Re: Nyitó
Euroman Előzmény: #205414Hát a havi fix nem valamennyivel több, hanem sokkal több.
én 800 eur nettot kapok itthon, a kolléganőm fia, akinek én segítettem kijutni Ausztriába, mert itthon 21 évesen munkanélküli pincér volt, most 1500 eur nettot plusz borravalót keres. Ma délben beszélgettek a déli krónikában Sopronban olyanokkal, akik kint dolgoznak, mivel volt egy fórum, ahol segítettek neki kitölteni az osztrák adóívet (sokaknak annak a nyelvezete túl nehéz). Ott mondta egy sofőr, hogy ő 20 éve van kint és már csak a nyugodtabb légkör miatt se jönne haza, egy ápolóné meg azt mondta a 4x-sét keresi kint a hazai bérének. 12.000-ren dolgoznak kint és semmi pénzért nem jönnének haza.
Nekem rendes műegyetemi mérnök és közgazdász diplomám, cum laude (aki nem tud latinul "dicsérettel") doktorátusom van, és ennyit keresek.
Megpróbáltam lelépni, de sajnos nem jártam sikerrel, mert odakint átlagos képességű külföldi diplomásokat nem keresnek, abból van nekik is elegendő (annyit képeznek, amennyi kell), ha pedig egyszerűbb munkára jelentkeztem, akkor a pályázatomat "überqualifiziert" (túlképzett) bélyegzővel és egy udvarias levéllel küldték vissza.
Én megmondom őszintén csak a pénzért dolgozom, mert különben nem látom értelmét, hogy a napjaim nagy részét olyan emberekkel és olyan környezetben töltsem, amit amúgy nem kívánnék.
Éppen ezért vagyok elkeseredve, hogy aprópénzért kúrom el (elnézést a szóhasználatért) az életem. Mivel tolmácsként is szoktam néha szabadidőmben dolgozni (azt nagyon élvezem, csak az elmúlt 20 évben nagyon kevés lett itt vidéken az ilyen meló), ezért találkozok hasonló képzettségű osztrák és német emberekkel. Ők kb olyan 5000 eur/hó körül keresnek, és abból legalább 3-3500-at haza is visznek. Hát azzal körülbelül én is elégedett lennék. És ha a **** politikusok nem lopnának, akkor ez Mo-n is meglenne, mert az osztrákok sem dolgoznak annyival többet, amennyivel jobban élnek.