- környezetvédelem: ne azért foglalkozz vele mert kell meg kúúl. Azért mert átlátod a rendszert az ellátási láncokat és nem akarod feleslegesen terhelni a környezetet.
Alapműveltség az is ha megérted a természet működésének az alapjait. Nem könnyű mert iskolában nem kapod meg, a szüleid tudják átadni vagy valami saját indíttatásból..
A magam részéről csak példa:
- kb 5-8 évente veszünk telefont és PC-ket laptopokat...otthol TV-t
Épp most vettem használt PC-ket, mert a célra tökéletesen megfelel.
- Bp-en általában 5-6-8-9 kerben mozgom. Rendszerint gyalog megyek vagy kötöttpályás járművel metróval. Heti 1-2 napot kell autóznom, az ilyen feladatokat általában ezekre a napokra szervezem és optimálisan összefűzöm.
- ha tehetem nem rendelek kínai árut külföldről. Miért?
Nem akarom generálni a tengeri hajózást, tudom mennyit fogyasztanak a tankerek, konténer szállítók.(persze tudom honnan jönnek alkatrészek stb) Tudom azt is, minden amit nem itthol vagy euban veszek meg, annyival kevesebb munkaerőre van itt szükség. A kínai melósnak adsz munkát.Öngyilkos folyamat volt amikor csont nélkül beengedték a kínai árukat.
- Időnként csomagolnunk, szállíttatnunk kell dolgokat, régen csinos kis dobozokat gyártattam, ma már a bejövő áruk dobozait használjuk. Lapra szerelem ha kell becsomagolom, a kitöltő anyagokat is újra használjuk. Pár éve mondja a partner milyen szemétben küldöm az árut, mondom neki ez a csomagolóanyag, ma már természetesnek veszik.
- Csak példaként egy apróság, használom a technikát de a borítékokat amikben a csekkek jönnek azokat elteszem és azokra írok jegyzeteket. Pont jó a farzsebembe, napi feladatokat ötleteket szoktam ráírogatni amikor csak játszadozom egy gondolattal. Esetleg sarokszámokat címeket emberek neveit puskázom.
- ha horgászni megyek szemeteszsák az első amit beteszek, sajnos azzal kezdem a horgászhelyen összeszedem a más szemetét. Tudjuk mi a szemét. a műanyagok üvegek alufóliák.. de én pl a vízparton pucolon meg a halat és a bokrokban vízben hagyom a levágott cuccokat..mert ezt a természet szépen visszadolgozza, megeszi a róka a szajkó a cinke egér a varjú és feldolgozzák a baktériumok.
- Autó szervíz, olajcserét csak szakszervízben, ahol tudom szakszerűen kezelik a hulladékot.
A lényeg, lásd és értsd meg a rendszert. Ráadásul olcsóbb is, pénzt takarítasz meg vele.
nem azért írtam mert mekkora jó fej vagyok, csak ezek is a saját kiteljesedésed részei. Ha fárasztó vagy nincs indíttatásod akkor ne csináld. Ne kötelesség legyen.