Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Euroman

Re: Nyitó

#205443 broccant Előzmény: #205270

Hááát... nem tudom, honnan veszed az információidat... ne hidd az újságoknak!

Olcsóbb lenne a villany és a gáz német nyelvű országokban?

Lássuk csak. Villany fogy. ár (bruttó Eur/kWh, 2009.július): HU: 0,1373, D: 0,2125, A: 0,1705...

Gáz fogy.ár (bruttó Eur/kWh,2009.július): HU:0,0420, D: 0,0850 (!!! duplája), A: 0,0715

Csak ennyit mondanék.

Ja, a forrás? Tessék:

http://www.energy.eu/

#205439 rbbj11 Előzmény: #205428

osztrákoknak kicsit más a történelmük ;) Hiába nem lopnának a politikusaink, mi egy sokkal szegényebb ország vagyunk, szóval nem keresnéd meg akkor sem ;) Azért a realitásoktól nem kell elszakadni.

800 Euro netto kifejezetten jó fizu Mo-on, pláne vidéken, ahogy írod. És ahhoz képest sem rossz, h. milyen volt a mi történelmünk, és milyen az osztrákoké.

#205437 banyaiz Előzmény: #205428

bankban gályáztam ott 350 bruttó körül volt a bérem 2006-ban mikor leszereltem. Most már csak a saját dolgaimat intézem, tőzsde, vállalkozás. De ha annak idején azt mondják 3x annyit kapok nem hiszem mentem volna.

Lehet hülye vagyok mert hívták még fiókvezetőnek is , mikor mezei vállalati hitelező voltam oda sem mentem, egyszerűen azért mert annyi nyűggel járt volna, hogy a plusz pénz egyszerűen nem ért volna annyit. Külföldre is kiköltözni feladni itteni lakás, megszokott környezet, barátok, család stb azért, hogy 1-2 ezer Eur többet kapjak akkori viszonyaimhoz képest? Persze ha itthon a rezsire valót nem tudnám megkeresni biztos másképp látnám, de egy normál kispolgári élet mellett nem érzek erre különösebb késztetést.

#205428 Euroman Előzmény: #205414

Hát a havi fix nem valamennyivel több, hanem sokkal több.

én 800 eur nettot kapok itthon, a kolléganőm fia, akinek én segítettem kijutni Ausztriába, mert itthon 21 évesen munkanélküli pincér volt, most 1500 eur nettot plusz borravalót keres. Ma délben beszélgettek a déli krónikában Sopronban olyanokkal, akik kint dolgoznak, mivel volt egy fórum, ahol segítettek neki kitölteni az osztrák adóívet (sokaknak annak a nyelvezete túl nehéz). Ott mondta egy sofőr, hogy ő 20 éve van kint és már csak a nyugodtabb légkör miatt se jönne haza, egy ápolóné meg azt mondta a 4x-sét keresi kint a hazai bérének. 12.000-ren dolgoznak kint és semmi pénzért nem jönnének haza.

Nekem rendes műegyetemi mérnök és közgazdász diplomám, cum laude (aki nem tud latinul "dicsérettel") doktorátusom van, és ennyit keresek.

Megpróbáltam lelépni, de sajnos nem jártam sikerrel, mert odakint átlagos képességű külföldi diplomásokat nem keresnek, abból van nekik is elegendő (annyit képeznek, amennyi kell), ha pedig egyszerűbb munkára jelentkeztem, akkor a pályázatomat "überqualifiziert" (túlképzett) bélyegzővel és egy udvarias levéllel küldték vissza.

Én megmondom őszintén csak a pénzért dolgozom, mert különben nem látom értelmét, hogy a napjaim nagy részét olyan emberekkel és olyan környezetben töltsem, amit amúgy nem kívánnék.

Éppen ezért vagyok elkeseredve, hogy aprópénzért kúrom el (elnézést a szóhasználatért) az életem. Mivel tolmácsként is szoktam néha szabadidőmben dolgozni (azt nagyon élvezem, csak az elmúlt 20 évben nagyon kevés lett itt vidéken az ilyen meló), ezért találkozok hasonló képzettségű osztrák és német emberekkel. Ők kb olyan 5000 eur/hó körül keresnek, és abból legalább 3-3500-at haza is visznek. Hát azzal körülbelül én is elégedett lennék. És ha a **** politikusok nem lopnának, akkor ez Mo-n is meglenne, mert az osztrákok sem dolgoznak annyival többet, amennyivel jobban élnek.

#205414 banyaiz Előzmény: #205270

nehéz tanácsot adni így ismeretlenül , de amit olvastam tőled az alapján egy-két gondolat.

Először is Ft shortról, azt írod részvény piacot túl kockázatosnak érezted ezért inkább ebbe tetted, hát ezen is lehet veszíteni , ha úgy alakul, de ha nem használsz tőkeáttétet megnézed elmúlt néhány évet kb 230-320 között mozgott. Tételezzük fel elmegy 290-ig nyersz kb 270 körüli beszálló esetén szűk 10%-ot, vagy buksz kb ugyanennyit ha rossz irányba megy és lezárod, viszont előbb utóbb euró lesz Mo-n is szóval beteheted kamatozni vhová euróban aztán amikor kedvező az árfolyam kiszállsz, ha nem akarsz pörögni rövid távon.

Diploma stb, vsz ne sajnáld azt, hogy diplomás lettél szerintem kicsit másképp látod így a világot mintha egy érettségi után, vagy szakma után dolgozni kezdtél volna pénztől függetlenül. Külföld , elég szomorúan olvasom, hogy még itt ezen az oldalon is mennyien vágyakoznak külföldre főleg pénz miatt. Világlátás, szélesedjen a látókör azért még megérteném, de azért, hogy egy havi fix vmivel több legyen és ugyanazt az életmódot folytatod mint itthon alkalmazottként, hát sok vonzó dolgot nem látok benne, de nem akarok ebben ítélkezni, lehet másképp látnám én is más helyzetben lennék. ..

#205284 Rozsdáskilincs Előzmény: #205281

Legyen már egy pozitiv forgatókönyv is. Legalábbis én valami ilyesmit vizionálok. Amit eddig láttam. A szoclib kormány ellen fordúltak azok a támogatók akik eddig komoly falatokat kaptak tőlük. Kénytelenek voltak külföldön beruházni a kormány ****ságai miatt. Az a nemzetközi pénzvilág aki eddig a szoclibeket favorizálta, Pálfordulatba kezdett. Gondolom a hazai és nemzetközi pénzemberek, úgy itélik a szoclibekre nem lehet alapozni hosszútávon. Új utak kellenek tehát, az irány adott. Viktor gondolom nem matyuska babákért járt az oroszoknál. A kinaiakat sem a konyhájuk miatt kereste. Az IMF látogatásra sem azért került sor mert épp csak arra járt jó Viktorunk és ha már itt van akkor beugrik egy teára. Nos az érdekes hogy az úgymond nagyok tárgyalnak egy ellenzéki párt elnökével. A kártyákat leosztották szvsz! Vitya csak arra vár hogy zöldutat kapjon minden elő van készitve! Apró kis elszólás párhete "az önkorik átalakitásával eltudunk érni 2%GDP növekedést". Kifogja büntetni a Fideszt?? Max Vona Gábor, egyedül ő borithatja a játékot.

#205281 Rozsdáskilincs Előzmény: #205280

Vegyétek már észre mindenki elfordúlt a szociktól. Milyen üzeneteket küldenek kintről? Jót tenne MO-nak a 2/3. Pozitivnak itélik meg.

#205280 Rozsdáskilincs Előzmény: #205278

A tőke 70 000 000 M ennek az 1% az 6-7e jelentése. Én igy értettem:)

Matgab ez a forgatókönyv kicsit véresre sikeredett:D

#205279 rbbj11 Előzmény: #205277

bár nem ilyen holisztikusan, de nekem is ez az álláspontom kb. 4 éves távlaton....sajnos :( Nem tudom, hogy mászik ki ebból a kakából az új kormány majd...

#205278 rbbj11 Előzmény: #205274

az a havi 6-7e nekem is borzaszto alacsonynak tűnt, de gondoltam elírás, nem akartam firtatni a dolgot...de most már, hogy nem én teszem elsőként szóvá, engem is érdekel :)

#205277 matgab Előzmény: #205273

és hogy a tárgyra térjek:

ha a magyar államháztartás 2 hónap alatt összehozta az éves hiány 40%-át, akkor az azt jelenti, hogy április 15 után kongani fog az államkassza.

Hogy mitől ilyen erős a forint?

Nekem az az elméletem, hogy most váltják be az EUR-okat forintra, aminek a kivonásával fogják zsarolni a hatalomra kerülő (amúgy is üres kasszával rendelkező fideszt), ezért nem lesz a fidesznek egy jóttányi mozgástere sem.

Valóban szépen el tudják majd inflálni az emberek pénzét és pillanatok alatt veszítik majd el úgy a népszerűségüket, hogy megint nem lesz csak 4 évük...Aztán jöhetnek vissza a szocik.

Az is jó a külföldnek, ha ki kell vonniuk a pénzüket (mert mondjuk a fidesz mégis megpróbálja magát tartani az ígéreteihez) és emiatt beesik a HUF 500-ig, a devizahitelesek csődbemennek, az ingatlanaikat elárverezik a bankok. De ha arra a piacra, ahol nem lesz kereslet ráömlik ez a mennyiségű ingatlan kínálat, akkor el tudjátok képzelni hogy milyen áron lehet majd eladni.

Nos ekkor jönnek vissza EUR befektető barátaink -akiknek nem tetszik jelenleg, hogy a magyar lakosság nagy részének saját ingatlana van a saját kezében és nem lehet vele azt csinálni amit akarnak- és az EUR-jukat visszaváltják HUF-ra (500-on) és néhány eurocentért fogják megvenni a magyar földet, vizet, levegőt, infrastruktúrát és mindent ami van.

#205274 matgab Előzmény: #205270

Euroman,

Ne sértődj meg, de sSztem neked valami más bajod lehet önmagaddal, nem az, hogy most nem nyersz a tőzsdén.

Egészséges vagy? Mert ez a legfontosabb, meg hogy szeretet vegyen körül. Élnek még a szüleid. Ezt 50 éves korában az emberek nagy része már nem mondhatja el.

De valahol valami hiba lehet. Ha van a pároddal és ha van a gyerekeddel jól lehet érezni magad a pénz mennyiségétől függetlenül, legalábbis ha van valami fix jövedelmed.

Azt írod 1 millió a bukód.Most 265 a HUF, ez azt jelenti, hogy max a 10%át buktad el a pénzednek, tehát még kb. 9 millió van tartalékba. Ez legyen a legnagyobb gondod az életben, hogy nem nyersz vele havonta 6-7 ezer forintot (mondjuk ezen csodálkozom ,mert a 6-7 ezer az össz évi 0,7-0,8% kamatnak felel meg.

Na mindegy, de a földön 600 milli ember él napi 1 dollár alatti jövedelemből.

Az a baja az embereknek, hogy túlságosan pénzközpontú lett a gondolkodásuk.

Ezt nem szabad hagyni, tudatosan dolgozni kell ellene.

#205273 Spade Előzmény: #205270

Euromannal nem az a baj, h buta és nem tudná maga elovasni a tőzsdei könyveket a neten, hanem éppen ellenkezőleg túl okos, és heurisztikusan gondolkodik, ebből kellene kimozdítani....

#205270 Euroman Előzmény: #205268

hát nem tudom...én a fél életemet szinte német nyelvű környezetben élem (német, osztrák újságokat olvasok, tv-t nézek), és ott most is olcsóbb a gáz és az áram is...önmagában is olcsóbb, a bérekhez képest meg pláne...és főleg van választási lehetőség...több alternatív szolgáltató...itt meg csak az emfesz a gázban, áramban az sem....az egyetlen alternatíva, hogy félhomályban (tv fénye mellett), jól felöltözve kuksolsz, vagy korán lefekszel...mert hát ugye hülyeségekre vannak milliárdok, de normális fizetésre nincs és nem is lesz, csak kussolni lehet.

Én magam is nagyon sajnálom, hogy (több) diplomás ember lettem, mert tanulni akartam.

Egy normális szakmával pályakezdőként 2-2,5x-szeresét keresném annak Ausztriában, mint amit itthon kapok 20 éves szakmai gyakorlattal irodai alkalmazottként. Az, hogy karriert nem csináltam, csinálok, az nem érdekel, de az anyagiak krónikus hiánya egyre inkább igen.

#205268 broccant Előzmény: #205258

Nem tudom biztosan, ki honnan szerezte a vagyonát: ha hinnék az újságoknak, akkor itt MINDENKI csak lop, csal és hazudik. És még nem láttam olyan politikust (egyik oldalon sem), akiről nem mondták volna, hogy összelopta a vagyonát (sajnos, félő, így igaz).

Ami a gázszámlát illeti, nem akarlak elkeseríteni, de pár év múlva ugyan ez lesz a helyzet: még vissza fogjuk sírni a mostani alacsony gázárakat (és ehhez a politikusoknak nincs semmi közük)...

#205265 rbbj11 Előzmény: #205256

dehogynem olvastam.

Ettől függetlenül jobban jár sokkal, ha itt néhány forumos tartja meg neki ingyen. Vagy nekem mindegy, akár pénzért, hogy érezze a súlyát :D

#205261 Csokigyáros Előzmény: #205258

mit tudsz te gordonról? ott voltál? nevezz meg egy politikust aki korrektebb nála!

nekem nem szívügyem ő, de divatból szídni nem egy nagy dolog... ha a közvetlen munkatársa voltál, akkor ok. de így?

mondj egy normális politikust bármelyik oldalról... hagyjuk...

de az, hogy a tőzsde jelenlegi árazása messze nem tükrözi a gazdaság helyzetét az biztos... és ez nem hungarikum... én ezért shortolok, és minden emelkedést bővítésre használok...

nyugi lesz ez még lejjebb... de semmi köze nem lesz a hazai választásoknak... sem a forintra, sem a buxra... legfeljebb véletlen időbeni egybeesés...

#205258 Euroman Előzmény: #205257

először nem értettem, hogy mire érted, mert semmit nem írtam csupa nagy betűvel, ami itt a neten ugye a kiabálást jelenti...aztán rájöttem mire érted. Én egy senkiházynak tartom,mert ha nyugati QE nincs, akkor ugyanúgy semmit nem ért volna el, mint gyurcsány...másrészt az egész vagyonát lopással, csalással szerezte...kezdve a libás dolgoktól a dataplexen át egészen a wallis-os mtv és más székházak ügyéig...szülei kb 17 céget alapítottak és vittek csődbe, aztán lepattantak Ausztriába...oszkó meg most a nagy hős, a deloitte-nél meg adóparadicsomba segítette a cégeket...ugyan, hagyjuk már.

Más...a közüzemi díjat nem fizetők száma így is rekord szinten van, mi lesz még a gázár emelés után? a fél országot kilakoltatják? a 16-17 % is borzasztó, de akinek 45 %-kal emelkedik, az mit csinál? és az energia hivatal még mesterségesen gerjeszti is a helyzetet...kíváncsi leszek itt is egyszer elszakad-e a cérna, mint a görögöknél, vagy itt mindent meg lehet tenni?

én egyet tudok...van nekem egy excel táblám (több is van, mert a statisztikát egyetemen is szerettem, és mai is), amiben minden költséget vezetek....és 2009-ben annyi volt a gázszámlám, mint amennyiből 2005-ben az összes rezsit (gáz, víz, villany, telefon) ki tudtam fizetni, pedig ugyanaz a ház, ugyanazokkal a lakókkal és fogyasztási szokásokkal...az én egyéni pechem, hogy mivel főnököm finoman szólva nem kedvel, ezért 8 éve nem kaptam fizetésemelést...de aki kapott az sem állhat sokkal jobban...és erre még emelni? ahogy Kissherceg néha az emelkedésre mondja: hova már?

#205257 broccant Előzmény: #205220

Nem is volt olyan rossz ötlet ez a topikod...

Egészen emberi.

Csak egy megjegyzés az utóbbi hsz-odhoz: aki kiabál, annak általában sohasincs igaza...

#205256 Spade Előzmény: #205255

Nem olvastad el h mit irtam, de ha el is olvastad akkor meg nem értetted meg. Sokkal súlyosabb a baj mint gondolod. Mind1 én ennyit tudtam hozzátenni....