Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyar mezőgazdaság - Mik a lehetőségek az EU présben?

Re: nincs cím

#320212 Spade Előzmény: #320125

"Mondjuk pont ezt a TSZ céloznám meg, a fórum tagok lehetőségével"

"Már nem akarom a világot "jobbá" tenni:))"

.

Bakaiba,

minden út az első lépéssel kezdődik :) csináld akkor meg kicsiben a stockon ezt a szövetkezést, aztán már az ország többi részét hozzá lehet csapni :)

Re: "Magyar karaj"

#320205 GáborGábor Előzmény: #320200

Hehe ...

Méhész találkozón voltam nyár végén. Az átvevő cégek egyikének képviselője elemezte, hogy nagyobb tétel esetén, ha visszamaradt vegyszermaradványt találnak akkor egész szállítmányokat elreszelnek ...

Arányaiban : 1t -ban 2-3 mikró grammot ...

Egyből rákérdeztem, nem volt nyelvbotlás esetleg?

Mire ő; természetesen nem.

Gondolkodom ...

1t mézben ilyen mennyiségű arzén sem jelentene komoly problémát ...

A Kínából érkezőt vajon hogyan minősítik? Mert abból jócskán van ...

Meg abból a pancsolt szemétből, amit a felvásárlók, meg kereskedők, meg kiszerelő és forgalmazó cégek átfejtésein keresztül a polcokra kerül ...

:(

#320200 pruntyoke Előzmény: #320187

az meglep, hogy vecsésen nem vecsési káposztát savanyítanak..szomorú..és mit termelnek a káposzta helyet a vecsésiek..vagy parlagon hagyják földjeiket?

hát igen vas marokkal kellene fogni az ellenőrzést és extrán büntetni a renitenseket mert sok visszaélés lenne.. :l

#320199 pruntyoke Előzmény: #320170

nem tartom eléggé tudatos vásárlóknak a Magyar emberek többségét..tisztelet a kivétel persze..

ha lenne ilyen bolt hálózat valamivel meg kellene az államnak támogatni (pl. alacsonyabb áfa amit Ibiza is írt) mert nem sok jövőt jósolnék az ilyen hálózatnak amennyiben magasabb árakon dolgozik mint a multik..gondolj kis pénzű nyugdíjasokra, nagy családosokra, pályakezdő fiatalokra, munkanélküli segélyből élőkre......

szóval ott minden fillér számít..

ha kell jó kenyér recept tudok adni..nem sütőgépre.. :))

#320187 Ibiza Előzmény: #258374

vecsésen lengyel és kínai káposztát savanyítanak.. a pirospaprika sem magyar paprikával van teli.. a makói hagymánál is voltak stiklik..

már régen meg kellett volna határozni mi a magyar mezőgazdasági termék és annak 5% legyen az áfája ahogy a sz@rzsák mszp javasolja.. 8év alatt nem tették meg..most azonnal..

ez 20% árelőnyt jelentene a hazai árunak..

de ha nincs mellette kemény ellenőrzés és fenyegetettség akkor semmit nem ér.

#320185 Netmaster Előzmény: #320183

Egy topik az semmi, picinyem. Hány gazdát vársz ide? Aki idejár, az is inkább tőzsdézni jön. :)

#320183 GáborGábor Előzmény: #320181

Ha már itt vagyunk, eme topik itten, jobb lenne ...

;)

Magyar ugar?

Hol élsz? Pesten? Talpig betonban? Akkor neked marad a kínai ...

;)

#320182 Waszeitung Előzmény: #320181

Létező dolgok ezek,én most ezt találtam:

http://www.magyartermekkereskedohaz.hu/

Magyar Termékek Boltja

Úri-Boltocska

1014 Bp. Úri u. 34.

Delicatesse

1015 Bp. Batthyányi u. 50.

VIKI-MINI

1039 Bp. Juhász Gyula u. 2.

MINI Csemege

1043 Bp. Aradi u. 19.

2 Testvér Kft.

1046 Bp. Tungsram u. 55-57 B.ép

Bé-La Kft

1054 Bp. Molnár u. 20.

Berkenye Természetes Élelm.

1061 Bp. Paulay E. U. 56.

PREMIER DELICATES Kft.

1075 Bp. Wesselényi u. 2.

Szuper Csemege

1094 Bp. Tompa M. U. 21.

Élelmiszer üzlet

1111 Bp. Etele út. 69.

Bánvölgyi Élelmiszer

1139 Bp. Fiastyúk u. 61.

MIDI-MIX Bt.

1141 Bp. Szugló u. 125/d

Niagara Élelmiszer

1161 Bp. Vízesés u. 39.

Mindenes ABC

1164 Bp. Bugac tér 2.

HORMANN

Szigetszentmiklós Ifjúság u. 1.

#320181 Netmaster Előzmény: #320170

Kellene egy jó közösségi oldal fórummal, hírekkel, ahol a gazdák eszmét cserélhetnek egymás közt, és ahol a vásárlók is könnyen kapcsolatba léphetnek velük. Lehetne az oldal neve mondjuk magyar ugar. ;)

#320178 GáborGábor Előzmény: #320161

Nos ...

Olvastam korábban, hogy a valutá(n)kat kiváltandó, bartereznek a nyugati megyéinkben immár jó pár éve. Illetve, ennek általánosításához, (pl. szolgáltatás) létrehoztak egy önálló értékkel bíró eszközt.

Valami hasonlót kellene összehozni.

Az én elméletemben meg kellene hagyni a forintot - mint, szigorúan országhatáron belüli fizető eszközt. Illetve, ezzel párhuzamosan, általánosságban az eurót bevezetni.

#320170 banyaiz Előzmény: #320161

Kellene egy olyan országos bolthálózat, ami csak magyar termékeket árul, csak magyart akkor is ha drágább. Csak oda mennék vásárolni. De semmi made in China, meg szlovák tej stb. Bár öltözködni nem nagyon tudnánk, mert nincs textiliparunk, műszaki cikkeket sem tudnánk venni mert tulajdonképpen iparunk sincs. Viszont élelmiszerekre meg lehetne oldani, de drágábban csak vsz mint a teszkó meg hasonló helyeken.

Mi szoktunk vágni disznót , egyik rokonunk nevel falun tőle szoktuk venni, halat én szoktam fogni (annak önköltségét, és időráfordítását kiszámolom akkor nem túl gazdaságos. .) ) van egy nagy juhtartó ismerősöm, bárány, birka húst ő szokott hozni rendelésre. Zöldségfélék , tavasztól , szeptember végéig szüleim termelik. Hűtőládában eltárolunk sokféle zöldséget, húsféléket. Tejet ahol lakom közelben van egy tej autómata ahol minden nap friss magyar tejjel töltik fel, tejjel nem ilyen fehér színű tejnek nevezett itallal, az nincs lefölözve semmi , nem is hasonlít a boltira. 140 körül van literje. Bor van bőven itt a környéken, jó magyar fajták, pálinkát nagybátyám szokott főzetni , van pár barackfája, 1-2 üveggel kerül hozzánk is, az elég bőven belőle. :) és így tovább. Hihetetlen mennyi szeméttel etetik az embereket, de tényleg az kényelmesebb és olcsóbb főleg nehéz vele versenyezni.

Kenyeret nem vállalunk be otthon sütni pedig az is jó lenne

#320161 pruntyoke Előzmény: #320155

sajnos nem jutottam semeddig sem..úgy érzem magam mint a kutya aki a farkát kergeti..

mindig oda kell kilyukadjak, hogy az ár dominál mindent és nem a minőség és a származás..

nálunk Magyarországon a magas adók és járulékos terhek nem teszik versenyképessé a mezőgazdasági termékeket..ezzel nem mondtam semmi újat..ezt mindenki tudja..továbbá mindennek ami kell a termeléshez - növényvédő szerek, gázolja, trágya, eszközök stb. -évről évre megy fel az ára..nem is kicsivel..szinte hátrányos helyzetből indulnak a termelők a hazai piacon..

ha a vevőnek csak 100 ft-ja van akkor nem fog tudni 110 ft-ot fizetni..már pedig ha bemegy a boltba mindig a legolcsóbbat fogja levenni a polcról mert többnyire szűk a büdzsé..

teszek be egy linket a kínai fokhagymáról..már lassan azt sem lesz érdemes itthon termelni..pedig nagyon nem jó íze van a kínai fokhagymának..a Magyar ugyan sokszor picivel kisebb de annál aromásabb és ízletesebb..

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/03/29/kina_fokhagymaban_is_verhetetlen/

szóval sajnos nem tudok okosságot mondani..tudom hogy vannak települések ahol egymásnak termelnek az ott lakók..mármint az egyik krumplit termel, a másik hagymát, a harmadiknak tehenei vannak és így tovább..és egymástól veszik az árút..ez is már egy nagy dolog..sokkal több ilyen kezdeményezés kellene..de hát ebbe a városi ember nem nagyon tud becsatlakozni mert nem fog több 10 kilométert utazni, hogy megvegyen egy zsák krumplit..főleg nem ha a házad elé viszik teherautóval így ősz tájékán..és nem is drágán..de nem is biztos, hogy Magyar krumpli..

na hát én el vagyok egy kicsit keseredve, mert nem nagyon látok fényt az alagút végén..nekem valamelyest egyszerű a helyzetem mert itt vidéken mi megtermelünk magunknak többnyire mindent ami kell..és már találtunk kistermelőket a környékünkön akiktől lehet sajtot, tejet, baromfit meg húsféléket és füstölt áruféleségeket venni..de hát ezt nem mindenki tudja megcsinálni mert nincs rá lehetősége vagy nem is akarja mert sok munkával és utánajárással jár..

de ha Te tudsz valami okosságot szívesen veszem... :))

#320155 GáborGábor Előzmény: #320152

Gondolom, azért valameddig csak eljutottál, és ha azt megosztanád velünk, talán tovább tudnánk lépni ...

#320152 pruntyoke Előzmény: #320109

nekem ez egy szívem csücske téma..

én is sokat gondolkodtam már rajta, de sajnos nem tudom a megoldást..azért is örültem a téma felvetésének Bakiba részéről, hátha többen ki tudjuk találni az okosságot.. :D

#320125 Bakiba Előzmény: #320124

Szal köszi!

Mondjuk pont ezt a TSZ céloznám meg, a fórum tagok lehetőségével /remélem Herceg nem a reklámot látja benne/ de szerintem ez itt is álom kategória.

Maradok a földön, egyszerű tudatlan spekuláns.

Már nem akarom a világot "jobbá" tenni:))

#320124 Spade Előzmény: #320035

Bakiba csak mert így buzog benned a kezdeményezés :), gondolkodtam mit lehetne tenni.

- Először is ugye az EU-ban az áruk szabad áramlása az alapelv, tehát az állam nem támogathatja a magyar termékeket közvetlenül. Viszont lehetne hozni egy törvényt hogy ha az áru termelője vagy gyártója kéri, akkor a termék árlistáján és a polc feliraton is kötelező megjelölni az aru eredetet (ez EU konform). A magyarok nyilván kérnék (a kinaiak valszeg nem de ha igen az is le van x@rva :)) ezzel mindenhol kiderülne hogy mi magyar termék így növekedne a vételi kedv, mert lehetősége lenne a vásárlónak hogy ha kicsi az árkülönbség vagy olyanja van, vagy éppen tudatos, akkor inkább a magyart válassza. Na és persze a reklámokat lehetne nyomni hogy kialakítsa a tudatos-magyar vásárlást....amely reklámokat az alábbiakban kifejtett szövetkezetek finanszirozhatnának

- A másik oldal, hogy nincs más megoldás mint a megtermelt áru elosztására értékesítési szövetkezeteket kellene létrehozni, ezek igazi szövetkezetek lennének egy tag egy szavazat szal nagy gazdák de szoci-libsi trójai falovak se tudnák átvenni az irányítást, és nonprofit jellegüek, azaz nem húznák le a gazdákat. Ezt a szövetkezetet már akár az állam is támogathatná munkahely teremtés támogatása a válságban címszó alatt. A szövetkezetek tárgyalnának a multikkal végeznék/szerveznék a raktározást a szállítást a felvásárlást akár finanszirozhatná pl. MFB hitelből a termeltetést, így sokkal nagyobb erőt képviselnének a gazdaságban és a kereskedelemben és elérhető, és olcsó támogatást tudnának adni a gazdáknak...

szal kb ez :)

#320109 GáborGábor Előzmény: #320101

Mit lehetne tenni?

Pl. :

Meg lehetne szigorítani a külföldről származó termékek egészségügyi ellenőrzését ...

#320101 pruntyoke Előzmény: #320010

hajrá..

támogatandó ötlet..

pár évvel ezelőttig nagy városban laktam..mióta leköltöztem vidékre azóta látom milyen nehéz az itteni emberek mindennapi élete..

szinte mindent abbahagytak pl: disznótenyésztés, zöldség-gyümölcs termesztés stb. mert nem tudnak versenyezni a multik áraival..

nagyon is kellene valamilyen kezdeményezés csak szerintem nem olyan könnyű egy ilyet beindítani..

mellettünk pl. van egy mandulás..nem tudta tavaly eladni a lehéjazott termését mert a nagybanin a kaliforniai és kínai mandulát fél áron árulták.. :s

szóval a magyar ember is addig nyújtózkodik ameddig a takarója ér..nem fog valamit 2x annyiért megvenni mert magyar termék ha megkaphatja fele annyiért is - a vevőt különösebben nem is érdekli honnan származik amit megvesz.. én most ezt látom a környezetemben..

de ha van valami jó ötlete valakinek, hogy hogyan lehetne a Magyar termékeket felhozni és előnyben részesíteni én annak maximális támogatója lennék..

:)