Re: nincs cím
prospero Előzmény: #330948Na olvasgattam kicsit a témában. A 2010-es költségvetés szerint a tb alapok állam által kipótolandó hiánya 595 milliárd forint (2 nagyobb tétel: mnyp miatt 370 milliárd, állami pillér hiánya miatt 190 milliárd). 2006-ban a mnyp miatti hiány kb. 240 milliárd forint volt és egy tanulmány szerint 1-2 éven belül várható volt a hiány duplázása. 2011-ben a nyugdijalapok várható hiánya 900 milliárd forint lenne, ha marad a mnyp rendszer. Magyarország államadóssága 22000 milliárd ft.
Sokak szerint 20-30-40 év alatt a vegyes rendszer egyensúlyba fog kerülni azáltal, hogy a ktgvetést a mnyp-i rendszer része már nem fogja terhelni.
Mibe kerül a mnyp rendszer fenntartása az adófizetőknek? Ha évente 360 milliárdot kell az államnak visszapótolni és ezt hitelből teszi: 10 év 3600 milliárd, 20 év 7200 milliárd, 30 év 10800 milliárd, 40 év 14400 milliárd. Döbbenetes. A meglévő 22000 milliárd forint mellé még 14400 milliárd forint hitelt kell felvennünk 40 év alatt CSAK a mnyp rendszer fenntartása érdekében, nem számolva a költségvetés egyéb hiányát. Kamattal és inflációval még nem is számoltam.
Jelenleg egy olyan "igazságos" adórendszerrel finanszírozzuk ezt a 22000 milliárd forint államadósságot és kamatait, ahol ahhoz , hogy 100 ezer ft nettót haza tudj vinni kb. 170 ezer forintot még be kell csengetned adóként, ha úgymond a "gazdag" kategóriába tartozol.
Kérdés számomra: Ki fogja finanszírozni ezt a hatalmas eladósodást azért, hogy 3,8 millió embernek legyen 14400 milliárd forint megtakarítása: (átlagosan 3,7 millió forintja a mnyp számláján). Szerintem senki. És akkor az egész társadalom számára jönnek a megszorítások. 2006-os megszorítások óta nem részesültünk abból a gazdasági konjuktúrából ami a világban 2008-ig végbement, és más versenytársaink - igaz, hogy "igazságtalan" egykulcsos adóval - de 10% körüli gazdasági növekedést értek el. Aminek következtében ugye Szlovákiában már magasabb az átlagkereset, mint Magyarországon.
2 megjegyzés még: Bokros interjú a TV2n. Kérdésre, hogy visszalép-e az állami rendszerbe? válasz: NEM VAGYOK MNYP TAG, MERT NEKEM MÁR NEM ÉRTE VOLNA MEG HOGY BELÉPJEK!!!! Értitek, bankelnökként, pénzügyminiszterként, biztos, hogy nem alacsony jövedelem mellett NEM ÉRTE MEG NEKI, hogy 20-30 évig a mnyp számláján takarékoskodjon és belépjen!!!! Ez több mint elgondolkoztató.
Másik: azok az emberek akik minimálbéresek, vagy alacsony keresetűek - sokan vannak - és nincs vagy nem lesz nagy összegű megtakarításuk biztosan jobban járnak azzal, ha átléptetik őket, mert a mnyp számlájukon lévő pénz nem lesz elegendő az állami pillérből kieső rész fedezetére. Ők hálát adhatnak az égnek, hogy visszaléphetnek, de ezt úgysem látják át ebben a hiszterizált hangulatban.
Harmadrészt: Az esetlegesen 10 évente beköszöntő válságok során 20-20%-ot elveszítő mnyp-i vagyonnal szemben az államadósság amit ez a rendszer generál maradni fog.
Negyedrészt: Ha elbizonytalanodom az érveket és ellenérveket hallgatva, akkor csak rá kell nézzek erre számításra és azt mondom, hogy ezt fenntartani Magyarország képtelen addig amíg ez jobb lesz. És akkor jobb, ha előbb, mint később próbálunk meg benne irányt váltani. Elismerem, hogy a szabályok úgy lettek kialakítva, hogy lehetőleg minél több ember visszakerüljön az állami pillérbe és ez több, mint nem szimpatikus, de célszerűnek tűnik és az emberek nagy része úgysem érti meg. Még én sem értem. Csak próbálom. Azért olvasgatlak titeket is.