Regisztráció Elfelejtett jelszó

Sport

maradhat?

#1508474 matgab Előzmény: #1508455

Igen, Rossi hibázott. Nem is egyszer. Az EB óta valahogy elvesztette azt a képességét , hogy behúzta a győzelmeket, akkor is , ha erősebb ellenfelek ellen játszottunk.

Hibázott az EB-n, amikor Gulácsit visszaállította a kapuba, holott Dibusz az EB selejtezőket végigvédte, több, mint 22 kritikus védést bemutatva, ami egyáltalán lehetővé tette, hogy ott legyünk az EB-n újra. Gulácsival - válogatottban nyújtott teljesítményét nézve, ez biztos nem sikerült volna.

Hibázott az EB-n azzal is, hogy a hónapok nélkül játékon /formán kívül játszó régi kedvenceket játszatta (Szalai, Nagy Ádám stb) .

Hibázott a VB selejtező sorozatban is, hiszen az írek elleni kinti meccsen miután kiállították Sallait, feljebb kellett volna tolnia a csapat védekezését. A legfőbb hiba az volt a sorozat alatt, hogy Szobonak nem döntötte el, hogy hol a helye, illetve nem mondta el neki, hogy ne ő támadja meg a kapust hátulról előre, előlről hátra sprintelgetve, mert elfárad. Emiatt koncentrációs hibák léptek fel a meccsek végén, és "kapitány nélkül" nincs jól irányítva a csapat.

És nyilvánvalóan az utolsó meccs taktikai tévedését, amivel magunkra húztuk az ellenfelet vagy utolsó cseréit jogosan lehet számon kérni tőle. Kár volt a kettős cseréért, bár Nego lehet, hogy elfáradt, nem véletlen kellett az ő oldalán a 89. percben ziccert fognia Dibusznak. Valakit cserélni kellett, Varga ugye jól fejel, őt nem akarta lehozni, Bolla csereként jött be, Szobot nem meri lehozni, középső védőt nem cserél, Ökrös, Styles csereként jött be, Kerkez jól játszott és brit stílus fekszik neki, így maradt Sallai és Négo. Bár elég lett volna Sallaival húzni az időt.

Azokkal a lelkes, de hülye amatőrökkel, akik azt mondják, hogy miért húztuk az időt két gólos előnynél (a döntetlen is nekünk lett volna jó), azokkal nem is akarok vitatkozni. Láttam én már sok magyar meccset elbukni amiatt, mert mi az előny birtokában sem állunk be védekezni, vagy nem húzzuk az időt, vagy nem lassítjuk a játékot és sokszor idegesítettem már magam azon, hogy egy gyengébb ellenfél milyen jól húzza az időt a számára jó eredmény birtokában. Akkor inkább már azt hiányoltam volna, hogy még néhány görcsöt vagy földön fetrengést miért nem vállaltunk fel, amikor ekkora nyomás volt rajtunk a végén.

Ugyanakkor nem lehet megkérdőjelezni, hogy Rossi az elmúlt években jelentősen jobb eredményeket ért el, mint amire a csapat képességei alapján hivatott volt. Főleg úgy, hogy a magyar utánpótlás képzés továbbra is a béka segge alatt van, a magyar válogatottat úgy kell összevadászni. Elég megnézni, hogy Szobo, Nego, Orban, Kerkez közül egyik sem a magyar utánpótlásképzés klasszikus iskoláiból kerültek ki. Valahol ez lehet a fő és kritikus pontja a honi labdarúgásnak, hogy itt nincsenek fiatal tehetséges játékosok - egy két kivételével. Elég megnéznünk a mostani U17- U21-es válogatottak teljesítményeit. Zéró! Duplán Zéró, vagy triplán! Ha ez a korosztály kiöregedik, akkor nem tudom milyen szintre fog megint visszasüllyedni válogatottunk.

Szóval nagy merítési lehetősége nincs Rossinak és mostani cserepadja is meglehetősen rövid. Az, hogy találunk egy két 29 éves "tehetséget" , mint Lukács, vagy Varga az is szép teljesítmény a kapitánytól, de Tóth Alexen kívül nincs fiatal. És Alex is nagyon fiatalnak van kikálltva, de Hollandiában vagy Franciaországban, Portugáliában és a top bajnokságokban a 20 évesek és annál fiatalabbakat hívják fiatal labdarúgónak, 21 évesen néhányan már meghatározó játékosok a klubjaikban vagy a válogatottban.

És mégis ki lenne Rossi helyett a szövetségi kapitány?

Bognár? Hazai bajnokságban jó. De edzői kvalitásai abszolút azt mutatják, hogy a 90-es évek technikai színvonalán nem is akar és nem is képes továbblépni. Sajnos ott tartunk, hogy ez itthon elég egy dobogóra, de aztán a román másodosztály meg úgy cumiztatja, mint egy kisbabát az anyukája. Évről évre semmit nem nyújt nemzetközi szinten a Paks, rendre alulteljesít.

Dárdai ? Arra emlékszünk, hogy ő volt az első , aki a válogatott védekezését valamilyen szinten modernizálta (elviselhetővé tette), de a támadó játékot totál feladta. Gyengébb csapatokat (feröer, luxemburg) is csak nagy kínok által vertük meg 1-0-ra.

Löw: egyetlen nemzetközi vonalon elismert edzőnk, de soha nem volt vezető edző, csak másodedző. Vajon elvállalná a magyar válogatottat?

És itt véget is ért a lista, mert Pinyö meg Hornyák meg Horváthferi típusú edzőkre kár a billentyűt pazarolni.

Külföldi edző meg nem is vállalná el, csak sok pénzért és ilyenek, mint anno az a balfék belga, vagy Storck (aki aztán szintén végleg impotens edző volt, semmit nem tudott és mert belnyúlni egy-egy meccsbe).

Robbie Keane meg a fradiban is kérdéses a teljesítménye, toronymagasan kellene vezetnie a Fradinak a bajnokságot, ehhez képest...

Jürgen Klopp nem fog idejönni, főleg nem ennyiért. Meg a külföldi edzőket meg is eszi a magyar közeg, hogy mindenki bele akar szólni a munkájukba...

maradhat?

#1508455 TrendMan

Marco Rossi már nem történelem, hanem "már 'Történelmet írt'."

Ezért eggyel több ciklus maradhat? Maradhat!

Nos, egyszer valaki azt mondta, ez egy következmények nélküli ország!

És tényleg, Marco Rossi maradhat, Csányi Sándor maradhat és Viktor is nagyon szeretne.

Irapuato emléknap

#1508440 matgab Előzmény: #1508433

Ha okosak lennénk, akkor a következő NL-re kiesnénk a C ligába, majd az EB kvalifikáció előtt megnyernénk a C csoportot, hogy mindenképpen legalább pótselejtezősök legyünk... Legalábbis ha a rendszer így marad, hogy az játszik pótselejtezőt, aki megnyerte a csoportját (ami elég nagy hülyeség, hiszen egy C vagy D csoportot azért nem nehéz megnyerni).

Őrület, régen simán kijutottunk, aztán maradt mindig a végén a matek, hogy hogyan juthatunk ki, ma meg már ott tartunk, hogy már akkor is matekozhatunk mielőtt elindulna a selejtező sorozat!

VB (sírós nóták a Himnusz előtt)

#1508375 TrendMan Előzmény: #1508367

Ne mond el senkinek, de egy ideig sakkoztam :-)

Most amikor a mérkőzés előtt a televíziót bekapcsoltam, olyan érzés volt, mintha valamilyen temetés közvetítését nézném.

Még akkor is, ha a játékosok ezt nem érzékelték.

A kalapokat látva majdne…

#1508369 matgab Előzmény: #1508368

A kalapokat látva majdnem biztos voltam abban, hogy Olaszország, Ukrajna és Írország annak ellenére, hogy 3 különböző kalapban vannak nem kerülnek egymás elleni küzdelemre.
És ezekből az ukránok és az írek is otthon játszhatják a döntőt.

Az íreknél meg ha otthon játszanak mindjárt meg is lehet tenni, hogy lesz kiállítás.

Gyakorlatilag az íreket lehet azért sorsolták már eleve a magyarok csoportjába , mert a magyarok voltak a leggyengébb másodikok?

Valószínűleg a FIFA-nak érdeke, hogy az ír csapat kijusson az amerikai vébére, ahol rengeteg ember tartja magát ír származásúnak és ezért a nézettségnek nagyon jót tenne , ha az írek kint lennének. Lehet nem véletlenül kaptak ennyi emberelőnyt és az ír magyar meccsen botrányosan fújt a bíró ellenünk.

Elképesztő az, hogy 8 me…

#1508368 matgab Előzmény: #1508362

Elképesztő az, hogy 8 meccs alatt 37 gólt rúgnak úgy, hogy még ha a legnagyobb győzelmüket a 11-1-est nem számoljuk akkor is 3,7 gólt rúgtak átlagosan (!) úgy, hogy a csoportjukban volt Olaszország is.

#1508367 matgab Előzmény: #1508359

Nem tudom sportoltál-e. Himnuszunk valóban nem egy vidám pörgös dal, de hogy emiatt transzba vagy letargiába esne az ember mikor 431. alkalommal hallod, azt azért nem hiszem. A meccs előtti dalok a közönségnek szólnak, a játékosok meg sztem nem is hallanak belőle semmit.

az eltűnt vb-szereplés nyomában

#1508360 TrendMan Előzmény: #1508356

Nem tudom Rossi mennyire ismeri Szalai előzetes 'kórtörténetét', de miután kitört a Fenerbahcetól, utána a német bajnokságban kétszer kapott lehetőséget (talán a Mainzban, majd néhány hónappal később a Hoffenheimben), mindkét esetben rögtön az első mérkőzésen döntő hibát vétett, amiből a csapata gólt kapott és soha többet nem kapott lehetőséget.

Parkoltatták, mint egy rozsdás hajót, amit nem tudnak hova tenni.

Ez a faszi nem tud nyomás alatt játszani.

Nem is lett volna szabad egy ilyen mérkőzésen beállítani.

Összességében azok, akik a török bajnokságból jöttek, mint betliztek.

Még talán Sallai nem romlott el egészen, mert ő tehetséges.

#1508359 TrendMan Előzmény: #1508358

Ha egy nép a döntő fontosságú mérkőzés előtt játszandó szomorkás himnusza előtt még további sírós nótákkal traktálja az idegrendszerét, az nem számíthat arra, hogy a döntő pillanatban szerencséje lesz.

Ezeket a sírós dalokat a mérkőzés előtt a stadionban nem is értem?

Mi ez? Valami prekondícionálás az újabb bukásra?

Ki találja ki ezeket?

VB

#1508358 matgab Előzmény: #1508338

ebből a szögből is jól látni, hogy semmi értelme nem lett volna annak, hogy Dibusz kijöjjön és beleugorjon a darálóba.
Kva nagy pechünk volt, mert Parrot nem is úgy találta el a labdát, ahogy szerette volna a cipője orrával -akkor valszeg a kivetődő Dibuszban elakadt volna, hanem a már lefelé csapódó lába talpával. Így meg a labda elkezdett lefelé előre csapódni és elpattogott Dibusz alatt.

VB

#1508357 matgab Előzmény: #1508334

A kinyújtott nyelvet én is láttam a meccs alatt. Nemcsak Dibusznál, aki inkább szégyenében kínjában , tehetetlenségében nyújtotta ki a nyelvét, hanem Szoboszlai (Varga?) is kinyújtogatta a nyelvét a rúgott gól után, ott meg nyilván a gyermeki túláradó öröm hatására.

Én nem látok ebben semmi koncentrációs problémát, nem debil módjára jött ki ok nélkül a nyelvük a szájukból.

Dibuszt alapvetően a Fradi utálók hívják vonalkapusnak. Nem azt mondom, hogy az a legerősebb nála, de egyáltalán nem szokott rossz lenni kijövetelekben.

Ha valami akkor az már jogosabb, hogy annak ellenére , hogy bravúros reflexei és hosszú kezei vannak, tizenegyeseket nagyon kis hatékonysággal fogja meg.

Azt is lehet mondani, hogy Szappanos magasabb meg nehezebb, ezért az ír fejelők ellen esetleg hatékonyabb, de összesen kétszer védett a válogatottban és azért a legutóbbi azeriek elleni meccsen is kaptunk gólt.

Arról nem is beszélve, hogy a 90. percben amit Dibusz fogott , azt nem sok kapus fogta volna meg, persze ha akkor gólt kapunk , akkor legalább még 5 percig támadhattunk volna.

Meg fogom nézni a teljes meccset még egyszer hét végén, mert annak ellenére, hogy most boldog boldogtalan ír a meccsről, válogatottról, annak ellenére, hogy korábban akár egyáltalán nem érdekelte a foci, de a szakértőktől sem látom azt, hogy bárki azt észrevételezte volna, hogy a probléma az Szoboszlai nyargaltatásában és kifáradásában lett volna.

Márpedig egyértelmű hibája volt abban , hogy a ziccert nem rúgta be, a 2. gólnál Parrotot elengedte és a 90. perctől fogva neki és Dibusznak (talán ezt lehet leginkább felróni Dibusznak és Orbának), hogy nem tolták feljebb az egész csapatot. Ezt megintcsak oda vezetem vissza, hogy elfáradt koncentrációban és csk-ként nem ismerte fel, vagy egyszerűen nem maradt figyelme a saját csapattársai irányítására.

#1508356 matgab Előzmény: #1508350

Igen, Szalai sokat visszafejlődött korábbi önmagához képest is. Nyomot hagyott rajta az, hogy az elmúlt 2-3 évben nem játszott rendszeresen és már soha nem fog abba a formába kerülni, mint fiatalon volt.
A nagy probléma az, hogy valóban nincs helyette senki.

A magyar focira és utánpótlás képzésre mindig is jellemző hiba volt, hogy nem képeznek senkit védőnek, vagy védekező középpályásnak. Csak a csatár meg az irányító középpályás a lényeg, esetleg a kapus.

Gyerekeknél is azt látom, hogy az edző elmagyarázza azt már egész kis korban is, hogy hogyan cselezzen, de azt, hogy hogyan szereljen, vagy hogyan helyezkedjen védőként, azzal egész egyszerűen nem foglalkoznak.

Így pedig soha nem lesznek tehetséges , gyors, jól képzett védőink, csak aki valamiért nem volt elég jó csatárnak. Azt hiszem Szalai Attila és Juhász Roland is korábban csatárok voltak, onnan lettek védőnek átminősítve.

A magyar foci rákfenéje továbbra is az, hogy az utánpótlással az edzői szakma resztlije foglalkozik leginkább. Azok az edzők, akik a felnőtt csapatok edzésére valamiért nem elég jók, jó esetben "csak" azért mert rutintalanok és pont azokon a fiatalokon szerzik meg a rutint, akikkel amúgy a legtapasztaltabb edzőknek kellene foglalkozni. Kik voltak mostanában az ifjúsági válogatottak edzői? Gera, Szélesi? Olyan edzők, akik előtte sehol nem bizonyítottak. Gera zseniális játékos volt, de már csk-nak sem volt az igazi.

#1508350 TrendMan

Igen, Szalai az egyik komoly hibaforrás, én is így gondolom, hogy:

"Az, hogy kik pótolhatják őket a védelemben, nem látszik, bár Dárdai Márton tud középen játszani. Kicsit érthetetlen volt, hogy a tizenegyest összehozó, sárga lapot is kapó, egyébként is bizonytalan Szalai Attila helyére miért nem állt most be, mert játékban van, és nincs rossz formában, Orbán szeret is mellette játszani. Kérdés az is, hogy a védelemben vezéregyéniségnek számító Orbán szerepét át tudja-e majd venni valaki."

https://telex.hu/sport/2025/11/19/vb-selejtezok-ko...