Anyós viccek egyáltalán nem azért anyós viccek, mert a férfiak "gyártják" a vicceket.
Az idős férfiak általában sokkal alkalmazkodóbbak, elfogadóbbak. Lecsökken a tesztoszteron szint, nem kompetitívek.
Ellenben az idősebb nők alapelve az, hogy "én már elég idős vagyok ahhoz, hogy..." hogy megmondja amit gondol, akkor is ha nincs igaza. Mindenki másban meglátják a kifogásolni valót, évekre visszamenően is felhánytorgatják sérelmeiket egyre kevésbé toleránsak, miközben a velük szembeni kritikát egyre kevésbé viselik el, egyre könnyebben megsértődnek másokra.
Van sok kivétel is. De azért a kivétel azért kivétel , mert az általános tulajdonságtól eltér, kisebbségben van és ezért alapkul ki a prekoncepció vagy nevezhetjük sztereótípiának is.
Ez pont ugyanolyan, hogy az ember szívesebben lakik olyan helyeken ahol kevesebb cigány lakik, mert ahol a cigányok vannak többségben, ott a fehér emberek állandó attrocitásoknak vannak kitéve. És abszolút igaz, hogy nem minden cigány ember bűnöző, sőt még azt is mondom, hogy az is lehet, hogy a többségük nem az. Csak az agresszív kisebbségük annyira jellemző, hogy ahol már nagy számosságban előfordulnak, akkor abban szinte biztos, hogy lesz agresszív kisebbségi is, aki előbb utóbb meg fog találni és beléd fog kötni. Ezt a prekoncepciót pedig a piac is beárazza és ezért van az, hogy Budapesten is a 8. kerület körúton kívül lévő lakásai sokkal olcsóbbak, mint mondjuk a XXII. kerület, annak ellenére, hogy elvileg jobb a 8.-ban az infrastruktúra és sokkal közelebb van a belvároshoz.
A prekoncepciók/sztereotípiák nem elítélendőek az én szememben, egyfajta kollektív empirikus tapasztalatot hordoznak magukban, ami a túlélésünket segíti.
Pont ugyanúgy, ahogy tudjuk azt, hogy a szúnyogok csípnek. Ezért amint a közelünkbe érnek, akkor igyekszünk lecsapni őket, holott nem is biztos, hogy megcsípnének, lehet hogy épp jól vannak pl lakva.