Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

Re: George Carlin: Religion is Bullshit

#203900 KawaBazsy Előzmény: #203888

Először morogni akartam, h nix felirat, de érthetően, tisztán beszél.

Re: hátha...

#203891 GáborGábor Előzmény: #203883

A tudás, istené - ez meg egy afféle, vallásos topik lenne, vagy mi ...

:)

Tehát vitázzunk, tehetségünk szerint!

;)

George Carlin: Religion is Bullshit

#203888 Netmaster

Remélem nem volt még, vallásukban érzékenyek ne nézzék. :)

#203882 GáborGábor Előzmény: #203872

Már értem, mire értetted, amit értenem kellet volna elsőre!

:)

Most pedig hallgatlak ...

Te hogyan látod?

#203872 Kissherceg Előzmény: #203867

Ez a besorolás, hogy ortodox, cionista és neológ szemlélet. Ezek voltak a választási lehetőségek elvileg a szerző szerint a zsidó vallásúak számára.

Identitásra pedig, hogy most zsidóság nemzet, vallás vagy mindkettő. Ennek boncolgatása is megér egy misét.

#203860 Kissherceg Előzmény: #203851

Igen igaz amit írsz, csak nagyon érdekes volt ezt a szemléletet olvasni a zsidó vallásról és identitás tudat változásról. Mindegyik vallás hasonló alapokon nyugszik, benne van az asztrológia is, de sajnos nem vagyok vallástörténész:)

#203851 GáborGábor Előzmény: #203600

Szerintem minden vallásnak van alapja.

Tudom, hülyeségnek hangzik de mindjárt leírom mire is gondolok.

Az összes vallásban benne van a jó és gonosz örök harca, ahol a véget nem érő küzdelmük soha nem záródhat le. Ilyenek az emberek. Ilyenek vagyunk mi. Ha valóban fellép egy "gonosz" a történetben akkor feltétlenűl megjelenik az ellenoldal képviselője is. Hogy éppen melyik van hatalmon az mindíg azon múlik, az ember, hogyan viszonyul hozzájuk.

A zsidóságról és cigányságról esik legtöbbet szó az utóbbi időben. Általánosságban. Sajnos. Az én gondolatmenetem szerint mindíg az ember az, aki választ. Az ember az, aki megválszthatja az élete útját. A többi csak a környezet, amit az ember formál maga körül a maga formájára.

Az élet szerintem egy olyan játék, ahol biztos, hogy nem nyerhetsz, döntetelnre sincs esélyed és ki sem szállhatsz ...

#203600 Kissherceg Előzmény: #203596

A zsidóságra talán leginkább jellemző Nahum Goldmann megjegyzése, aki a következő módon ítéli meg saját népét:

„Több vagyunk, mint egy nemzet, vallás vagy civilizáció, mindez együttvéve vagyunk, s ezért nincs a földön még egy nép, mint a miénk.”

milyen liberális, szabadelvű, emberi egyenlőségben gazdag mondat

Marx:

„Mi a zsidóság világi alapja? A gyakorlati szükséglet, a haszonlesés. Mi a zsidó világ kultusza? A kufárkodás. Mi a világi istene? A pénz.”

Ennek a tragikus történetnek talán nem kellett volna így alakulnia, hiszen a nem is oly távoli korokban a zsidóság előtt három valódi alternatíva kínálkozott, melyek a következők voltak: az ortodox, a neológ és a cionizmus irányzatai. Másképpen: lelki, szellemi és anyagi irányok. Még másképpen: asszimilációs, emancipációs és harci irányok. Sajnos ma már látjuk, hogy a zsidóság - akarva, akaratlan -, beteljesítve ezzel történelmi küldetését, egyértelműen ez utóbbi utat, vagyis a cionizmus, anyagi, harci útját, az egész emberiséggel szembeni globális konfliktus útját választotta.

Re: nincs cím

#184760 Gudakes Előzmény: #184754

Ezt akartam leírni én is erre. :)

Mindet lehet tömören megfogalmazni, és azt tovább bontani.

A 10 parancsolat, és az egész Biblia, de az összes többi Szentírás is, ennek a két utasításnak részletes kibontása.