjuk megemelt SZJA formájában mégegyszer beszedné az állam..
Gondolkodtam egy kicsit a témán (volt időm) és nem vagyok túl boldog.
Függetlenül a mostani döntéstől.
A tények:
- Mnyp előtt is tudták, hogy a jelenlegi (akkori) rendszer fenntarthatatlan.
- Ezen - érdemben - az Mnyp ténye se változtatott.
- Mnyp-t (az elején amikor még nem volt kötelező) választani lehetett és sokan választották. Tehát volt aki nem kötelezően lépett be x éve.
- Volt arra is lehetőség, hogy vissza lépjenek, de sokan nem éltek vele.
- A fentiek alapján valakik valamik alapján hoztak döntéseket. A döntéseiket mi motiválta pro és kontra?
- Ha igazak az első feltételezések, akkor az Mnyp megszüntetése se oldja meg a problémát, mert ergo:
----- anno is fenntarthatatlan volt a rendszer
----- hasonló rendszerek hasonló problémákkal birnak olyan országokban is, ahol nem sikerült ilyen tökélyre fejleszteni az adó elkerülést...
- Önmagában ez egy make up. Elkendőzi a problémákat, amihel az elmúlt 20 évben mindenki csak a választási időszakban akart megoldani, utána már nem.
Kicsit analógiát érzek a benzinben/gázolajban foglalt adókra.
Vann benne adó, aminek egy része az út felújításra ment volna. Majd bevezették az útalap adót, vagy hogy hivják. Aztán bevezették az autópálya dijakat...
És még sorolhatnám. Az adó terhek (amik egy része deklaráltan út felújításra mentek volna) csak sorban rakódtak rá. Az utak állapota meg romlott.
Nem beszélve arról az "igazságos állapotról" hogy a Gödöllőről ingázó napi (50 km) ugyanannyit fizet, mintha valaki Miskolcról teszi meg ugyan ezt hetente.
Gödöllő éves szinten 12.000 Km, Miskolc meg 18.000.
Akkor ismételjük el huszonötödször is, manyup vagyon legnagyobb része nem elköltve lesz, hanem az államadósság állományának csökkentésére lesz felhasználva. Komolyan, mit nem lehet ezen megérteni?
Ez nem megy be a kútfejekbe. Hogy ha van két milla hitelem a házon amit követelnek, akkor bizony fel kell áldoznom a bankbetétet ha nem akarok csupasz seggűvé válni...)
Hitelből könnyű takarékoskodni..:)
"
"Az alkotmányjogász szerint a kormány most nem a nyugdíjasokat akarja megvédeni, hanem adócsökkentési terveihez keres közvetlenül minél kevésbé fájdalmasan elérhető fedezetet.
Orbán Viktornak rendszere biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége. Nincs számára visszaút, megkezdett művét átütő sikerre kell vinnie, vagy elbukik. A kétharmad hatalma vagy átka irgalmatlanul hajtja előre."
Kommentárom:
Épp ez a lényeg, aki ezt nem érti, az nem érti a magyar gazdaságpolitikai helyzetet. A kormány gazdaságpolitikáját arra építi, hogy az adócsökkentésekkel, exportösztönzéssel, alacsonyabb kamatokkal, állami támogatásokkal, hitelekkel be lehet indítani a magyar gazdaságot, el lehet érni a stabil 4-5%-os emelkedést. Mindent ennek a célnak rendel alá, s nem azért veszi el a magánnyugdíjakat mert magántulajdon-ellenes. Ha ez sikerül nekik, akkor minden lépésük igazolva lesz utólag, s ismét nyerhetnek a 2014es választásokon. Egy nagy gazdasági kísértletben veszünk részt mindannyian, s ha ez a kísérlet elbukik, akkor Magyarország nagyon rossz helyzetben lesz. Sajnos.
"
Na olvasgattam kicsit a témában. A 2010-es költségvetés szerint a tb alapok állam által kipótolandó hiánya 595 milliárd forint (2 nagyobb tétel: mnyp miatt 370 milliárd, állami pillér hiánya miatt 190 milliárd). 2006-ban a mnyp miatti hiány kb. 240 milliárd forint volt és egy tanulmány szerint 1-2 éven belül várható volt a hiány duplázása. 2011-ben a nyugdijalapok várható hiánya 900 milliárd forint lenne, ha marad a mnyp rendszer. Magyarország államadóssága 22000 milliárd ft.
Sokak szerint 20-30-40 év alatt a vegyes rendszer egyensúlyba fog kerülni azáltal, hogy a ktgvetést a mnyp-i rendszer része már nem fogja terhelni.
Mibe kerül a mnyp rendszer fenntartása az adófizetőknek? Ha évente 360 milliárdot kell az államnak visszapótolni és ezt hitelből teszi: 10 év 3600 milliárd, 20 év 7200 milliárd, 30 év 10800 milliárd, 40 év 14400 milliárd. Döbbenetes. A meglévő 22000 milliárd forint mellé még 14400 milliárd forint hitelt kell felvennünk 40 év alatt CSAK a mnyp rendszer fenntartása érdekében, nem számolva a költségvetés egyéb hiányát. Kamattal és inflációval még nem is számoltam.
Jelenleg egy olyan "igazságos" adórendszerrel finanszírozzuk ezt a 22000 milliárd forint államadósságot és kamatait, ahol ahhoz , hogy 100 ezer ft nettót haza tudj vinni kb. 170 ezer forintot még be kell csengetned adóként, ha úgymond a "gazdag" kategóriába tartozol.
Kérdés számomra: Ki fogja finanszírozni ezt a hatalmas eladósodást azért, hogy 3,8 millió embernek legyen 14400 milliárd forint megtakarítása: (átlagosan 3,7 millió forintja a mnyp számláján). Szerintem senki. És akkor az egész társadalom számára jönnek a megszorítások. 2006-os megszorítások óta nem részesültünk abból a gazdasági konjuktúrából ami a világban 2008-ig végbement, és más versenytársaink - igaz, hogy "igazságtalan" egykulcsos adóval - de 10% körüli gazdasági növekedést értek el. Aminek következtében ugye Szlovákiában már magasabb az átlagkereset, mint Magyarországon.
2 megjegyzés még: Bokros interjú a TV2n. Kérdésre, hogy visszalép-e az állami rendszerbe? válasz: NEM VAGYOK MNYP TAG, MERT NEKEM MÁR NEM ÉRTE VOLNA MEG HOGY BELÉPJEK!!!! Értitek, bankelnökként, pénzügyminiszterként, biztos, hogy nem alacsony jövedelem mellett NEM ÉRTE MEG NEKI, hogy 20-30 évig a mnyp számláján takarékoskodjon és belépjen!!!! Ez több mint elgondolkoztató.
Másik: azok az emberek akik minimálbéresek, vagy alacsony keresetűek - sokan vannak - és nincs vagy nem lesz nagy összegű megtakarításuk biztosan jobban járnak azzal, ha átléptetik őket, mert a mnyp számlájukon lévő pénz nem lesz elegendő az állami pillérből kieső rész fedezetére. Ők hálát adhatnak az égnek, hogy visszaléphetnek, de ezt úgysem látják át ebben a hiszterizált hangulatban.
Harmadrészt: Az esetlegesen 10 évente beköszöntő válságok során 20-20%-ot elveszítő mnyp-i vagyonnal szemben az államadósság amit ez a rendszer generál maradni fog.
Negyedrészt: Ha elbizonytalanodom az érveket és ellenérveket hallgatva, akkor csak rá kell nézzek erre számításra és azt mondom, hogy ezt fenntartani Magyarország képtelen addig amíg ez jobb lesz. És akkor jobb, ha előbb, mint később próbálunk meg benne irányt váltani. Elismerem, hogy a szabályok úgy lettek kialakítva, hogy lehetőleg minél több ember visszakerüljön az állami pillérbe és ez több, mint nem szimpatikus, de célszerűnek tűnik és az emberek nagy része úgysem érti meg. Még én sem értem. Csak próbálom. Azért olvasgatlak titeket is.
Remélem csak viccelsz... Szerinted azonos esélyeket hagynak a MNyP-i rendszerben maradónak az átlépőkkel szemben? Pont ez az arcátlan benne, hogy úgy tesznek, mintha megadnák a választás lehetőségét, csak olyan szabályokat alkotnak, hogy tutira ne legyen értelme maradni. Azoknak az embereknek, akiknek most államosítják a nyugdíj-megtakarítását, majd elköltik, miből fognak a későbbi kormányok nyugdíjat fizetni? Ők is rátolják a sz@rt a későbbi kormányokra. Ez Gyurcsány-féle politikai kalandorság és az eljárás fényévekre van a jogbiztonságtól fogalmától.
Nézd, az állam de iure nem vesz el semmit, ha ragaszkodsz hozzá, megtarthatod a nyugdijpénztári megtakaritásaidat. A lehetőség nyitva áll.
AEGON küldte az imént ezt a szép levelet:
Tájékoztató a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó jogszabály-változásokról
Matolcsy György gazdasági miniszter 2010. november 24-én bejelentette, hogy a korábbi jogszabályokkal ellentétben 2011. január 30-ig el kell eldönteniük a magánpénztár-tagoknak, hogy átlépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe. A kormány által tervezett szabályozás szerint azoknak a tagoknak kell majd nyilatkozatot tenniük, akik a magánpénztáruknál kívánnak maradni a jövőben is. Aki nem nyilatkozik, az automatikusan visszakerül az állami nyugdíjrendszerbe. Ez azt jelenti, hogy lemond a magánpénztárban eddig felhalmozott vagyonáról (az visszakerül a tb-be), és a jövőben csak az államtól kap majd nyugdíjat, az akkor éppen aktuális nyugdíjszabályozás szerint.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a szabályozás pontos részletei egyelőre nem ismertek, a kormány nyilatkozatai szerint 2010. december 13-ig fogadják el az erre vonatkozó jogszabályokat, és a törvény elfogadásától számítva 45 nap áll mindenki rendelkezésére ahhoz, hogy döntését meghozza.
Nyugdíjunk ügye az egyik legfontosabb pénzügyi kérdés életünkben, amiről rövidesen döntést kell majd hoznunk. Egy ilyen fontos kérdésben viszont nem szabad gyors, elhamarkodott döntést hozni, hiszen következményei meghatározhatják az elkövetkező évtizedeink életminőségét. Ezért azt tanácsoljuk minden magánpénztári tagnak, hogy várja meg az átlépésre vonatkozó végleges jogszabályok hatályba lépését, annál is inkább, mert a Pénztárszövetség és más érdekképviseleti szervek minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak Magyarországon és az Európai Unióban annak érdekében, hogy megakadályozzák a magánpénztár-tagok érdekeit súlyosan sértő ezen jogszabályok megszületését.
Javasoljuk, hogy a végleges szabályok közzétételét követően mindenki egyénileg számolja ki, hogy melyik számára a legkedvezőbb megoldás. Célszerű az érveket pro és kontra alaposan megfontolni, esetenként szakértő segítségét kérni, és mindenképpen körültekintően, a rendelkezésre álló információkat alaposan mérlegelve dönteni.
Szeretnénk megnyugtatni minden tagunkat, hogy a tagok eddig felhalmozott vagyonát a jogszabályok szerint kezeljük, azokat továbbra is befektetjük és hozamokat írunk jóvá a tagok egyéni számláján.
A magánpénztári rendszer előnyei:
* A megtakarításokat egyéni számlán tartjuk nyilván, az egyenleg bármikor lekérdezhető.
* A befizetéseket a tag által választott portfólióban befektetjük, és hozamokkal gyarapítjuk.
* A Pénztárak Garancia Alapja a jelenleg hatályos jogszabályok szerint garantálja, hogy a befizetés a teljes felhalmozási időszakra nézve minimum az inflációval megegyező hozammal növelve kerüljön majd kifizetésre.
* A megtakarítás a felhalmozási időszakban örökölhető.
A jelenlegi válságintézkedés az önkéntes pénztári befizetéseket nem érinti! A jelenlegi helyzet is jelzi, hogy egyre fontosabb az öngondoskodás, hiszen a nyugdíjas éveink anyagi biztonságának megteremtésében leginkább magunkra számíthatunk.
Az állami nyugdíjrendszer veszélye, hogy kevésbé átlátható, nincs egyéni számla, a vonatkozó jogszabályok és így a várható nyugdíj mértéke ki van téve a demográfiai változásoknak (egyre több nyugdíjas jut egyre kevesebb járulékfizetőre) és a mindenkori kormányok politikai döntéseinek. Ennél fogva nem is örökölhető.
További részletekért látogasson el honlapunkra!
Üdvözlettel,
AEGON Nyugdíjpénztár
www.aegonnyugdij.hu
Ilyen alapon bármit meg lehet csinálni, bármit bárkitől el lehet venni. Ez az igazi kommunizmus. Az állam bármit kitalálhat, korábbi rendelkezésekre és eltelt időbeliségre való tekintet nélkül. Amit valaha is kerestél nem a Tied, hanem 100%-ban az államé. Csak ideiglenesen Nálad hagyta egy részét. Hogy aztán utólag meggondolja magát és visszakérje az egészet. Einstand bármire. Mi lesz a következő? A 20 MFt feletti betétek? Még azt is eljátszhatjuk, hogy választásod is van az ügyben: vagy befizeted az államkasszába, vagy innentől 100% adót kell fizetned az ezutáni jövedelmeidre. Ez csak kreativitás kérdése. Persze ezek túlzások, de az elv ugyanaz. És mindez egy állítólagos jobboldali kormánytól.
Ennyi erővel a befizetett SZJA-d ra is mondhatod hogy a tied, és hogy jön az állam ahhoz, hogy felhasználha.
Jól mondod. Annyit tennék hozzá, hogy Horthy nem felképelné hanem felköttetné.
Az apró probléma ott van, hogy a 3000 Mrd eredetileg nem az állam vagyona. Törvényt hoztak rá, egyéni számlákra került és örökölhető. Operettország. És következmények nélküli. Mindegy melyik oldal van hatalmon.
Ha ennyire rossz az adósság, nem is vezettem volna be az szj-a csökkentést.
a prémiumévek programról és a különleges
foglalkoztatási állományról
+A közszférás prémiuméves programban résztvevıt megilletı juttatások:
A közszférás prémiumévek programban részvevıket 2010. január 1-jétıl az alábbi juttatások
illetik meg [Péptv. 4. § (4)-(5) bekezdés]:
- havonta a korábbi illetmény 70%-ának megfelelı mértékő juttatás;"
Félreértés ne essék, ez nem munkanélküli 9 hónapos, 30 valahány ezres ellátás.
Ez öt éves ktg.vetésből fizetett juttatás, mely a bér 70%-a.
És akkor még nem beszéltem a rendőrségnél lévő takarító nőkről, akik rövid szolg. idő után elmehetnek nyugdíjba........
Figyeljide, ha van az államnak 20 000 milliárd forint adóssága, és 3 000 milliárd forint vagyona, akkor valójában mennyi pénze van az államnak? Na vajon? Nem -17 000 milliárd?
Nem érzed, hogy az a 3 000 milliárd mennyire virtuális vagyon a 20 000 milliárdos adósság mellett?
No, itten vagyok. Én nem azt írtam, hogy az MNyP törvényt Viktorék hozták, hanem hogy ők hajtották be a tömegeket a rendszerbe. Ezt most is tartom, hiszen a pufajkásék által hozott törvényhez jó három évig nem nyúltak hozzá. A cikket köszönöm, egyébként ismerem az információkat, amiket tartalmaz. Én is ajánlok Neked egyet, ez viszont teljesen kimerítő a Fidesz kontra MNyP témában. Ha van időd olvasd végig, szerintem árnyalja a képet: www.policysolutions.hu/.../Policy%20Solutions_Fidesz%20és%20a%20magánnyugdíjpénztárak.pdf Ja, és 98-99-ben Gabika volt a Miniszterelnöki Hivatal TB alapokat felügyelő államtitkára, és nem emlékszem Tőle sem módosító javaslatokra. De a lényeg mégsem ez, és ezt nem akarjátok látni.
Én nem ragaszkodom a MNyp-hoz és a jelenlegi rendszerhez, én csak ahhoz ragaszkodom, hogy az állam ne nyúljon le magánvagyonokat. Itt ugyanis nem a svéd modellről és a leendő nyugdíjasok érdekvédelméről, vagy nagy szerkezeti reformokról van szó, hanem lenyúlásról és a költségvetési lyukak tömködéséről. Egészen őszintén még a demokratikus megoldásokhoz sem ragaszkodok. A diktatúrának is vannak előnyei, de akkor csináljuk komolyan! Csak könyörgöm, ne újra kommunista diktatúrát csináljunk, mert ezek tőrőlmetszett kommunista módszerek. Ismétlem: az állam kb. 3.000 Mrd-ot fog eltapsolni. Olyan pénzt, ami jelen pillanatban a Te meg az én magánvagyonom. És nem a jelenlegi nyugdíjakat fogják fizetni belőle, hanem folyó kiadásokra fog elmenni. Ez nem jobboldali program, ez államosítás. Horthy lenne az első, aki Viktorkát felképelné egy ilyenért, ha még élne. És közben a nagy állami elosztórendszerek reformjainak ügyében továbbra sem történik lényegi változás. Köztük a nyugdíjrendszerének az ügyében sem.
Egyébként semmi bajom Veled, még sok mindenben egyet is értünk. Sajnálom, hogy ebben nem...